Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alir

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belsőség A rettegés mocsara 2011.09.01 07:00:00
Nem szép sztori ez. Nyilván lesznek majd, akik megjegyzik – lehetett volna máshol autót venni, hiszen a szomszéd most adta el a hibátlan Golf III-asát ennyiért, százezer kilométerrel. Igen, csodák vannak, de ezekben a tesztekben azt szeretnénk modellezni – mit érez az…..
Alir 2011.09.01 17:08:21
Hát igen... meglehetősen borzasztó, hogy autókereskedésben ennyiért (tegyünk a szívünkre a kezünket, ez nagyon nem kevés pénz!) ilyen anyaszomorító jószágokat lehet csak kapni... Persze kizárólag ha az ember úgy van vele, hogy ez már pénz, és ennyiért aztán kompromisszumok nélkül kell az autó... Na ilyen nincs, ez az autópiaci helyzet ismeretében csak kompromisszumokkal működő kategória. Azért is tudom, mert a sógorom tavaly decemberben nagyjából ennyiért keresett autót. A fenti típusokhoz képest mondanék néhány alternatívát, amiből akár - persze hosszas utánajárás és nézelődés után - belefér a tűrhető állapotú, 150 000 km reális futásteljesítmény alatti, klímás (!) autó.

Legelőször is azt a típust ajánlanám, amit végülis a sógorom megvett és én eladtam:
Suzuki Wagon R+ !!!
Lehet rá sokmindent mondani, de ha az alapvető cél, hogy legyen egy autód, ami A-ból B-be elvisz, elvárod, hogy legyen benne klíma, tűrhetően elférjen benne 4 felnőtt ember és azok egyheti cucca (persze szigorúan kalaptartó nélkül, plafonig pakolva... :D), városban kifejezetten jó dinamikával mozogjon, országúton elfogadhatóan, és autópályán is gond nélkül menjen tartósan 130-140-nel, akkor a Wagon R+ a Te autód! De komolyan! Én bejártam vele fél Európát (É-D irányban kb. Nápoly és Rostock volt a két szélső érték, NY felé Strasbourg), soha nem hagyott ott és ment rendesen, mind e közben kb. 7,0-7,5 l/100 km-t evett, és igazán komoly baja sosem volt, az alkatrész meg iszonyú olcsó hozzá. Mivel végül a családban maradt, így tudom, hogy azóta is teszi a dolgát 120 000 km óta gond nélkül.

De további alternatívák:
F Astra (2000-2001-es gyártással, szigorúan tulajtól vásárolva!)

Daewoo Lanos (lehetőség szerint légzsákos modell, ez sajna viszonylag ritka)

