Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bardóczi

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kép forrása: Index.hu A Semmelweis utcai fakivágás érthető módon okozott dühkitörést a városlakók körében. Ilyen belvárosi pozícióban már igen ritka kincs egy fásított utca. Ezeknek a fáknak egy része biztosan veszélyes volt, már csak azért is, mert az ostorfáinkról rendre derül ki, hogy idős…..
bardóczi 2018.03.04 08:51:29
@NewbieInTrouble: olyannyira nem, hogy a Főkert vezérigazgatója nekem személyes ígéretet tett: minden tőle telhetőt el fog azért követni, hogy az V. kerület befogadja a javaslatot.
Most, hogy a budapesti népszavazások korát éljük, érdemes lenne mégis megkérdezni a városlakókat egy 4-es metró nagyságrendű beruházásról – különösen, ha az úgy hízik, mint egy kisgömböc. Az ábrát készítette:Bardóczi Sándor tájépítész, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja..
bardóczi 2017.02.23 20:04:49
@simonadri.: a 200 milliárdra és a 250 milliárdra is számos forrást lehet a sajtóban, az mti hírekben és a közlönyben találni, a Lázár-féle kormányinfókon is elhangzottak ezek a számok. Kérem tájékozódjon, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz. Pl innen:
index.hu/belfold/2015/10/26/vegleges_2019-re_beepitik_a_ligetet/

epiteszforum.hu/liget-budapest-projekt-uj-teruleti-adatok-uj-hamiskodasok
bardóczi 2017.02.23 20:30:21
@fél három: a ligetbudapest program tartalma az évek során valóban sokat változott, ám a program tartalma és a költsége között fordított arányosságot lehet felfedezni. Ugyanis úgy nőttek a költségek, hogy közben az építészeti, a fotográfiai és a ludwig múzeum kikerült a programból, a közlekedési múzeum repüléstörténeti része pedig ismeretlen helyre távozik. A személyeskedésben nem vagyok partner, annyira tartom az álnév mögé bújó rágalmazókat, mint a névtelen feljelentőket: semmire.
bardóczi 2017.02.23 23:23:05
@fél három: önt senki nem akarja kitiltani. Az olvasóknak ugyanis szüksége van arra, hogy nyomon tudják követni, ki az aki név nélkül olyan bátor, hogy badarságokat beszéljen, és ki az aki névvel vállalja, amit mond. És majd ezek alapján megmérettetünk.
Avagy milyen képet szeretnének láttatni a Városliget beépítéséről a világban, és mi ezzel szemben a valóság? Ön például tudja, hogy melyik volt a világ első közparkja?..
bardóczi 2016.03.24 20:20:53
@liget: nos azóta annyit sikerült fejlődniük, hogy az építészeti tervpályázatokra már megtalálták Nebbien Henrik tervrajzát és a felmérési térképét is. Igaz, felcserélték őket és a felmérési térképet interpretálták tervként.
Forrás: Váralja Szövetség A Regnum Marianum helyének rendezéséről már volt egy poszt az Urbanistán, a legutóbbi önkormányzati választásokon ugyanis a Jobbik rukkolt elő az újjáépítés ötletével. Már akkor is leírtam a véleményem: a Rákosi által felrobbantatott…..
  Idén lesz a harmadik évfordulója, hogy a Milla először demonstrált október 23-án. 2011-ben a mozgalom lendületben volt, friss volt, azt lehetett hinni, hogy van terepe egy olyan civil önszerveződésnek, ami alternatívát mutat nem csak a Fidesszel, de a régi, önmagukat baloldalinak…..
Urbanista ISTEN SZERET TÉGED 2014.07.17 08:48:00
A robogós futár kimaxolta az Üzenetek Üzenetét. A következő tüntetéskor ezzel kérném a retkes pizzát a sok gyökérnek. A fotográfia az Úr 2014-dik éve július havának 15-dik napján, 14 óra 13 perckor a Dohány utczában, rádiótelefonnal készült. (Kép: Urbanista) ..
comment:com 3461 2014.06.18 11:45:00
A Nagy Médiaháború vége utáni 3461. napon Kovácsnak kezdett az összes töke tele lenni az egész nyomorult világgal. Megint kerülnie kell hazafelé menet. Pedig már a Blahán járt, amikor meghallotta, hogy a csendőrök, akiket a kormány mostanában már kisbírónak is alkalmazott a…..
