Regisztráció Blogot indítok
Adatok
orient

0 bejegyzést írt és 3426 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Túl hidegben megfázunk, de a túl melegre fűtött otthonok is árthatnak az egészségnek...
orient 2022.01.13 10:47:05
@citrix: :D
orient 2022.01.13 13:40:48
@bordon:
Hát ezzel nem értek egyet bár csak vélemény. Ugye a legtöbben azt gondolják a főzök/rendelek egy anyagi kérdés. Valakinek lehet, de én megengedhetem magamnak, hogy étteremben egyek minden nap, vagy rendeljek, de egyszerűen soha sem lesz az a minőség sem ízben sem egészségben mint amit magadnak főzöl otthon.
"Nem éri meg főzni" nekem nem ezen múlik meg a háztartás méretén, vagy anyagiakon. Életminőség, saját kosztot eszem nem amit valami ismeretlen kotyvaszt, ismeretlen alapanyagból, ízfokozókkal meg ki tudja milyen egyéb tartósítószerekkel. Meglátszik sajnos az emberek egészségén, mindenki beteges, allergiás, mindenre érzékeny, magas vérnyomás, rák és minden egyéb betegségek, mind hibáztatjuk a genetikát, a kort, a környezetet vagy bármi mást, de alapvetően ez életmódon senki sem akar változtani.

Van a szegény aki ezért főz mert nem telik másra. Van a közép-jobb módú réteg aki rendel mert megteheti és azt hiszi ez olcsóbb mert ezzel időt és energiát spórol amit munkára, vagy más dologra fordíthat. Idő pénz tudjuk. Én lennék ez a réteg de inkább főzünk akkor is ha időígényesebb. Mondjuk én nem eszek aldi meg spar termékeket sem, hanem normális sajtot, kenyeret zöldséget veszek nem tömegtermékeket közértből. Vélemény természetesen mindenki azt tesz amit akar.
orient 2022.01.13 18:06:59
@Medgar: mit értünk masszív túlhűtés alatt? 24-26fokot? Akkor igen. Bár van ismerős aki lazán 22-re viszi mondjuk. Nekem az is elmegy, bár szerintem felesleges. 24-26fok elmegy nyáron kinti hőséghez képest.
Úgy tűnik, hogy nem tévedtem korábban, amikor a tavaly őszi és a jelenlegi hullámot úgy vizsgáltam, hogy dátumra pontosan egymásra helyeztem a grafikonokat. Abban viszont tévedtem, hogy az idei hullám rövidebb, gyorsabb lefutású lesz majd. A lélegeztetőgépen lévők számának alakulásából az látszik,…..
orient 2021.11.25 22:30:46
@Boldeone2: na errol beszeltem. Alapveto elteresek. Afrikaban van mindenre kifogas. Fiatalabbak persze de itt most epp a gyerekek vannak oriasi veszelyben a hirek szerint. Mindet oltani kell. Most akkor veszelyben vannak vagy nincsenek. Ha vannak akkor afrikaban 100x rosszabb kell legyen mert ott alultaplaltak. Nincs vezetekes viz vagy alapveto higenia sem. Afrikai orszagok tulnepeaedettek. Falvakban a lakossag elenyeszo resze lakik. Orszag meretu varosokba vannak zsufolva mint Lagos vagy Kairo. Egyiptomban 6% oltott. Korona gyakorlatilag senkit sem erdekel mikozben izraelre tekintunk mint mintara ahol az esetszamok megint emelkednek es mar kovetkezo korokre keszulnek oltasban.

www-haaretz-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.haaretz.com/amp/israel-news/experts-vaccine-immunity-waning-signs-israel-facing-fifth-covid-wave-1.10410409

Minden kor mashogy eli meg a maga tragediajat. A mi korunk el van kenyelmesedve es mindenre azonnali megoldast akar barmi aron. Afrika es egyiptom pont ugy kezeli a helyzetet ahogy europa kezelte 50-100 eve. Nagyobb halalozassal rovid tavon, de gyorsabb kilabalassal es nem elnyujtva. MO is ezen az uton halad es valoszonuleg itt egy even belul korona nem lesz annyira komoly mint mas orszagokban ahol bezarkoznak es csak egy vakcinara hagyatkoznak ami 4 honap alatt lejar hatasú.

Sok helyen volt lezaras mert sokan nem tudtak mi ez pontosan 2020-ban. Oroszorszagban iden mar nem volt pedis sokkal tobbem halnak meg. Van oltas aki akarja annak van megoldas. Myilvan hosszu tavu hatasait nem tudjuk csak 5-10ev mulva addig meg mindenki merje fel mi az ami remisztobb neki.

Covid halalozasi stat kb. megegyezik 68-as hongkongi jarvannyal. Akkor is volt mar antibiotikum. Lehet latni mennyit valtozott a vilag azota es a reakcio a jarvanyra.
orient 2021.12.17 23:16:02
@Irbisz: almat krumplival. Nagyon mokas.
Maradjunk annyiban csavarod az adatokat pont mint a media, hogy bizonyitad az allitasod.

