Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VZsó

31 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Máncorában minden szép és jó volt, de sajnos az időnk vészesen fogyott, így kénytelenek voltunk tovább állni. Na azért annyira nem szomorkodtunk, hiszen utunk Ecuadorba vezetett, ahol még melegebb van, még több a déligyümölcs és még magasabb a páratartalom, szóval semmi rossz nem történhet, igaz?..
Ugyan máncorai ottlétünk alatt semmi érdekeset nem terveztünk csinálni, azért pár nap múlva mégis ránk jött a kirándulhatnék...
Egy több hónapos, távoli tájakon történő utazás közben bizony néha megfárad az ember. Mi is azt hittük, hogy végig csupa móka és kacagás lesz, minden újdonságra gyermeki lelkesedéssel fogunk rácsodálkozni és az úton levés tényét értékelve minden idegtépő helyzetben higgadtan megálljuk a helyünket...
Mèg mindig azon a száraz, sziklás, sivatagos területen vagyunk, ami Észak-Chilétől egészen Ecuadorig terjed a kontinens nyugati partján, és amelynek az Atacama-sivatag is része. Trujillo városa már egész közel van Ecuadorhoz, mégis: nyoma sincs párás, buja, trópusi…..
Nem minden városban van külön buszterminál, például Casmában sem. Némi kérdezősködés után viszont ki lehet silabizálni, melyik utcából is indulnak a járatok. Menetrend persze nincsen, így csakis a hallott szóra támaszkodhatunk. Késő reggel bedobtunk hát valamit a szemközti…..
Az észak-limai terminálról (Plaza Norte) számos busz indul Barrancába; a majd 200 km-es útért 15 solt kellett fizetni fejenként. Késő este érkeztünk meg, így azonnal elgyalogoltunk a már előre kinézett, ám sajnos nem túl olcsó hostelünkbe. Cserébe viszont egy külön kis…..
SzaFi Dél-Amerikában La Paz II. 2015.03.20 07:31:05
Maradandó, ám nem túl kellemes la pazi élményünk volt a csomagfeladás. Már összegyűlt annyi csecsebecse (szuvenír, textil), hogy terhessé vált a hordozása, így a horribilis árak ellenére úgy döntöttünk, hazaküldjük postán a cuccokat. Nem bocsátkoznék részletekbe, de a…..
VZsó 2015.03.22 18:30:06
@Hungarian Geographic: Jó megfogalmazás... A hazaérkezés utáni depizéssel kapcsolatban van valamilyen tapasztalatod? Arra gondolsz, hogy rossz lesz visszatérni a magyar valóságba és még a kellemetlen utazós élmények is hiányozni fognak?
Ami az utazás közbeni nyaralást illeti, egyetértek, el is jöttünk Máncorába pihenni egyet. Egy trujilloi srác mondta: "Háát, Máncorában túl sok mindent nem lehet csinálni..." Erre mi: "Ez az!!!" :D
VZsó 2015.05.02 21:00:26
@Hungarian Geographic: Mindjárt megyünk haza, nagyon kíváncsi vagyok a dologra!
Az Aguas Calientes felé vezető út első állomása Santa Maria, ahová egy nagyon kanyargós 120 km-en keresztül lehet eljutni (az árakat majd a legvégén összesítem). Ollantaytambo főteréről indulnak buszok ismeretlen időpontban és gyakorisággal, úgyhogy résen kell lenni. Az út…..
A Machu Picchu fővárosaként is emlegetett Cusco építészetileg egészen más, mint a modern Arequipa. Régi, díszes épületek és boltívek, óváros, macskaköves, hangulatos utcácskák – nem csoda, hogy elnyerte a tetszésünket. Már az elején nyilvánvalóvá vált, hogy a város…..
