Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Papa1

54 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma 45 esztendeje kezdődtek a párizsi diáklázadások, amelyek először megrengették, majd alaposan megváltoztatták a világot. A már évek óta zajló vietnami háború ellenes megmozdulások és polgárjogi forrongások nagy befolyással voltak a franciaországi diáklázadások…..
Az Élet Menete április 15-ei budapesti felvonulásán idén is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. A több ezer résztvevő a Salkaházi Sáráról elnevezett pesti rakpartról vonult a Szabadság hídon át a budai Raoul Wallenberg rakpartra. Az útvonal választása…..
Az RTL Klub szerint ő volt Kossuth Lajos. Jó, szakáll, meg bajusz, a fejforma is hasonló, távolról, kacsintva, bebaszva talán el lehet cseszni, de műsorban legalább húsz másodpercig beszélnek Kossuth Lajosról, miközben lelkesen mutogatják ezt a Széchenyi-képet. Itt a…..
Látjátok feleim szemetekkel, elmúlt a hatodik esztendő és fájó szívvel tudatjuk, hogy a szabad szellemnek eme műhelye visszavonulásra kényszerül. Egy értékekben, gondolkodókban és alkotókban gazdag vidék szellemi gyarapodásához kívántunk ez idő alatt hozzájárulni. Egy…..
Szinbád az ezeregyéjszakai hajós, amikor egykoron még fekete hajában már jócskán megszaporodtak az ezüstszínű szálak, gyakran utazott napokon át, hogy álmaiban felbukkanó régi szerelmeit felkeresse. A hajnali pályaudvarokra érkezve fázósan húzta össze a kabátját és arra…..
Nem könnyű Bíró Esztert röviden bemutatni, hosszan meg felesleges… A Miss Saigonban Kim szerepét játszotta 1994-ben, amikor felfigyelt rá a nagyérdemű, és azóta az újságírók, valamint az internet jóvoltából sok mindent tudhatunk róla. Ami viszont eddig titokban maradt azt…..
Örülünk a barátságos ősznek, de felesleges reménykednünk a másfél éve ránk köszöntött csodában, most is a fagyos téli hónapok jönnek, a tavaszra még várni kell. Mégis vannak, akik bíznak abban, hogy novemberben újra kinyílnak a mezei pipacsok, így az utcákról…..
Manapság, amikor a politikai döntéshozók úgy akarják megoldani a hajléktalanság problémáját, hogy hatósági eszközökkel igyekeznek a szemeik elől eltüntetni az utcákon, erdőkben, bódételepeken élő szerencsétlen embereket, ki lehetne a Szabad Szellemi Műhely aktuálisabb…..
Október 24-én jelent meg az amerikai énekes-dalszerző, színész Bad As Me című új lemeze. Tom Waits hangja összetéveszthetetlen, egy kritikusa szerint olyan, mintha Bourbon-whiskys tartályban áztatták volna, majd a füstölőben lógatták volna néhány hónapig, és…..
  Bíró Eszter legújabb Mikor lesz az már? című, bensőséges előadásmódú, de ugyanakkor életvidám hangulatú lemezén a zsidó folklór dallamainak akusztikus feldolgozásain kívül magyar költők - Radnóti Miklós, Nagy László, Kányádi Sándor és Varró Dániel –…..
A regény a kiszolgáltatottságról, a szenvedésről, a fizikai és szellemi nyomorról szól, a magyarországi cigányság világát és a prostitúció problémáját mutatja be, a szexualitás brutális oldalát írja le; szociológiai és lélektani hitelesség jellemzi, még a…..
SZABAD SZELLEMI MŰHELY Nyelv ész 2011.05.17 11:22:00
Izgalmas és különleges vendége volt május 26-án a Szabad Szellemi Műhely nyár előtti utolsó estjének. Egy nyelv ész, játszhatunk a szavakkal, remélve, hogy nem sértődik meg ezen Kálmán László. Egy tudós emberről van szó, akit rendkívül izgatnak a közélet visszásságai.…..