bardóczi 2014.06.18 18:58:43
@sixx: pedig minden jóslata bejött eddig
Március 4-i dátummal a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség engedélyt adott a benyújtott, a Római-partra tervezett mobil gát hatásait vizsgáló Környezeti Hatástanulmány-ra (KHT). Könnyen lehet, hogy ezzel elhárult a legfontosabb akadály a…..
bardóczi 2014.03.08 00:07:09
@Gera: senki nem állította, hogy nem így van. De ha feltűnt volna, az a földhányás egy méterrel magasabban kezdődik, mint a part. Csók pont erről beszélt. Ha figyeltél volna, arra is rájössz, hogy az idézet 2006-os. Igen azóta van Szentendre. Egy magaspart tetején, eleve kőszórásra és beton aljzatra épített mobilgáttal. Tök más viszonyok között, mint a Római. Almát a körtével? A "földhányás" megerősítéssel együtt is földgát. A tönkrementelére sokkal kisebb a kockázat, mint egy alu szerkezetnél. Erről is szólt az idézet. Ezt sem sikerült elolvasni ezek szerint.
bardóczi 2014.03.08 19:42:19
@Gera: Mondja, ön nem olvas csak ír? "„Másképp megy tönkre egy földgát, amelyen lehet korrigálni a repedéseket; egy acélszerkezetet semmivel nem lehet tovább erősíteni. Ha minden előjel nélkül megroppan és elszáll, akkor percek alatt hatalmas vízár önti el a környéket, jelen esetben a Szentendrei útig minden úszna”
A Városligetbe tervezett múzeumi negyed az a program, ami gyakorlatilag egyetlen városlakónak sem tetszik. (Még azoknak sem, akik szerint amúgy legtöbb budapesti fakivágás nem volt hülyeség). Tételezzük fel, hogy a döntéshozók célja nem csupán az ingatlanspekuláció, a…..
bardóczi 2014.02.16 11:15:22
@Blista: A koncepciót egyeztettük a FŐMTERV és a KÖZLEKEDÉS Kft prominenseivel, akik valószínűleg a leginkább képben vannak a közlekésfejlesztést illetően. A MillFAV hosszítására, és a városi vasúti megállókra, valamint egy új, az 1-es villamos peronjainak áttervezését is érintó MillFAV megállóra a Kacsóh Pongrác alatt kiviteli szintű tervek vannak, amelyeket a helyükön ábrázoltunk. A MillFAV meghosszabítása a Rákosrendező felé a 2014-2020-as uniós ciklus kiemelt fővárosi közlekedési beruházása már most, merthogy ezzel a hosszítással érhető el, hogy az EU befogadja a MillFAV teljes rekonstrukcióját. (Csak ennyit szerettem volna mondani erről a tőből fikázásról. Ami a Rákosrendező "vidámparkosítását' illeti, azt hiszem erről többet mond a prezink, mint Blista igen szakszerűnek tűnő urbanisztikai elemzése.)
Kép: építészfórum.hu A városligeti múzeumi negyed agyament tervének árnyékában hirtelen nagyon izgalmassá vált Csizmadia Dóra tájépítész több diplomadíjat nyert terve, amit az Építészfórum hozott le ma. Ennek témája ugyanis a Rákosrendező…..
bardóczi 2014.01.09 22:27:17
@városjáró: az se kevés. Egyébként meg Esterházy azt írja, hogy a "a szó nem tör csontot - írja Mikszáth. De!" Lefordítva: idealistán hiszek benne, hogy nincs hiábavaló tervezés vagy gondolat, mert ez valahol hasznosulni képes. Ha nem most, akkor később. A Hungária körút ma azért van, mert 90 éven keresztül minden egyes szerkezeti tervre rárajzolták. Azaz nem biztos, hogy a port egy olyan diplomaterven kéne elverned, amely kb 3-szor reálisabb és pontosabb víziót rajzol fel, mint a politika.
bardóczi 2014.01.09 23:53:22
@városjáró: amúgy ebben nincs igazad, a politika meredeken leszarta, hogy rajta van-e éppen a tervrajzon, vagy sem, ezt bizony kőkeményen a mérnökök rajzolták mindig fel oda az éj leple alatt. A kérdésedet illetően meg nem akarom előre lelőni a poént, de minden elképzelhető :-)
bardóczi 2014.01.10 00:11:27
@városjáró: mindent a maga idejében.