VZsó 2015.05.02 20:48:15
Machu Picchu Cuscótól több, mint 200 kilométerre van, és azt sem egyszerű megtenni tömegközlekedéssel. Sőt, az út egy részén gyalogtúrázni kell, hacsak nem vagy hajlandó kifizetni a kb. 100 dolláros Cusco-Aguas Calientes vonatjegyet. Szóval nem úgy van az, hogy „ha már az…..
A Colca-kanyon meglátogatásához többféle variáció áll rendelkezésre, és azok közül kettőt szoktak javasolni a turistáknak: a kanyon Cabanacondéból (Arequipától kb. 5 óra busszal), vagy Chivayból (kb. 3 óra) való megközelítsét. A két település között van még néhány…..
Punóban az első szembeötlő furcsaság a mototaxi volt. Ez az apró, háromkerekű jármű a helyi közlekedés általános eszköze, és szerintem nagyon vicces, a látványa mindig megmosolyogtat. :) Tele van velük az utca, föl-alá száguldoznak és sokat dudálnak. Egyesek hatalmas…..
Amikor az ember utazik, nem mindig érzi egyformán jól magát. Vannak jobb és rosszabb időszakok, hullámhegyek és -völgyek, néha kifárad, ilyenkor érzékenyebb arra, ha nem olyan jól mennek a dolgok. Ez természetes. Ennek ellenére úgy érzem, hogy Sucre nem egy ilyen hullámvölgy…..
VZsó 2015.03.16 04:38:51
@Hungarian Geographic: Teljesen jogos! Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmet. Ez valóban egy probléma: én is igyekeztem/igyekszem mindennek az árának utánanézni, de eddig minden drágább volt, még olyan belépődíjak is pl., amelyekről fél évvel ezelőtti postokat olvastam. Remélem egyszer lesz annyi időnk, hogy visszamenőleg beírogassuk az árakat (minden kiadást feljegyeztünk).
SzaFi Dél-Amerikában La Paz I. 2015.03.16 04:01:33
Bizonyára velünk van a baj, hiszen a legtöbb ember Sucrét elbűvölő és szép városnak tartja, míg La Pazból azonnal menekülne, mi valamiért mégis a szmogos, magashegyi nagyvárosban éreztük jobban magunkat. Pedig Bolívia adminisztratív fővárosa, Nuestra Señora de La Paz…..
Nagy reményekkel érkeztünk meg Bolíviába, ahol állítólag annyira kedvesek az emberek, és annyira olcsó minden. A határátkelés simán ment, csak hosszú volt, és közben hullott a fejünkre az eső, de nem volt vészes. A határmenti bolíviai város, Villazón első járdájára…..
SzaFi Dél-Amerikában Humahuaca 2015.02.16 21:20:15
Idelátogatásunk nem indult zökkenőmentesen, ugyanis volt egy kis kavarodás a szállással kapcsolatban. Este 8 körül érkeztünk meg a lefoglalt hostelbe, ahol sajnálattal közölték velünk, hogy beteltek a helyek. Állítólag küldtek egy sms-t, hogy ha nem érkezünk meg este 6-ig,…..
Idáig viszonylag nyugatias helyeken jártunk, de ahogyan továbbhaladunk észak felé, úgy változnak meg az utcák, az épületek és az emberek. A környezetváltozást tovább tetézi, ha az utazó éppenséggel a világ legszárazabb sivatagja felé közeledik, ami ráadásul jó kétezer…..
VZsó 2015.02.04 03:31:46
@fecundus.balbus: Igen, ez kifejezetten egy "elsőutazós" blog... Azt próbáljuk bemutatni, milyen tapasztalatlan utazóként, kevés spanyol tudással Dél-Amerikába menni, első alkalommal, nekünk, 2014-15ben. Hogy hogyan jön rá a kisutazó dolgokra, milyen hibákat követ el, amelyekből remélhetőleg tanulni fog, hogyan kezeli vagy nem (jól) kezeli a különbözőségekből fakadó szituációkat. Sokmindent még Szabi meg én is máshogy látunk, máshogy élünk meg, természetesen.
