Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Estsanatlehi

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kisrigók diszfázia 2016.02.13 23:42:00
- anya, elmesélhetem?- figyelek mondd!- képzeld el.... (nagy levegőt vesz, kifújja, még egyet vesz, még egyszer kifújja)- miről akarsz mesélni?- anya, képzeld el az oviban... (megint a levegők)- mi történt ma az oviban?- ... (a sóhajok)... nem tudom mondani.- miről akarsz mesélni? próbáld meg!- nem…..
Estsanatlehi 2016.02.15 15:02:51
@paulonviki: De gondolom Dzseni is Waldorf suliba fog járni, vagy nem? Akkor meg nem ugyanazok az eszetlen elvárások lesznek, hanem szelíd szó és elfogadás, és személyes odafigyelés.
Én nem mondom, hogy nem kell fejleszteni, biztos én is "hajtanám", hogy a lehetőségei szerint legjobbat hozza ki magából. De ha úgy érzed, hogy ennek az lehet az ára, hogy bezárkózik, és már nem próbál szabadon mesélni, csak megfelelni akar, akkor egyszerűen nem éri meg az a plusz tíz IQ-pont - és nekem az utolsó mondatból az jött le, hogy ettől félsz.
Merkelen kívül van valaki, aki meg van döbbenve? Fogjuk meg egymás kezét, alkossunk Guinness-rekorder élőláncot a béke és a tolerancia jegyében, utasítsunk el minden erőszakot, fogadjunk be válogatás nélkül mindenkit, és ugassuk le, akinek esetleg nem tetszik, hogy lassan több…..
Estsanatlehi 2015.12.02 20:24:57
isolde Akkor most a halálról 2015.05.06 15:59:40
Egy dolgot tudok mondani (az éjszakai alváson kívül), amit határozottan és valószínűleg mindörökre elrontott bennem a gyerekvállalás. Nem, nem a testem, az isteni szerencse és némi sportolás mellett számomra elfogadhatóan nézek ki, jó, nem a tizenhét éves kori alakom van, de…..
A költözéssel meg úgy állunk, hogy a Lány beteg lett, mellesleg én is, de az ő betegsége borította fel eredeti terveinket kissé, mivel nem tudott menni a családi napközibe. Így dobozolás és konyhabútor-rendelés helyett otthon nyűglődtünk és nem aludtunk éjszaka, ő, mert fájt…..
isolde Naponta százszor, kefével 2014.11.07 09:55:20
Már elnézést, hogy semmi önálló gondolatom nincs és átmentem linkajánlóba, de most halál komolyan az van a 8.-as biológia tankönyvben, hogy naponta többször, ricinusolajba mártott kefével kell a kamaszlánynak a szemöldökét fésülni? Mi a faszomnak kell a szemöldökömet…..
kisrigók kikötő 2014.10.27 20:04:10
“na az lenne egy csúnya dolog, ha valaki elrabolna titeket tőlem”, mondja fiam, és ökölbeszorított kézzel fenyegeti meg a világot, hogy meg ne próbálja senki, mert annak vele gyűlik meg a baja. az egyik ok, amiért az örökbefogadni akarók nem mernek óvodás korú gyereket…..
kisrigók cigánygyerek 2014.09.28 15:02:15
- anya, mi az, hogy cigánygyerek? - cigány származású gyerek, nem jelent mást csak a származást. miért kérded? - mert az oviban azt mondta egy fiú, hogy hülye cigánygyerek vagyok. - hülye nem vagy, de cigány kisfiú vagy, ebben igaza volt, de ez nem rossz dolog. - miért vagyok…..
Estsanatlehi 2014.10.01 07:22:15
kisrigók de ki kávézik? 2014.09.23 12:53:03
lányom a nevelőszüleit anya és apa néven szólította, így is beszélt róluk. júliusban megkérdeztem tőle, mi a nevük, hogy ha beszélgetünk, hozzámondom a keresztnevüket, hogy egyértelmű legyen, kiről van szó, de azt mondta, nem tudja a nevüket, a keresztnevüket sem, nem…..
Ma például, az orvosi váróban fültanúja voltam, ahogy egy minden bizonnyal jószándékú, de ostoba és kártékony nagymama legalább egy óra hosszat folyamatosan alázta a vele lévő tizenkétéves-forma kövér kisfiút. Merthogy nem tudtak tőle vért venni, mert kövér és mert félt,…..
