Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cernes

22 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A CERN sztori magyarul folytatódjon itt:http://cernblog.wordpress.com/Az a blog sokkal naprakészebben követi az eseményeket, szóval akit érdekelnek a CERN eseményei magyarul, hangoljon rá! Ez a blog így fölöslegessé vált, és sajnos idő sincs rá, úgyhogy viszlát!..
Napi CERN LHC technikai szünet 2009.12.17 10:51:12
Tegnap este 18:03-kor megint leállt az LHC. Most kivételesen nem hiba miatt, hanem az előre eltervezett technikai leállás kezdődött el. A következő két hétben a CERN szokás szerint kiürül: az alkalmazottaknak az éves 6-9 hét fizetett szabadság mellé jár a technikai leállás alatt…..
Alig három hét telt el az LHC (újra)indulása óta, és az operátorok máris rutinmunkának érzik a gyorsító üzemeltetését, a gyorsítórendszer többi tagjainak több év alatt kialakult rutinjához hasonlóan. Mind a gyorsító, mind a kísérletek "unalmas" hétvégét…..
Ismét egy fontos hétvége van az LHC mögött: most történt meg először, hogy egynél több proton "csomag" keringett a gyorsítóban. A keringő részecskenyaláb ugyanis nem egy folytonos valami, hanem apró, elkülönített csomagokra van osztva (mint a Csillagok Háborújában a…..
Napi CERN Egy terrorista "kolléga" 2009.10.12 17:39:25
Szépjónapot mindenkinek. A nyári szünet kissé hosszúra nyúlt, de mindegy, induljon akkor be csikorogva megint a blog, mint nemsokára megint az LHC. A blogszünettel így az LHC leállásnak is adóztunk tisztelettel. Kezdjünk akkor egy könnyed témával.Szóval, lecsuktak egy…..
Ez a post az ECHO (a CERN szakszervezeti lapja) után született, szabadon. Tehát, röviden:2009 május 7.: az osztrák tudományügyi miniszter (vagy mi) bejelenti, hogy Ausztria részéről akkor befejezik a kollaborációt a CERN-el.2009 május 18.: az osztrák kancellár bejelenti,…..
Napi CERN Pár kép a CMS-ről 2009.05.22 18:45:00
Mindent a szemnek :) Nézzétek meg a CERN CMS detektorának február 19-i állapotát képekben: http://cdsweb.cern.ch/record/1174035   ..
Bocsánat, hogy ilyen későn kerül ki az aktuális poszt, de eddig nem voltam gép közelben. Nem is szaporítom tovább a szzót, következzen Lakle levele. Kedves Munkahelyi Terror olvasók! Én nem a történetemet szeretném megosztani, hanem a tanácsotokat várom. Pályakezdő vagyok,…..
Napi CERN Hegymászó tragédia 2009.05.21 00:48:19
Szomorú dolog történt ma: Meghalt egy magyar hegymászó a HimalájábanHogy mi köze van ennek a hírnek a CERN-hez? Hát az, hogy Barna Dániel fizikus, aki tagja az expedíciónak, szintén CERN-es.Óvatosan, na...  ..
Nem, Ausztriában ez nem úgy megy, mint nálunk. Az osztrák kancellár ma reggel hivatalosan is közölte a döntését a CERN tanácsával. Délután várható a még-ennél-is hivatalosabb osztrák döntés a maradásról, és a téma lezárva.Egy adalék. Figyelem, óvatosan, PLETYKA! A kb. jó…..
Megtörtént akkor a filmbemutató, amelyben a CERN létező laboratóriuma volt a fantasztikum maga. A film amúgy baromira unalmas volt (a szerző magánvéleménye), aki szereti az Index filmalázásainak stílusát, az olvassa el ott. Itt koncentráljunk elsősorban a CERN részére a…..
Hát az előző post igaznak bizonyult sajnos, ezért el is kezdődött a pókerparty a CERN és Ausztria között. A tárgyalások május 15-én így álltak. Az a lényeg, hogy az osztrák döntés magát az osztrák CERN tanácsot is derült égből a villámcsapásként érte, és…..
Napi CERN Az osztrák dráma 2009.05.08 01:12:00
Este küldte LiBerti a szörnyű hírt, hogy az osztrákok nagyon ki akarnak lépni a CERN-ből. Mert, hogy az ő hangjukat nem hallani a tömegben, meg drága, ilyenek. A helyszínről, akit érdekel, itt van pl. ez. Amellett, hogy a sógorság egészen magyaros jellegű orrfelhúzást produkált…..
http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/05/04/a_vatikan_letiltotta_tom_hanks_bulijat/Az előző cikk fényében ez kicsit már olyan, mintha Hollywood gerilla marketingben kezdett volna. Beszól az egyház, halott a CERN-ben, mmmm...
Egy órával ezelőtt jött az email a főigazgatótól: egyelőre érthetetlen baleset történt ma a CERN Prevessin-i komplexumában. Ma délután egy munkást eszméletlenül találtak a CERN-en áthaladó csatornarendszer egyik aknájában. Az embert azonnal kórházba szállították, ahol…..
 Szinte hihetetlen, hogy van egy Duna-sziget, amelyik nagyjából olyan messze esik a város szívétől mint a Margit, csak épp csodálatos fejlesztési potenciálja van. Ennél már csak az hihetetlenebb, hogy a főváros bölcs vezetése épp erre az eszményi területre helyezte a város…..
Napi CERN Élet az LHC után: CLIC 2009.04.02 22:23:00
A tudományos megalománia határtalan. Amikor megemlítem a Nagy Hadron Ütköztető (LHC) méreteit (100 méter mélyen a sziklába vágott, 27km kerületű tökéletes kör), sokan el sem akarják hinni, hogy mindezt nem vasútnak, nem metrónak fúrták ki pár év alatt (hallod, Négyes…..
Egy régebbi, nem CERN témájú blogból másolok ide egy post-ot. Nyugi, nem loptam, azt is én írtam. A téma ide illik, és örökzöld :) A kapcsolódási pont a Web, és az első web oldalak. Ez után a post után pedig hagyjuk a webet, és térjünk vissza a nagyenergiás fizikához, mert…..
cernes 2009.03.15 00:46:15
@LiBerti: Ah Silvano :) Akkor ide-szabadfordítanám a wikipediás mondatait:

"Kilencvenkettőben, a Hadronfesztiválos fellépés után, odakocogott hozzám egy kollégám, bizonyos Tim Berners-Lee, és kért pár szkennelt képet a csajokról azzal az indokkal, hogy publikálná azokat valami új információs rendszeren, amit ő éppen akkor talált fel, és World Wide Web-nek nevezett el. Fogalmam sem volt, hogy mi a halál az, de sebaj, szkenneltem, és fel-FTP-ztem őket az általa megjelölt "info.cern.ch" nevű gépre. Hát honnan tudtam volna, hogy ezzel történelmi tettet követek el, és publikálom a legelső képet, amire ember valaha ráklikkelt a web-en???"
cernes 2009.03.31 01:35:34
@tsibe: Hát a szerző szinte még gyerek ;) 34...
Ezer arc IGEEEN 2009.03.17 11:15:51
Meg-van a nyelvvizsgámiáijjá-óóóóóóköszönöm anyunak, apunak, a kedves szomszédnéninek, szandrának, aki mindenben támogatott, Ozzy Osbourne-nak, aki megmutatta, milyen az, aki tud angolul, Király Lindának, aki megmutatta, hogy egy magyar is tudhat angolul és az emigránsoknak, akik…..
cernes 2009.03.24 01:11:12
Napi CERN A Részecske 2009.03.21 13:18:00
A CERN-ben részecskefizikával foglalkoznak. Aha... de mi is az a részecske? Azt hiszed, tudod? El tudod képzelni? Naiv vagy amúgy, ha igennel válaszoltál - de meg kell próbálni. Ez a post egy szubjektív vizualizációs kísérlet lesz. A benne szereplő objektumok talán nem léteznek, de…..
Napi CERN LHC: Aktuális helyzet 2009.03.18 23:56:00
Nézzük át akkor, hogy állunk az LHC-vel. Az LHC ugye a CERN óriási részecskegyorsítója, amelyet nagy csinnadrattával elindítottak tavaly szeptemberben, hogy aztán rá 9 nappal súlyos meghibásodás miatt le kelljen állítani. A cél az, hogy a gépet az idén újraindítsák…..
A programnak megfelelően lezajlott a Web 20 éves születésnapi bulija. A Globe-ban csak a sajtó és a külön meghívottak élvezhették a helyszínen az eseményeket, a CERN több ezer fős legénysége szokás szerint a kivetítőkön és a webes közvetítésen keresztül…..
Napi CERN Angyalok és démonok 2009.02.27 01:04:00
Az első post legyen egy könnyed darab. Dan Brown Angyalok és démonok című regényének filmváltozatáról van szó. A regény a Da Vinci kód folytatása (vagy előzménye???), és elég szignifikáns szerepet kap benne a CERN, meg az ő tolószazékes főigazgatója. Ilyen főigazgatója…..
cernes 2009.03.13 00:19:01
@LiBerti: Aha, az AD-vel kapcsolatban valóban igazad van, a bekavarást az okozhatta, hogy 1. az előszó az AD-vel nyit 2. Ha antianyag akkor igazából AD 3. Régen olvastam a könyvet. Köszi a kiigazítást!

Cserébe akkor én is igazítok, mert akkor belenéztem már: nem NRG, hanem NEP van a könyvben, ami Nagy Elekron-Pozitron ütköztetőt akar ott jelenteni - alias LEP. DEE ha mégis van benne NRG is és onnan loptak - akkor nem is érdekel már az egész :)

Ami pedig kissé megnyugtat az ügyben, hogy nem puszta okoskodás volt a lábatlan igazgatókról szóló "cáfolat". Mert ha a történet a jövőben játszódna, akkor lenne még esély rá, de a LEP immár a múlté, ez pedig belövi a regény idősíkját is.

Na mindegy, ezexerint a CERN még a végén hasonlítani fog a valóságra :)
Napi CERN Georges Charpak 85 éves 2009.03.10 23:33:00
Ebben a postban az 1992-es év fizikai Nobel díjasáról lesz szó, aki az idén lesz 85 éves. A díjat az úgynevezett (nem kell megijedni...) sokszálas proporcionális kamra kifejlesztéséért kapta. Charpak 1959-ben csatlakozott a CERN-hez, a szóban forgó eszközt ott fejlesztette ki,…..
Vint Cerf, a Google alelnöke, az internet egyik “atyja”, számos internet technológia megalkotója járt nálunk. Én bevallom valami fiatal srácot képzeltem el, de egy 60 év körüli jópofa “bácsi” lépett fel a pódiumra. Szórta a poénokat és a történeteket fiatalabb éveiből,…..