Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drpeti

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Praxis Blog, szeretettel küldöm a pécsi-siklósi patikákban velem megesett történetet, amely csaknem egy fél napomat vette igénybe. Tudom, vannak sokkal durvább sztorik is a magyar egészségügyben, mert szoktam olvasni a többi esetet, mégis attól félek, javulásra a…..
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!  Sógornőm 36 évesen, több mint öt…..
Tisztelt Praxis blog!   A múlt hétvégén egy nagyon kellemetlen helyzetbe kerültünk, amelyet az ügyeletes orvos képes volt tetézni, ezúton is hálás köszönet neki, kíváncsi volnék, hogy büszke-e magára, mindenesetre elég bunkón viselkedett és megpróbált kiszúrni velünk.…..
Sziasztok! Elmesélnék én is egy sztorit, ha nem baj, ha úgy gondoljátok, tegyétek ki bátran, kíváncsi vagyok a véleményekre. 19 éves, első éves egyetemista lány vagyok és pánikbeteg. Az a helyzet, hogy korábban ezt nem tudtam, hirtelen, a semmiből alakult ki nálam a betegség.…..
drpeti 2011.04.15 09:41:26
@miklos.rabai: nem heroin, inkább kokain, de leginkább kokain+alkohol.
Tisztelt blog!   Szeretnék megosztani önökkel egy rövid történetet. Azt kérném, hogy az elérhetőségeim ne kerüljenek ki a blogra. Előre is köszönöm!       Ismerősöm fiát vitték be nemrég a siófoki kórházba,gyógyszer túladagolással elkövetett…..
drpeti 2011.02.23 22:06:04
Mivel ez nekem igencsak szakmámba vág, tisztázzunk néhány dolgot.
Gastricus Decontamináció (GD)/Gyomormosás: 1-2 órán belül van értelme a legtöbb esetben, igen. Feltéve, ha a beteg nem evett, és gyorsan felszívódó gyógyszerről beszélünk. Befolyásolja a gyomor ürülését jelentős mennyiségű táplálék. Bizonyos gyógyszerek lassítják a bélműködést (carbamazepin, atropin, opiátok, stb), ilyenkor akár 6 óra elteltével is lehet még gyógyszerszemcsét kimosni. A gomba igen lassan emésztődik és gyakran megragad a gyomor redőiben, gombamérgezetteket 12-24 óra elteltével is mosunk. Bizonyos gyógyszerek szétesésüket követően egy nagy masszává alakulhatnak (bezoár), amiből folyamatosan szabadul fel a hatóanyag. Ilyenkor hasznos lehet a gastroscopia, esetleg a bezoár műtéti eltávolítása (persze a kockázat/haszon erőteljes mérlegelésével).

Nem értem soha a hozzátartozókat, akik reklamálnak, hogy nem lett kimosva a beteg gyomra. Azért nem lett, mert NEM KELL. Megvannak a kockázatai. Szakítottam már fel 15 cm hosszan nem ismert, aktív gyomorfekélyes gyomrát (az ő esetében indokolt volt a GD).

Felteszem, hogy a postban szereplő beteg valamilyen BZD tartalmú tablettát vett be (Mo-n a betegek 4/5-e ezt választja, kevés eredménnyel).
BZD mérgezettnél meg kell várni, hogy kiürüljön. Ennyi. Addig fekszik és alszik. Ha nagyon besüllyed a tudata, akkor max adunk neki flumazenilt. Ha arra se reagál kellően, akkor tubus + lélegeztetés az intox lezajlásáig.

