Regisztráció Blogot indítok
Adatok
@ndtomas

0 bejegyzést írt és 290 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dél-Kelet Ázsiában a helyzet változatlan, Bangkokban érvényes a szükségállapot, a dugók nagy része eltűnt a városból, a tüntetők változatlan megtöltik a CentralWord előtti teret, rendőrt, katonát pedig nem sokat láttunk.  Távirati stílusban Thaiföldről a lényeg.…..
@ndtomas 2010.04.09 22:18:23
@Bangkok Charlie: Láttam azt is, és akkor se izgultam. Láttam a túszként itt ragadt turistákat, hogyan szállásolják el őket irodaházakba. Ezeket mi nappal használtuk, éjjel volt hol aludnom, repülni se akartam, úgyhogy engem nem érintett.

Láttam ma is, hogy Chatuchaktól Lak Si-ig a Vibhavadi Rangsit út - ami amúgy is túlzsúfolt, mint szinte minden út, de - a rázúdult vörös folyamtól teljesen eldugult. Talán megint a kormányzati negyedbe indultak? Ki tudja már ezt követni? Engem nem érintett ez sem, mert két órával előtte még tudtunk ugyanott haladni. De visszafelé láttam, hogy ha később kelek útra, akkor én is ott ülnék valahol a 40 fokban.

Szóval, nem hazabeszélek, csak az erőszakot gyűlölöm! Mi köze az utca emberének, hogy egyeseknek politikai követeléseik vannak? Vannak erre fórumok, ott oldják meg. Vagy kinn a mezőn, ott kerepelhet, meg dudálhat az üregben lakóknak. De azokat is sajnálnám. Meg azokat is, akik hagyják magukat felhasználni egyesek önös céljaira. De ez már legyen az ő bajuk.

Persze, ők sem izgulnak, mert nem voltak gyarmatosítva, a háború sem volt olyan soha, mint a mi földrészünkön folyamatosan. Nekik ez csak játék, hősködés. Ne is tudják meg soha milyen! Mert akkor elveszítik, ami érték bennük.
@ndtomas 2010.04.09 23:18:09
@Greenternet: Kísértetiesen ismerősek ezek a naiv pacifizmusnak tűnő, valójában ördögien rafinált szavak: 1918, november 2-án, Lindler Béla, magyar hadügyminiszter (!) híres kijelentése: „Nem kell hadsereg többé! Soha többé katonát nem akarok látni!” Aztán 13-án szintén ő írja alá a fegyverszüneti megállapodást az antanttal - tudjuk milyen feltételeket eredményezett ez. A szélnek eresztett hadsereg híján nem volt, aki védje a határokat, az idegen hadsereg az Oktogonig eljutott:

"Követeli az összes magyar erők lefegyverzését... Követeli, hogy a magyar parancsnokság kötelezze magát a később megállapítandó feltételeknek, bármilyenek is legyenek azok, végrehajtására. Követeli az összes fegyvereket, ágyúkat és lőszert, járműveket, ruházati felszerelést és élelmiszereket. Követeli a teljes vasúti anyagot, páncélvonatokat, követeli az összes hadifoglyok és polgári túszok, valamint a visszavonuló vörös csapatok által elhurcoltak hazaküldését."

Emiatt izgulok csak. Mert nagyon úgy tűnik, ez addig nem marad abba itt sem, amíg fel nem borul a társadalmi rend, ami pedig kiszámíthatatlan következményekkel fog járni. Ne felejtsük el, hogy melyik országnak adott tanácsokat az a személy, akinek a hatalomra kerüléséért most tüntetnek! Normális körülmények közt a hadban álló félnek bármilyen szinten információt szolgáltatni a hazaárulás kategóriája. Főleg volt miniszterelnökként ilyet tenni, ez enyhén szólva megkérdőjelezi, hogy mennyire alkalmas az a párt annak az országnak az érdekeinek képviseletére, amelyiknek a vezetője az ellenséggel ilyen viszonyba került.

Igaz, a Lindler Béla se le lett elszámoltatva, amiért védtelenné tette Magyarországot a külföldi igények előtt. A Tanácsköztársaság bukása után még Pécs polgármestere is lehetett. Majd amikor azt a dél-szláv csapatok kiürítették, haláláig Jugoszláviában maradhatott, ahol Titótól díszsírhelyet kapott.

De persze, Thaiföldön ilyen nem történhet meg... Elvileg. De, majd meglátjuk mi fog történni.
@ndtomas 2010.04.10 10:41:12
@Bangkok Charlie: Thaksin tanácsadói tisztségét Kambodzsában a thai külügyminiszter a legfőbb akadálynak tartja a kapcsolatok normalizálódásában a szomszédos országgal. Az összes ASEAN tagország is aggodalmát fejezte ki emiatt. Emberileg is aljas húzás volt politikai célokra felhasználni saját hazája konfliktusát más országgal.

