Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szüri

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A blog.viszony.hu-n megjelent posztot a külföldi olvasók kedvéért ismét közzéteszem itt is:  Nemrégiben Kőszeg Ferenc CINK-béli vendégposztját volt szerencsém olvasni, amelyben a melegházasság USA-beli legalizálása kapcsán azt fejtegeti, hogy ha már eddig eljutottunk (vagyis…..
Szüri 2015.08.15 12:55:34
Válasz Raffai Gábornak
nem gondolom, és nem is állítottam,hogy Jákob négy asszonya egyenrangú. A szolgálók társadalmilag vannak lejjebb, mint a feleségek, Ráchel pedig Jákob érzéseiben áll Lea felett. Viszont egyenlők a gyerekek: a Jákob ágyékából származó tizenkét törzs egyenrangúként alkotja a Genezis szerint a zsidó népet. Különbségek persze vannak, de nem a származásuk alapján. Reuben vétke miatt elveszti elsőszülöttségi jogát, a kedvenc fiúnak, Józsefnek pedig nem lehet saját törzse, valószínűleg azért, mert szokásaiban, házasságában egyiptomivá vált, jóllehet ennek révén mentette meg népét a pusztulástól.
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletét megfogalmazó bíró veretes szavakkal szólt a házasságban létrejövő tartós kapcsolatról, és arról, hogy ebből az azonos neműekhez vonzódó embertársainkat sincs jogunk kizárni. Ugyanakkor teljesen egyetértek Révész Sándornak a Népszabadságban kifejtett álláspontjával: a házasságok fele felbomlik, egyre több ember választja a házasságon kívüli együttélést, még akkor is, ha gyerekeik vannak. Azt írtam, az állam közreműködésével megkötött polgári házasság funkcióját vesztő intézmény. Az államnak meg kellene elégednie a a kapcsolat regisztálásával, a házasoknak aztán magánügye, hogy a vallásuk előírása szerint kötnek-e egyházi házasságot, vagy tartanak-e hét országra szóló lakodalmat. Az anyagi kérdéseket házassági szerződésben ajánlatos rendezni, az államnak (a gyámhatőságnak) a kiskorúak elhelyezése kérdésében van beavatkozási joga. Csak a diszkrimináció jogsértő: az nem lehet, hogy az azonos nemű pár kapcsolata jogi értelemben alacsonyabb rendű, mint a különneműeké. Ez vonatkozik az írásom szerint a többes házasságra. Nem gondolom, hogy a hármas vagy négyes házasság feltétlenúl tartósabb lesz, mint a páros házasság. Csak azt, hogy a házassági regisztáció lehetőségéből az se legyen kizárva, aki két nővel vagy két férfival él együtt. A dolognak, mint írtam, elsősorban pedagógiai jelentőséget tulajdonítok. A melegházasság engedélyezése arra tanít, hogy két azonos nemű ember kapcsolata nem alacsonyabb rendű, mint egy férfi és egy nő kapcsolata. A többes házasság lehetősége pedig arra, hogy a házassági kapcsolatnak nem feltétlenül tartozéka a hűség. Az emberek többsége nem monogám. Ha ezt tudomásul vesszük, és ehhez segíthet hozzá, erre taníthat a csoportházasságlehetősége, talán kevesebb házasság végződik válással. Mert a válás a gyerekek szempontjából, többnyire a legfosszabb lehetőség. De arról persze szó sincs, hogy a csoportházasságot valamiféle csodaszernek képzelném. A házasság örömei, kínjai és kockázatai a csoportházasságban is
jelen vannak.
Végül ami a testvérek közötti kapcsolatot illeti: a rivalizálás, illetve a harmadikkal szemben létrejövő összefogás közismert jelenségek. A Marx előtti szocialista mozgalom egy időben a Minden ember testvér jelmondatot használta; ezt szorította ki Marx osztályharcos Világ proletárjai, egyesüljetek! jelszava. Később valaki (sajnos nem tudom, ki) azt írta: Aki a Minden ember testvér jelszavát kitalálta, annak biztosan nem volt testvére.
Szüri 2015.08.15 15:43:38
@skarlát betű: Kedves Skarlát betű! Raffai Gábor osztotta meg a posztot, ezért gondoltam, hogy ő a szerző. Elnézést. K, F.