Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Parandokht

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miután több éve dolgozom a kereskedelemben, ott is főleg a szezonális részlegen, sokszor megkérdeznek: mit mikor érdemes megvenni? Hát igen, a karácsonyt mindenki szeretné a lehető legolcsóbban megúszni, és úgy, hogy egyben a lehető legnagyobb értéket kapja meg a pénzéért. Most…..
Mivel közeleg október 23-a és szerencsére idén is hétköznapra esik, újabb hosszú hétvégének nézünk elébe. Az ország ilyenkor két részre szakad (nem, nem az ünnepi megemlékezésekre gondolok), az egyik fele útnak indul wellnessezni (erről lásd korábbi posztomat), a másik fele…..
Parandokht 2009.11.26 22:09:34
Huszonöt Negyedszáz tévhit ismertetése után blogom újabb mérföldkőhöz érkezett, a mai téma ugyanis az első olyan, amely olvasói megrendelésre készült (köszönet MegaBrutal-nak!).A félreértések elkerülése végett szeretném jelezni, hogy kizárólag olyan olvasói javaslatokat…..
Kedd este Lendvai Ildikó bejelentette, hogy az MSZP országos elnöksége a párt budapesti vezetésével egyetértésben felmondottnak tekinti a fővárosi koalíciót, s a főpolgármester-helyetteseit is visszahívja. A "fiatalos" Lendvai úgy fogalmazott, hogy "az MSZP csak akkor…..
Volt itt ez a PC/píszí nevű dolog, vagy teljes nevén a politikai korrektség. Azzal kezdődött, hogy néhány progresszív gondolkodó elkezdett harcolni az olyan szavak használata ellen, mint "nigger", "buzi", "nyomorék" és hasonlók. Egyre többen jelezték,…..
Parandokht 2009.10.28 00:52:20
@Éhesló: A hitet nem kell terjeszteni. A hirdetés az rendben, de akkor kelljen olyan tisztességesen csinálni, mint bármilyen más hirdetést. Szembe kéne végre nézni azzal, hogy Isten nem egyetlen utat képzelt el az embereknek, és több jó út van, ugyanolyan jó, mint a tietek. A közös ismertetőjük nagyjából az, hogy mindegyikben az a jó ember, aki szerényen él, tiszteli és segíti a másik embert, és "Isten akaratával" összhangban él. Csupa ökologikus érték amúgy. Ha az isten akaratát mondjuk, az élet/természet rendjének nevezzük, akkor máris ismerősen hangzik a vallástalan erkölcs számára is. (Ami létezik, akármennyire is furcsán hangozhat számodra.)
Persze, vannak rossz utak, tévutak is, szintén sok, de az egy másik tészta.
Másrészről meg inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a meglevő mennyiségi keresztény egyház végre minőségi keresztény közösséggé váljon, a rossz ízű egyházi bürokrácia, központosítás, és egyéb visszásságok nélkül (mint pl. a nők háttérszerepe. teljesen indokolatlan, és történetileg annak a mentalitásnak a terméke, hogy a nők alacsonyabbrendűek, és csak szétzüllesztenék az egyházat. az tény, hogy sok szociálisan érzékeny nővel nem lehet egy embertelenül szigorú rendszert fenntartani. de szteintem a hívek ennek nem is örülnének.)
Parandokht 2009.10.29 23:07:40
@lehetmasakapitalizmus: pedig a tudásintenzivitás munkaintenzivitás nélkül nem sokat ér. nézd meg Japánt, szerintem nem a fenntarthatóság iskolapéldája. Az élőmunka alternatívája ugyanis a gépesítés, ami külső energiaforrást igényel. Márpedig a jelenlegi energiaforrásaink végesek, az újak bizonytalanok és sok problémát vetnek fel (például fogyó nyersanyagok, szennyezés). A technicizált, szabadidős társadalom egy rossz, ijesztő (de hálistennek megvalósíthatatlan) utópia. Ajánlott olvasmány: Stanislaw Lem: Visszatérés (bár az nem erre hegyezi ki a dolgot).
És sok mindent egyszerűen nem lehet élőmunka, vagy emberi odafigyelés, időráfordítás nélkül megvalósítani. Például a minket éltető ökológiai rendszerek helyreállítását (erdősítés, vadvédelem, nevelés, kutatás), vagy fenntartható mezőgazdaságot. A fenntartható mezőgazdasági kutatások (a biológiai, ökológiai alapú innováció ellenére is, ami alatt _nem_ a GM-et értem) jellemzően élőmunkaigényes formákat mutatnak. És az urbanizáció legnagyobb hajtóereje a vidéki munkanélküliség (nem csak Magyarországon), amiről jól tudjuk, hogy nem "életszínvonalat", ahnem nyomornegyedeket szül.
És az emberek igenis szenvednek az értelmes, konstruktív, közösségi tevékenység hiányától. A tényleges mozgás hiányától is. A tétlenség ugyanúgy visszahúz és frusztrál, mint a túlhaszoltság.

