Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tildy[UK]

86 bejegyzést írt és 8148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem mindenkinek való a külföldi élet, ráadásul a körülmények változása is hozhatja úgy, hogy az ember a hazaköltözés mellett dönt. A napokban két történetbe is belefutottunk, melyeknek több közös pontja van – az egyik az, hogy mindkettő főszereplői Németországból költöztek vissza Magyarországra. Az…..
tildy[UK] 2021.12.06 09:47:45
@Almandin: így van . Mi pl nem is sejtettük , hogy a környék ahova költözünk ennyire gáz. Évi egy két késelés , 3 éve a fagyoban két nő tőlünk egy kopesre szinte. Megyünk . Meglátjuk még merre , de 12 év után én már nem érzem jól magam Londonban , 3 kisgyerekkel , ilyen környéken .
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk…..
tildy[UK] 2021.09.14 09:01:35
@Zsuzsi65: a lányod egyáltalán nem beszél magyarul ?

Egyébként mi is most voltunk Magyarországon 3 hónapot , a középsőm nyelvfejlődében rengeteget jelentett .
A téma több okból is kimeríthetetlen vitaforrás. Nem mindegy ugyanis, hogy mit nézünk, a lakhatást, az élelmiszereket vagy mondjuk a ruházkodást, miközben tovább árnyalja a képet, ha nem csak az árakat, hanem a béreket is figyelembe vesszük...
Sokféle stratégia létezik arra, hogy kétnyelvű gyermeket neveljünk, de az biztos, hogy mindegyik esetében komoly energiát kell belefektetni abba, ha sikert szeretnénk elérni. Most egy olyan megoldást mutatunk be, amely időtől és helytől függően használja a nyelveket...
tildy[UK] 2021.07.25 08:42:30
@SzZoole: mert Schengenen kívüli és nem EU-s.
tildy[UK] 2021.07.25 15:35:47
@gabors: nem tudod miért nem jelent meg, de nem csak ugyfelkapuval kérhető , lehet telefonos, arcképes vagy elektronikus személyiség azonosítás is. Az USA oltottsagan meg jot nevettem, mind a portugálok mind a spanyolok ( EU) jobban állnak , a britek a 85% os első dózisos oltassal , 65% másodikkal szinten ….
www.cnn.com/interactive/2021/health/global-covid-vaccinations/
tildy[UK] 2021.07.25 17:59:38
@gabors: ha van magyar szenelyid vagy utleveled , akkor az ügyintéző beazonosit.
Amikor az ember határátkelő lesz, jellemzően nem nagyon foglalkoztatja a majdani állampolgárság kérdése. Aztán ahogyan telnek az évek, egyre komolyabban érdemes elgondolkodni a lehetőségeken...
Betegnek lenni a legszínvonalasabb egészségüggyel rendelkező országban sem öröm, márpedig az Egyesült Királyság közegészségügyét a legnagyobb jóindulattal is nehéz lenne oda sorolni. (Fotó: pixabay.com)..
tildy[UK] 2021.06.06 09:03:49
@dikusz.: UK-Ben minden gyógyszer ingyenes cukorbetegkent , amit az orvos kiir. Mivel genetikai cukorbetegsegem van, édesapámnak ugyanez , látom , hogy anyagilag mennyire megterhelő idehaza , ugyanis nem csak a gyógyszerre fizetsz , hanem az inzulinra is.

Egyébként meg nekem cukorbetegkent pont rengeteg 160g ch diétás termek nem jó . Az sem lényegtelen , hogy ki milyen cukorbeteg: 1-es, ,2-es, mody vagy Lada? Nekem pl kizárólag az a lényeg, hogy jó cukorertekeim legyenek . Ha a tk kenyérből az előírt mennyiség 12-es cukrot csinal , akkor nem fogok olyan tk kenyeret enni, eszek ch csokkentettet. És biza estek néha szőlőt, meg más tiltottat is, cserébe 7/24 tudom mennyi a cukrom, és aszerint ( szenzor)
Mody1-em van amúgy.
tildy[UK] 2021.06.06 09:50:49
@dikusz.: inzulinért Magyarországon van dobozdíj , úgyhogy én is inkább hazaküldtem a tollaim. Amúgy nalunk a fel család felrediagnosztizalt kettes, 99% , hogy mody. A 2-es diabnal működhet az étkezés radikális megváltoztatása , mert az imzuliszrezisztenciaval indul. Ezért is vannak ‘tiltott’ kaják. De ott, ahol a cél hogy me legyen magas cukor , mert vagy autoimmun folyamat miatt, vagy genetikai okok miatt all le a hasnyálmirigy, az más.
tildy[UK] 2021.06.07 00:28:33
@SzZoole: ha van medical excemptionod , akkor minden gyógyszer amit doki ir, ingyenes. Cukorbetegek, pajzsmirigybetegek meg meg páran ingyen kapják . Én is .