Estsanatlehi 2014.09.26 18:38:26
@isolde: Én ezt olvasom: www.alfiekohn.org/up. Isteni az ember, pedig egy bácsi, szóval sehogy sem szoptat, nem hogy igény szerint… :) Szerinte amúgy nem csak kritizálni, hanem dicsérni sem egészséges, mert mindez csak a carrot & stick módszer enyhe változata, és ugyanolyan káros tud lenni - na ez nekem nagyon nem megy egyelőre, és el sem tudom képzelni, hogy fog, de próbálkozom...

Én tényleg kizárólag az olyan korlátokban hiszek, amik a testi meg lelki sérülésektől védik, őt meg másokat: nem nyúlunk a konnektorba vagy a főzőlaphoz, nem csípünk-rúgunk-harapunk-anyázunk, és amíg ő játszani szeretne vele, NEM vesszük el más játékát, akkor sem, ha az illető anyukája rászólt, hogy azonnal adja oda, micsoda szégyen, hogy ilyen önző (ez a vesszőparipám, gyűlölöm az ilyen szülőket). De csak a nemetmondás kedvéért, meg azért, hogy tanuljon meg várni, nem akarok tiltani neki dolgokat, épp elég értelmetlen tiltással találkozik majd az életben nélkülem is.

Amúgy tinikoromban nálunk sem volt curfew, engem is irigyeltek érte a barátaim, és nekem az okozott volna csalódást, ha a szüleim nem bíznak annyira bennem, hogy pontosan tudom (vagy legalábbis nagyon igyekszem megtanulni), meddig lehet biztonságosan kintmaradni. Szóval embere meg szituációja válogatja, hogy kinek mi ijesztő, nyilván ha úgy érzi az ember, hogy az anyja leszarja, hogy hol és kivel kóricál, akkor az fájni fog neki, de akkor sem a kóricálás rázúduló szabadsága miatt... Anyu ezzel a nagy elengedésével együtt mindig álmatlanul aggódott hajnalig, amíg haza nem értem, de arról meg úgy érezte, hogy az ő para-problémája, nem engem kell miatta szivatni.
Estsanatlehi 2014.09.27 18:23:31
@isolde: "ha csak ilyenkor szólok rá a Lányra, amikor épp közvetlen életveszélyt készül elszenvedni vagy okozni, akkor is percenként tizenötször nemet mondok"
- Hát pont ez a bajom, hogy minél nagyobb lesz, és minél inkább meg kell felelnie a közösség szabályainak is, annál inkább lesz úgyis egy csomó tiltás az életében. Ezért nem látom értelmét, hogy már kilenc hónaposan rátegyek egy lapáttal azzal, hogy teddmárle a távirányítót, nekapcsolgasd az xboxot, stb., amikkel igazából semmilyen rosszat nem tesz szerencsétlen, max nekem okoz némi elpakolnivalót.

@teevee: Nem kell egyetérteni, de te meg sarkítasz, monologizálsz, demagógulsz… így nem lehet normálisan beszélgetni semmilyen témáról szerintem. De mivel én voltam a nemminősítős dolgot felhozó kommentelő, íme egy lebutított értelmezés arról, hogy mi a logika e mögött (a tudományos részletekre ott van Kohn könyve):
1. A dicsérettel azt éred el, amit a jutalmazással (és büntetéssel): idomítod, szépen apportírozol, nesze egy jutalomfalat. Egy idő után ezt a gyerek megszokja, és már magáért a jutalomért/dicséretért csinál dolgokat, nem azért, mert pl. szereti őket. Így több más dolog mellett pl. az is hátrány, hogy ki sem derül, mit szeret ő valójában, mert ha te rajzolásért dicsérgeted, akkor azt fogja erőltetni, pedig lehet, hogy zenében zseni lenne.
2. A gyereket nem azért kell szeretni, amit jól csinál vagy egyáltalán csinál - és ezt nem csak neked kell tudnod, hogy deteúgyisésmindenképp, hanem neki is meg kell megértenie, hogy egyáltalán nincsenek feltételek: ha rosszat tesz, akkor is pontosan ugyanannyira szereted, ha bandzsítva sem tud zoknit húzni, akkor is, ha csúnyán ír, összetör valamit, megver valakit, hazudik, lop, minden értékrendeddel és tanításoddal ellentétben cselekszik, akkor is.
3. Nyilván nem kell teljesen visszacsatolás nélkül hagyni a gyereket, de állítólag egész kis nüansznyi dolgok is számítanak, pl. nem azt mondod a negyvenedik mázolmányra is, hogy jézusom, milyen gyönyörűt festettél, hanem hogy nagyon érdekes ez a szabálytalan alakú ház, vagy kreatívan választottál színeket, stb. Ha konkrétumokat nevezel meg, érezhető, hogy tényleg odafigyelsz, nem csak úgy lelkendezel a vakvilágba, még akkor is, ha nem minden áron a legmagasztalóbb jelzőket használtad.