A Váci utca helyre pofozása nagyon klassz dolog. Meg úgy általában tetszik az, amit Belváros-Lipótváros a közterületekkel művel az utóbbi években. De azokat a képeket, melyeket Jackonod töltött föl a Párizsi utca új burkolatáról, kicsit hümmögve fogadtam. Olyan ez, mint a…..
bardóczi 2013.12.21 12:08:24
@kétkedéssel teli: Nem hiszem, hogy tájépítész volt. nekik ugyanis általában van izlése, gondolata, vizuális kultúrája. Ebből csak ez és a gondos kivitelezés hiányzik. Azaz minden. Csak annyit lehet tudni, hogy a "váci utca újramárkázása" az angol Michael Caroll (korábban: Cushman & Wakefield) vezetésével létrehozott kerületi tanácsadó cég keze nyomát "dicséri". Érzem, sikerülni fog. Szerintem nagyon erősen rágyúrtak a késő kádári szocializmus retro-ra. Szerintem kettőt felejtettek ki a nagy újramárkázásból: gondolattal is rendelkező tervezőt kiválasztani és pénzt is belerakni a dologba. Különösen szégyenteljes, hogy a Váci utcának elvileg a Belváros új főutcájához kéne illeszkednie arculatban és felnőni hozzá. brandtrend.hu/.../meghirdettek-a-vaci-utca.../
bardóczi 2013.12.22 17:45:44
@gyabip: az újramárkázás igénye, tervezés ténye 1 éve ismert. Idő volt, a tehetség hiányzott. Még kis költségvetésből is lehetne jobbat. Már az nagyságrendekkel vállalhatóbb lett volna, ha nem csicsázzák "gabonakörökkel" a dolgot...
A gellérthegyi sikló terve vagy jó 120 éves, és úgy tűnik a Rác-fürdőtől a csúcsra vezető libegőjárat is célegyenesbe került: néhány hete a BKK is beszállt a fejlesztésbe.  De rógat tervben van - hogy ne mondjam, lóg a levegőben - egy másik projekt is, a Duna felett járó…..
A múzeumkerti karácsonyi vásár szervezői a rendszerváltáskori vállalkozó ősi marketingfogásához nyúltak: „Ezt a szemetet kapod, de adjad oda nekem a pénzedet”! De miért van szüksége a nemzeti történelemről szóló népművelés feladatát ellátó költségvetési…..
Emlékszik még valaki arra, mennyire trendi parkot alakítottak ki a lefújt Nemzeti Színház-építkezés helyén? Tele volt olyan menő megoldásokkal, amelyeket azelőtt nem nagyon látott még Budapest. (Legfeljebb a Millenáris büszkélkedhetett hasonlóan színvonalas kialakításokkal…..
bardóczi 2013.07.25 21:49:53
@cso zsi: most hogy mondod...mert nem volt ám a nemzetnek színháza egy se, nagyon kellett neki. úgy hiányzott, mint ..(muttudomén), mint például egy stadion alcsútról. ellenben némi zöldfelületet is abszolváló köztérből meg olyan csudi sok van a belvárban, és egyébként sincs rá igény, ahogy a mellékelt ábra is igen jól mutatja :P
bardóczi 2013.07.25 22:44:07
@lapointe: konkrétan én is ezt mondtam, ha nem jött volna le...
Közmeghallgatást tartott volna ma délután a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Római parton húzódó mobilgát terveiről az Óbudai Kulturális Központban. A „jóhiszeműen" hétköznap délutánra időzített fórumot azonban…..
bardóczi 2013.07.10 18:52:21
@vega4: amennyiben? Ezt a "vásárhelyi hülye volt?" kérdést kifejtenéd egy picit bővebben? Félek nem látom az összefüggést. Vásárhelyi úgy tudom sehol nem épített hullámtérbe. A hülyék általában azon a tájékon keresendők.