@ChristineK: Szenzort is kapsz?
Kis túlzással napról napra változik az oltáshelyzet Magyarországon (is). Jó hír, hogy most már annyi az oltás, hogy a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő, érvényes TAJ-számmal nem rendelkező magyarok is hamarosan beoltathatják magukat...
tildy[UK] 2021.05.17 11:58:30
@fhdgy: én úgy látom elfogadóbbak velük. Szerintem kulturális és történelmi okok is lehetnek a háttérben . Amit eddig észrevettünk , némely Indiából dolgozó programozonal , hogy szinte mindig az előíráshoz ragaszkodnak , akkor is ha hülyeség, ( pl recseg a zsanér, de hibajegyet nem tud felvenni anélkül hogy bejapcsoltatna a gépet , vagy pl éles rendszerre korábban bár tesztelt javítást hónapokig nem mernek kitenni , egyszerűen mintha nem mernének ‘kockaztatni’. Nem tudom . De általánosítani meg totál felesleges . Annyi biztos , a boltok diszitesebol ünnepekkor nagyon lejön , hogy sokkal inkább kedvükre tesznek . Ha pedig ironikusan jegyezted meg, amiket leírtál, már ha a felkiáltójelek ezt jelentik, akkor csak tudod hogy velem tisztán kell kommunikálni, mert nem érzékelem ezeket. ( lehet kis asperger befigyel)
tildy[UK] 2021.05.17 12:26:01
@fhdgy: ha szeretik egymást , miért is ne ? Az a lényeg , nem ? Főnököm , jó
Az angolok inkább indiai szomszédot fogadnánk el vagy olaszt, csehet, magyart?

Ezt a vagyvagyot folytatva:

Barátnak melyiket?

Munkatársnak, főnöknek melyiket?

A kérdéseddel amúgy az a baj, hogy mi magyarok is különbözőek vagyunk , és fogalmam sincs, mennyire nehezen fogadnak be , vagy sem . Mivel dolgoztam indiai főnökkel , szerintem elfogadják őket .
Az angolok inkább indiai szomszédot fogadnánk el vagy olaszt, csehet, magyart?

