Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ciccio

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mostanában egyre több jobbos ismerősömtől hallom, hogy 2006 őszén a világ valahogy nem volt ennyire érzékeny a magyar helyzetre és korántsem érezték úgy, hogy veszélyben a demokrácia. Szerintük a baloldali média és a külföldi szocialista pártok fújják fel az eseményeket,…..
Ciccio 2012.01.08 22:36:11
ez egy nagyon szépen és logikusan felépített igényes bejegyzés
DE
elég sok ponton belekötnék, ha lehet. (nyilván lehet)
1.ha a miniszterelnöki szerepeket, illetve a miniszterelnök kormányzási stílusát vizsgáljuk -márpedig jelen témát illetően ez elkerülhetetlen- akkor van néhány dolog, amit muszáj figyelembe vennünk. a politika-tudományok már elég régen vizsgálják az ún. "prezdiencializálódás" jelenségét, (körösényi, 2003, 2007; körösényi-tóth-török, 2007; hogy csak a magyar bestsellereket említsem) vagyis a miniszterelnök politikai majd ezzel járó vagy ezt követő közjogi kiemelkedését. ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy számos tényezőn keresztül (politika mediatizálódása, párt- és hatalom centralizáció stb.) a politika közvetlen formálója a miniszterelnök lesz a parlamentáris rendszerekben.
a fékek és egyensúlyok, melyeket oly gyakran hívószóként használunk, a pártelvű ún. "vezérdemokráciákban" kiüresednek, köszönhetően a -szerző által is kiemelt- pártkatonák "helyzetbe hozásától". az ilyen típusú kormányzási módszer (ami alapvetően a guvernmentalista -vagyis kormányközponti, könnyen kormányozható centralizált rendszert preferálja-) hazánkban az első orbán, -kicsit az első, de inkább- a második és a harmadik gyurcsány kormányra és evidens módon a -jelenlegi- második orbán kormányra jellemző. ezen miniszterelnökök, pont annyira központosították a hatalomgyakorlást, amennyire módjukban állt.
gyurcsány a miniszterelnök KÖZVETLEN kinevezési jogát a helyettes államtitkári posztig terjesztette ki. ezáltal, olyan mértékű központosítást alakított ki a közigazgatásban, amire addig nem volt példa a 3. köztársaság során. a politikai zsákmánypozíció tárgyává tette a közig posztok javarészét és ugyanő ((nem tudom ez így helyes-e)) is pártkatonákat ültetett ide. emellett ügyrendileg, KÖZVETLEN UTASÍTÁSI jogkört vindikált magának a kormányban, ami a miniszteri -valójában talán sosem létezett- formális miniszteri/tárca függetlenséget de jure megszüntette.

2. a szerző szerint gyurcsány nem alakította át a közjogi berendezkedést ("Ugyanakkor nem borították fel a közjogi berendezkedést") olyan mértékben, mint orbán. nos, ezt cáfolnám, a rendelkezésre álló kereteit ugyanis gyurcsány maximálisan kihasználta. a reszort elvnek köszönhetően, teljesen átszervezte a minisztériumi rendszert, megszüntette a több mint 100 éves hagyományosan létező -és a párt erős emberére váró- belügyminisztériumot és politikai érdekei szerint szabta újra a közigazgatást. (ahogy azt bármely politikustól elvárható lett volna). emellett -a korábbi orbán kormányhoz hasonlóan- tovább növelte a MeH hatáskörét, ami ugyancsak a központosítás vegytiszta eszköze volt.
vagyis gyurcsány mind kormányzási stílusában, mind a közjogi rendszer átalakításában, mind a politikai zsákmánypozíciók pártkatonákkal való feltöltésében ugyanúgy elment a rendelkezésére álló keretekig, mint teszi ezt most orbán.
ezt a következtetést a szerző is levonja, csak később valahogy elsiklik felette.