Ha pedig már összegyűjtöttünk 800 000 Ft-ot, én azt mondom rakjunk hozzá még egy picit, és 950 000 Ft és 1 100 000 Ft között már tényleg lehet jó vételnek számító autót találni. Pl. Opel Astra G-ből, vagy a konszerntárs Chevrolet Lacettiből (én végül ilyet vettem, 2004-es gyártásút 1,6-os motorral, Platinum felszereltséggel, egyetlen bajom van vele, hogy kicsit sokat fogyaszt, nagy átlagban 8,5 l/100 km körül), netán Suzuki Ignisből (bár ez lényegesen kevésbé használható belterű autó, mint a Wagon R+).
Sziasztok!  Sokszor van szó a hálapénzről itt a blogon is. Én a magam részéről nem igazán érzem kötelességemnek, hogy minden egyes orvoslátogatás alkalmával adjak. Igazából akkor szoktam, ha tényleg meg vagyok elégedve az orvossal, azaz a hálámat szeretném…..
Alir 2011.05.12 20:02:25
Ja igen, és többen felvetettétek a magánellátásba irányítást. Itt viszont - szigorúan pszichiáterként - azt mondom ennek alkalmasint van létjogosultsága. Kicsit kapcsolódik az általam felvetett "medikalizáció" problémakörhöz. Ugyanis, ha valaki az "egészségügyhöz" fordul, hogy elhagyta a barátja/barátnője/felesége/szeretője/akárki, ami egy természetes jelenség (mégha szomorú is!), és az lenne furcsa, ha az ember nem depresszívnek mondott tünetekkel reagálna rá, akkor szerintem van annak helye, hogy igyekszünk meggyőzni, ez nem egy betegség, nem gyógyszer kell rá, és talán inkább ő is próbáljon aktívan közreműködni a saját állapotának javulásában, azaz forduljon pszichoterápiás ellátáshoz, ami pedig kutatások alapján is hatékonyabb, ha van benne anyagi érdekeltség. Régen, ha az ember megcsalta az asszonyt, paphoz ment, ha ez egy ügyes pap volt, tudott könnyíteni a lelkiismeretén, vagy néhányszor berúgott, ha nem voltak megfelelő megküzdési stratégiái, megintcsak pl. a pap segített neki újakat tanulni (szerencsés esetben az imádkozáson túl értelmesebbet is), de nem szedett rá antidepresszívumot, azaz gyógyszert minimum fél éven keresztül... Félre értés ne essék az antidepresszívumok tudnak segíteni, hogy valaki egy depresszív tünetekkel járó krízisállapotot könnyebben átvészeljen, és könnyebben túl legyen rajta, de valójában a megoldás az új készségek tanulása, a helyzet elemzése, újraértékelése... (azaz mindaz, ami a pszichoterápia révén érhető el), az pedig ha ezért fizetni kell, nem gáz, ez mindenkinek munka, a kliensnek és a terapeutának egyaránt!
Alir 2011.05.12 20:38:32
@Con Storm: Hűha... itten valami nagyon félrecsúszott... A jelenleg működő keresztény egyházak legalább akkora maffia, mint a közszféra (sőt!), ráadásul nekem személy szerint az idiótán rugalmatlan és konzervatív ideológiával is bajom van. Az nem segít, ha 2000 éve kitalált kliséket próbálunk a teljesen más világunkra ráhúzni. Vélhetően ezért megy a XX.-XXI. századi ember inkább pszichológushoz/pszichiáterhez, mint paphoz/lelkészhez. De ez szintén egy nagyon messzire vezető téma. Félre értés ne essék: vannak nagyon tisztelendő és hihetetlen nagybetűs jóembernek tekinthető papok, én is ismerek egy-kettőt. De a keresztény egyházak válaszai bizonyos kérdésekre egyszerűen megdöbbentően fafejűek és nem ennek a világnak szólnak. (Lásd ezt a baromságot, amiről Tóta W. is ír a legutóbbi bejegyzésében: az abortusz helyett az örökbeadás a megoldás KDNP-s honatyáink szerint... hát talán inkább a VÉDEKEZÉS!!! Mert a mai tizenévesek szexelnek, ezt meg nem észrevenni... hát: csacskaság... Tagadni: bűn! Hogy jól teszik-e vagy nem, az abból a szempontból mindegy, hogy teszik, és akkor már ebből a helyzetből kellene főzni valamit. A szexualitással semmi gond nincsen, akár tizenévesen sem, ha felelősséggel űzik!)
Alir 2011.05.12 23:20:21
@Con Storm: Ühüm... Te jó ég! Már megbocsáss, de mégis mirealapozod, amit mondasz? "Jobban működnek"... és ezt miben mérjük, zsák krumpliban? Menj már... Ez egy rohadtul demagóg általánosítás. Az abortusz meg valóban nem a legüdvösebb dolog, de elismerem, hogy lehet olyan élethelyzet, amiben gyakorlatilag nincs más választás. A közvetlen környezetemben valsz. igyekezném lebeszélni,ha tudnám, hogy valaki ilyen dilemma előtt áll, de valójában mégcsak ezt sem tudhatom. A legokosabb ha egy nem tervezett terhesség nem is jön létre... És nem az abortusztól kéne a fiatalokat elijeszteni, hanem a felelős szexuális életre nevelni.
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..
Alir 2011.01.25 17:04:47
A kérdés azért nem egyszerű (menni/maradni?), mert legalább bonyolult, és egységes képletet nem lehet rá húzni, így nem értek egyet az ilyen - szintén demagóg - fentebb, az általam egyébként becsült Tóta W. billentyűzetéből olvasható fejtegetéssel. Ezt a kérdést ugyanis egyszerűen nem lehet generalizálni és legalább néhány alcsoportot érdemes felállítani (pedig a komment "szerzője" orvos és nem közgazdász):

