Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mezeskalacs21

2 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nem kommersz 2009.04.03 22:39:00
Felvettem egy ilyen szemináriumot, hogy " a sznob és a sznobéria fogalma" - nagyon érdekes, most ennek a szemináriumnak az alapján fogok egy kicsit elmélkedni a művészetről.Vegyünk egy porcelán Lenin-szobrot aranydíszítéssel és egy Van Gogh festményt: előbbire azt…..
Ezen a héten a corvinuson karrierexpo volt, ami mindig jó alkalom készleteim feltöltésére reklámtollakból, hűtőmágnesekből, illetve néhány irányadó újságból, amiket csak elvétve olvasok el. De nem csak tollgyűjtésre alkalmas gonoszmulti-standok várják a kedves látogatót,…..
w Zárt osztály 2009.02.21 06:00:00
Patrióta gazdaságpolitika lesz mostantól; eddig ugyanis valamiért nem az volt, de majd most megpróbáljuk. A patrióta politika pedig olyasmi, hogy megmondjuk a Tescónak, mától nyolcvan százalékban áruljon magyar élelmiszert. Az még majd eldől, hogy ezt méterben, értékben vagy…..
mezeskalacs21 2009.02.21 13:09:33
Azt azért ne feledjük, hogy ez a szabadkereskedelmi modell (Heckscher - Olin modell) csupán egy modell, azaz számos feltevéssel él, amelyek ritkán teljesülnek. Ettől függetlenül az is tény, hogy a szabadkereskedelem, ha elegen beszállnak a játékba, értéket teremt önmagában, hozzáadott eszközök nélkül tulajdonképp.
Csakhogy jelen helyzetben ez egy játékelméleti probléma, "fogoly-dilemma"-szerű eset, ugyanis:
1. a szabadkereskedelem általános jólétnövelő hatású, ha minden szereplő betartja szabályait (többé-kevésbé minden szereplő)
2. ha egy adott ország protekcionista úrta lép, míg a többiek maradnak a szabadkereskedelem hívei, akkor az a protekcionistának óriási versenyelőnyt és jólétnövekedést hoz (ld. japán-usa autópiac nem is olyan régen)
3.ha egyre többen bújnak ki a szabadkereskedelen feltételei alól, úgy már a protekcionizmus jólétet csökkent a szűkülő aggregált kereslet miatt
4. ha szinte mindenki protekcionista útra lép, akkor egyértelmű a fokozatos keresletcsökkenés és a gazdaságok szűkülése, konjunktúra-csökkenés
5. aki szembemegy (főleg kis országként) egy protekcionista útra lépett világgal, az egyértelműen rövid távon tönkremegy.

Persze ez elég sarkos és sematizált, de a fő csapásirányok szerintem helyesek. Ergo a következtetés:
1, Franciaország, Usa, stb. úgy számol, hogy ha kellően gyorsan védi az iparágait és piacait, akkor a válság végéig még akár jól is járhat a többihez képest, hiszen ő tőkeerős és vannak tartalékai, és belső piacai is jelentősek. Sőt, a válság végeztével akár relatív versenyképességnövekedésre, versenyelőnyre is szert tehet)
2, Magyarország nem jár jól, ha szembemegy a világ alakulásával, tekintve, hogy kis ország vagyunk. Jó lenne persze, ha egy USA, EU elkötelezné magát a szabadkereskedelem értékteremtő jellemzője mellett, de sajos ez nem várható. Menti mindenki, ami menthető...mi is tegyük ezt.