Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZsuJa

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bocsánatot kérek. Nem mások, egyszerűen csak a magam nevében. Nem olyanoktól, akikkel talán még csak ezután fogok találkozni (ha egyáltalán valaha), hanem olyanoktól, akik felé korábban használtam az érintettek közül a „betegség” szót. Belátom, erős kifejezés volt, lehetett benne valami skatulyázás.…..
Jezsuita bloggerek Hatalombitorlás 2009.03.29 12:00:00
A demokrácia lényege, hogy az ország valós helyzetéről tájékozott polgárok szabadon választhassanak és olyan politikai erőt bízzanak meg a vezetéssel, akitől remélhetik, hogy a hatalmat az egész közösség jóléte érdekében fogja gyakorolni. Legalább 2006-óta erős kételyeink lehetnek abban, hogy nálunk…..
ZsuJa 2009.03.31 17:17:33
BALOLDALBITORLÁS

Alapvető tévedés a baloldal és jobboldal fogalmak használata, kisajátítása.

"A baloldal a modern politikai eszmék azon csoportja, melyeknek jellemzője, hogy nagy súlyt fektetnek a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, a személyes (magán-) érdekek ellenében. A baloldali irányzatok általában támogatják a nagyobb állami szerepvállalást és az egyenlőségre törekvést és a kulturális sokszínűséget."
A kapitalista társadalmi rendet elfogadó és egyetlen járható útként kikiáltó baloldali politikusoknak semmi közük nincs a szociális elkötelezettséghez, szociális érzékenységhez, az emberi méltóság tiszteletben tartásához, a cselekvő szeretethez. Nem is lehet.
Hiszen ez a társadalmi rend a pénz „istenítésére” épül, a vagyont mint magántulajdont „szentesíti”, s válságmenedzselésének elsődleges célpontjaiként a „befektetők” kegyeinek keresését jelöli meg. Az emberi munka, s mögötte az ember csak, mint leépítendő nyűg jelenik meg, a nyugdíjasokkal, kismamákkal, szociálisan rászorulókkal egyetemben. Ezt a cselekvési programot baloldalinak nevezett milliárdosok hajtják végre.

"A jobboldal elnevezés eredetileg a nagy francia forradalomra vezethető vissza, ahol a Nemzeti Konventben az elnöktől jobbra foglaltak helyet a monarchiát és a nemesi előjogokat (a status quo-t) támogató és a radikális változásokat elutasító képviselők, vagyis az ancien régime hívei. A 20. században jobboldali jelzővel illették a szabadpiac és a laissez-faire kapitalizmus híveit."

A jobboldalinak nevezett politikai csoport jelenleg tehetetlen, s csak remélni merem, hogy hatalomra jutása esetén az előző kérdésekhez, többségük hitbeli elkötelezettsége miatt talán helyesebben viszonyul, de a kapitalizmus lehetőségei őket is ugyanúgy fogva tartják. Nem beszélve arról, hogy ezen az „oldalon” rossz történelmi példák sorakoznak az emberi jogok védelme területén.

A kapitalizmus haszonelvűsége nem fér össze a krisztusi alapvetésekkel, akár bal-, akár jobboldalinak nevezett uralkodó osztály tartja fenn.
A szocializmus pedig ateizmusa révén zsigerből megtagadta a krisztusi alapvetéseket.

Én baloldali keresztény vagyok. Jézus Krisztus szelíd, de határozott radikalizmusát tartom mércének, s várom azt a társadalmi csoportot, azt az államformát, amely ilyen módon szerveződik, mert csak akkor kezdődhet el valóságos változás.

Az ideológiai végletek ellenére (kommunista szülők, keresztény nagyszülők) a mi családunkban központi helyen állt az EMBER, s még központibb helyen a SZEGÉNY EMBER, az elnyomottakkal való szolidaritás, az emberi jogok védelme, az őszinte lelkiismeret. Szüleim ilyetén nevelése mellett, jellemem kialakulásában nagy szerepet játszottak katolikus rokonaim, apáca nagynéném, de mindenek előtt nagymamám, aki 0-7 éves koromig táplálta belém az erkölcsi alapelveket. Arany csillagokkal díszített Erény könyvet és fekete jelekkel tarkított Bűn könyvet készített. Minden este elé kellett állnom, meg kellett fogalmaznom az aznap elkövetett bűneimet és erényeimet, amelyekről aztán szép sorjában elbeszélgetett velem. Már nem emlékszem, hogy a piros pontos Erény könyvben vagy a fekete pontos Bűn könyvben volt-e több jel, de a jó és a rossz, az igaz és a hamis, a bűn és az erény megkülönböztetése, az igazi érték felismerésének képessége a mai napig fontos része az életemnek. (Talán ezért lettem újságíró, művészetkritikus... ?)

A kisajátított helyeket fel kell számolni, vagy újra kell értelmezni, valahogy úgy, ahogy Henry Boulad megfogalmazta:
... „Mindenki keresztény, aki a belső fényhez, a logoszhoz igazodik és odaadó magatartásával értelmet ad az életének. Ezeket a szeretni tudó embereket a Szentlélek tartja össze földrajzi határokon és ideológiai árkokon keresztül. A Szentlélek ezer arculata, ezer utat mutat az embereknek Istenhez. Ami számít, az Isten mindegyikünkben benne lakozó és minket életben tartó Igéjéhez, a logoszhoz való hűség. Ez esetben ugyanis a mi kis emberi szellemünk összhangban van Isten Nagy Szellemével, a Szentlélekkel.”

Ilyen alapokon már elindulhatunk minden napi apró történéseinkkel, közösen felépíteni egy újfajta társadalmi rendet, amit mondjuk, nevezhetnénk keresztény szocializmusnak. S csak azért teszem hozzá, hogy baloldali keresztény szocializmusnak, hogy a jelenleg még a fejekben trónoló fogalmak miatt elképzelésem ne legyen félreérthető.