Persze hogy a beteg pelenkát kap, mert felesleges bele a katéter. Egyrészt átlagosan 24 órán belül teljesen feltisztul, másrészt senki nem akarja utána még kezelni a hugyúti fertőzését.
Január 29-én este hazafelé tartva egy ismerős helyi hajléktalan a földön fekve találtam. Üres flakon mellette, a fejéhez mintha valami géz darab lenne ragadva, ébreszteni szokás szerint nem lehet, ilyenkor teljesen magán kívül van.   Különösen hideg volt, mínusz 8 fok, és…..
Az alább leírt eset nem velem esett meg, csak szemtanúja voltam. 10 éve született a kislányom, sajnos annyira súlyosan besárgult, hogy a szülészetről nem engedtek haza bennünket, hanem a gyermek-klinika csecsemőosztályára került a babám. Itt voltak a súlyos beteg, koraszülött…..
drpeti 2011.01.19 10:43:27
@fourgee: Egyébként paracetamol mérgezésről: www.ktox.hu/node/24
drpeti 2011.01.19 14:01:56
@tundee: olvasd el még egyszer a hozzászólásomat kérlek...
drpeti 2011.01.19 14:13:17
@Irkutszk: Nincs mit, én írtam.
Kedves Blogtulaj, A segítségüketszeretném kérni. Elég sokan olvasnak, gondoltam hátha valaki végre valami értelmes ötlettel áll elő. 1990-ben, 16 évesen fertőződtem meg Bartonellával. Egy macska műtétje közben megvágtam a bal kezemen a mutatóujjamat. Fertőtlenítés…..
drpeti 2010.12.30 08:57:03
Egy Oroya-lázas/Verruga peruana beteget láttam eddig életemben, az pedig egy kolumbiai nő volt valamikor egy éve. Nem egy szép betegség, meg kell hagyni. Szörnyülködni itt lehet: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Verruga.jpg

Krónikus szakaszban a választott AB makrolid, vagy rifampin.
Javasolnám a László Kh. V. Belgyógyászatát (Trópusi betegségek)

Felmerült bennem egy kérdés is:
Hol műt az ember egy macskát 16 évesen? Peruban? Kolumbiában? Esetleg Equadorban? Máshol nemigen fordul elő az Oroya.
drpeti 2010.12.30 09:30:29
@rikavagyok: a fent említett országokban?
Pár éve történt velem (most 38 vagyok), hogy a nőgyógyászaton a szokásos éves vizsgálatkor (citológia) beutalót mertem kérni mammográfiai vizsgálatra, ugyanis úgymond veszélyeztetettnek érzem magam, mivel édesanyámnak mellrákja és méhnyakrákja is volt. Igaz, mind a kettőből…..
drpeti 2010.12.29 11:35:40
45 év alatt a mammográfia korlátozott értékű. Mit nem lehet azon érteni, hogy teljesen felesleges volt a vizsgálat (idő, sugárterhelés, stb.)? Fiatalkorban emlő UH-t érdemes/kell csinálni.
@Káin: a 45 éves még fiatal.
@mostmar_kicsit_unom: a családi előzmény igen, indokolja az ő rendszeres szűrését, de nem RTG-vel, legalábbis még nem. A tetemes TB járulék annyi, amennyi. Érdemes lenne egyszer utánaszámolni, hogy kire mennyit költött eddig a TB és mennyi volt az eddigi befizetése. Sztem elégge meglepő eredményeket kapnánk...
Kedves Blog! Édesanyám a Szent Imre kórházban feküdt súlyos lábtöréssel, tapasztalataim a következők voltak: • kórházi tartózkodásának ötödik napjáig nem volt kezelőorvosa. • a törés súlyosságát illetően nem kaptunk megfelelő tájékoztatást. • az…..
Tisztelt Praxisblog! Az általam leírt történet igaz. Neveket nem írok/írhatok mert vidéken élünk és itt a szabad kórház-, és orvosválasztás csak elméletben létezik. Az édesapám 2000-ben átesett egy stroke-on. Lassan, de felépült. A 2000-es év végén már csak a gyógyszerek…..
drpeti 2010.12.21 09:09:17
Érdekes sztori. Részvétem a posztolónak.
Hát kezdjük.
Február, TG: nem látok hibát benne. A meszes góc akármi is lehet (pl régi TBC). A helyzete, nagysága azért érdekes lehetne, de tüdő tumorok általában nem látszanak egy hagyományos MRTG-n.
Április: igen, a COPD egy progrediáló betegség és igen, fulladni szoktak. Hogy milyen megfontolásból mondták azt, hogy a sűrű vére miatt fullad és miért csapolták (?), ez rejtély.
Június: dg ugyanaz. oke, nem volt már tünet.
Július: jó lenne tudni, miért gondolta a reumatológus, hogy baj lehet. (itt jegyzem meg, hogy tök mindegy milyen orvos, ha felmerül benne valami, akkor akár meg is szervezhette volna a további kivizsgálását.)
TG -> CT 7 nap. Rövid idő egy nem akut CT-re, hidd el. Máshol több hetes előjegyzés van (sajnos).
Innentől októberig a betegút a szokásosnak mondható.
Október: elesik, feje sérül. Itt történik egy hiba, nem készül koponya CT (ne feledjük, szed véralvadásgátlót). Az eszméletvesztése természetesen lehetett az alacsony vérnyomástól is, de ilyen előzménnyel felmerül az agyi metasztázis lehetősége. (Megjegyzem azon is csodálkozom, hogy a kivizsgálása során nem készült.)
November: Azért, mert zavart még kaphatott volna kemót. Sztem az volt a gond, hogy a zavartságának az oka nem volt tisztázott.
Meghal tüdővérzésben. Gyanítom, hogy tüdővérzés alatt azt kell érteni, hogy a tumor melletti valamilyen érből vérzett el.