Itt nem arról van szó, hogy ettől majd eszkalálódni fognak az ellentétek. Nyilván ezer szálon megvan a kapcsolatok szövevénye egy közös gyökerű vallással, kultúrával rendelkező szomszédos országgal. Hanem az, hogy a hívei nem látnak kivetnivalót abban, hogy olyanoknak ad tanácsot, akik a saját honfitársait gyilkolták meg. A thai kiskatona elesik, miközben a kambodzsai határt védi, közben az apja, anyja azért tüntet, hogy az legyen országa vezére, aki gyermekük gyilkosainak tanácsokat. Morbid túlzás, de nagy vonalakban ez van. Most mindegy az is, hogy milyen tanácsokról van szó; az elv a lényeg, mert amit csinál, az gátlástalanság.

Ha ebben nem látnak összeférhetetlenséget a tüntetők, akkor, nem csoda, ha abban sem mutatnak józanságot, ahogy a helyzetben most viselkednek. Amikor a választott pártjuk volt hatalmon, akkor kellett volna nem engedni a 21-ből, és nem hagyni, hogy a reptéri foglalással kizsarolják a lemondatását. Ha jól emlékszem kimentek a Victory Monumenthez, meg pár helyre, de egyre kevesebben, és látszott, hogy nem gondolják komolyan a tiltakozást. A tavalyi Songkrankor már késő volt ugrálni, addig nem ütötték, amíg meleg volt, ez nem töltött káposzta, hogy később is jó lesz.

Akkor amikor lehetett volna, Thakszin se erőlködött, inkább elmenekült. A pénze megvolt még akkor, így nem ugrált feleslegesen, csak a hatalomból távozott, egy gonddal kevesebb. Pedig akkor még jogilag nála volt labda: Demokratikusan megválasztott kormányban volt a pártja, amit egy kisebbség fenyegetett a reptérrel, és a hadsereg nem engedelmeskedett a kormány utasításainak, hogy ezt megakadályozza: sima ügy, ilyenkor szoktak külföldi békefenntartókat kérni az országba. Ezt nem lépte meg, most viszont már nincs rá jogalapja.

Érdekes, azóta lett ilyen aktív a tüntetés, amióta elkobozták a vagyona kétharmadát. Nem úgy tűnik, hogy ez csak egy kétségbeesett mentőakciója a visszaszerzésére a politikai propagandával tüzelt tömegeket eszközként felhasználva erre? Nem csoda, ha ilyen célokra nem engedik a média használatát, mert ez már nem a szólásszabadság gyakorlása. Nem babra megy a játék, mert láttuk, vér is folyt: szerintem ezzel lelkileg fel is készítette őket az igazi vérveszteségekre.

A magyar szál csak a példa kedvéért került ide, szándékosan nem aktuálpolitikával állítottam párhuzamba. Gondoltam, könnyebb egy a bőrünkön is átélt esettel érzékeltetnem mit gondolok a helyzetről. Számtalan más történelmi eset is hasonló diagnózist mutat. De látom, már ez sem kívánatos: beszéljünk csak arról, ami itt történt, és úgy, mint ha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Lehet, hogy van akinek normális ez az állapot, ami hozzátartozik a thai mindennapokhoz - ahogy Afganisztánban is megszokták az emberek, hogy a géppityu ott figyel a Lada csomagtartóban a hétvégi bevásárlásnál is, vagy Mexikóban, Ciudád Juarezben halomra lövik egymást hétvégenként a drogdílerek -, de attól még ez nem lesz "normális", és nem fogok vállat vonni, hogy: Ez van, ja, nem kell odanézni, én csak szuvenírért jöttem a Patpongra, meg a Khao Sanon korzózni, amúgy is megyek a tengerhez, vagy vissza robotolni.

Nekem ez az egész szörnyű! És sajnálom, hogy ilyen szellemi sötétségben tartják az embereket a gazdagok, a politikusok, a katonai parancsnokok, a vallásvezetőkkel együtt. Pedig a Biblia világosan írja: "Ne bízzatok az előkelőkben, Se földi ember fiában, akinél nincsen megmentés"(Zsoltárok 146:3). És ha mi is csak az eseményeket beszéljük meg szárazon - amiket igazán részletesen és korrektül megkapunk tőled, kösz - azzal még nem vagyunk előrébb. Gondolkodó emberek vagyunk, nemcsak nézünk, mint "Jani a moziban".
Egészen rutinosnak tekintem már magam thai tüntetés ügyekben, de őszintén bevallom, nem szégyellem, a thai hektikusság mind a mai napig meg tud lepni. A reggeli hírek és az előző posztban szereplő képek után mindenre számítottam délután, de arra egyáltalán nem ami fogadott…..
@ndtomas 2010.04.07 15:07:14
Nem arról van szó, hogy a néhány pisztollyal, gépkarabéllyal háborúzni akarnának. Tudjuk, hogy azért fegyverezték le a rendőrt, mert a parlament épületébe hagyományosan nem lehet fegyverrel belépni, de egyikük túlbuzgóságában erről megfeledkezett amikor a munkáját végezte és meg akarta védeni a kormány tagjait, valamint távozásra bírni a parlamentfoglalók vezetőit.

Ennek a támadásnak szimbolikus jelentősége van: a parlament erőszakos elfoglalása sehol nem fér bele a demokráciába, de egy hatósági személy lefegyverzése sem. Az nem a civilek dolga. Ez közönséges önbíráskodás, a parlamentfoglalás pedig erőszak a demokrácia ellen.