Szerintem az a lényeg, korrekt ember legyen. Se a bőrszín se a származás nem számit .
De nem vagyok angol , nem tudom mi jár a fejükben .
tildy[UK] 2021.05.17 12:27:08
@fhdgy: bocs, a felkiáltójel arthamyrnal volt .
A „Miből élnek a magyarok Svájcban?” sorozat legújabb részének főszereplője Ági, aki neurológusként dolgozik az országban. Ismét egy részletet olvashattok Csilla interjújából, a teljes beszélgetést pedig a poszt végén található videóban nézhetitek meg...
tildy[UK] 2021.05.14 02:09:40
@Csodabogár: Nem feltetlen egybol orvos. NEkem is van orvos ismeros, 20 evesen Nemetorszagban volt bebiszitter, majd utana ldeiplomazott Magyarorszagon, majd jo par eve ismet a nemeteknel van, immar orvoskent.
Vajon mi lesz azokkal, akik határátkelőként külföldön kapják meg az oltást és mondjuk Magyarországra látogatnának? Vajon előfordulhat-e az az abszurd helyzet, hogy mondjuk júniusban egy család egyik (Magyarországon élő, beoltott és igazolvánnyal rendelkező) fele beülhet egy étterembe, míg a másik…..
tildy[UK] 2021.04.27 23:56:41
@Vrancisco: ertem én, hogy nem kell étterembe menni, én viszont esetleg vinnem a gyerekeim állatkertbe , vagy játszóházba.
tildy[UK] 2021.04.28 00:02:05
@Az apokalipszis lovasa: UK is ugyanezt alkalmazza. Az aki meghal , és az előtte 28 napban covidos volt pozitív covid teszttel , az covidos halálozás . Mégis rosszabbul all Magyarország UK-heZ képest .
Az osztrák egészségügy egyike azon témáknak, melyek kifejezetten megmozgatják az olvasókat, a vélemények és a tapasztalatok szerencsére kifejezetten sokszínűek. Lívia minapi posztja is hozzászólásra ragadtatott sokakat Facebookon és emailben is, ezekből válogattunk, már csak azért is, mert kiderül,…..
Az ember száján könnyen kiszaladnak dolgok, amiket aztán később vagy megbán, de legalábbis kiderül róluk, hogy jobb lett volna nem mondani őket. Nincs ez másként (miért is lenne) a kétnyelvű gyerekeket nevelő szülőkkel sem, lássunk hát öt dolgot, amit inkább ne mondjunk a gyerkőcnek!..
A hír rövid volt, mi több, számítani is lehetett rá, ennek ellenére alighanem sokakat nagyon rosszul érintett: Magyarország is csatlakozott azokhoz az országokhoz, ahová nem engedik be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket...
tildy[UK] 2020.12.22 20:50:31
@boborján20: Hallottam, de irasban nehezen érzékelem.
tildy[UK] 2020.12.22 20:52:01
@droid_: Amúgy ez kinek a hibája? A feloszt kirovó? Amúgy miért csaka külföldre szakadtak vannak szidva? Az aki nem szül, az miért nem? Mondjuk szerintem egyik sem helyes. Lehetett volan másképp. Alapnyugdíj, plusz amit az emebr megtakarít. 2011....
tildy[UK] 2020.12.23 00:03:48
@Etniez: Nem mindekit kényszerített vissza. Nomeg, ha amindenki egységesen feláll, hogy nem, ezt nem csinálhatjátok meg, akkor nem lett volna mit beszántani. Ebben azért két oldal is hibás. A nép, amelyik azt hiszi, hogy gy törvény nem visszacsinálható, vagy a töm,egben az erő, meg egy kormny, aki azonalli ingyenpénzt igér.