Persze ez mind elmélet, szerintem nincs olyan ember, aki be tudja tartani, én még akkor is dicséreten kapom magam, ha nyolcezredikre és szépen feláll. De ettől függetlenül nekem a fentiek nem tűnnek butaságnak, ezért egy kicsit megpróbálom kondícionálni magam, hogy hátha mire ő is értelmesebb kis lénnyé növekszik, nem leszek ilyen olvadozós fajta. De attól még te olvadozhatsz, itt senki sem akarta kioktatgatni vagy meggyőzni szerintem azt, aki másképp csinálja...
isolde Dolgok 2014.09.20 13:54:08
Úristen, mennyi minden történik. Elkezdődött a bölcsis beszoktatás, szerintem jól megy, elváláskor sír egy kicsit a Lány, de utána már jól elvan, játszik egyedül vagy a többiekkel, mondjuk ott még nem aludt, arra nagyon kíváncsi leszek, hogy fog menni. Végül heti két nap…..
Estsanatlehi 2014.09.23 09:16:06
@isolde: Meg lehet kérdezni, hogy melyik ingatlaniroda, vagy az reklámnak minősül? (Mi is lebeszéltünk magunkat, de lehet, hogy tényleg megérne egy próbát...)
isolde Babablog 2014.09.20 22:46:22
Egy külön bejegyzést kell szentelnem a kis Lánynak, aki nem akar babáról olvasni, az nyugodtan kihagyhatja (de meg ne tudjam, mert megsértődöm). Nem tervezem, hogy már csak babablogot írjak, ugyanakkor a babás bejegyzéseimet olvassák és kommentelik a népek, ha bármi másról írok,…..
isolde Elmondom egy álmomat 2014.06.25 22:48:11
Azt álmodtam a múltkor, hogy ikreim születtek, két fiú, egy ilyen zömökebb meg egy vékonyabb, de mindkettő helyes kisbaba volt. A kórházban csecsemőosztályra tették őket, csak néha mehettem be hozzájuk vagy hozták ki őket szoptatni, de ezeken egyáltalán nem aggódtam álmomban.…..
Estsanatlehi 2014.06.26 08:10:26
Basszus, ez az utolsó olyan durva, kirázott a hideg tőle… Ez jutott eszembe róla: www.imdb.com/title/tt0408790 - a film végül nem volt valami jó, de emlékszem, hogy a trailer után ugyanazt éreztem, mint most téged olvasva: ennél szörnyűbb dolog nem is létezhet a világon. És akkor még nekem sem volt gyerekem, és gyerektervem sem. Brrr.
isolde Danger zone 2014.06.22 21:18:43
A Gyereksziget, az meg olyan, mint a Sziget, csak józanul és gyerekekkel. Amikor megelégeltem a port, a gyalogló, rohangáló, bicikliző és kismotorozó tömeget, a ricsajt, a kajássátrak előtt kígyózó sorokat, a port és a több irányból szóló többféle zenét, akkor elvergődtünk…..
Estsanatlehi 2014.06.23 08:05:28
isolde Élned, halnod 2014.06.13 15:18:58
Asszem 2004-ben voltunk először Thaiföldön a férjemmel, ott jósoltattam magamnak egy ilyen rendkívül autentikusnak tűnő, csak thai-ul beszélő öreg asztrológus bácsival, sőt, a mindenféle babonaságot mélyen ellenző leendő férjemet is rávettem*. A bácsi megsárgult papírok és…..
Most meg azt olvastam, hogy a meggyet úgy kell adni a gyereknek, hogy mielőtt kimagoznád és turmixolnád, leforrázod és szemenként lehúzkodod a héját, mert a héjától megfájdulhat a hasa. Szemenként húzkodjam le a héját. A meggynek. Nem kétséges, hogy a nyugati világ megérett a…..
Antibaby naplója Minden maminak 2014.04.13 16:29:00
Küldöm ezt a cikket minden maminak, a nehéz napok megkönnyítésére. "Mami, valakinek szüksége van rád!"..
Estsanatlehi 2014.05.06 22:52:13
isolde Az elég jó falat 2014.04.14 17:04:07
Amikor a Lány fogja a kihűlt brokkolipürébe forgatott, megnyalogatott, majd kiköpött kenyérdarabkáját, kicsit megtörölgeti vele az asztalt, majd mosolyogva felém nyújtja és szeretne megetetni vele, mindig eszembe jut, hogy tutira létezik olyan neveléstudományi szakkönyv, amely…..