A kormány már régen bevethette volna a karhatalmi erőket; emiatt egyes katonák név nélkül bírálják is, hogy határozatlan. De valószínűbb, hogy józan emberek, akik nem kívánnak veszteségeket egyik oldalon sem. Egyszerűen megvárják, amíg a dühös emberek kitombolják magukat, és magától "kialszik a tűz". Vagy átlépnek egy pontot, ami már nem fér bele a békés jellegbe.

Itt pontosan ez történt: Ezzel a mai cselekménnyel törvényen kívül helyezték az egész tüntetés-sorozatot, és immár jogalapot adtak arra, hogy hatósági erőszakkal felléphessenek ellenük. Ennyiben más ez a szükségállapot, mint az eddigiek. Úgy gondolom, hogy ezek után keményebb fellépés várható. Az is lehet, hogy erre elég lesz egy apró ürügy. De amilyen "kreatívaknak" bizonyultak eddig a vörösök, elképzelhető, hogy maguk fogják ezt tálcán kínálni.
Nemzeti ünnep és szünnap van ma Thaiföldön – Chakri Memorial Day, a jelenleg uralkodó dinasztia alapítójának emléknapja -, a nap híre mégsem ez, hanem hogy megtörtént az első komolyabb összecsapás a piros inges kormányellenes tüntetők és a rendőrök között. Kedden…..
@ndtomas 2010.04.06 17:59:31
@adsense_tipp: a közbiztonsággal nincs gond, csak a közlekedéssel
@ndtomas 2010.04.06 21:50:55
@Bangkok Charlie: Ezen én is elcsodálkoztam, de ez csak az ünnep miatt van. Ahogy dolgozni kezdenek, lesznek dugók, hajaj, de még milyenek! Este a Central World-nél se voltak tömegek, csak kisebb csoportok a szónokok körül; ücsörgés, tánci-tánci, parkoló kocsik, motorok, és szeméthegyek.
Akár találós kérdés is lehetne: mi köze van egy 55 éve elhunyt olasz Forma-1-es világbajnoknak egy holland milliomos telekügyleteihez? Hogy a kérdésre választ kapjunk, érdemes megismerkednünk egy autóbolond, szőrmók angol mérnökkel, Lee Noble-al, aki már közel harminc éve…..
A hét végére nagy meglepetést ígértek a vörös ingesek a bangkokiaknak és a kormányzatnak, s így is lett. A kormány eddig a tüntetések kapcsán mindig azzal riogatott, erős készültséget tartanak a reptéren, nehogy elfoglalják a tüntetők, ahogy tették két éve a sárga ingesek.…..
Éppen a bangkoki Motor Show-n végeztem este és a kiállítócsarnokból baktattam a sötétben a parkoló felé, amikor csak úgy, a szemem sarkából kisebb csődületet érzékelek. A földre leterített papírokat nézik, biztos valamit árulnak, mennék is tovább, de ha már itt vagyok,…..
A korábbi moziajánló kapcsán kaptam egy kérdést, hogy miért van a thai cím végén az ISO felirat. Először nem is értettem, hogy miről van szó, aztán a plakátra ránézve jöttem rá, hogy semmiféle ISO nincs, mindössze a thai feliratot egyszerűsítette a grafikus. Aztán eszembe…..
Ritkán lökdösik egymást az emberek a kortárs képzőművészeti kiállítások pénztárainál, ami egyébként nehezen érthető dolog. Hiszen míg a sztárkiállításoknál a vonzerőt csak a nagy mesterek hírneve jelenti, a kortársakkal szorosabb a kapcsolatunk. Ők a mi közös korunk…..
@ndtomas 2010.03.28 05:20:21
@Francekellregisztralni: Nem mondtam, hogy "ti megszívjátok", sem azt, hogy én benne vagyok a tutiban. Kárörömről pedig szó sem volt. Más szavakkal: kb. annyit mondtam, hogy bízom benne, nem te döntöd el ki kapja "a piros pontot", és azt sem, hogy azért, mert kinn, vagy benn van az országban, és nem az alapján, hogy ott mivel is foglalatoskodik.

Ami a gúnyolódásodat illeti egyes vallási fogalmakat illetően: Bizonyára tisztában vagy vele, hogy Istvántól, Zrínyin át Széchenyiig kisebbségben maradnál, ha szőröstől-bőröstül minden magyart egybevennénk, ki, miben hitt, és 1. vagy elnémulnál, ha ezeket a szavaidat ugyanígy kellene megismételned előttük, 2. vagy lelepleződnél, hogy magyarként igencsak - hagyományosan - nem-magyar, sőt egykori ellenségeinktől származó elveket vallasz magadénak.

Bár amilyen egymásnak ellentmondó dolgokat állítottál itt pár óra leforgása alatt ( 03.27. 23:09:05: "Olyan nincs, hogy normálisabb..." 03.28. 03:41:55: "Bizony van olyan ország ahol ez teljesen normális (segítek, nem Magyarország az) és bizony normálisabbnak tarom a többi országnál."), fel sem fog tűnni most sem, hogy milyen képzavarban vagy a képgyár közepében.

