Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barbi0327

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Teknősleves Somlói galuska 2008.05.16 20:31:00
Tovább folyik a hagyományosság, még tartozom a múltkori desszerttel, ami az egész vacsorára a koronát rája helyezte. Egyszerűen kurvajó lett. Nem is emlékeztem, hogy a somlói ennyire jó tud lenni. Ennyivel jobb, mint az olcsó műanyagtálkás cukrászdás. De volt is vele meló.…..
barbi0327 2009.02.20 14:04:57
Sziasztok!A somlói galuska tényleg istenien finom,de én jamaikai rum aromával készítem!A gyerekeim és a férjem,de még az ismerőseink is imádják!Szerintem is kell a piskótába sütőpor,anélkül nem jön fel a tészta!A kelt tésztának is a lényege az élesztő pl..Szerintem egy ilyen sütirecept leírásának módjával,a kezdők sütéskedvét simán ellehet venni!Pl.a piskótát ahogy készítetted!Ha a piskótasütésben nem vagy biztos,akkor szerintem egy tapasztalt háziasszony módján kellene a piskóta sütését leírnod!Ezt az oldalt nem csak olyanok böngészik akik már évek óta sütnek,esetleg jobbik esetben ők egy jót derülnek a sütési módodon,hanem olyanok is,akik esetleg még fiatal versenyzők,vagy éppen most készülnek legelőször sütni életük párjának!Szóval ezt inkább jó tanácsnak vedd,mint sértésnek,pont azok védelmében,akik még nem sütöttek piskótát,és nincs a háttérben anyuka,vagy nagymama segítsége!A piskóta receptje:Pl.:8 db tojás,8 kanál liszt és 8 kanál cukor.Legelőször elindítom a sütőt teljes lángon.A tojásfehérjét elválasztom a sárgájától.Először a fehérjét addig verem habverővel,amíg a hab nem folyik a keverőröl.Majd fokozatosan adagolom hozzá a kimért cukrot,amíg fényes nem lesz.Ezután hozzáadom a tojások sárgáját,majd azt is a habverővel eldolgozom.Ezután lassú fokozaton hozzáadom a lisztet,és egy csomag sütőport.Egy közepes méretű tepsit az ujjunkkal kikenünk hideg ráma margarinnal.(másfajta nem igazán jó hozzá!)Megszórjuk finom lisztel,és beleöntjük a piskóta masszát.Közepesre visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét,majd be is tehetjük a tésztánkat.Az első 15-20 percben ne nyitogassuk a sütőajtót,mert a tésztánk összeesik!Ha nagyon hirtelen barnulna a teteje,fedjük le alufóliával!Nagyjából 35-40 perc alatt elkészül.Azt onnan látod,ha a közepébe egy kést beleböksz a tészta aljáig,és nem lett maszatos!Vagy,ha rendesen megsült,akkor kezd elválni a tepsi falától!Az utolsó 2 percben a legkisebbre lehet állítani a hőt,és még bent hagyni a tésztát.Ezután kivesszük,majd ráborítjuk egy gyúrótáblára.Ja,és ekkora adagot 36 db tojást érdemesebb elosztani mondjuk háromfelé,a sütés előtt közvetlen kell egyből külön-külön felverni!Különben az alja amíg áll megfolyik!Persze hacsak nem áll 3 sütő egyből a rendelkezésünkre.A piskótának ez a menete.Ha szép magas,lyukacsos ,könnyű piskótát szeretnénk,azt vétek lenne összecsapni!A 8 db tojással,közepes tepsiben nagyjából 3-4 cm magas piskótánk lesz.Üdv,egy háziasszony,aki már közel 20 éve sütkérezik,ismerősöknek is!