1.: Viszonylag fiatalok (25-30 közöttiek), különösen az értelmiségiek, akik nem dolgoznak túl régen, így nagyon jelentős megtakarítás nincs is a magánnyugdíj-pénztári számlájukon: egyértelműen nem éri meg a jelenleg bizonytalan magán rendszerben maradni, mert az eddig megtakarított durván 1 000 000 Ft, a majdani 35-40 év múlva esedékes nyugdíjba menetelnél semmit sem fog számítani. A részben magánnyugdíj rendszert, ha konszolidálódott a gazdaság - persze nulláról indulva :( - úgyis vissza fogják állítani, akár a Fidesz, akár más, pontosan a kirovó/elosztó rendszer hosszútávú fenntarthatatlansága miatt. Addig viszont nem kockáztatunk semmit, max. azt a kb. 1 000 000-ót, amiről meg már kifejtettem mennyi jelentősége lesz 35-40 év múlva...

2.: Középkorúak, akiknek már többmilliós megtakarítása van. Ez az átlagos csoport, akikkel kapcsolatban állnak Tóta W. megfontolásai, ugyanakkor én azt mondom, megértem, ha valaki a biztosabbnak tűnő jogi kereteket, azaz a tisztán állami rendszert választja. Ugyanakkor a kalandosabb kedvűeket is megértem, akik maradnak a magán rendszerben. Persze a kalandos kedvűségen felül még vagy ezer szempontot kell figyelembe venni... Pl. a főnököm mit szól hozzá... ahogyan Tóta W. is írja...

3.: A nyugdíjtól max. 5 évre levők, akik viszonylag jól kerestek az elmúlt 10-15 évben. Sok milliós megtakarítással rendelkeznek, és 2010. decemberig az állami jogosultság is jár nekik. Egyértelmű, hogy a sok milliós megtakarítást NEM SZABAD bebukni, márcsak annak örökölhetősége, valamint a miatt, hogy kiegészítésként még valsz. így is jobb nyugdíjuk lesz, mint a tisztán állami rendszert választóknak.

Ugye-ugye? Ha már annyira liberálisak vagyunk, meg toleránsak (?! - Tóta W. esetén ez utóbbi szerintem nagyon szelektív!), akkor gondoljunk a miénken kívül eső csoportokra is, mert OK, hogy Tóta W. az én 2-es csoportomban van, de nem mindenki ő...
Amikor a köztévé átalakításakor úgy döntöttek, hogy az m2 ifjúsági/gyerekadó lesz, vélhetően nem az alábbi orosz videóban mutatott zenés-táncos műsorszámra gondoltak a műsorszerkezet sarokköveként, de a remény hal meg utoljára, ugye.   ..
Alir 2011.01.07 10:12:07
Hello!

Hát ez valóban nem semmi... :D.

Valaki felvetette: szerintem ez a hölgy van 18 éves, nem mintha most ennek a lényeg szempontjából ("tejcsárdaság") lenne bárminemű jelentősége.