De nekem nyolc, hogy mi nálad a módi, ezzel a viselkedéssel is csak a magyar-imidzs alatt fűrészeled az ágat.
@ndtomas 2010.03.28 11:40:19
@synthesizer: Az alázatom hol hiányzik? Az ellentmondásaid, tévedéseid leleplezésében?

Ismétlem harmadszor: nem én ítéllek, lesz aki megteszi. Akinek joga is, hatalma is van rá, nemcsak kéretlenül az észt osztja. Akkor derül ki, hogy kire van itt szükség, kire nincs, ezt nem te fogod megmondani, hiába tetted most idő előtt, kéretlenül. Úgyhogy a felszólítást, hogy én mit tegyek, jobban jársz, előbb magadnak fogalmazod, mert nem vagyok a beosztottad.

Arra pedig, hogy a magyar milyen valójában, arra álljon itt egy felejthetetlen mű aktualizált verziója:
@ndtomas 2010.03.28 11:46:15
Isten szeretete bizonyítéka csúcsaként egyszülött Fiát küldi az emberekhez, hátha arra végre hallgatni fognak, és visszatérnek hozzá. De nem. Fia gyilkosai hamis tanúkat pénzelnek le, hogy próbálják letagadni - aminek egykor egyszerre 500 szemtanúja is akad -, hogy visszatért a halálból.

Mivel így az Istennek se kellenek, már az Ördöggel is készek lepaktálni, csakhogy a hatalom megmaradjon, bármi áron. Új uruk utasítására a gyilkosok testi és szellemi gyermekei később - szintén pénzen - terroristákat küldenek a világ legnépesebb, és természeti kincsekkel legjobban ellátott országába. Céljuk sikerül és ott megdöntik a társadalmi rendet, és bevezetnek egy olyan oktatást, ami számtalan léleknyomorító elv mellett, tagadja még az ember isteni származását is, és azt állati szintre zülleszti.

Ettől megittasodva, tanítványaik Nagy Honvédelem ürügyén végigrabolnak egy fél földrészt, majd elérnek a magyar ember házába is. Ott fegyvert fognak a homlokához, miközben felemésztik kincseit, megerőszakolják feleségét, leányait, és így gúnyolják:
- Hol van most az istened? Mondod végre, hogy nincs isten?
Apja állhatatosságát látva, kicsiny fia, annak egyetlen reménye sírva bukkan elő az eddig sikeres rejtekéből és cibálja apja szakállát:
- Édesapám! Mondja, amit akarnak, csak legyen vége! Hisz' maga se látta.
- Elhallgass, kölyök! Mit tudsz te erről?! – csattan az atyai nyakleves.

Fia a büszkeségében sértve - szülői tisztelet helyett, megbontva az ősi rendet - elfogadja vére meggyalázói csillagát a homlokára, átveszi a káromkodva tréfálkozó idegen katonák kezéből a puskát, és lelövi vele apja idoljait, papostul, templomostul. Ma már földje ellenségei eminens tanulójaként ő az, aki gúnyolja honfitársát, aki az Egyetemes Rend Törvénykönyvére emlékezteti.

Az Ördög elégedetten tekint le az általa teremtett világra:
- „Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
A tragédia végszavát az Úr mondja ki:
- „Mondottam ember: küzdj, és bízva bízzál!"
Ritka pillanat, ha műfajteremtő piaci szereplőt köszönthetünk a Homáron. Köszöntsük tehát hosszú, ritmikus tapssal az Év Marketingötletének kitalálóját, a bodméri Balogh sírkövest. Emberünk valami olyasmit művelt, mintha egy plasztikai sebész kitalálná, hogy ezentúl nem…..
Veszélyes dolog ez a vörös inges tüntetés a thai fővárosban, szó se róla. Bangkok Charlie, az egyszeri farang is kiment körbenézni, aztán egyszer csak a színpadon találta magát, ahogy a több százezres tömeget fényképezi. Amikor elindultam a szombati tüntetés helyszínére, az…..
@ndtomas 2010.03.14 13:38:38
Kösz a tudósítást, hogy a szemem, fülem voltál, nem kellett ott lennem! Abszolút el tudom képzelni, láttam már ünnepeket máskor ezeken a részeken, detto így zajlanak. Szerintem senki nem fogja magát összeveretni napi 300 bahtért, csak mulatnak, és hazamennek, pár hőbörgő marad csak, az is egyre kevesebb, ennyi. De majd meglátjuk!

Egy mellékszál:
A thaiok erősen nacionalisták más népek rovására - végre valaki ezt leírja! A mosoly az nemcsak a pénznek szól, egyszerűen nevelés kérdése: tudnak viselkedni, jó benyomást akarnak kelteni magukról, konfliktusokat ezzel próbálnak oldani, megelőzni, vendégszeretetük jele, szeretnék, hogy jól érezd magad, stb. De a szívük mélyén nyoma sincs a krisztusi szeretetnek, amit a keresztény kultúrában ismerünk. Csupán a rosszindulattól mentes semlegesség kimutatása, önfeláldozásról szó nincs.