Én pl maradtam mnypben, ami azóta duplázott.
Krisztina története nem kevés tanulsággal szolgál, hiszen külföldről átmenetileg hazatérve megpróbált elhelyezkedni Magyarországon. Sikerrel járt, de a tapasztalatai nem túl szívderítők. Vajon mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők tömegesen térjenek haza? Téged mi tudna visszacsábítani? Mikor…..
tildy[UK] 2020.12.08 17:15:41
@sörm: Fel evig csed jar, ez jelenleg 70%-a a korabbi fizetesednek. Ha "jol" kerestel, pl havi 500t, akkor annak a 70%-a.
Utana a gyerek ket eves koraig a fizu 70%a, vagy a minimaalber ketszeresenek a nem tudom hany szazaleka, amelyik kisebb. Valami netto 150-170 es plafon remlik. Utolso ev 28500 forint emlekeim szerint, ez jar a gyerek 2-3 eves kora kozt.
Es meg sokan emiatt is sirnak milyen keves, mikor en pl 9 honap utan 0 fontot kapok. Mivel "jol" kerestem, ezert csaladi potlek se jar.
tildy[UK] 2020.12.09 01:05:01
@négyzet: Irtam is, hogy az jar amelyik kevesebb.Ha a fizu 70%-a kisebb mint a minimálbér kétszeresének 70%-a, akkor a kereset 70%-a fog járni.
tildy[UK] 2020.12.09 01:07:31
@négyzet: Vannak csaladi napkozik, vannak fizetos maganbolcsik. Igen, nem olcsok. De meg mindig joval olcsobb, mitn itt. Megsem fizet az allam itt semmit, ah nem tudod sehova beadni.
Telefon, pénz, kulcs, iratok, zsepi, inzulincucc, hipócucc. Megvan minden? Kérdezi a belső hangom minden alkalommal indulás előtt. Rutinszerűen. A betegségem az életem részévé vált - a diabétesz és annak kezeléséhez szükséges minden eszközöm az életem legapróbb részleteibe beférkőzött. Most mégis…..
Lassan 7 éve jelent meg Eszter írása a blogon. Akkor költözött Coimbrából egy kis vidéki településre Alentejo régióba. Az elmúlt hét évben természetesen sok minden történt vele, de van, ami változatlan: a környék, a férfi az életében – és persze Portugália...
tildy[UK] 2020.10.31 10:51:57
@Platonica: hat ha behozza a kormány , ha nem , nalunk tuti jön . A kisebbet kivégzik bölcsiből, nagy se négy hétfőn suliba. Clinically vulnerable , vagyis veszélyeztetett vagyok. Kiváncsi leszek megbuntetnek-e.
tildy[UK] 2020.10.31 15:11:57
@Platonica: elírás hát:) kivesszüket akartam írni
tildy[UK] 2020.11.01 12:36:21
@desw: En mondjuk sajnalom, hogy 5 eve mar nem kellett sqleznem. EPrsze visszajonne hamar, de adidg is varj csak mi is volt az outer joinnal hogy is van a pontos syitaksyis siman elofordul. Nem arra kell msot koncentralnom, mas van meg.
Az embernek az étkezési szokásaival, a gyerekként megszokott ízekkel nehéz szakítani – sokszor keressük azokat az ételeket, hangulatokat, melyek meghatározták fiatalkorunkat. Ez talán még fokozottabban érvényes külföldön, ahol az ízek az otthonra is emlékeztetnek minket...
tildy[UK] 2020.10.17 01:21:01
@élhetetlen: hat ha a ferjem csinal. De most mar hetek ota ugyeletes, en meg diaboskent nem ehetem amugy sem. A gyerekek imadjak.
tildy[UK] 2020.10.18 00:30:12
@Örömhernyó: Hat pedig... Nem eleg fuszeres, nem eleg sos, es tul sok a spanyol chorizoban a zsirdarab. Vettem egyszer-ketszer, hat inkabb akkor nem eszek kolbaszt ha csak az van.
tildy[UK] 2020.10.18 00:31:45
@Örömhernyó: Egyebkent szulok is oltban szerzik be.Husboltban, de nagyon jot talaltak, nem egyszer volt, hogy a csalad tobbi tagjanak az orszagon belul is vittuk. Sot itt a ferj perui munkatarsai is elismeroen csettintett ra, mikor vitt be. (Hozzal meg, felkialtassal)
Noha a sokat emlegetett (a Határátkelő kezdeti időszakában voltaképpen szimbólummá emelkedett) édesség nem létszükséglet, azért egy idő után mégis csak tud hiányozni, csakúgy, mint az otthoni illatok és persze sok minden(ki) más – derül ki Boglárka írásából...
tildy[UK] 2020.10.07 11:21:39
@dikusz.: van, Quark snacks néven . De kihordtak mind
A hazatérés nehezített vállfaja, amikor az ember azt érzi, hogy a segítség és jószándék helyett gáncsokat és folyamatosan újabb akadályokat kap. Ez történt anno Mária gyermekeivel is – egy család két tanulságos története következik. Hazaköltöztél Magyarországra? Neked is nehézségeid vannak vagy épp…..
tildy[UK] 2020.10.04 10:07:05