Viszont azt nem értem, hogy az erotika egészen árnyaltan (jó, ez nem az :D), miért ne jelenhetne meg gyermeki közegben is... Mindenki szálljon csak szépen magába, és gondolja végig, hogy vajon ő annak idején az óvodában miért is bújt el lányokkal/fiúkkal a bokorba... Szóval nekem az alapkoncepcióval van bajom. Ugyanis az ha a gyerekek nem hallanak arról, hogy van szex, meg a test számára kívánatos dolgok, és nem szembesülnek ezzel a saját szintjükön, hanem ez ilyen felnőttkorig átívelő tabu, abból rengeteg későbbi frusztráltság és szexuális deviancia kijöhet, szerintem. Az én fejemben nem összeférhetetlen az, hogy "OK kisfiam, tetszenek Neked a néni mellei, de csak akkor szabad megfogni, ha ő is megengedi, addig amíg ez nem történik meg érd be a látvánnyal" vagy esetleg kiskamaszodó gyermekeknek: "azért mert valaki tetszik, és vágyaid lesznek tőle, nem kell feltétlen ezeket a vágyakat megvalósítani, viszont álmodozni szabad" és lehetne tovább menni... Szóval ezzel a konzervatív szexuális nevelési szemlélettel sok alapvető probléma van, leginkább az, hogy a gyerekeknek igenis és van szexuális érdeklődésük, amit nem elfojtani kell, és bűntudatot kelteni miatta, hanem egészséges mederben a magánügy és az intimitás felé terelni, valamint segíteni, hogy ez kivel hogyan MIKOR adekvát...
w Új moralisták, farizeusok 2010.03.03 02:46:00
Itt a tavasz, jön a jó idő, sőt a válság is mintha menni készülne, búcsúzik az általános depi. Pech, hogy a naptárral még egy pár hétig szembeszegül a tél, valamint hogy márciussal lejár a kilakoltatási moratórium – a baj nem jár egyedül.   A télire…..
Alir 2010.03.03 19:43:57
A kommenteket nem olvastam, csak a bejegyzést.

Az LMP valóban hippipárt, valóban zöldfülű, főként liberális és zöld, (azaz főként általában a baloldalhoz sorolt) szociálisan érzékeny, fiatal amatőrök gyülekezete. De pont ez bennük a jó!

Igazán nem lesznek sosem nagy párt, viszont pont ideje volna, hogy a lelkes fiatalságot, aki tenni akar a közjóért képviselje valaki a magyar parlamentben, ahová rajtuk kívül jelenleg csak dilettánsoknak van esélye bejutni... Van még ugyanis a semmit sem eláruló, szociáldemagóg Fidesz, a magát 8 éve lejárató MSZP, igaz Bajnai révén legalább a hajrá tűrhető volt, az innen onnan összkótyavetyélődött MDF-SZDSZ, akiknek legalább van egy potens, és reális elképzelésekkel rendelkező vezére, de valójában egy széthulló, nem létező, "futottak még, gyertek ide" párt... A Jobbikról, ami pedig egy 100 feletti IQ-val rendelkező ember számára a 21. század Európájában vállalhatatlan, mert nem szalonképes, ne is beszéljünk...

Marhaságokat beszélni meg néha lehet és szociálisan érzékenynek lenni is, mégha ez van akinek fáj is... Persze, az én csőrömet is szúrná, hogyha a bank elszórná a pénzemet és nem tudná visszaszedni, de asszem az is ha egy két gyerekes családot kiraknak az utcára. Családsegítés, szociális munka, lelki támogatás, meggyőzni őket, hogy MAGUKTÓL költözzenek el, mert így tudnak valamit visszaszerezni a pénzükből... mindjárt sokkal okébbnak hangzik... Ha így sem megy, maradjon a kilakoltatás, de tényleg csak nyáron, és akkor ha nem tudnak két héten belül legalább ideiglenesen bejelentett lakcímet felmutatni, akkor a gyermekek menjenek IDEIGLENESEN gyerekvédelmi intézménybe... Viszont előtte meg kell próbálni a HUMÁNUSABB változatot.

Mivel az a veszély nem fenyegeti őket, hogy kormányzó erő legyenek, így FELELŐTLENSÉG az embereket lebeszélni róla, aki ugyanis elitváltást akar jelenleg két választása van: a Jobbik és az LMP. Gondoljuk már végig ezt is? Akkor inkább jöjjön a Jobbik? Hát hozzám ugyan ne...
Alir 2010.03.03 22:27:39
@kamill77: Az oktatási szegregáció (pl. értelmi fogyatékosok, tanulási zavarral élők vagy akár autizmus spektrum zavarral élők esetáben) önmagában nem baromság, természetesen semmiképpen sem szociális alapon, de van amikor kifejezett létjogosultsága van a más nevelési igényűek (szándékosan nem használom a teljesen önkényes és baromság SNI kategóriát!) másként és az átlagtól külön nevelésének, e mellett komoly tanulmányok is szólnak, ugyanúgy, mint azt integráció mellett. Ami önmagában szintén tud jó dolog lenni megfelelő feltételekkel - pl. pedagógus asszisztens a nehéz/problémás/magatartás zavaros/akármiben eltérő gyereke mellett. Mindennek megvan a maga helye és mindent lehet szarul és jól csinálni. Vagy milyen szegregációra gondoltál?