VZsó 2015.02.16 19:36:46
@vagamundo: szerintem itt valami félreértés történt, a Talampayát csak meg akartuk nézni, a Valle de la Lunát viszont megnéztük, a fenti bejegyzésben írok is róla :) De ezek szerint nem kell nagyon bánkódnunk a Talampaya miatt.
Nem, nem a Chachapoyas... de azóta sem tudok rájönni...
VZsó 2015.02.04 00:06:10
@Catgirl: Egyébként azt hogy érted, hogy "amilyen az agyonisten, olyan a fogadjisten..."? Mi mindenkivel kedvesek és udvariasak voltunk. Szerénykedés nélkül elmondhatom, hogy nem tartozunk az arrogáns, tolakodó, hangos turisták közé...
SzaFi Dél-Amerikában Santiago II. 2015.01.27 05:58:51
Január 2-án a megbeszéltek szerint találkoztunk Denizzel egy forgalmas belvárosi metrómegállónál. Mivel még mindig nem pihentük ki a szilvesztert, először felvittük a cuccainkat hozzá és estig ott is maradtunk. Deniz török srác, aki egy egyetemi, klímakutatással kapcsolatos…..
SzaFi Dél-Amerikában Santiago I. 2015.01.27 03:38:44
Eredetileg Valparaisóban terveztünk szilveszterezni, de aztán Szabi talált egy rejtélyes bulit a neten. Az Andes Extreme nevű szervezőbrigád nem vitte túlzásba az érdeklődők tájékoztatását: mindössze annyi információ szerepelt a honlapon, hogy egy háromnapos minifesztiválról…..
Azt tudtuk, hogy Pucón egy szép és takaros kisváros. A valóságban még szebb és még takarosabb. Kisebbnek és puritánabbnak gondoltuk, de itt – elsősorban a turizmusnak köszönhetően – igazán el van kényeztetve az látogató. Argentína után felüdülés volt ez a tiszta,…..
Ha elutazunk, még ha messzire és sok időre is, sajnos nem feltétlenül jelenti a problémák és a stresszforrások alóli teljes menekvést. Az ember ugyanúgy kerül megoldandó helyzetekbe vagy aggasztó szituációkba, csak másfajtákba. Kicsit olyan, mintha részmunkaidőben dolgoznál,…..
Soha nem örültünk még úgy hegyeknek, mint az El Bolsón felé tartó buszúton. Perito Moreno után bármi felüdülés lett volna, de kegyes volt a sors, El Bolsón még az elviselhetőnél is jobb élményeket tartogatott - annak ellenére, hogy komoly kihívásként éltük meg eldugott kis…..
SzaFi Dél-Amerikában Montevideo 2014.12.04 03:37:15
Montevideo sok hasonlóságot mutatott Buenos Airessel, de itt mintha több elegánsan felöltözött ember mászkálna, és egy fokkal rendezettebbnek, tisztábbnak és modernebbnek tűnik. Ennél fogva a hangulata is kevésbé családias, az emberek kimértebben, „hivatalosabban” viselkednek.…..
VZsó 2014.12.24 01:33:59
@kvir: Szia, szívesen válaszolunk mindenre :) Ezeken az e-mail címeken tudsz írni nekünk:
pokahontasz@gmail.com
cc@mail.3d.hu

Zsófi & Szabi
Punta del Diaboból a kelet-argentinai Puerto Madrynba 2 napig utaztunk. A fő látványosság arrafelé a Peninsula Valdés, ahol az ember különös tájakat és állatokat láthat – ha szerencséje van, bálnát is. Eredetileg egy éjszaka erejéig megpihentünk volna Bahia Blancában,…..
Pto. Madrynban és a Valdés-félszigeten a leggyakrabban hallott kifejezés a „whale waching” volt. Mindenki mindenhol ezt próbálta ránk sózni. Nem erőszakoskodtak, nem mondták el háromszor (csak kétszer), de kezdett egyértelművé válni, hogy a hely ebből, mint a legnagyobb…..