Nagyon jó album. Az, hogy a dalok szövegeit a magyar költészet nagy alakjainak versei szolgáltatják, egészen egyszerivé és egyedülvalóvá teszi. Ez a vállalkozás első hallásra szinte a kör négyszögesítésének tűnik: József Attilát, Kassákot (!), és a többieket a jazz…..
Papucskirály. Trónbitorlás áll Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux A szerelem diadala című darabjának a hátterében is. Bitorolt trónt örökölt egy becsületes, tisztaszándékú leányzó. Vissza akarja azt adni jogos tulajdonosának, akibe mellesleg beleszeret, így a megoldás…..
„Egy fiatal évezredben lettem öreg. De lehet, hogy fiatal bennem az öregség... Két évszázad és kettő évezred jutott nekem, ám ha a nagyszüleim terheit is cipelem, három évszázad minden tapasztalatlansága tesz nyugtalanná, mert rosszak a tapasztalataim. Ez a nyughatatlan…..
Aki járt a 80-as évek Romániájában, annak ismerősek a képek. A határállomáson végtelen ideig várakozó éjszakai vonaton a mindenhatóságuk glóriáját látványosan viselő egyenruhások túrják végig az álomból ébredő utasok poggyászát, ruházatát. Mindenki gyanús, így…..
Székhelyi József színész, rendező, színházigazgató 1946. november 24-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1971-ben végzett, s utána a Kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1979-től a Nemzeti Színház, 1983-tól a Madách Színház,…..
Volt egyszer egy kegyetlen madarász - Lechnek hívták -, aki szerelme hosszú távolléte felett érzett haragját különös módon próbálta csillapítani. Kiválasztotta egyik erős madarát, s jó alaposan a csuklójához kötötte, majd különböző színű festékeket vett elő, s…..
"Micsoda mirákulum!" Az egyik tábor vezére gonosztevő. A másiké őrült. A harmadiké komédiás. A negyediké mániákus. Ha a nép egyszer majd fölismeri, és nem szolgálja őket tovább, akkor fog boldogulni. Ez Weöres Sándor Testamentuma - olvasható a Katona József…..
Molnár Lajos tíz hónapig volt miniszter, azután lemondott. Amit Obamának a tengerentúlon sikerült megvalósítani, azt nálunk nem lehetett véghezvinni. Az ellenzék mindkét országban kísértetiesen hasonló eszközökkel élt a meghirdetett egészségügyi reform elgáncsolása…..
A harmadik köztársaság legviharosabb történetének főszereplője volt Molnár Lajos. Rövid ideig tartott ugyan a minisztersége, de Bokrost leszámítva nem akadt rajta kívül magyar politikus, akinek a szakértelme mellett elég bátorsága lett volna a megcsontosodott rendszerek –…..
Magyarország első és máig egyetlen női rabbija, a Szim Salom progresszív zsidó hitközség vezetője volt a Szabad Szellemi Műhely februári társasági estjének vendége. Kelemen Katalin egy középosztálybeli ateista zsidó családba született, a Soát túlélők második nemzedékéhez…..
Kelemen Katalin, Magyarország első és eddig egyetlen rabbija asszimiláns zsidó családban született, irodalom- és nyelvtanári képesítést szerzett. Szülei a vallásukat nem tartották, a lányukat is ennek megfelelően nevelték. A valláshoz való visszatalálása a peszáhhoz…..
A Szabad Szellemi Műhely januári társasági estjének közönsége Bokor Juttával, a Magyar Állami Operaház magánénekesével találkozhatott a Tacuba étteremben. Művészi és alkotói pályafutását meghatározta a szülőhelye, ahol azóta is él, valamint a családja, amelytől ma is…..
Bokor Jutta a Magyar Állami Operaház magánénekese (mezzoszoprán) nyolc éves korától tanult zongorázni, 1971-től pedig énekelni. 15 éves korában megnyerte a Sárospataki Énekversenyt. 1979-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola opera tanszakára, ahol Ónódy…..