Pl. egy jobb mediterrán, vagy közel-keleti étteremben a tulaj jön ki eléd betessékelni, és megtiszteltetésnek tartja, ha nála eszel, körülötted sündörög. A thaiok egymás közt elvárják, hogy a vendég kérjen bebocsáttatást megalázkodva, ahol az étterem-tulaj ennek fejében kiteszi szívét-lelkét. Ennek hiányában beleköpni nem fog a levesedbe a konyhán, csak kapod a standardot, standard áron, és mehetsz a dolgodra, semmi extra, csak egy műmosoly. A farangtól mindezt el se várják, csak két lábon járó bukszának nézik, akiből kicsalogatják a zsetont, amit látsz rajtuk, csak körítés ehhez.

Az előnye ennek, hogy magától bántani nem fog, abszolút nem agresszív típusok. De ha te kötsz bele, vagy megalázod, pillanatig se legyen illúziód, hogy majd behidal.
@ndtomas 2010.03.19 16:54:51
@chokdii: a mai Economistban találsz erről fejtegetést, de Thaiföldön ne keresd ezt a példányt :)

index.hu/kultur/media/2010/03/19/nem_terjesztik_a_the_economistot_thaifoldon/
Modorosblog A retróbuli 2010.03.18 07:00:00
-Köszönjük szépen Végvári Ádámnak & Csepregi Évának a csodálatos műsort - még egy nagy tapsot nekik -, de senki ne menjen sehova, hiszen az ereszdelahajam csak most kezdődik igazán itt a Retrósátorban - DJ Diffenbachia zenél Nektek egészen hajnali háromig,…..
A piros inges tüntetők reggel újabb nem kis dugót okozva Bangkokban elvonultak, ahhoz a laktanyához, amely a katonák és a miniszterelnök főhadiszállása volt az elmúlt napokban. A katonák létszámát megtöbbszörözték, a kordonokat szögesdrótokkal erősítették meg és több…..
@ndtomas 2010.03.15 19:39:23
Nem vagyok meglepve, hogy Montenegróban bukkant fel, a legbevállalósabb offshore helyszínek közt van jelenleg. Azon viszont igen, hogy a vagyont nem oda mentette már jó rég, vagy más hasonló adóparadicsomi helyre. Sóher volt, vagy mi, de nem dobta ki a mitát a régi elitnek. A népnek szórt morzsa viszont a hatalom megtartásához nem elég, ez nem kommunista ország, hiába vörösödnek el. Ezért gondolhatta volna, hogy elkobzás lesz a vége, elég amatőr hiba egy volt rendőrtől bent tartani a lopott, vagy akármilyen pénzt az országban.

Ahogyan egy kormány megdöntésének kísérlete is dilettáns elképzelés fegyveres erő nélkül. Akkor kellett volna lépnie határozottabban, amikor még demokratikusan megválasztott vezetőként hatalomban volt, illetve a bábján keresztül. A sárga-inges lázadók általi reptér elfoglaláskor, amikor sem a rendőrség, sem a hadsereg nem hajtotta végre a parancsait, még volt esélye külföldi ENSZ, ASEAN, esetleg amerikai csapatokat kérni a rend fenntartása, és a demokrácia védelme érdekében. Különösen, hogy külföldi személyek (turisták) és gazdasági érdekek (repülőtársaságok, utazási irodák) is kárt szenvedtek. Hogy ezt nem lépte meg, azzal nem oszlatta el a gyanút, hogy nincs vaj a füle mögött. Ehelyett elszaladt Londonba, ahonnan vízummegtagadás miatt kellett távoznia, most már Dubaiban sem szalonképes egy ilyen legfelsőbb bírósági pedigrével. De van még jónéhány ország, ahol élete végéig se költi el - a legnagyobb luxus mellett sem - a megmaradt milliárdjait. Mit akar még? Addig lépje meg ezt, amíg ki nem adják az Interpol körözést, mert akkor már ez is ugrott.

Ez a mostani már csak erőlködés, ilyen mágikus vér-trükkökkel aligha lehet egy kormányt megdönteni még egy ilyen babonás országban sem. Kár ártatlan embereket beleheccelni egy kilátástalan végkimenetelű, de annál véresebb drámába.
@ndtomas 2010.03.16 11:44:12
@Bangkok Charlie: Azt gondoltam, hogy nem lyukas gatyában kéreget a sarkon :) De ha valóban kimenti a lóvét, akkor ki is söpri a kamrát. És ezt nem az utolsó pillanatban, hanem menet közben, készülve a - mostani - rosszabb napokra. Ezt nem lépte meg, és most utólag kardozna érte - más vére árán. Ccc.

@bkkzol: Ha az újkori történelmükben elosztjuk az évekkel a hadsereg beavatkozásának számát a politikába, akkor kijön egy olyan átlagszám, hogy maradék kétség is eloszlik a demokrácia minőségét illetően. A feudális időkre nyúló elit (a sárgák) érvrendszere szerint, a nép "nem nőtt még fel" egy felelős választásra, "ezért segítenek neki" időnként "helyesen" dönteni. A felvilágosításuk ellen viszont mindent meg is tesznek a vallás, az oktatás, a média - "amit nem tudsz, nem fáj" alapú - kontrolljával, mesterséges szellemi környezetben tartva "a zembereket".