Az összkép (és saját tapasztalatom) alapján a betegnek feltehetőleg egy igen kiterjedt, rossz helyen levő kissejtes tüdőrákja volt, amibe sajnos bele is halt. Hogy hibázott-e valaki? Felelős-e valaki a haláláért? A leírtak alapján nem. A felfedezést követően lege artis kezelték (sugár+kemo, bár a kemora nem került más sor).
86 éves apukám elesett kerékpárral két éve júliusban, megrepedt a koponyája. A Traumatológiára került, műtéti beavatkozást nem tartott indokoltnak az orvosa. Két hétig volt bent, ellenőrzés miatt. Apukám soha nem szorult segítségre, el is utasította. A mellékhelyiséget is…..
drpeti 2010.12.16 10:42:54
@tódór piroska: Fejsérült betegútja:
1. Eszméletlen. Be trauma sokktalanító. Sokktalanítás. Akut koponya (szükség szerint egyéb) CT, RTG, UH. Idegsebész konzilium. Leletek alapján műtő, vagy ITO.
2. Nem eszméletlen. Trauma betegfelvétel. Ha szed véralvadásgátlót, vagy volt eszméletvesztése, akkor koponya CT, RTG. Ha van valami, akkor műtő, vagy ITO, ha nem, akkor 24h megfigyelés fektetőben.
Ha nem szed véralvadásgátlót, nem volt eszméletvesztés, akkor csak RTG, majd 24h megfigyelés.

Teljesen felesleges a neurológus. Góctünetet felismer a traumatológus és az idegsebész is.
drpeti 2010.12.16 10:47:50
@tódór piroska: pápaszemhaematoma, csak elírta sztem
drpeti 2010.12.16 10:53:36
@tódór piroska: miért nézze meg neurológus, ha megnézi az idegsebész?
Praxis Elkaptam valamit a wc-n 2010.12.15 06:00:00
Idén a terhességem 33 hetében vittek be Ózdról a mentők Miskolcra a szülészetre.A Szülőszobára vittek azonnal-ott voltam 1 napig,mert nem indult meg a szülés,majd ki tettek az osztályra.Na ami ott működik azt a legutolsó ellenségemnek se kívánom.   Nagyon mocskos volt a…..
drpeti 2010.12.15 08:13:23
@cometneni: eszembe juttattad egy volt tanáromat. Azt mondta, hogy wc-n bármilyen nemibetegséget el lehet kapni, csak kényelmetlen ott dugni :)
drpeti 2010.12.15 09:19:12
@meg6ó: nem is járt másikban.
Kedves Praxis! Édesanyám most jött haza a ÁEK (Állami Egészségügyi Központ) Honvéd Kórházából.Az ellátással, a nővérek és az orvosok hozzáállásával mindvégig teljesen elégedettek voltunk. Egy valamit kivéve... A földszinten található - EGYETLEN - büfé áraival... Az…..
drpeti 2010.12.07 10:59:14
@ashaa: igazad van, a benzinkútnál továbbállhatsz. A kórházi büfénél is, mivel a beteg kap enni/inni.

