Regisztráció Blogot indítok
Adatok
djcormack (törölt)

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eredetileg csak a pendrive-jogdíj ügyről akartam véleményt alkotni, de nem mehetek el szó nélkül az Artisjus - általam ismert - első igazán nagy genyósága mellett sem. Így egy kicsit hosszú lett ez az írás, de legalább van mit belinkelni amikor válaszolni kellene a kínzó…..
djcormack (törölt) 2009.03.07 12:34:21
Mindenhol emberek vannak, ezért a másik leq..anyázásával nem értek egyet, de a jelenlegi rendszer szerintem is rossz. Ezért ugyan azt a jogrendszert kellene a megoldásra használni, mint ők.

Miért sérül, rossz a jelenlegi rendszer?
1: A szerzői jogi törvény szerint a mű vagyoni és nem vagyoni joga a szerzőt illeti meg. A nem vagyoni jogról nem is lehet lemondani :) A vagyoni jog (nézheted, hallgathatod, átdolgozhatod, forgalmazhatod,..) a mű létrehozásakor a szerzőt illeti, ő rendelkezik felette, amit később eladhat, átruházhat, lemondhat róla.

2: A végfelhasználó szerintem a következő díjakat fizeti: ár=előállítási költség+adathordozó+kereskedelmi díj+adminisztrációs költség. Ezek természetesen több szereplő között oszolhatnak meg, de alapvetően a szerzőnek kéne eldönteni, hogy ő hogyan kíván eljutni a fogyasztóhoz és az adott értékesítési csatorna díja kellene, hogy meghatározza a végfelhasználói díjat. Ha azt mondja, hogy ingyen odaadom egy rádiónak, akkor nem kérhetne szerintem jogilag érte senki díjat.

Mit tennék:
1. Létrehoznék egy másik egyesületet, amely az alternatív zeneszerzők jogdíjkezelését végzi (beleértve azokét, akik ingyenesen kívánják forgalmazni a művüket). Ez már kiverné a biztosítékot mert a meglévő szerzői jogi törvény nszerint egy adott területre országosan (zene artisjus, film nemtudom melyik) csak egy egyesület foglalkozhat és ezek már ugye megvannak, ami szerintem a GVH-t bevonva biztosan támadható, ha nem adják meg az engedélyt.

2: mint rádió leszerződnék előadókkal, az alternatív egyesülettel kevesebb díjért és közvetlen az előadóknak fizetnék, és nem fizetnék az Artisjus-nak, csak lejelenteném, hogy mely zeneidő esik az ő által képviselt előadói körbe, és mely nem.

3: mint cég leszerződnék egy kereskedővel és nyilatkoznék, hogy az általam vásárolt cd, dvd, usb nem fog zenefelvételt tartalmazni és erről a dolgozót is nyilatkoztatnám. A kereskedőnek nem fizetném ki a felárat, hanem a kereskedő is lenyilatkozná az Artisjus felé. Innentől kezdve a bizonyítási kötelezettség az Artisjusnál van. (A jelenlegi gyakorlat kisarkítva kb. az mintha, kést vennék és egyből leveszik az ujjlenyomatot mert a késsel lehet ölni és fizessek biztosítási díjat az áldozatok közös kasszájába -jó ötlet nem ? :) -nem lenyúlni :) ).

Kell egy jó jogász is az egészhez