A lényegében egy emberes pirosak morzsái ezen mit sem változtattak, csak azt illúziót adják, hogy ő választ, nem csapnak a kezére, amikor voksol. De ez csak annyi, mintha egy gyereket kérdeznél, hogy neked adja-e a családi széf kulcsát egy epres nyalókáért. Ilyen kaliberű cseréért vidékről felutazni bohócnak, lázadozni, vért adni, (meg még ki tudja mit) nem tűnik túl jó üzletnek.

Főleg nem egy ilyen nem egészen jézusi kvalitású vezető mögött. A bíróság döntése a részleges vagyonelkobzásról még nagyvonalú is volt, ismerve itt a korrupció általános mértékét. Ha mindig leadta volna a mitát a régi elitnek, akkor valószínűleg maradhatott volna a helyén. De ezt is sajnálta a hatalom megosztása mellett, mert az íratlan, de ősi szokás szerinti leadóhoz képest morzsa, amit visszacsöpögtetett választóinak. Persze, akinél otthon is ez az erkölcsi nívó a módi, azt az ilyen "szépséghibás" példakép nem fogja zavarni.

@dpeti: Korábban beszélgettem egy Kanadába szakadt, de direkt a tüntetésre hazalátogatóval, és ő már egyenesen az indokínai egyesülés víziójával jött. Úgy tűnik sötétebb erők vannak itt a háttérben, mint egy belpolitikai krízis. A kambo "másodállás" nemcsak kaland ebben. Az európai egyesülés mintájára a többi földrész régióiban is elkerülhetetlenek hasonló fejlemények.

De nem mennék ennyire előre, mert még rám süti valaki, hogy a konteo.blogról szerzem az infóim.
A hétvégén mindenki jobban teszi, ha lehúz a tengerpartokra és messze elkerüli Bangkokot. Ha pedig mégis a thai fővárosban lenne, akkor pedig jobb ha otthon marad és nézi a tévét. Így summázható a thai kormány, valamint a már 31 ország által kiadott figyelmeztetés. Jönnek…..
A világ angol nyelvű része sajnos nem igazán tudja, hogy a honnan jöttél kérdésre előadott Hungary - Hungry szóviccnél nincsen unalmasabb és bárgyúbb egy magyar számára. Általában megbocsájtó félmosollyal tűröm a próbáltatást. Thaiföld azonban tud újat mutatni a…..
@ndtomas 2010.03.12 09:44:12
@Jobb híján MDF-es:

LOL D)

A kínaiak annyira tartottak a hunoktól, hogy miattuk építették fel a Nagy Falat. „Számos tudós úgy tekinti, hogy a mai magyarok a hunok leszármazottai” – nyilatkozta a Xinhua hírügynökségnek Wang Shiping, a Sanhszi Történeti Múzeum szakértője.
Egy gyors villámlátogatás a thai Sin Cityben, legalábbis, ahogy a bangkoki thaiok egy része emlegetni szereti Pattayát. S nem is főképpen a rengeteg beer/gogo bár és farang turistákat boldogító örömlányok miatt hallottam ezt már több ízben, hanem az utóbbi években megjelent…..
@ndtomas 2010.03.06 20:48:26
"meg a pálya, a zautópphálya"
na, az olyan, hogy szám eltátottam. Bangkoktól Pattayáig kb. 5 emelet magasban egy felüljáró az egész vagy 100-150 km-en át (mondja, aki tudja mennyi).

a pangás az abszolút megvan, karácsonykor se voltak többen, döbbenet! a walking-street az viszont tömegnyomor. a star-wars-kocsma jutott eszünkbe nekünk is, abszolút találó! nem egy családi nyaralóhely, az biztos.

az oroszok azok minek jönnek? tudja valaki? pénzt költeni? vagy biznisznek? átvennék a prostitúciót? vagy miért? sorra buknak meg az orosz csajok a bárokban, ezt nem igazán hagyja a helyi yard, mégis próbálkoznak. az biztos, hogy mocskosul teli vannak, és borzasztóan agresszívek. a szemem előtt rendelt valamelyik. egy helikopter-modell volt nála dobozban, nagyra nőtt gyereknek néztem. a pincércsaj elérthetett valamit, mert berágott rá a madár. de nemhogy rászólt volna, hogy nem ezt kért, hozzanak másikat, hanem olyan szinten felhúzta magát, hogy őt ne akarják átverni, hogy 5 centi híján fejberúgta a 40 kg-s felszolgálónőt. milyen akkor, amikor tele van vodkával? ezeket jobb nagy ívben elkerülni. ismerek egy német negyedet, ott nyugi van.

az arabok nyomulnak ezerrel, ja. azt láttad azt a részt, ahol pipáznak, táncikálnak, és olyan szinten ordít az arab-zene, hogy a gondolataidat nem érted? gondolom a cél az lenne, hogy túlordítsa a mellette levő bárt, de ettől olyan kakofónia lesz, hogy tényleg csak beszíva lehet kibírni.

azt a rengeteg motorcsónakot azt tudja valaki, hogy minek van? a tulaj évi 1-2 hétre leugrik, és addig várja a sorát a partra húzva? vagy az turistaszolgáltató-biznisz lenne? el nem tudom képzelni, hogy ezek mennyi turistát várnak, mert alig volt vízen 1-2%-a.