@fhdgy: nalunk az összes külföldre, főleg Amerikába menő, ott egy évet tanuló diák ‘bukott’. Vagyis ugyanazt az evett ugyan nem kellett ismetelnie amit Magyarországon már megcsinált, de hiába végezte el kinn a 12. osztálynak megfelelő osztályt, ha Magyarországon 11.-et végezte el korábban , akkor 12.-be kellett ismét odahaza mennie.
A koronavírus terjedése miatti intézkedések egyik sarkalatos pontja, hogy egyre többen otthon végzik a munkájukat. Annyira új ez a jelenség nálunk, hogy még értelmes magyar kifejezés sem született rá. Otthoni munka, wfh (a work from home kifejezésből), szobarobot, karanténbiznisz stb. Megoszlanak…..
tildy[UK] 2020.09.14 18:20:53
@midnight coder: nem csak nekik . Akiknek gyerekei vannak , akik eddig suliba meg oviba jártak , és hopp , hónapokig kiesett mindkettő . Nalunk ma ment volna vissza a kisebb , erre a nagyobb , aki meg mindig épp csak 5 hazahozott valami takonykort az iskolából ... Marpedig 5 éven aluli mellett , akikhez meg bebiszittert se hívhattál hónapokig szívás bármilyen koncentrálást igénylő munka. És ez is Home Office . Mondhatja valaki , hat minek vállalt az ember gyereket ... csak mikor vállalta , szó nem világról , hogy a suli és ovi hónapokig nem fog működni .
tildy[UK] 2020.09.14 18:23:01
@Girhes Joe: igaz ez akkor , ha a gyerekeidre vigyáz addig valaki. Vagy nincs gyereked.
tildy[UK] 2020.09.15 08:45:07
@Girhes Joe: Van olyan is persze. Nalunk ferjem devops, en fejlesztő, a két gyerek meg itthon volt. Kb 1-2 honap itthoni munka után "feladtuk", fogtam a gyerekeket és vittük Magyarországra, nagyszülőkhöz, hogy legalább dolgozni tudjunk. Jó a home office, ha nincs gyerek körülötted vagy már nagyobbak. Akkor ideális.
Az ápolói szakma talán soha nem volt olyan nehéz, mint idén, amikor tavasz óta a Covid-19 járvánnyal is meg kellett küzdeniük a kórházakban dolgozóknak. Közéjük tartozik Muscari is, aki egy brit vidéki kórházban csinálta végig a járvány eddigi részét...
tildy[UK] 2020.09.11 00:00:29
@dikusz.: a kronikus betegség a diab is. Nem abba hal bele
Idén megvolt az első repülős utam. Ennek apropóján megosztom veletek a saját tapasztalatomat és röviden összefoglalom milyen új szabályokra és változásokra számíthatnak azok, akik a jövőben repülni szeretnének. Illetve szeretnék rámutatni, hogy bár manapság minden lépésünknél meg akar minket ölni a…..
Milyen irányba tart Magyarország, vajon mennyire működik még a demokrácia, a sajtószabadság és a Magyarországon élők mennyire érzik mindezt a saját bőrükön? Ezen gondolkodott el Pink Peitsch vitaindítójában...
Ezen a koronavírusos-járványos nyáron Nagy-Britanniából Magyarországra látogatni (pláne repülővel) nem kis kihívás. Ezt tapasztalták meg Tildyék is, no meg azt is, hogy a magyar ügyintézők minden jóindulata ellenére is micsoda kalamajka keveredhet...
tildy[UK] 2020.07.20 22:13:41
@szélsőséges középenálló: Tudom, hogy nem tudod kiolvasnia rendeletbol. Es ezt erositik meg a megfelelo szerveknek intezett kerdesek is. Ennek ellenre siman beengedtek a 6 even aluli gyerekeket , teszt nelkul, nem is kotelezik oket tesztre. Mikozben hivatalos informacio szeirnt, akik most jonnek, azoknak azt irjak, de , kell nekik is. Erted mi a gondom ?
tildy[UK] 2020.07.21 10:10:05
@Platonica: Azert esetemben meg az orvosi dolog is all, hiszen rendszeresen kell megjelennem terhesgondozason. Oke, nem mutet.
tildy[UK] 2020.07.22 02:28:07
@FutureFry: Svájcon át is lehet jönni ....
Nyilván rengeteg külföldön élő magyar gondolkodik el azon, hogy vajon hazalátogasson-e Magyarországra ezen a nyáron vagy inkább maradjon otthon és várja ki, miként alakul a járványhelyzet. Mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg…..
tildy[UK] 2020.07.20 19:07:54
@droid_: Mit na latod? Nekunk nicns autonk buszozni nem fogunk ket kicsi gyerekkel. Tobb ismerosnek van autoja, ok viszont rendszeresen azzal jonnek.
tildy[UK] 2020.07.20 23:15:00
@droid_: es ebből mennyi a magyar? És mennyi a külföldi ? Mennyi az átszálló ?
tildy[UK] 2020.07.21 03:23:28
@droid_: 26-27 óra, ha meg is állsz pihenni.