A középréteg bizalmát megnyerni pedig fontos, mert ők lehetnek egy társadalom igazi mozgatói. Az értelmiség is többnyire a középrétegben tengeti az életét...

A társadalmi (=szociális) szegregáció természetesen gáz, különösen mondjuk óvodás és kisiskolás korban, hiszen ha az ember ekkor nem találkozik más társadalmi rétegekkel, akkor nagyon burokban nő fel. Ugyanakkor a teljesítési különbség képességei miatt bizonyos esetekben felsőben és gimnáziumban már mindenképpen van létjogosultsága az ún. "elitista" iskoláknak...
Belsőség Taxis kontra buzik 2009.05.13 02:25:00
  A lavinát a hosszú fehér limuzin tetõablakából kilógó táncoló, mosolyogva integetõ fiatalember indította el.  Vélemények az azonos című írásunkról...
Alir 2009.05.13 16:11:22
@McK: Nem is hiszem el, de akkor meg tényleg fogom magam és elköltözök. Amúgy laknak a szmszédságunkban kisebbségiek, olyan igazi cigány temperamentummal, bár valóban ők viszonylag együtt élnek az európai társadalom kulturális normáival. Aki nem tud... arra viszont tényleg vonatkozzanak olyan törvények, hogy halmazati bűncselekményként már a ajhúzást is beszámítsák. Tóta W. Árpádnak vannak szerintem nagyon jó publicisztikái a témában. Lényegi mondanivalója: itt élni annak lehet, aki elfogadja a mi társadalmi normáinkat, akinek ez nem tetszik az menjen máshova. De ebben nekünk is kell segíteni, hogy ők értsék és átlássák mik is a mi normáink.
Alir 2009.05.13 22:58:35
@McK: Na jó, ezt osztom, de homok többsége pl. pont ilyen... :)
w Csapataink harcban állnak 2008.10.28 06:00:00
 A Pentagon új térképeAzt javasolja egy neves amerikai katonai szakértő, hogy az elkúrt, rossz útra tévedt vidékekre ne csak tankokat és bombázókat küldjenek, hanem kövesse a hadsereget egy hasonló méretű civilizátor-kontingens, amely közigazgatást, költségvetést,…..
Alir 2008.10.28 15:14:55
Sok mindenben sokszor nagyon is egyet értek a szerzővel, alapvetően vallom az öngondoskodás fontosságát (vagy legalábbis azt, hogy az emberekben ébresszük fel a felelősséget, ha egy állami szolgáltatást igénybe vesznek az igenis és az ő pénzükből van, ezért ne pazarolják: okosan használják). Azt is úgy vélem: Magyarországon nagy az állam, nem kicsit, nagyon. Azzal is egyetértek, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, nem szabad az államnak mindenről, mindenkiről gondoskodni.

Ugyanakkor pl. ez a közszolgák fizetése kérdés nagyon is érdekes és kényes dolog, különösen mivel - közalkalmazotti státuszúként - érintett vagyok benne. Szóval könnyű ám azt mondani, hogy ne ne adjunk ezeknek többet annál a "soknál", amit amúgy is keresnek. Hiszen mekkora összeget lehet ezen fogni költségvetési szinten, elvégre nagyon sok emberről van szó! (Pont ez a baj, hogy ennyire sok közalkalmazott van! Kávézni? Minek ennyi?).