és a motor-bérlet? nem a robogót mondom, az korrekt, napi 2-300 baht-ért bagó. hanem a nagyobb mocik! napi ezer bahtért rendes sportgépet, choppert lehet kivenni. csakhogy nincs biztosítás, az útlevél a deposit. és amilyen horror motorárak vannak itt, el tudom képzelni, hogy ez csak palimadár fogó, és a végén a többszörösét legombolják kamu-dumával. vagy ezek korrektek?

a ladyboy az simán felismerhető, de nem az ádámcsutkáról, mert van amelyik még tini kora előtt elkezd szedni hormont, és simán nőies lesz. de van valami az arcberendezésükben. vmi nem stimmel, nincs az a báj. meg a viselkedésük! rettenetesen rámenősek, agresszívak. lefotóztam egy havert, amire véletlenül rákerült egy ilyen "maca", mire kikaparta a nyakamat. szerencséje, hogy teljesen józan voltam, különben a cipősarkával verem agyon. egyes utcákban ha nem vagy elég ügyes, simán megmogyoróznak. kerülni kell a szemkontaktust, különben rád szállnak. van egy tuti módszer kideríteni, hogy melyik a kakukktojásos: mondod neki, hogy ladyboyt szeretnél, és ha elszomorodik, akkor csaj, ha kivirul, akkor felejtő. különben nem jellemző, hogy csajnak akarják eladni magukat, mert eleve azoknak "készültek", akiknek farkas-nőstény kell, szóval a homároknak.

de nem kell félni, hogy mind ilyen, mert van választék bőven a gyári nőből, kinek milyen az ízlése. nem prosti thai csajt viszont turista nem fog felszedni, az biztos. prostit se, ha lejár a munkaidő, olyankor bezárulnak, mint a kagyló. egyébként most is amondó vagyok, hogy feleséget kell innen szerválni, mert ha pár fillérért ilyen szakadt vénembereknek ilyen szinten képesek magukat bedobni, akkor a férjének mit meg nem tenne?
@ndtomas 2010.03.08 22:31:03
@garfimacs: nyilván lehetnek kivételek, de egyáltalán nem ez a jellemző. biztos nem egy körben mozgunk. ha a véleményedből indulnak ki, akkor az átlag farang turista nagyot fog döbbenni mert nem ugyanazt a nyitottságot fogja találni, mint Nyugat-Európa, Amerika nagyvárosaiban... kb. 20 nemzetbeliek közt élek, van összehasonlítási alapom.
A felreppent híresztelésekkel ellentétben nem hosszabbítják meg az ingyenes thai turistavízum programot, 2010. március 5-től újra fizetni kell a nagykövetségeken és a reptéren a turista vízumokért. Néhány hete éppen a thai turisztikai miniszter nyilatkozatában szerepelt, hogy…..
@ndtomas 2010.03.01 18:48:11
@Bangkok Charlie: a hat hónap szünet abból fakadhat, hogy a nemzetközi standard az adórezidens státuszra egy adott évben összesen 183 nap tartózkodás alapozza meg. ezzel kívánják megakadályozni, hogy ne váljon a magánszemélyek számára adóelkerülési célú célponttá az ország. vagy legalábbis ne nyíltan :)

azt nem értem, hogy mi abban a ráció, hogy eltörlik a vízumdíjat egy időre, hogy jöjjön minél több turista, másik rendelkezéssel pedig éppen ezt akadályozzák? mi az, hogy menj haza vízumért? nekik nem mindegy, hogy ki hol veszi fel? így senki nem fog hazamenni euba, amcsiba, hanem átmegy másik ázsiai országba arra az időre.

3 éves üzleti vízumról van infod? az tényleg csak az állampolgárság helyén kérhető?
@ndtomas 2010.03.01 18:54:55
@oszjani: szívesen, de nem kell emiatt követned a neten :) ha érdekel vmi, kérdezd, de vegyél le a listádról, köszi!

nem kell litánia, meg kacifántos szavak, félszóból megértenek, ezek fognak tanítani, vágod! méghogy "nyomják magyarul" :D arra itt nem lesz szükséged. üdv a világban!
@ndtomas 2010.03.02 23:35:52
@Bangkok Charlie: "Olyan embert/ről nem láttam/hallottam, akinek ilyen lenne."

