Regisztráció Blogot indítok
Adatok
globspot

23 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak úgy, saját gyönyörűségére (meg a miénkre) tervezett új arculatot Kiss Miklós Magyarországnak és Budapestnek. Az alap természetesen az előbbi, hiszen az apropót Szent István ünnepe adja: Persze Urbanista-szempontból sokkal izgalmasabb a fővárosnak tervezett új…..
globspot 2013.08.20 16:10:14
Indonézia nem éppen alpesi országként él a köztudatban. Pedig, bár nem közismert, de Pápua szigetén 5000 méternél is magasabb hegycsúcsok, sőt gleccserek is találhatóak – mindez az Egyenlítőnél!  Ha viszont Pápuát nem számítjuk, akkor Indonézia legmagasabb…..
    Az abszintról elsőként talán az juthat az eszünk be, hogy „Huh, rettentő erős!”. De ha az abszint, mint téma előkerül, elkezdünk vitatkozni, hogyan kell inni, miért jó stb. Van, aki tisztán issza, van, aki felhígítva, van, aki…..
Az elmúlt hetekben rengeteget olvashattunk arról, hogy milyen egy magyar fiatal élete külföldön, az itthoni viszonyokhoz képest. Kíváncsi voltam, hogy milyen ez a másik oldalról. Megkértem egy iráni barátomat, Farhadot, aki évekig Budapesten tanult, majd miután lediplomázott,…..
Bevállalod? Igen vagy nem? Én néztem, szerettem, mint a tízmillió magyarból kilenc egész kilenc. Amióta kiköltöztünk, piszkálta a fantáziám, hogy itt vagyok egy „köpésre” (300 mérföld, kb. 450 km) Southforktól, így nem voltam rest, amikor látogatóba érkezett a…..
Van egy különleges bolt Londonban. Nem egy hippi/punk/egyedi (vagy egyszerűen csak menő) bolt Camden Townban, vagy egy helyes kis könyvesbolt Covent Garden környékén, és főleg nem egy luxus ruhaüzlet a Sloane Streeten. Ez a bolt a Hoxton Streeten található, Hackney-ben, London egyik…..
Egy jó kis latinos sorozat? De nem az Eszmeraldás-Izaórás! Jöhet? Úgy gondoltam, szükség van egy összeállításra azok számára, akik  a jövőben Madridba látogatnak, azoknak pedig, akik eddig még nem tervezték, legyen ez a mézesmadzag. Azt hiszem, írok majd múzeumajánlót,…..
Kínában élő szerzőnk, Csontos Sára korábban összegyűjtötte azt a 10 dolgot, amit a legjobban szeret Kínában. Ezúttal a kellemetlen, idegesítő és az európai ember számára szinte elviselhetetlen dolgokat mutatja be nekünk: Köpködés, krákogás „A padlóra köpni…..
    Jó egy hónappal ezelőtt megtört a jég és kimozdultam a kényelmes kisvárosi életből, Svédország fővárosa, Stockholm irányában. Az élmény leírhatatlan volt: egy multikulti, nyüzsgő, igazi európai fővárosban találtam magam, ahol kedvemre…..
Kairó belvárosában, a Tahrír téren felállított pódiumok, sátrak, transzparensek és a heves utcai harcokat látott Mohammed Mahmúd utca sarki épületének betört ablakai őrzik az idei év történelmi és sorsfordító eseményeinek nyomait Egyiptomban – és az emberi lelkek.…..
    Az izraeli arab és zsidó polgárok nagyon szegregált környezetben élnek, ebből kifolyólag a két nagy csoportnak kevés lehetősége nyílik az értelmes interakcióra. Izraelben a legtöbb iskola is szegregált, főként az általános és középiskolák. A kétnyelvű…..
Nairobi rengeteg “állati” látványosságot tartogat látogatói számára, ám sajnos ezek nagy része leginkább csak egy állatkert, ahol az ajándékbolt a legfontosabb, és ráadásul 20 euro körüli összegért ez kész rablás. Egyszóval nem éri meg. Egy helyet viszont mégis…..
