Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DannyTrejo

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kommentelők közül többen is kétségbe vonták az oltás „halálos” voltát. Azt hiszem, nem árt ezzel kapcsolatosan tisztázni egy dolgot... Fenti állítás nem azt jelenti, hogy ha beoltanak, biztosan meghalsz... de sajnos ez is benne van a pakliban. Az oltás veszélyes, mert…..
[A 2009.02.11-én, a Népszabadság Fórum rovatában megjelent cikk, két LMP-s szerzőtől.) Január utolsó péntekén Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány kijelentette, hogy "a közterületi rablások elkövetői cigány emberek". Ugyanazon a napon sajtótájékoztatón…..
DannyTrejo 2009.02.15 01:32:21
Az LMP céljaival egyetértek, és egyre szimpatikusabb a kezdeményezés. Eddig csak olvasgattam az anyagokat, de most hozzá is kell szólnom, mert itt helyenként marhaságokat írtok. (Bocs a tegezésért, a szimpátia jele. Gyurcsányékat, Orbánékat, Vónáékat és Gusztosékat magázom.)

Mi okozza a cigányokkal szembeni egyre erőteljesebb előítéletet? Ti is elhallgattok problémákat, a cím tehát igen találó!

(Egy közbevetett megjegyzés: sokkal olvashatóbb, érthetőbb, tehát "használhatóbb" egy szöveg, ha a szerző nem a nyelvi/fogalmazási bravúrokra fordítja a legnagyobb figyelmet.)

Elképesztően hibás a "kibontakozó társadalmi konfliktus" megközelítését a 800 ezres réteg leszakadásával, az elhibázott gazdasági szerkezetváltással, munkaerőpiaci kérdésekkel kezdeni. A téma itt most nem a szegénység, hanem a cigányokkal szembeni erősödő gyűlölet.

Véleményem szerint aki előítéletes, és "cigánybűnözésről" beszél, az általában nem azokra gondol, akik "látják az éhséget" a gyermekeik szemében, és ezért élelmiszert, tűzifát lopnak.

A városban tipikus és bántó roma-jelenségeket (összeférhetetlenség, verekedés, balhézás, hangoskodás, szemetelés, stb.) semmiféle "zöld élénkítés programja", meg "ökológiai szemléletű adóreform" nem fogja megoldani. (Ideillő fogalmak ezek? Ez a "világos politikai" beszéd?) Ezek a súlyos, és mindenféle bőrszín-alapú statisztikák nélkül is leggyakrabban romákhoz köthető városi jelenségek pedig erőteljesen szítják az előítéletet.

A falvakban az erősíti a cigánygyűlöletet, hogy a romák gyakran
- szintén rossz körülmények között élőket lopnak meg;
- nem a megélhetéshez szükséges javakat szerzik meg törvénytelenül;
- a lopásból rablás lesz, tehát tettenérés esetén erőszakkal válaszolnak;
- sikertelen lopási kísérlet esetén bosszút állnak;
- a saját kertjüket/földjüket nem is művelik, tehát azért lopnak, mert az kényelmesebb;
- megfélemlítik a lakókat, nem tartják tiszteletben a magánterületeket, illetve sokszor az utcán élik a családi életüket.

Munkámból kifolyólag sokszor járok a baranyai apró- és törpefalvakban. Mi magyarázza az ordító különbséget a sokszor szintén igen szegény magyarok/svábok/horvátok, és a szegény cigányok lakta falurészek/utcák állapota és jelenségei között? (Nem az eltérő anyagi lehetőségek, az biztos.)

Meggyőződésem tehát, hogy az egyre növekvő feszültséget és az előítéletet nem (vagy csak részben) a romák szegénységéből fakadó (megélhetési) bűnözés okozza. (A cigányokkal szembeni előítélet nem a rendszerváltás óta, a munkanélküliség megjelenésével alakult ki!) Nagy szerepe van ebben annak, hogy sokszor a romák nem tartják magukra nézve irányadónak a többségi társadalom jogi, erkölcsi, viselkedési normáit. Nem is törekszenek ezek átvételére, függetlenül az anyagi helyzetüktől. Ezen pedig nekik kell sürgősen változtatni, mégpedig az erre alkalmas vezetőik irányításával.
DannyTrejo 2009.02.16 17:17:22
Kedves Önzőegér!

A feltett kérdésemre semmiben nem adott választ, a felháborodását
ugyanis nem tekintem annak. Önálló identitással rendelkező etnikai
kisebbségekről beszélünk, ilyen értelemben tehát vannak (ŐK). A kisebbségeknek pedig
vannak évszázados hagyományaik, kultúrális sajátosságaik, ami miatt elkülönülnek más népcsoportoktól. Részben ez alapján alakult
ki róluk egy kép. Pl. a svábokat dolgosnak, spórolósnak és fukarnak tartják. Ezek tehát sztereotípiák, amelyek természetesen nem biztos, hogy igazak
az etnikum egy-egy képviselőjére. Mégis valamiért kialakultak ezek a
képek, amiket nem tagadhat.

Egy etnikumhoz tartozásból persze hogy nem következik az egyén magatartása, de az etnikum tagjainak tipikus/jellemző/tradicionális viselkedése, értékrendszere mindig hozzátesz valamit a népcsoportról kialakult képhez. Így valóban nem szabad az egyént elítélni a nemzetisége alapján, de felháborodni sem szabad a népcsoportról kialakult kép miatt, mert annak alakításáért ŐK és őseik felelnek. Éppen ezért elutasítom, hogy a többség felelősségéről beszél. Igenis egy tisztességes cigánynak kellene a legdühösebbnek lenni az olaszliszka-jelenség kapcsán, pontosan azért, mert minden ilyen eset kollektíven rontja a cigány etnikum egyedeinek lehetőségeit! Ezért kell nekik megtenni az első lépéseket. Ők felelnek, nem mások!

Ismét kérdezem tehát:

- Ön szerint miért alakult úgy, hogy egy soknemzetiségű országban a
cigányokat ilyen arányban elutasítják? (És imét felhívom a figyelmét
arra, hogy ez az elutasítás nem a rendszerváltással, a piacgazdasággal
kezdődött. Létezett ez már a Kádár-rendszerben is, előtte is, így ne magyarázza a helyzetet a növekvő jövedelmi különbségekkel.)

- Miért alakult úgy, hogy a többi etnikai kisebbséget nem utasítják el
ilyen arányban a magyar társadalom tagjai?

- Miként lehetséges, hogy a cigányokról nem csak Magyarországon
alakult ki ilyen negatív kép, hanem szinte minden országban, ahol
jelentős arányt képviselnek a lakosságból?

- Ön tényleg komolyan gondolja, hogy azért gyűlölik sokan a
cigányokat, mert (ahogy Ön írja) "gyűlölni jó", és "felülről önös
érdekek mozgatják a szálakat ... mi pedig engedelmesen utáljuk, akiket
kijelölnek"? Ezeket a gondolatokat én finoman szólva is zavarosnak,
vagy inkább betegesnek tartom.