Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a zödön

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  RBD Morier bécsi brit követségi titkár levele Lord Bloomfieldnek. Közli Frank Tibor a Brit diplomata a kiegyezés előtti Pest-Budán: R. B. D. Morier és az Osztrák-Magyar Monarchia születése c. tanulmányában (Külügyi Szemle 2008 / 2. szám) *   No. 7   Pest,…..
a zödön 2012.05.19 22:50:44
@Bambano:
A Magyar királyság sosem volt "gyarmattartó birodalom". Ugyanez elmondható az Austria házból származó uralkodók többi országaira is. A Spanyol királyság a kivétel.
a zödön 2012.05.19 23:59:26
@Bélabáttya: Na de melyik volt az "anyaország"? És melyik volt a "gyarmat"?
Pl.: a Stájer hercegség gyarmat volt? És a Horvát királyság?
A napokban bejárta a hazai sajtót az agyafúrt pozsonyi nép szellemes kezdeményezése, a Tribus bliccelés-biztosító zsenialitása. Csak röviden és csak emlékeztetőül annyit, hogy miközben a bérlet ára Pozsonyban 25 euro is lehet, addig a szervezet havi 3 eurós tagdíjét fizeti az…..
Egy ismerősöm ajánlotta ezt a cikket, érdekes eszmefuttatás és elgondolkodtató is. Röviden arról szól, hogy Nyugat-Európa eszmeileg válságban van, mivel alapja immár „nem az egységes szellemi alapozású közösségi társadalom, hanem a szabad és független, beágyazottságoktól…..
a zödön 2012.01.21 15:18:53
@Lev Menachem: Majd ha lesz olyan állam, hogy "Európa", akkor lehet "európai nemzet" is.
Szeretjük azt képzelni, hogy egy nemzet államot hoz létre. Valójában az állam hozza létre a nemzetet.
    Sorozatunkban egy újabb cseh klasszikust mutatunk be, akinek érdemei elvitathatatlanok a cseh irodalom fejlődésében. Borovský(1821 - 1856) neve sajnálatos módon az emberek többségének nem mond semmit Csehországon kívül, ám a csehek nagyon büszkék rá, és minden…..
a zödön 2010.01.03 01:09:00
@én, a kém: Dehát az osztrákokat sem utálhatta, mert osztrák nép akkor még nem is létezett.
Az "osztrák" szó talán a birodalmi államgépezetet jelenthette.
A Habsburgok nyilván nem nemzeti alapon uralkodtak a birodalom népei felett. Csak attól, hogy valaki ausztriai német volt, nem volt több kiváltsága. Egy magyar nemes előrébb állt a "rangsorban" egy ausztriai polgárnál.
Az ausztriai polgárok tudtommal németnek tartották magukat.
Mert a böcsületes kétkezi munkás megitta a maga kis stampedlijét mindig is, ezt jegyezzétek meg!Mondotta volt modoros magyartanárunk még anno decibel.Magyarország nagyon sajátságos helyzetben van: a regionális tájnyelvek politikai határainkon belül mára közel teljesen kihaltak,…..