Jé, nem gondoltam, hogy felháborodást kelt majd az alábbi idézet. Azért elmondom, mit gondolok. Először is, kontextus: a regény az ötvenes években játszódik Amerikában. Mira egy okos lány, elvégzi a főiskolát és szívesen tovább menne egyetemre, de aztán férjhez megy Normhoz,…..
Estsanatlehi 2013.11.04 20:44:44
Ennek az ellenkezője is igaz ám... Én még csak várom a gyereket, úgyhogy nem tudok nyilatkozni a hasfájósan végigüvöltött éjszakákról, amikor majd hetekig semennyit sem tudok aludni (meg egyáltalán semmiről sem, ami konkrétan anyai nehézség for that matter), de nekem tényleg tökéletes terhességem volt/van. Az első trimeszterben émelyegtem meg hánytam valamennyit, de akkor még tartott az euforikus állapot, hogy végre sikerült pozitívat tesztelnem, szóval az simán eltörölte a kellemetlenségeket - azóta meg tényleg semmi bajom, tele vagyok energiával, jobb formában, mint valaha, gond nélkül dolgozom így a nyolcadik hónap közepén is, semmilyen kellemetlen tünetem nem volt és nincs is. Egyszóval kurva nagy szerencsém van, én is pontosan tudom, hogy nem az én érdemem, közöm nincs hozzá. De idegesít, hogy ezt gyakorlatilag titkolnom kell, mert ha egy saját nehéz sorsa miatt siránkozó kismamatársnak el merem mondani, hogy nem, én nem öklendezek a szagoktól, nem vizesedek, nem ég a gyomrom, stb., akkor szinte rámtámad, hogy nem kell ám ennyire szépítenem az egészet, nyugodtan valljam be, hogy igenis ez egy tortúra. Mert joga van panaszkodni, nem gondolom úgy, hogy csak azért, mert nekem könnyű, ő feltétlenül mártírkodik, de akkor én se legyek már kvázi lehazugozva.
Szóval értem én, hogy modern értelmiségi nőként nem szégyen nyűgösfáradt-terhesnek és elegemvan-anyának lenni, de egy kicsit átestünk a ló túlóldalára szerintem, és annyira divat utálni a habosbabosnak lefestett idilli ősanyaságot, hogy szinte remélem, hogy hisztis gyerekem lesz, mert akkor végre én is beleillek valamelyik klikkbe (mert ősanya asszem azért mégsem leszek).
isolde Ez a nap más, mint a többi 2013.10.29 06:49:12
Fél éves lett a gyönyörű, pici Lány! ..
isolde Egy asszony 2013.08.09 12:51:11
Ezt olvastam most (Molly linkelte), és egyrészt szépen megírt, életszerű, olykor megrázó történet, másrészt nagyon érdekelne, vajon mennyi belőle a fikció? Mert az nyilvánvaló, hogy a szerzőnő látott már közelről bántalmazó férjet, bunkó szülészorvost és szellemi…..
Na, akkor miután depressziós lettem, hogy soha többé nem ihatok jegeskávét, és általam megbízhatónak tartott orvosok két hét és egy év hosszúságú diéta között mindenfélét javasoltak, úgy döntöttem, ezt az ábrát fogom követni. Bár 2007 óta már fejlődhetett a tudomány,…..
isolde Én kérek elnézést 2013.06.25 11:10:16
Jól van, tudom, szerezzem vissza a józan ítélőképességemet, hát én igyekszem, tényleg. ..
Estsanatlehi 2013.06.25 21:16:05
@isolde: Pont ezt akartam írni én is a kis mentegetőző miniposztodhoz, de látom magadtól is jobb belátásra tértél: hogy kérlek-kérlek ne türtőztesd magad, mert olyan jó látni, hogy atyaisten, milyen szörnyű irracionális dolgok várnak rám még :( - atyaisten, milyen csodás irracionális dolgok várnak rám még! :)
isolde A láb, a láb! 2013.05.23 10:16:12
Szóval nem, nyilván nem fogok képeket felrakni a Lányról az internetre, mert magamról sem rakok fel, és hogy nézne az ki. De már annyian kérték, tehát itt egy láb, ez rugdalta a hasamat belülről még egy hónapja is.  ..
Estsanatlehi 2013.05.26 13:33:05
isolde We are big damn heroes, sir 2013.04.30 16:15:31
Megszületett a Lány, és nagyon cuki! ..