Ha az ilyen és ehhez hasonló információt összerakod, akkor az ipari forradalom előtti életforma egész paradicsominak tűnik.
De természetesen nem a nosztalgia vagy a múlt visszahozása a cél. Annak a múltnak is voltak hibái. (pl. a rigid társadalomszerkezet, az oktatás elit mivolta, nők helyzete stb. a szegény akkor is éhezhetett, csak legalább tudta, melyik gyökeret eheti meg a mocsárban. ma még ez a _tudás_ sincs meg, ami a társadalmi függőséget enyhítené.)
A munkaintenzivitás inkább arról szól, hogy ahol lehet, az emberi erő, tudás legyen a gazdaság alappillére. Hogy a színvonalas, hozzáértéssel készült (ami az ember teljes, sokoldalú mesterségbeli tudását és motivációját igényli, legyen az használati tárgy, ennivaló vagy kutatás) árut ne lehetetlenítse el a futószalagon gyártott, rossz minőségű eldobható termék olcsósága.

És félre ne értsd, ez nem technikaellenesség. Csak éppen bármilyen technológia ahhoz asszisztál, amit az ember csinál vele. A Netet például emberiség-történeti mérföldkőnek tartom, és nagyon fontos lenne, hogy a válságok, érdekek ne akadályozzák azt a szabadságot és demokratikusságot, inspiráló szellemi környezetet, ami ezáltal megteremthető.
A képviselőfunky találta videó igazi karaktergyilkos mű akar lenni. A nőalázó poénok ("buta liba", "dugja egy csődörszamár") alapján felmerül a kérdés: a kereszténydemokraták még nem vették észre, hogy a nők is szavaznak? Persze nem ez az első eset,…..
Nem is olyan régen az egyik nyilvános és visszakérdezős előadáson rendtársam azt a kijelentést tette: “Hiszek abban, hogy Isten minden embernek megadja azt, hogy előbb vagy utóbb már itt a földön megtapasztalja Őt”. Hűha, gondoltam, de jó lenne ha ezt a nem éppen…..
 Sokat hallottuk ezt a kijelentést tavaly év végén, amikor a világgazdasági válság felütötte a fejét. Akkor csak remélhettük, hogy hazánk tényleg nem jut az északi ország sorsára.Izland volt az első állam, amit nem csak elért a válság szele, de komolyan meg is tépázott.…..
Parandokht 2009.02.21 12:55:30
Attila64 és társai: már ne is haragudjatok, de ha jól láttam az eszdéesz képtelen ebben a "megvalósult liberalizmusban" többet hangoztatni annál, hogy "igasságotabuziknaaaak!" meg "százasérazemberijogoooot!". ez azért van, mert egy rég túlhaladott ideológiai rendszer mentén képes csak gondolkodni. az, hogy az LMP nem akarja tovább mélyíteni a társadalmi csoportok közötti villongást (ami, bárhogy is nézzük, az ország népén belüli megosztottság, tehát nem erősíti azt.), az már csak azért is teljesen logikus, mert most sokkal fontosabb dolgunk van annál, hogy kitaláljuk, hogy kinek szebb a bőre vagy mélyebb a múltja.
itt alapvetően a jelenről és a jövőről van szó, a múltat már az őseink elszúrták nekünk szépen vagy ötszáz, de inkább ezer vagy még-több éven keresztül (egész európára gondolok itt).
na, majd ha mindenkinek lesz megtermelhető vagy megfizethető árú vegyszermentes, tápláló ennivalója; élhető életformája -- idővel pihenésre, létfenntartásra, emberekre; tiszta vize; értelmes hivatása, családja, közössége, akikkel-ért dolgozhat; és tudása, amivel akár az infrastruktúra zavaraikor is képes életben maradni, gyógyítani vagy megvédeni magát; na akkor majd lehet háborúzgatni, ha valaki nagyon akar. majd lesz miről mesélni:D

és ezt nem lehet, szabad elintézni azzal, hogy "dehátezidealizmus" vagy "dehátavilágnemígyműködik". ezek, amiket felsoroltam, nagyjából az alapvető emberi _szükségletek_. az összes történelemben előforduló természeti népet, ha megnézed, nagyjából-egészében ezek mind megvannak. általában a premodern "civilizált" népek szabad társadalmában is, sőt, a legtöbb feltétel még a nem-nagyon durva rabszolga-helyzetben is [a bűnözők, néhol hadifoglyok munkáját kivéve, ahol volt ilyesmi].
és ezt számítógéppel meg repülővel felszerelve is meg lehet csinálni. mert ez nem technikai eszközök vagy politikai berendezkedés kérdése, hanem szemléleté. hogy lefekszünk-e a csudálatos GDP-értékeknek, és a "növekedés" kultuszának, vagy kitaláljuk végre, hogy mi, az, amire nekünk, embereknek és ittésmost nekünk, magyaroknak, pestieknek, miskolciaknak, szükségünk van, és mit kell tennünk érte.

ez a programterv-cucc legalább értelmes célokat ígér [nem ismerem személyesen a pártot, mozgalmat és tagjait, ezért nem tudom, hogy várhatok-e tőlük tényleges megvalósítást], ami túlmutat azon hogy "hogyan-éljük-túl-a-válságot", és hogyan csináljunk magunkból ámérikát. mert végeredményben a "fejlett" ország mítosza az "amerikaálom" jelenségében gyökerezik, amaz pedig a végül profithívővé és technokratává lett felvilágosodáskori gondolkodásban.