Regisztráció Blogot indítok
Adatok
epody

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
BorBoy Tesco-gazdaságos chardonnay 2010.07.26 09:55:00
A nagy angol bevásárlók-kedvence-éjjel-nappal kis honunkban (is) jelentős súllyal szerepel a borértékesítésben: bármelyik hazai nagyker-kisker-borászat örömében seggét veri a földhöz, ha megfelelő kondíciók ellenében (értsd: fizetsz, mint a katonatiszt, természetesen…..
epody 2010.08.04 00:52:31
Egy kiskőrösi születésű borkereskedő vagyok, a szőlő és egy vegyesbolt között éltem gyermekkorom, 10. születésnapomra fél hold öregszőlőt kaptam édesapámtól, hogy újra telepítve megtanuljam a szőlőtermesztést és borkészítést alapjait. Amióta liberalizálták a magyar borexportot, azóta foglalkozom bor kereskedelemmel, kis tételekben, kizárólag reprezentációs és gasztronómiai célokra, a magyar borok legjavából, a Világ több tucatnyi országába. Mivel, foglalkoztat a kevésbé borértő fogyasztók véleménye is, ezért időnként beleolvasok egy-egy blogbejegyzésbe, így kerültem ide.
Sajnos általános tapasztalatom, hogy a kommentek egy része minősíthetetlenek trágárkodás, értelmetlen zagyvaság.
Határozottan visszautasítok minden területi és termelői általánosítást! A Kiskunságban sok évszázados hagyománya van a szőlő és borkultúrának. Sajnos a szocializmus korában sikeresen lerombolták azt, mint az egész magyar borászatot, amit a ’90-es évek, olajszőkítőkből lett bortermelői sem emeltek magasra. Legnagyobb sajnálatomra, az elmúlt évtizedek során, az egykori olajosok, sok rangosabb borvidéken is tulajdont szereztek, pusztán azért hogy a meghatározhatatlan eredetű és összetételű folyadékot tartalmazó palackjaikra felkerülhessen néhány kedvelt borvidékünk neve. Így ki kell ábrándítanom azokat, akik úgy vélik, hogy a „lőrék” forrása területileg meghatározható. A termelők (kizárva az előbb említetteket) védelmében csak annyit engedjenek megjegyezni, hogy magas minőségű borok készítése, (többek között) évjárati adottságok és szigorú termés válogatás eredménye, nos a maradékot is értékesíteni kell, hiszen a borászoknak nem csak alkotni kell, hanem gazdálkodni is. Ha tanácsolhatom, borászaink olcsóbb borait ne elemezgessük, fogyasszuk hétköznap vagy készítsünk azokból egy üdítő fröccsöt. Értékeljünk egy kellemes vasárnap délutáni borozgatáshoz vagy étkezéshez felbontott tartalmasabb klasszikus vagy prémium bora alapján.

Köszönöm figyelmüket, és ocsmány szövegek megfogalmazása helyett, mindenkinek kellemes borozgatás kívánok!