bardóczi 2013.07.10 18:57:44
@Fejesrob: ÁÁÁÁÁ. Mondom jobb lesz neked az szobabickili robika! Nem való neked az a csúnya szöszös erdő. Kiscsillag, ha három kefét megeszel, a Duna partonakkor is füzek és nyarak fognak nőni. maguktól. kipusztíthatalanok. Éppen a repítőszőrös termések milliárdjai miatt hatékony pionír fajok. A vízügy iszonyú küzdelmek árán se bírja őket kipusztítani, a "szép kövezett" partjairól. Ebből is látszik milyen okos dolog a természet ellen harcolni....
bardóczi 2013.07.10 19:04:05
@vega4: ekkora ésszel már lehetnél erdész is, öreg :D És itt kérek elnézést az erdészektől, akik egy ilyen komment láttán körberöhögnének. Neked egy fa értéke addig terjed, hogy mit lehet belőle csinálni? Ezek a puhafás ligetek élőhelyei egy csomó hal-, madárfajnak, puhatestűnek, rovarnak adnak otthont. Ezek felelősek azért, hogy a Duna ne egy szennyes bűzös ipari csatorna, hanem egy öntisztulásra képes ökoszisztéma legyen. Ez a kavics szűri a vizedet, ami a csapból folyik ki. Ezek a fák adnak árnyékot annak a sok ezer jóembernek, akik néha kimenekülnek abból a forró katlanból, amit sokan Budapest néven is illetnek. Próbáljál már meg kocsányos tölgyet telepíteni egy folyópartra aztán rájössz, amire amire a természet néhány millió éve már rájött :D
  Legyen a Városháza és a Károly körút közti placcon egy új tér, Budapest főtere.    Hogy milyen legyen, arról közösségi tervezéssel döntsön nép. Az ötletpályázatra különítsünk el húszmillió forintot. Nagyjából így lehet összefoglalni az LMP tegnap tartott…..
Néhány hete arra kértem az Urbanista olvasóit, hogy írják meg, mire kíváncsiak a főpolgármester-jelölteket indító pártok programjából – én pedig felteszem a kérdéseket nekik. Nem politikáról, nem ideológiáról és nem kritikákról szólnak az interjúk, hanem szigorúan…..
bardóczi 2010.09.22 17:53:18
@kadarnepe: ugye te sem tartanád jogosnak, hogy zuglóra annyi kipufogógázt öntenének, mint amennyit a belvárosra? Ahol a díjat bevezették, ott így működik. Remekül. Mindenütt tiltakoztak ellene a bevezetés előtt, mindenütt 50% feletti a támogatottsága a lakosság körében a bevezetés után. Zuglóból pedig nem lehetetlen küldetés tömegközlekedést használni, ha a belvárosban van dolgod. Csak akarni kell...:-)
bardóczi 2010.09.22 17:57:37
@kaled: ez csak azért van, mert a legtöbben csak az interjú első 5 soráig jutottak, és átkapcsoltak write only üzemmódra gondolkodás, olvasás helyett. :-)
bardóczi 2010.09.22 18:01:38
@kadarnepe: a dugódíj egyfajta modern hídpénz, vagy kapuadó. Minden gazdálkodó és virágzó várost ez tett fenntarthatóvá a történelem során. Úgyhogy az ötlet egy Hungária gyűrűre kiterjedő dugózónával a dugódíj része. Talán a Lágymányosi és az Árpád-híd nem. Merthogy a dugózóna Belbudát is lefedné szerintem...:-)
Mit tesz Hagyó Miklós a Margit hídi biciklis közlekedésért? A főpolgármester-helyettest egy számonkérő levéllel vonta be a hídra tervezett déli bringaút eltűnésének történetébe a Magyar Kerékpáros Klub vezetője. László János pénteki levelében a bringások érdekében…..
Van nekem egy tuti biznisz ötletem, amit merő jófejségből megosztok a nyájas Olvasókkal. Kitaláltam, hogy nem légszennyezéstűrő fafajok kellenek az önkormányzatoknak - melynek pedig most nagy keletje van - hanem dőléstűrők. Ha még egy választópolgárt agyoncsap egy viharban…..
bardóczi 2009.08.13 15:25:48
@najmanna: ott érhető tetten egyébként a varrasodás, amiről a itt idézett, eredetileg az építészfórumon megjelent Körte-korszak cikkben beszéltem.