@Irise: jaigen, tényleg. Pont olyan hely(ek)en dolgozom, ahol lapátolom a hálapénzt. Meg sem tudom számolni a nap végén :)
drpeti 2010.12.07 11:01:12
@Káin: te se haragudj, de a kórházi büfébe se kötelező menni
drpeti 2010.12.07 11:07:18
@ashaa: zsömle beáztatva tejbe/KVba + parizer. ennél pépesebbet el sem tudok képzelni.
Kedves olvasók! Rövid történetemmel szeretném kipanaszkodni magamat, remélem értő fülekre találok. Biztos lesznek, akik majd ekéznek, de nekem attól már jobb, hogy elmondhatom, amit akarok.   2 hónapot feküdtem gerincműtéttel a János kórházban. 2 alkalommal…..
drpeti 2010.12.06 07:20:25
@miklos.rabai: a műhiba nem a kár okozása. Tévedni lehet. Akkor műhiba, ha a tévedést nem veszed észre és/vagy nem teszel ellene semmit.
Tisztelt Praxis Blog ! Két hét elteltével most jutottam oda hogy leírjam, mi történt november 2-án hajnalban.Lányom 33 évesen első babáját várta, akkor a 34 hétben. 6 hete szigorúan feküdt már, mert már a 12 hetes terhességi UH-on hátul mélyen, majd a későbbi UH-okon elöl…..
Tisztelt Praxisblog:   „A férfiak ilyenek, hisztiznek” című írására reagálva megírom Önnek a saját hiteles történetemet. Most 42 éves, vezető beosztású értelmiségi férfi vagyok. Kiváló orvostudományi egyetemi kapcsolatokkal, ennek még lesz jelentősége,…..
Köszönöm,hogy létezik ilyen oldal, mert az elmúlt bő két évben egy csomó panaszt boncolgató fórumot kerestem ehhez hasonlót nem találtam. A „csavar átszakította a csontomat” vagy mi történet alapján leírom az enyémet is. A történet 2 és fél éve kezdődött egy…..
drpeti 2010.11.04 10:37:01
@nokeka: Nem lehet, hogy neurológus azért "dícsért" meg az ASA miatt, mert nem szokás adni stroke gyanúja esetén? Mondhatni tilos, amíg nincs bizonyítva, hogy nem vérzéses...
Tiszteletem   Eddig is nagyon rossz híre volt a Hetényi kórháznak, de a személyes tapasztalatom most ugyan ezt igazolta. Közeli hozzátartozóm került be a belgyógyázati ambulanciára légzési proplémákkal (hiperventillációs légzés) és az emiatt kialakult rosszulléttel. …..
drpeti 2010.10.28 22:52:19
@NemesekErnyo: de igen, létezik...
A napokban történt egy kis baleset, mégpedig kiszakadt a gumi. Rendes ember ilyenkor elmegy, és felírat egy 72 órás tablettát, hogy nehogy baj legyen. A veszprémi Cholnoky Ferenc kórház nőgyógyászatára érkeztünk, a hatvanadik óra tájékán, délután háromkor. Nyilván most…..
drpeti 2010.10.13 12:44:48
@gyogykoto: abban igazad van, hogy ez a szakrendelő feladata lenne, de azért lássuk be, hogy a postoló (e.sz.) 2 órát előtte várakozott a szakrendelésen, onnan irányították át.
A párhuzamra annyit, hogy a mentő nem OEP taxi. Mellesleg ha a Jánosba viszed, akkor a felelősség is a tied ha útközben történik valami.
(egy régi ismerős?)
drpeti 2010.10.13 13:58:34
@gyogykoto: hja, sejtettem, csak hát az ember azért rákérdez dolgokra, amik nem teljesen egyértelműek :)
