Regisztráció Blogot indítok
Adatok
etienne

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek Hatalombitorlás 2009.03.29 12:00:00
A demokrácia lényege, hogy az ország valós helyzetéről tájékozott polgárok szabadon választhassanak és olyan politikai erőt bízzanak meg a vezetéssel, akitől remélhetik, hogy a hatalmat az egész közösség jóléte érdekében fogja gyakorolni. Legalább 2006-óta erős kételyeink lehetnek abban, hogy nálunk…..
etienne 2009.03.31 08:51:25
@tanítvány: Bravó! A hazafiság gyönyörű példája, amit ajánlottál vitálisnak! A vállalkozó, akinek 50 milliós adótartozása van, és elvből nem fizeti ki. Nyilván nem tart fenn magának egy saját külön Magyarországot, hanem a többiek adóforintjain élősködik.
Reménytelennek látom a dialógust. Nem csodálkozom, hiszen nálunk a politika érzelmi kérdés. Nekem is nehéz ebben az országban megmaradnom és végignéznem hogy veszíti el józan ítélő képességét lassan minden ismerősöm. Keresztény közösségben ezt megélni kétszeresen is fájdalmas.
etienne 2009.03.31 12:06:46
@Kajla: kiváncsi lennék rá mi az amiben negyon nem értesz egyet velem.
etienne 2009.04.02 12:38:24
@Kajla: Ezzel a megfogalmazással semmi bajom. Ami zavart a beszéd recepciója kapcsán az a következő: maga a kiszivárogtatás és a megbízók részéről annak időzített felhasználása (bennfentes körökben már a beszéd elhangzása után röviddel ismert volt); az egész ügy feltupírozása és erkölcsi kérdésként való tálalása, a kormányfő folyamatos lejáratása és munkájának ellehetetlenítése a hatalom mindenáron való megszerzése érdekében, és az ország érdekeinek ellenében.
Hozzá kell fűznöm, hogy elfogadom, ha valaki ezt másképp látja.
Tényleg nem érdemes ebbe az irányba elmenni. Amúgy is túl sok Gyurcsány portré van a blogon.
@korizoli: Próbálom értelmezni a feltett kérdést. A hatalom "visszaél a demokratikus szellemmel, lehet, hogy jogszerű, de valójában bitorló és romboló" bitorló: ha jogszerű, akkor ez nem áll fenn; romboló: hogy mi a leginkább romboló abban eltérnek a vélemények. Fontosabbnak érzem a következő kérdést: "Mit tehetünk mi keresztények? Csak imádkozhatunk?"
Sajnos minden olyan vélemény süket fülekre talál nálatok, ami eltér a tietekétől. Értem én ezt, ez egy kollektív őrület. De azért alapvető keresztény identitásunkat ne tagadjuk meg. Ez pedig egyrészt szűkebb, másrészt tágabb fogalom, mint egy politikai irányultság.
"A Vatikáni Zsinat arra buzdítja a keresztényeket, hogy „megvesztegethetetlenül és okosan szálljanak síkra minden igazságtalanság és elnyomás, egy-egy személy vagy egyetlen politikai párt más véleményt nem tűrő önkényuralma ellen.” (GS75) Aki nagyon fiatal, annak megbocsátható, hogy téves fogalmai vannak az önkényuralomról. De olvasmányokból megismerhető. Én tudnék mesélni róla személyes tapasztalataimból is. "Miképp lehetne rábírni a hatalmasokat, hogy végre szabad választásokat írjanak ki? Tüntetés? Általános sztrájk? Polgári engedetlenségi mozgalom? Ti mit gondoltok?"
Szerinted még nincs eléggé lerongyolódva az ország? Még tovább kéne rombolni sztrájkokkal, tüntetésekkel, egyebekkel? Hát olyan nehéz hatalom nélkül kibírni még egy évet?
Igen, imádkozni kellene többet, de nem úgy ahogy egy időben misék után imádkoztunk az ország erkölcsi megújulásáért. Csak a hálaadás maradt le a végéről, hogy "hálát adok Istenem, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló igazságtalan, házasságtörő…”
Ha többet imádkoznánk, akkor talán rádöbbennénk, hogy ellenfeleinkben is van jó szándék és megpróbálnánk velük együtt olyan közösséget építeni, hogy az Úristen kedvét találja benne, ahogy ezért a szentmisékben is könyörögni szoktunk.
Nos, nem túlzok. És nem is csak így gondolom. Így is érzem. Ez az érzés legalább négy éve bennem van. És napról napra egyre erősebb... Katolikus körökben (de talán keresztyén körökben úgyszintén) évek óta nagy divat szidni a szocikat, a komcsikat, ha nem is az egész…..
etienne 2009.03.30 23:42:47
@aventus: Nekem az is sok amennyit mondanak a főpásztoraink! De minek is, kinek is? A másként gondolkodók már rég elmaradoztak a templomból. A többiek meg úgyis tudják...
etienne 2009.03.28 10:39:19
@zzzsuzsa: Kinek-kinek más a szíve csücske...
@jaspet: Ha egy közösség (vagy inkább nyáj?) kiszemel egy bűnbakot (talál egy fekete bárányt) nem tudom lehet-e morálisan mást tenni, mint a megtámadott mellé állni, de legalábbis nem együtt üvölteni a farkasokkal. A Gy. F. elleni - szerintem az ellenzék által gerjesztett - hangulat - már a jó izlést sérti. Sajnos keresztény testvéreink egy része ezt nem érzi.
"A keresztények visszavehetik természetesen a bűnös vezetőt, miután élete a krisztusiakéhoz vált hasonlatossá." Kire gondolsz? A püspökeinket nem demokratikusan választjuk. Vagy netán a világi vezetőkre? Mi talán már krisztusiak vagyunk? Milyen alapon állítunk fel keresztény normákat egy pluralista demokrácia vezetőivel szemben? Azt írod
"Szintén Szent Pál nyomán Ky- Línek.(Galatai levél alapján) Nem elég szeretni pl egy rossz miniszterelnököt(vagy ellenségeinket stb), de meg kell tanítanunk őket a szeretet befogadására és elsajátítására is." Nem sok sikerrel tanítjuk őket. Attól tartok nem csak a tanítványokban van a hiba...
Vajon létezik reinkarnáció? A hinduk és a buddhisták szerint: minden esetre (az pedig minimum összesen kb. 1,3 milliárd ember). No persze az igazság nem többségi szavazás kérdése (meg ugyebár amúgy sincsenek többségben! :) Minden esetre elgondolkoztató, hogy a reinkarnáció…..
etienne 2009.03.10 08:36:50
@Satori: Azt hiszem első pillantásra nagyon hasonlíthat a fundamentalizmus egy hosszú szellemi utat bejárt, kiforrt véleményhez, de a kettő nem ugyanaz. A különbség csak annyi, mint a tézis és szintézis között. Az antitézis mind a kettőt megugatja. Néha nehéz a megkülönböztetés az inkultúráció és a szinkretizmus között. Laikusként nekem az a módszerem, hogy Szent Ignác kritériumaihoz fordulok. Tudom ajánlani, jól bevált.
Lévén, hogy nem ezen ország határain belül születtem és már 20 éves is elmúltam, mire ideértem, így egy s más kimaradt az életemből. Például itt tanultam meg szeretni a Kádár rendszert (mert az is jobb volt, mint a Gyurcsányé - hallom), és arra is itt döbbentem rá, hogy a…..