Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ohsi

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Zárt osztály 2009.02.21 06:00:00
Patrióta gazdaságpolitika lesz mostantól; eddig ugyanis valamiért nem az volt, de majd most megpróbáljuk. A patrióta politika pedig olyasmi, hogy megmondjuk a Tescónak, mától nyolcvan százalékban áruljon magyar élelmiszert. Az még majd eldől, hogy ezt méterben, értékben vagy…..
Ohsi 2009.02.21 20:29:02
A cikknek részben azért igaza is van. Azért a mai körülmények között azt mondani, hogy 80% magyar legyen valami, az nem egy egyszerű dolog. S a Boci csoki tényleg jó példa. Egyszerűen nevetséges, inkább szánalmas, hogy amíg azért fáradozik a politika, hogy igazoltan magyar termékek legyenek a polcokon, addig nem veszi észre, hogy egy olyan (anno) magyar termék, mint a Boci csoki gyára elhagyta az országot. szóval inkább előbb olyan körülményeket is kéne teremteni, hogy egy magyarnak meg is érje termelni magyar földön. nem groteszk ez? Nestlé által Cseho-ban gyártott magyar? csoki. habár lehet csak zöldség-gyümölcsökre gondolnak, amiket magyar (ős)termelőktől kell 80%-ban felvásárolni. ami szerintem is érthető. S tényleg igaz, hogy a közgazdaságtud. jelenlegi tudása alapján a nyílt piac jelent nagyobb jóléti előnyt a fogyasztók számára. De azzal a cikkírónak is akkor tisztában kell lennie, hogy az ilyen modellek nem tükröznek fogyasztói preferenciákat, s a termékek minőségi különbségeit, ne adj Isten, patrióta gondolkodást. már pedig itt az a baj, hogy a külföldről behozott, s a polcokra pakolt külföldi termékek minősége nem jobb, sőt sokszor rosszabb. ha jobb, akkor mindenki örül, akkor nem is lenne felháborodás (pl. a magyarok többségének is a Milka csoki a kedvence, nem a Boci). patriotizmus: a vicc szerintem az, hogy ma már ez van a csomagolásra írva: származási hely: Európai Unió. tehát elvileg nem is kéne ezen vitatkozni. de ez is mutatja, hogy hol áll az EU kohéziós foka, s az eu-polgári tudatosság. Én abszolút EU-párti vagyok, de bőven van ok kételkedésre, s azt a vezetőknek is látni kell, hogy szép dolog együtt mosolyogni Brüsszelben, az Európai Egyesült Államok épületeiben, de az adóbevételek, a munkanélküliség... nemzeti szintűek. de hát egy ilyen államközösség kialakulásához, s elfogadottságához idő kell.
fogyasztói preferencia: nem tudom elfogadni az író véleményét, amikor az agrárium vesztét igazságosnak véli, s csupán versenyszempontokra fókuszál. ha egy országnak nincs már mezőgazdasága sem (még ha csak a GDP 5%-a is), az már nem is ország. ez egy tipikus neoliberális felfogás, amit jó lenne kicsit felülvizsgálni. az emberek többsége nem mezőgazdaságból él, de sokan mégis igen, s egy nemzet számára igenis legyen fontos az, hogy ha akarja a hazai élelmiszert is megveheti, főleg ha minőségileg nem is rosszabb. a materialista elv ezt sosem írhatja felül teljesen. s gondoljon csak arra a szerző, hogy pl. amikor a sokkal olcsóbb, génkezelt gyümölcs helyett a nem génkezeltet veszi meg vki (s mindkettő egy országból való), s vállalja, hogy inkább többet fizet, akkor is a preferencia dönt, s nem az ár. szóval nem csak árban kell gondolkodni. tessék a minőséget, preferenciákat is figyelembe venni. s ezért szinte összehasonlíthatatlanok az agrártermékek, mert még bejönnek a támogatások is. szóval az ár messze nem csak értékarányt tükröz.
amikor ilyen cikket, a versenyképtelen agráriumunk teljese vesztét is elfogadottnak tartó (hamár az ár magasabb) véleményt látok, akkor eszembe jut egy műsor. S lehet pont e szerző volt aki mondta (csak úgy rémlik, ha nem, akkor bocs; de mindegy, akkor vki másik médiás), hogy a magyar bor is versenyképtelen, s a tokaji helyett is külföldit vesz, mert abban nem csalódik, még ha csak pár ezer forintosat is vesz. ez a nemzeti közösségtudat teljes veszte, és a neoliberális eszme teljes lemásolása. ha vki arra nem képes, hogy kicsit érdeklődjön, hogy melyik magyar bor a jó, akkor az el van veszve. s most ez olyan, mintha külföldön minden tökéletes lenne. én az usa-ban vagyok most. az előbb ettem meg egy chilei őszibarackot, semmi íze nem volt. lehet olcsóbban jönne be mo-ra, de attól ugyanolyan ehetetlen lenne.
végül: más országokban is vannak hasonló kvóták előírva (szlovénia, ausztria...). Én nem is értem vki miért megy el tescoba. lassan több supermarket van, mint ember. menjetek máshova. a szart azzal etetik, aki meg is veszi. lehet igaz, hogy mindenki azt kapja, amit megérdemel; aki a kapitalizmust teszi ezért felelőssé az téved. az nem egy gombnyomás, hanem egy történelmi fejlődés eredménye, hogy a piacgazdaság az uralkodó ideológia (hatékonyság; motiváció; ármechanizmus...). a globalizáció (ami az internet, technológiai fejlődés... hatására bontakozott ki rohamos mértékben), meg kap. nélkül is létezne. de tény kéz a kézben jobban megvannak. a baj a szabályozatlan neolib. piacgazdaság volt. az olyan tranzakciók engedélyezése, mint a forward ügyletek a tőzsdén, amikor nincs érték a kötés mögött. ezt kell felülvizsgálni, meg remélem a szerzőbe is szorul majd vmi nemzeti öntudat (nyugi, én is hazamegyek nemsokára).
de legalább válaszol a kommentekre, TGM után ő a második, akit én látok ezt tenni, de lehet én nem figyelek eléggé.