Sziasztok!   Én 2005-ben szültem első gyermekemet a SE ÁOK II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Volt fogadott orvosom, aki a terhesgondozások alatt a magánrendelőjében fogadott, mindig nagyon kedves volt és megnyugtató, bár sokszor csak egy vérvétel eredmény…..
Praxis Megerőszakoltak altatásban 2010.09.13 06:00:00
A történetre (forrás is kiszedve) egy olvasónk hívta fel a figyelmünket . Vannak fenntartásaink valóságtartalmát illetőlen, de nem tisztünk dönteni, arra vannak az olvasók.     A magyar egészségügyről szeretnék itt szólni. Tabu témát érintek, amelyről mindenki…..
drpeti 2010.09.13 20:35:29
drpeti 2010.09.13 20:45:06
@Leroi: panik-sy? dehogy... Ez kökemény paranoid sch., feltéve, hogy a postoló tényleg komolyan írt mindent...
drpeti 2010.09.13 20:49:00
@huncut: f2000=paranoid sch.
f4100: panik-sy
Sziasztok!Elég szörnyűek a tapasztalataim a Miskolci kárházzal kapcsolatban. Amelyik rokonom bement, egy sem jött ki élve. A Belgyógyászat egyenesen embertelen. Bement a 49 éves unokatestvérem a gyomrával a szokásos kontrollra, úgy volt, hogy hazajön, elkapta a tüdőgyulladást,…..
drpeti 2010.09.11 15:58:46
@andben: sárgasággal nem műtenek senkit. De látom neked ez a nehéz.
drpeti 2010.09.11 16:02:02
@Dr.laikus PhD: Ebben az esetben nem biztos, hogy nem volt kommunikáció. Csak nem akarja/tudja felfogni a közölt infót. Látod, hogy így sem fogja fel, hogy mit mondunk
drpeti 2010.09.11 16:12:02
@andben: eddig azt írtad, hogy sárgaság miatt műtötték. Most azt írod, hogy fogalmad sincs, hogy miért. A májrákot egy műtét alatt nem feltétlenül veszi észre a sebész (tudod, nem csak felszíne van a májnak). Miért halt volna meg egy műtét miatt később? Erről is írj akkor valamit, mert megint nincs infó...
Csak negatív tapasztalataink vannaka Szent János kórházzal kapcsolatosan. 2009.november 14-24.-ig voltam a "vendégük". Sajnos felső magzatburok repedéssel kerültem be a kórházba, amit nagyrészt a Szent Margitos "nagyon lelkiismeretes nőgyógyásznak köszönhetek. Szóval…..
drpeti 2010.09.10 15:38:09
@Irise: hol dolgoztal Mo-n?
drpeti 2010.09.10 16:06:46
@Irise: A fent leírt szoridból azt gondolom, hogy ismerlek, ezért bátorkodtam megkérdezni
drpeti 2010.09.10 16:34:40
@Irise: Ne aggódj, nem a rángató apuka vagyok :) Ha nem válaszolsz, az se baj
Sziasztok! Édesanyám 7 évvel ezelőtt stroke-ot kapott. Azt hiszem ez magyarul a szélütésnek felel meg. A lényeg az, hogy akkor rövid időn belül a mentő bevitte Szekszárdra a kórházba ahová lakóhelye szerint tartozik. Ott infúzión kapott gyógyszert, ami, mivel megfelelő…..
drpeti 2010.09.09 10:27:56
@pcr: "4. ágyat nem foglal a beteg".
De igen. Ő akkor bentfekvő, csak az infúzión kívül eső időben eltávon van... Attól papíron egy ágyat foglal.
drpeti 2010.09.09 10:39:02
@12. Pausz: Így van, bár MRezni nem szokás. Elég bőven a CT, azon látszik, hogy van-e vérzés, vagy nincs. Ha nincs, akkor lízis és csókolom... Ha jól tudom a kilencvenes évek közepén már volt CT Szekszárdon.