Regisztráció Blogot indítok
Adatok
- zu -

467 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Érdeklődő! Ha szeretne további részleteket megtudni a könyvről, pl. kíváncsi a könyv tartalom-jegyzékére, Lengyel László előszavára vagy Kéri László utószavára, kérem, kattintson a könyv fotójára,  és megnézheti ezeket és egyéb oldalakat a könyvből. Ha megvásárolná, akkor dedikálva (bolti…..
Most jelent meg egy kiadvány nagyapámról, a legsikeresebb magyar sportág kiemelkedő személyiségéről, aki 130 éve született. Az 1928-as amszterdami olimpián egyéni és csapat kard aranyérmet szerzett, s egy évre rá tragikusan elhunyt, a magyar olimpiai bajnokok közül elsőként... Másfél évi orosz…..
A Kossuth Könyvkiadó Örkény Könyvesboltjában volt a könyv karikatúráinak kiállítási megnyitója, majd egy könyvbemutató beszélgetés. A bolt Cultiris Galériájában a címlap és a karikatúrák készítőjének, Deák Kázmér grafikus művésznek a kiállítását Halász Géza, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának…..
Kedves Barátaim és Érdeklődők!  A Millenárison lezajlott 26. Nemzetközi Könyvfesztiválon a POLVAX-könyv 'albérlő' volt a 168 Óra standján, ahol Bajnai Gordon dedikálta a hetilap újságírói által szerkesztett érdekes könyvét. Május 2-án az Örkény Könyvesboltban is lesz POLVAX könyvbemutató: Farkas…..
Április 16-án könyvbemutató volt az Írók Boltjában, ahol Kéri Lacival beszélgettünk a könyv apropóján az akkori és mostani helyzetről. Ha kíváncsi vagy megnézheted a beszélgetést a YouTube-on:. Üdv: Szentirmay László (Irma)235-0317  --  mail@polvax.hu    ..
Kedves Polvaxos Barátaim! Kéri László beszélget a szerzővel az Írók Boltjában április 16-án 16,oo-kor (1061 Andrássy út 45. – a Liszt F. térnél) - majd könyvbemutató lesz május 2-án délután az Örkény Könyvesboltban is (1137 Szent István krt. 26.). Ha még nincs meg a könyv, a helyszínen is…..
Kedves Polvaxos Barátaim!  * Akinek még nincs meg, nézze meg itt lejjebb, hogyan/hol juthat hozzá. Dedikálva átvehető a kiadó irodájában, illetve 1-2 napon belül a FoxPost gyorspostai szolgáltatás 103 csomagautomatájában vagy akár házhoz szállítva. Könyvesboltokban is kapható: Írók Boltja, Örkény,…..
Kedves Polvaxos Barátaim!* A POLVAX-könyv bemutatója óta sokan érdeklődtek, hol lehet a legegyszerűbben hozzájutni a könyvhöz.1.) a kiadó budafoki irodájában kedvez- ményesen 4.500 Ft-ért: 1221 Kócsag u. 31.2.) a FoxPost csomagautomatánál: 1-2 napon belül dedikált példányt kapsz:…..
Kedves Polvaxos Barátaim!Örömmel értesítelek Benneteket, hogy két és fél év kutatómunka után elkészült a POLVAX-könyv. * Mint a lenti tartalomjegyzékből is láthatjátok, három részből áll:  I.) az 'ókori'(az 1976-84 közti több mint 100 klubest apropóján) bemutatja a Közgáz 70-es és 80-as évei…..
2018. szeptember 10. Kedves Polvaxos Barátaim! Már az utolsó fejezetek vannak csak hátra a Közgáz 70-es és 80-as éveinek ifjúsági közéletét bemutató, két éve készülő POLVAX c. könyv írásában – s szeretnélek megkérni Benneteket, hogy a lentiek alapján még többen írjátok meg saját élményeiteket,…..
2017. november 4. Kedves Polvaxos Barátaim ! Befejezéséhez közeledik a POLVAX c. könyv írása - s szeretnélek megkérni benneteket, hogy a lentieket elolvasva írjátok meg saját élményeiteket, véleményeteket a POLVAX (POLTÁR) klub 'ókori' (1976-1984) és 'újkori' (2011-2016) klubestjeivel,…..
nagymama & nagypapa 2017.11.22 13:02:25
nagymama & nagypapa 2017.11.08 13:44:43
nagymama & nagypapa Rita 2017.10.29 12:31:36
nagymama & nagypapa Eszti 2017.10.29 12:29:15
Kedves Polvaxos Barátaim! Sok kérdés, telefon után jelzem, hogy befejeződött az "újkori" polvaxok (poltárok) ötéves sorozata, és készül egy könyv a régi és mostani beszélgetések részleteiről, hátteréről, körülményeiről, a besúgók, ügynökök jelentéseiről. Ehhez várom a régi és mostani klubestekkel…..