akkor az én leszek ;)
Bár utcai zavargások nem törtek ki az Ítéletnap után, hiába riogatott ezzel a kormányzat előzetesen, azért nem múlt el események nélkül a hétvége. Összesen négy kézigránátot hajítottak a Bangkok Bank fővárosbéli irodáira. A négyből kettő fel is robbant, az egyik eset…..
@ndtomas 2010.03.02 17:02:17
@TótAnd: az öszödi beszéd után is voltak balhék, mégse maradtál otthon, gondolom. ez is ilyesmi szitu. ha úgy tűnik neked, hogy az átlagosnál több az egy m2-re eső piros ingesek száma a közeledben, akkor onnan angolosan... ennyi a recept, no para!
Ez nem profécia vagy okkultizmus, mindenki tudja Thaiföldön, hogy február 26. az Ítélet Napja lesz. Erről szól itt hetek óta minden hír, s már egészen pontosan már 27 ország adott ki hivatalos figyelmeztetést (travel warning!), hogy jobban teszik, ha elkerülik Thaiföld és Bangkok…..
@ndtomas 2010.02.26 17:52:10
@szárnyati géza: tavaly tavasszal, amikor majd egy órát hiába vártam a buszra, mert üres taxi nem akadt, akkor egy kissé bosszús voltam. de később áldottam a szerencsémet, mert egy ilyen piros-inges balhé miatt tankkal szlalomoztak a népek, páran ki is nyiffantak. úgyhogy engem speciel érdekel milyen színű nyakkendőt ne kössek reggelente.

hogy mi van a világ másik felén még az is kíváncsivá tesz, és nemcsak azért mert a világ különböző pontjain élnek olyanok, akikért aggódhatok, hanem egyáltalán érdekel mi zajlik a világban. de engem se hat meg a csajádröcsögei pünkösdi király választás, mégse telefonálok be a helyi rádióba, hogy vegyék le a műsorról. nem tévedtél el egy kicsit? fent a linknél látod, hogy mi a blog neve.
A mai utazós írás A magyar turista méltó folytatása, Horikától - az oly' gyakran hiányolt és követelt klasszikus, nyelvi modorosságokkal. 1. A társasutak visszatérő élcelődési formája a buszsofőrök feltételezett ittasságán vagy vezetési képességén való poénkodás. Pl.…..
@ndtomas 2010.02.25 20:40:16
@666E: eleve gáz, hogy mástól hallott dumákat sütöget el, ráadásul kéretlen repeta-stílusban, de ha saját kútfőből teszi, akkor se kéne kötelezőnek érezni minden alkalommal. és még azt hinnénk, az ember nem papagáj. ja, nem is: biorobot - ahogy már valaki előtte diagnosztizálta
A phuketi kormányzó fontolgatja a taxiórás rendszer bevezetését a tuktukok esetében. Ez éppen a legfrissebb hír, mondhatnánk, akár, hogy végre valami jó, mert a phuketi turista paradicsomból egyre riasztóbb hírek érkeztek. Úgy tűnt, hogy itt nem a világgazdasági válság vagy a…..
@ndtomas 2010.01.24 17:17:50
@henky111: ha szabad válaszolnom: otthon háború van, amióta az eszemet tudom. ha éppen hivatalosan nincs is, de az emberek háborúban állnak valakivel, ha nem mindenkivel. míg itt béke van. amiket itt megemlítünk, ezek csak apróságok. egy otthoni viszonyokon edződött léleknek különösen. hihetetlenül hangzik, de csak tapasztalni lehet.
@ndtomas 2010.02.04 23:28:50
szintén Phuketen egy esetben a 800 bahtos bemondást 400-ra lealkudta az utas, aztán a célnál egy csapatnyi tuk-tukos kolléga előtt nevette ki a sofőrt, hogy ez csak százat ért. ez nagyobb hiba volt, mintha nem fizet és rendőrt hív, mivel ez egy megalázó lejáratás az itteniek szemében. ezért kapott itt is az arcára, mert nem a pénzről szólt, hanem presztízsvesztésről. ami itt a legfontosabb értéke egy thainak. ehhez hozzájárulnak még a háttérben a szakma belső problémái, ami szintén növeli a feszültséget.

megbízható phuketi forrásból származó info, hogy nemrég vagy 100 új tuk-tukossal lett több a szigeten. egy új járgány vagy 1M baht (cirka 6 millió Ft). ami a kezdőrészletben egy tágabban értelmezett család összes megtakarítását jelentheti azért, hogy a család "esze" pénzt kereshessen vele az egész pereputtynak.

a parkolókért szintén van leadó, a yarddal jóba lenni sem puszira megy. a turista nem lett sokkal kevesebb, csak meggondoltabban költenek. ezért ebben a kínálati piacban élet-halál küzdelem folyik a törlesztő-részletek kifizetéséért, és a család elvárásainak megfelelő bevételek produkálásáért.

ez lehet az oka ennek az eldurvulásnak. az országról csupán emiatt kár negatív képet kialakítani. aki más közlekedési módot választ, az kimaradhat a kellemetlenségekből.

kár e hagyományos személyszállítási mód lezüllesztéséért, de ha komolyan gondolják ezt a stílust, akkor ezzel lassan múzeumba küldik.
@ndtomas 2010.02.09 18:45:39
kikvogymuk A Csángó Filmklubtag 2010.02.05 08:04:00
Láttad a Mátrixot-é, futnak a falakon-é?! S az megvolt, hogy Pulp Fiction-é? Belészosszant a kokóba, aztán miképp ropja, csavarítja a Travolta! Hát a Harcosok Klubja-é? Feszedeznek, böcsködöznek, sirítják egymást a legények, némelyük csak ámbolyog utána! No, s a…..