Regisztráció Blogot indítok
Adatok
macsak

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alapból kockázatos olyan úton közlekedni, ahonnan nem várt akadály, pl. baleset esetén nincs hová menekülni. Ilyen az M0 is, de ott legalább ha nincs nagy gáz, ki lehet kerülni az összekoccant autókat. A Ferihegyi Repülőtérre Vezető út esetében már nagyobbak a problémák,…..
Amikor februárban a tatárszentgyörgyi gyilkosság mögött etnikai okokat véltem felfedezni, egy csomóan nekem rontottak, hogy miből gondolom én ezt, biztos csak uzsorás leszámolás volt, cigány elkövetőkkel, és biztos magyargyűlölő vagyok, hogy egyáltalán feltételezni…..
macsak 2009.04.24 11:57:05
Mielőtt cigánykérdéseket ragozgatnánk, van még egy olyan vonulat is, amelyről nem szívesen beszélünk. Az elmúlt évek központi elképzeléseinek szétesése miatt az ország alulnézetből egy strukturálatlan, irányítatlan péppé alakult: így szükségszerű, hogy lassan létrejött egy "szubtársadalom", a maga erkölcsi normáival, törvénykezésével, majdnem jogrendszerével. Ez nem cigány probléma: ez szegénységi probléma és cigánykérdéssé csak azért válhat, mert a végleg lecsuszottak között a cigányok száma jelentősen (sokszorosan...) nagyobb. Ennek figyelembevételével egyátalában nem biztos, hogy jó irányba kutakodunk az etnikai vonal erőltetésével: túl sok olyan apró részlet van, ami nem a felvetett gárdás és egyéb vonalat bizonyítaná: ilyen pl. a fekete autó, ami mindig megjelenik (akkor is, ha a ház egy hibás hősugárzó miatt gyullad ki), ami felvetheti a tények utólagos torzításának gyanúját, vagy az a tény, hogy az elkövetők mindig jól ismerték a terepet: egy véletlenszerűen odavetődőről ez nem tételezhető föl, ha viszont előre tájékozódnának, a lebukás veszélye túl nagy. Az előtte megjelent kérdezősködőkről, vizsgálódókról pedig általában az derül ki, hogy a szokott fekete autóval jöttek... stb. Vagyis ugyancsak néphagyomány része és nem igazán kezelhető tényként. Ez esetben azonban az örökké nyilatkozók (és milyen gyorsan ott teremnek és nyilatkoznak, mintha sokszor előre tudták volna) felelőssége iszonyatosan nagy, hiszen a rasszista indíték emlegetésével könnyen lehet, hogy a tényleges okokat fedik le, az ott élők szájába olyan nyilatkozatokat adnak, amelyek egyre messzebb visznek a valóságtól. És ezér nagy a felelőssége a blogíróknak is.