Polvax POLVAX 1976 - 1984 2016.09.20 16:38:00
76. okt. filmrendező szakos főiskolások (többször) vita filmjeikről 11. 4. Árvay Tivadar / Tájékoztatási Hivatal tájékoztatáspolitika 11. 11. Szokay Imre / Külügyminisztérium Albánia 11. 18. Venczel Sándor / közgázos hallgató vita egyik amatőr filmjéről 11.…..
Polvax POLVAX 2011 - 2016 2016.09.20 16:22:31
2011:04.29 Bokros Lajos / EU parlamenti képviselő fehérek közt egy európai képviselő (előműsor: Neoprimitív) 5. 25. Kéri László / politológus a 2010-es választások után… (előműsor: Neoprimitív) 6. 14. Oszkó Péter / a Bajnai-kormány pénzügyminisztere a gazdasági helyzet (előműsor:…..
nagymama & nagypapa Gyermeknap 2016.05.29 11:00:34
A mai lapokban olvastam, hogy holnap lesz Kaján Tibor temetése. Vajon igaza van-e Szathmáry István Pálnak, az egyik nekrológ szerzőjének, aki azt fejtegette a Magyar Nemzet hasábjain, hogy vele száll sírba a műfaja is? Ma, ugye, csütörtököt írunk, és az újságjában épp szerkesztik a cáfolatot. Készül…..
- zu - 2016.05.24 15:59:27
A karikatúra halott. És most eltávozott a legnagyobb magyar karikaturista is. A 95 évesen elhunyt Kaján Tiborra emlékezve méltatlan magatartás a komor dohogás, de nem kerülhetem el: vele száll sírba végleg maga a műfaj is, sírásója pedig nem más, mint az internet. – írja a Magyar Nemzet Online Kultúrgrundjának nekrológjában Szathmáry István Pál.
Kaján Tibor valóban meghatározó volt – és a halála után is még sokáig meghatározója lesz a magyar karikatúra művészetnek. A „leg”-ekkel viszont még egy nekrológban is vigyázni kellene. Hogyan lehetne összehasonlítani Kajánt és Hegedűst, vagy Rébert, vagy Várnait, vagy Sajdikot – hogy csak a nagy öregeket említsem, akik közül ma még hál’ istennek, Sajdik 86 évesen él és alkot, nemrég nyílt kiállítása Dunakeszin és Balatonfüreden is. Ha már „leg”-eket emlegetünk, egyikük ezért, másikuk azért „leg”, ne vegyük el tőlük sem.
Kaján valóban korszakos művész, grafikus publicista volt. Szerettük, kiállítást szerveztünk neki 88-adik születésnapján a Várban, utcai flash-mobbal ünnepeltük az ablaka alatt 90-edik szülnapját, tisztelgő kiállítással és mappával most márciusban a 95-diket. Édes öregem, kezdte mindig, és csüngtünk a mester szaván, jegyeztük arany bölcsességeit. Nem mondhatjuk, hogy nem hagyott hátra követőket, tanítványokat. És azt sem mondhatjuk, hogy a karikatúra, mint műfaj, meghalt. Ha csak a Magyar Nemzetben is nézzük, (nem az online változatban) nekem is volt több mint tíz éven át rovatom, a Hétvégi Magazinban és Szerényinek is, a kitűnő Léphaft Pál és Bojcsuk Iván ott van, most is. Hosszú lenne fölsorolni azokat a tehetséges és sokak által kedvelt karikaturistákat, akik úgy gondolják, hogy nem halt meg a műfaj, sőt: Kaján és Réber, Hegedűs, Balázs-Piri és a többiek tovább élnek bennünk, általunk. Nem sorolom, de nem is hasonlítom őket egymáshoz, hiszen annyira más Marabu, mint Jelenszky, Pápai vagy Édua, Fenekovács, vagy Tónió, vagy Krenner, vagy… ettől egyéniségek.
Nem jut sokkal többre Zöldi László sem, mikor Médianaplójában vitatja a karikatúra halálát, bár ő legalább Léphaftot és Pápait (el)ismeri. És Lakatos Ferit, akit az új tulajdonos ugyanúgy elküldött a Vas Népétől, mint Csátth Attilát a Hajdú-bihari Naplótól. Zöldi csak egyet vár(na) el a karikaturistától: a napi rendszerességet. Nos, a napi rendszeresség szokás, sőt, szoktatás kérdése. Marabu minden nap rajzol a Népszabadságba, Pápai a Népszavába, mástól pedig nem várja el a lap, ahova dolgozik, sőt, örüljön, ha dolgozhat. Korábban naponta megjelentek a napi sajtóban Nemes Zoltán, Lehoczki István, Gyöngy Kálmán, tudott minden nap újat adni Lehoczky Károly is, vagy Jókó Csaba.