Chile fővárosát, Santiago de Chilét a spanyol konkvisztádor, Pedro de Valdivia (a képen háttal) alapította 1541-ben egy olyan helyen, amit megfelelően védhetőnek tartott az őslakos mapuche indiánok ellen. A számítása nem jött be, a mapuchék néhány hónap múlva porig rombolták…..
Miután megérkeztem Párizsba és berendezkedtem abba a lakásba, amiben az elkövetkezendő két hétben lakni fogok (vagy még tovább, sose lehet tudni), az egyik francia barátom meghívott vacsorázni. Elmondta, hogy egy olyan helyre megyünk, amit a francia köztársasági elnök, Nicolas…..
A mexikói kultúra egyik alapvető vonása a halálhoz fűződő sajátos viszony. Ahelyett, hogy szépítgetnék, elsumákolnák, esztetizálnák azt a sajnálatos tényt, hogy előbb-utóbb mindannyiunknak meg kell halni, a mexikóiak rengeteget foglalkoznak az elmúlással, különös…..
Még az itt élőknek is nehéz Budapestet olyannak látni, amilyen valójában. Egyszerre nyüzsgő világváros és a fürdők városa, de másszor provinciális helynek tűnik, amely csak nehezen tud megbirkózni a problémáival. Külföldön sem más helyzet: látnak minket ilyennek és…..
Idősebb Pieter Bruegel mindig is a kedvenc festőim közé tartozott. A németalföldi művészre igen nagy hatással volt Hieronymus Bosch részletgazdag képi világa, Bruegel képein elevenen tárul fel elénk a 16. század paraszti hétköznapjainak apró mozzanatai.Nagyoin megörültem tehát,…..
 Fotó:© Shannon Donahue, WEBN News 2008 (Creativ Commons)Zenélő politikusok? Merült fel bennem a kérdés, mikor elolvastam Magyar Eszter Simonyi Andrással készült riportját, a globspot.hu oldalon. Az átlagemberben a politikusról az a kép él, hogy mindig öltönyben van,…..
 Amikor először szembesültem Párizs elképesztő multikulturalizmusával, izgalmasnak és érdekesnek találtam. Majd amikor a barátnőmmel beköltöztünk a város egyik legveszélyesebb külvárosi negyedébe – Pantinbe –, ahol nem hogy hollóból ritka a fehér, de emberből…..
Spanyolországban egy turistának az egyik legnagyobb kihívás, mondhatnánk, a legnagyobb falat az, hogy hol, mikor és mit egyen. Már persze azok után, ha képes megértetni magát, és megérteni a helyieket, hisz a spanyolon kívül ehhez nemigen használhat mást.Mert hogy az, mit mikor…..
globspot Hey Y’all! 2011.09.26 11:23:00
Imádom a főzőműsorokat. Szeretek enni, főzni, végzettségemet tekintve pedig kommunikátor vagyok, így szinte magától értetődő, hogy majdnem minden étellel kapcsolatos műsorra azonnal rá tudok kapni.Nem sokkal elutazásunk előtt fedeztem fel magamnak Paula Deent. A Food Network-ön…..
globspot Mit együnk Mexikóban? 2011.09.26 11:20:00
Pontosan nem tudom felidézni az évet, amikor divat lett a gasztronómia, de egyszer csak felbukkant Jamie Oliver, Nigella Lawson (és az utóbbi magyar megfelelője, Stahl Judit), 2004-ben pedig megjelent az a csatorna, ahonnan azóta is 24 órában áradnak a jobbnál-jobb receptek és…..
globspot 'Urbi et orbi!' 2011.09.26 11:18:00
Avagy 'Imádkozz és dolgozz!' Róma és a Vatikán viszonya sokáig nem volt egyértelműen befogadó, egészen Mussolini fasiszta diktatúrájáig, amikor is az akkori pápa és Benito Mussolini egyezségének köszönhetően összemosódott a mini állam és Róma határának vonala.Húsvéti…..
Régóta nem volt annyira szüksége új ötletekre a médiának, mint most. Persze ezzel nem mondtunk újat, mindenki látja, hogy átalakulóban a sajtó, csak azt nem, hogy mégis hová alakul. Az újságok régi működési modellje már nem működik rendesen, az új modellt viszont még senki…..