Viszont vannak kényes részek is: pl. az egészségügyi, vagy az oktatási dolgozók bére.
Merthát jó az, hogy a versenyszféra fizetéseivel összehasonlítva csak az megy a fiatalok közül ma tanárnak, vagy csak az marad a pályán, aki A: béna ahhoz, hogy versenyképesebb fietésért egy multinál helyen dolgozzon; B: valami megszállott őrültség miatt a rossz körülmények ellenére ezt akarja csinálni? Nem degradálja ez az oktatás-nevelés színvonalát? Hát dehogynem...
Az egészségügy kicsit más: ott ott a para... már akinek, mert pl. Te is könnyen dobálózol a zsíros főorvosok zsíros borítékjaival, viszont az orvostársadalom egészéhez, pláne az összes egészségügyi dolgozóhoz mérten ők nagyon-nagyon csak a jéghegy csúcsa...
És bizony pontosan az intézményi szinten nézett alulfinanszírozottság (globálisan ebben azért fontos szerepe van a rendelkezésre álló források nem megfelelő elosztásának is) miatt az egészségügyi ellátás humán erőforrásai is sokszor küszködnek kihívással (értsd: sok betegre kis személyzet jut, aki fiatal talpraesett, azok közül sokan elhúznak nyugatra, vagy a versenyszférába, és marad a tanároknál ismertetett A/B lehetőség). És én úgy vélem: ez sem jó.

Egy évben 12 hónap van, ez tény. De a 13. havi bér egy plusz juttatás, tök mindegy mi a neve, ha úgy tetszik: prémium, a versenyszféra jórészében sem ismeretlen fogalom. Igaz hogy alanyi jogon jár, és ez nem jó, de nem a prémium intézménye önmagában, még akkor sem ha 13. havi fizetésnek hívjuk.

Persze azt mondom: ezt most meg kell lépni, ez van, ennyi szívást én is bevállalok. Csak ne jutna néha eszembe, hogy más pályán annak a fizetésnek, ami van simán a dupláját kereshetném, már most, 26 évesen. Persze: az én bajom, hogy ezt akarom csinálni. Viszont ha mindannyian elmegyünk az oktatásból/egészségügyből, akik versenyképes munkaerők vagyunk: ki marad? Ki fog Titeket meggyógyítani? Ki fog a Ti gyerekeitekből versenyképes munkaerőt faragni? Nem szeretnék, mert ezt akartam csinálni, szeretem a hivatásomat. De mi lesz ha majd enni kell adnom 2-3 lurkónak, vagy ruhát venni nekik?
w Babilon bukása 2008.07.01 05:50:00
Sok víz lefolyt, amióta itt szcientológiáról esett szó. Online a víz gyorsan folyik. Azóta a magyar szcientológia-kritikának forgalmas főhadiszállása alakult ki, hazánkban megjelent az Anonymous aktivistacsoport, és a mainstream sajtó vérebként csap le szegény Schmitt Pálra,…..
w Tisztelt Szcientológia Egyház! 2007.03.21 11:00:00
Levelüket, amelyben az előző, szörnyegyházukkal foglalkozó írás eltávolítását követelik, megkaptam. Annak ellenére, hogy nem nekem címezték, hanem a blogszolgáltatónak, mert hát felmegyek a párttitkár elvtárshoz, és ott mószerolok – a spicli már csak ilyen típus. És…..
Alir 2007.03.24 11:13:24
Na most az előzőt vajon miért nem adta hozzá...? Na mindegy.

Szóval csak a következő linket szerettem volna a nagyérdemű publikum elé terjeszteni, hogy milyen észveszejtő baromságokkal képesek ezek a "kedves" szcientológusok előállni...

vadaskert.nolblog.hu/?post_id=23241

E helyütt kutatok, végzős orvostanhallgató vagyok, remélem gyermek és ifjúságpszichiáter lesz belőlem, ezen kívül dolgozom is a Vadaskertben segédápolóként, hát egy nonsense... ez az egész kezdeményezés. Azon (persze szigorúan szakmai alapon!) lehet vitatkozni, hogy hiperaktív gyerekeknek adjunk-e drognak minősülő, pszichostimuláns csoportba tartozó, Ritalint (a tudmány mai álláspontja szerint: indokolt esetben, kellő megfontolás után: próbáljuk ki, és ha használ, nincsenek súlyos mellékhatások: adjunk!). Azonban azt feltételezni a Vadaskertről, hogy anyagi érdekből bárkit beteggé minősítene... hát több mint abszurdum!