Mert a karikatúra nem halt meg, nem beteg, csak sok lap száműzi. Értékes helyeket vesz el a hirdetésektől, és sokkal drágább, mint a külföldi karikatúra- és képregény gyáraktól olcsón megszerezhető viccek és párkockás sorozatok. A karikatúra megjelenéséhez bátor lap is kell, amelyik vállalja, hogy a karikatúra kritika és csak úgy működik, ha nem hazudik, nem beszél mellé. Lehet, hogy nem a karikatúra halott, hanem a szerkesztők bátortalanok életben tartani?
A karikatúra ezért visszatért sok szerző fiókjába, vagy internet-oldalára. És fölkerült a falra is. Amióta számítógép van, és nyomtatni is lehet, nagyméretűre kinagyítva kifejezetten jól mutatnak a karikatúrák a kiállítótermekben is. Halottnak látni a műfajt akkor is nagy tévedés, ha az ember csak a sivár honi valóságot látja. A nemzetközi mezőny viszont nem csak él, de élőnek is látszik. Nem kell messzire menni, elég csak kitekinteni Szlovákia vagy Lengyelország felé, de mindenütt ismertek az orosz vagy ukrán karikaturisták, a bolgárok és a románok is. Mindenütt van évente egy-egy humorfesztivál, nemzetközi karikatúra kiállítás, ahol időnként a mieink is nyernek egy-egy dobogós helyezést.
- zu - 2016.05.24 16:00:23
(Folytatás)
Szathmáry az internetet teszi felelőssé a karikatúra haláláért. Ezt Zöldi valamennyire enyhíti, de még mindig a 365 napon topon lenni jelszót ismételi. Sőt: „az online újságok még nem termelnek annyi nyereséget, hogy évente 365-ször, esetleg gyakrabban adjanak teret karikaturistának. Ha egyáltalán akadna olyan, aki bírná ötletekkel a strapát.” Ezt úgy értelmezem, hogy szinte valamennyien tehetségtelen kezdők vagyunk, akiknek ne telne naponta legalább egy zseniális ötletre. Lehet, hogy az egyébként okos médiaelemző, akinek mindig számít a véleménye, humor terén nem túlságosan tájékozott, és okoskodni kényszerül?
Én úgy látom, hogy az internet által más lett a sajtó és a karikatúra is más, mint volt. Vagyis még inkább az lett, aminek lennie kell: egy még kíméletlenebb, a megszokott nyárspolgárinál vadabb kifejezésforma, amely nem tiszteli a tekintélyt, amely úgy hirdeti az igazságát, hogy a dolgok másik oldalán keresztül mutatja meg világunkat. Kritikai kifejezésmód, amiben már nem csak az (ál)primitív pálcika-emberkés stílus, hanem a pár mozdulatos animáció is belefér, MÉM-ek, melyek színvonaláról lehet vitatkozni, de betöltenek számos karikatúra-funkciót is. Kár, hogy legtöbben ingyen, kedvtelésből művelik – vagy talán ez a jó?
Nehéz kor jutott neki – munkaszolgálat, humortalan szocializmus és mosolytalan újkapitalizmus –, mégis képes volt másokkal elhitetni, hogy a szellem, a kifinomultság és az irónia tartósabb értékkel bír, mint a politikai percemberek által harsogott diszkont-életigazságok. – írja Szathmáry. Igaza van. Nekünk, utódoknak sokkal kedvezőbb történelmi háttér adatott, röhejes szocializmus és nevetséges újkapitalizmus, de mi is megpróbáljuk másokkal elhitetni, hogy a szellem, a kifinomultság és az irónia tartósabb értékkel bír, mint a politikai percemberek által harsogott diszkont-életigazságok.
Talán szerencsés, ha a karikatúra halálhírét keltik: sokáig él még…

Halász Géza
nagymama & nagypapa Ápriliális 2016.05.01 13:30:10
Van egy másik lehetőség a képnézegetésre, katt ide:   ..
nagymama & nagypapa Mozgásban 2016.05.01 13:29:05
 ..
nagymama & nagypapa Húsvét 2016.03.27 11:54:31
A MÚOSZ sajtónapi ünnepségén, március 10-én fő gazdasági moderátorunk, Farkas Zoli vehette át "Az év gazdasági újságírója"  kitüntetést. A HVG főmunkatársát méltató laudációjában Vicsek Ferenc hangsúlyozta, hogy "Zoli  a gazdasági újságírás minden műfajában kiemelkedőt alkotott és alkot ma is.…..
Csak a független vállalkozók lehetnek bátrak? Bojár Gábor hangsúlyozta: nincs titok, hogyan lehet egy magyarnak világkarriert befutnia. Nem az ötlet számít, abból sok van, hanem a kitartó munka és a kimagasló tehetségű profi munkatársak nemcsak anyagi megbecsülése. (Mosolyogva említette, hogy a…..