ha orbán veszélyezteti a demokráciát, azt nem azzal teszi, hogy a rendszer logikájának megfelelően a rendelkezésre álló kereteit maximálisan kihasználja (bármelyik politikus ezt tenné), hanem azzal, hogy a döntéseit abszolút igazságnak tekinti és semmiféle visszacsatolásra nem figyel (ahogy a szerző kiválóan leírja az mszp és a dkp történelmi bűnössége miatt hiteltelen, az lmp komolytalan, a jobbik vállalhatatlan, a külföld pedig, nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel -ez részben, RÉSZBEN, igaz). így viszont az országot az elszigetelődés, a nemzetközi "lejáratódás" ((ez de csúnya)) felé vezeti, ami nagyon komoly gazdasági veszélyeket hordoz magában. hogy ez mihez vezet? hát, a jobbik megerősödéséhez, amit mint jobboldali, konzervatív semmiképp nem kívánok. nem hinném, hogy orbán egy újabb választási vereség után, ne állna fel, ahogy tette azt 2002-ben is. jelen helyzetben a demokráciát véleményem szerint a szélsőségek erősödése és nem a fidesz közjogi átalakítása hordozza.
Policity Vakok között 2011.05.20 18:13:00
Legújabb meghívójában flashblogolni hívott a Táncsics Alapítvány. Egyfelől eddig fogalmam sem volt róla, hogy a flashmob mellett létezik flashblog is, másrészt: mivel „A rendezvényen részt vevők számára a Kapcsolat.hu portálon létrehozunk egy regisztrációt, azaz…..
Ciccio 2011.05.22 16:08:59
Kedves Andráska8
tekintsünk el tóth elvtárs politikai beállítottságától és személyes képességeitől. Tételezzük fel, hogy egy soviniszta-gárdista-jobbikos-ősmagyar, vagy anarchoszindikalista akár mocsokleninistakomcsi. Mindegy.

Nézzük a lényeget:
A Kapcsolat.hu egy gyurcsányi találmány. Az előadáson a GyurcsányBlog kialakulását elemzik. Emellett vizsgálják a Gyurcsány fb profil és a blog egymáshoz való viszonyát. Mellesleg a blogok politikai szerepe áll a középpontban. Varázslatos egybeesés, mindezt akkor teszik, amikor Gyurcsány Ferenc a baloldal újraépítésén, annak átalakításán fáradozik. Vagy viszi az MSZP-t vagy megalkotja a Demokrata(sic!)Pártot.
A baloldalon az MSZP-n belül a Puch, Mesterházy-Gyurcsány vonal egymásnak feszül.
Éredekes módon pont ekkor megszületik ez a konferencia, ahol baloldali bloggereket akarnak képezni és indítani.
Kedves Andráska, csak Ön nem látja az összefüggést?
Úgysem, hogy ott volt?
Ha nem akkor segítek:
a Kapcsolat.hu egy gyurcsányista intézmény, ami most azért indította ezt a programot, hogy Gyurcsány Ferenc volt-miniszterelnök politikai visszatérését segítse, azzal, hogy a blogokon keresztül a politikai nyilvánosság egyrészét befolyásolja. Főként azt a részét, amely a fiatal internethasználó, estenként értelmiségieket célozza.

Mit mondtak, miről kéne majd írni? A kormány sikereiről? Vagy ne adj isten baloldali-progresszív ellenzéki szemléletet kéne átadni, fiatalos közérthető, laza stílusban.
Ön tudja, ön ott volt.

Attól mert Fleto nem volt ott, ez még bizony egy gyurcsányi gyorstalpaló volt.
És ha ön ezt nem vette észre akkor -az élő klasszikusokat idézve-, "Ön hülye!".
üdv
Plastic Győr 2009 2009.03.01 19:42:00
Véget ért a 2009-es téli vizsgatemető tábor. Talán azt mondhatom,hogy olyan volt, mint egy szürreális álom:) Reggel próbáltam arra gondolni,hogy talán télleg nem történtek meg a dolgok. A részletek:Köszönöm Zsoltinak hogy láthattam Győr belvárosában a meztelen felsőtestét…..