Jacko meghalt, a Design Terminál meg nem tud megnyílni. Műsor azért volt: 1; 2;  A KÉK szervezte Tálaló c. sorozat honlapja Az építészfórum beszámolója a beszélgetésről Géza cikke az egész izéről Nyíri István, az épület tervezője a Wikin Fotók az épület mai…..
Budapest fürdőváros, jönnek a gazdag svéd népek, hogy megmártózzanak a szuperegészséges, hullámmedencés, gyógyvizes fürdőinkben. De hol úszott a kevésbé gazdag magyar? Hát a Dunában! Egy kabinokkal és szekrényekkel fölszerelt, téglalap alapú, vízen úszó faépítményt…..
  Érdekes kifejezés a városnyelvben a gomba. Ha összevetem az Örs vezér térit a Móricz Zsigmond körtérivel, akkor csak a BKV-bérletpénztár és a köralaprajz a közös vonás, amúgy meg tök máshogy néznek ki. Újbuda Önkormányzata (melyet mostanában kétnaponta emlegetünk)…..
bardóczi 2009.05.29 13:09:57
@városjáró: Ha őszintén szívünkre tesszük a kezünk, akkor az a mindössze 6 cm vastag korai vasbeton szerkezet, amit oly világszínvonalon tudtak megcsinálni anno a hazai modernisták. Jómagam például ennek a megálló építészetnek (például a tranzit, például a szántódi rév) a feltétel nélküli szerelmese vagyok. Azon kívül van még ott egy nemzeti ichletésű domborműves kút a közepén (Szomor József alkotása), aminen a tetején most egy igénytelen oszlop éktelenkedik és már a pusztulás határán van. Néhány éve megírtam egy a Móricz felszíni rendezéséről szóló kritikámban, hogy a belső udvar alakja például sikolt azért, hogy itt egy akadálymentes rámpával fel lehetne jönni az aluljáróból/metróból. Nem beszélve róla, hogy mivel a tér egy részét forgalomcsillapították (kavicsok felőli oldal) ezért ott egy kávézó a mostani lerongyolt BKV pénztár helyett nagyon todná újraszerveni a teret.
@solaitid: a laikusok megkérdezésével kapcsolatosan nem osztom a szkepszisedet. Néhány éve a Magyar Kert- és Tájépítészek Szövetségének ifjúsági tagozata csinált a gombánál egy rendezvényt. Létrehoztak a beső téren egy instand kertet (CD lemezek voltak leszórva mulcsként: itt van pár kép róla www.tagszem.hu/file.php?fid=62) és volt egy két napos happening az ott lakók bevonásával. Nagyon jó 5leteket fogalmaztak meg, rajzolgattak miegymás. A bevonásnál nem elsősorban az a cél, hogy a laikus tervezze meg, hanem hogy adja hozzá az ötletét, illetve felmerüljenek azok a funkciók, amelyekre a tervező nem gondol. Ezen kívül nagyon hálásak tudnak lenni az emberek már a megkérdezés tényétől is. Ezt viszont nem lehet csak interneten lebonyolítani. Ott személyes viszony és kontaktus, profi moderáció és őszinte hozzáállás kell. Mint ahogy például az egész felszínrendezésben nem gondolták azt el, hogy kellenének ülőhelyek például a meki elé.
bardóczi 2009.06.23 20:21:29
@fgm: nem egészen erről van szó. Az épület meglehetősen élvezhető lenne, ha az eredeti formájában látnád, húgyszag, transzformátorház beépítés, szétvert és szétbarmolt szökőkút, kínaicipőárus nélkül. vö. bukarest utcai buszpályaudvar régen mint hasonló sorsú épület, és ma, mint art tranzit café.
bardóczi 2009.06.23 20:25:22
@fgm: + 2004-ben a lerongyolt gomba mellett volt egy Bergendy koncert. laikus járókelő attól kezdte ott téren érezni magát. Azaz, ha más funkciót kap a hely és felújítják, még lehet egy méltó városi hely.
Kiírhatunk-e közpénzből pályázatot saját kertünk tervezésére? - tettük föl a kérdést márciusban. Nos, úgy tűnik, közpénzből nem, de pénz nélkül megoldható a dolog. Mátyás megfogadta az Urbanista-olvasók tanácsát és az alábbi levele szerint sikerrel járt: Szia D.Á,…..
bardóczi 2009.06.23 20:10:19
@aesculus: Corvinus Egyetemnek. A többi stimmel.