Pl. Osszehasonlitod az atlag hetek halalozasi szamait a civid hullam csucsan elhunytak szamaval? Es ezt komolyan ervnek hozod? Kerlek hasonlitad ossze az elozo evek influenza szezon halalozasi heteit a covid csucs hetekkel. Mar nem latsz sok kulonbseget max.20%

2. Tulterhelheltseg. Beszelgess el egy ket orvos/nover ismerosoddel ha van egeszsegugyben. A tudogyulladassal korhazba kerulok szama sem drasztikusan magasabb mint elozo evekben. Ami valtozott hogy most lelegeztetore tesznek nagyon sok embert ami valoban leterheli a kapacitast. Azelott sosem kezeltek embereket tudogyulladassal lelegeztetogepen. Gondolom azert te is ismersz olyat akinek tudogyulladasa volt korabban csokkent oxigén szinttel megsem ventilator volt a protokol. Sok minden valtozott 2 év alatt jo lenne ezeket is figyelembe venni.

Hogy is mondtad? Alma-krumpli-kokuszdio? Valogass csak jo lenne ugyan azt hasonlitani nem pedig kiragadott szamokat es kedvunk szerint magyarazni. Adatok ott vannak. Az egesz beszelgetesben itt en hivatkozok egyedul adatokra mindenki velemenyeket mond adatok nelkul amit mediabol hall. Media nem egyenlo tenyekkel azert ezt pont MO kéne tudni.
orient 2021.12.17 23:29:22
@Irbisz: majd egy millioval tobben eltek az orszagban? Megint dobalozunk adatokkal?
Bocsanat, de igy hiteltelen es csak egy velemeny megint tenyek nelkul.

Adat itt van viszonyítás képpen:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html
Rövid betegség után, 78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes énekese. A zenész pár hete feküdt kórházban, ahová koronavírus fertőzés miatt szállították. Halálhírét a zenekar facebook oldalán tette közzé. Nyugodjék békében!..
orient 2021.12.09 11:21:08
@horrorpornó bábszínház: ha tudományra hivatkozol akkor ragaszkodni kéne a tudományhoz.

www.portfolio.hu/gazdasag/20211209/rusvai-miklos-mar-jovore-gyozelmet-arathatunk-a-koronavirus-felett-es-ehhez-az-omikron-is-hozzajarulhat-515162

Ez nem a feketehimlő. Nem csak halálozásban, de tulajdonságban sem. Himlő nem mutálódik és nem is mutálódott évszázadokig. Ugyan ez igaz kanyaróra, bárányhimlőre és még sok más vírusra amire van (kötelező) oltás gyerekkorban. Ha mindenki be van oltva a vírus eltűnik.

Sajnos influenza/covid nem az a kategória. Ez mutálódik elég rendesen és állandó változtatások kellenek majd az oltásokban. Magyarul ez sosem fog eltűnni legfeljebb szelídülni, addig meg annak kell oltatnia magát aki veszélyeztetett vagy annak érzi magát. Hiába oltasz be mindenkit kijön egy új mutáció mint influenza szezononként és kezdődik erőről a történet. Kár embereket ezzel hergelni mert nem ez a megoldás. Legyen elég oltás és mindenki oltasson aki akar.
Az elmúlt 2 évben többször is át kellett állni a kötelező, otthoni munkavégzésre. Ez nagyon megosztotta a munkavállalókat, véleményük és hatékonyságuk terén is. Sokaktól hallhattuk például, hogy milyen nagyszerű dolog távolról, önállóan és saját ütemterv szerint dolgozni, mások szerint, azonban…..
orient 2021.11.19 18:14:04
@midnight coder: oriasi. pontosan igy van.
orient 2021.11.19 18:20:26
@xyyyxyxyyxyxyyx: 100-200 évvel ezelőttig az emberek 99% othon dolgozott. Műhely, lakás, ház...nem is volt annyi idóta mint manapság. Emberek azzal töltöttek időt akik fontosak nekik, család, barátok, és nem random 20 emberrel akiket a gép dobott ki, aka "kollégák".
Iparosodással kezdődött ez a bejárogatás a gyártósorra, és corporate slave is. Látjuk hova jutottunk. tele vagyunk antiszociális idótákkal akik rádvágják az ajtót, zombiként átlépnek rajtad az utcán ha kell. AKkor inkább HO.
Éppen 193 éve született a tudományos-fantasztikus regény (egyik) atyja Jules Gabriel Verne, vagy ahogyan gyermekkorunkban megismertük, Verne Gyula. Apai nyomásra ügyvédnek tanult, de előbb (nagyapja után) hajós, aztán költő szeretett volna lenni, így lett színházi titkár, majd tőzsdei ügynök, aki…..
Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor…..
orient 2020.12.15 14:19:00
A vírus hatására virágzásnak indulhat az éjszakai vonatozás? Vajon az angliai magyarok is élvezhetik? Hajlandóak vagyunk-e egyáltalán átszállni?..
orient 2020.12.15 13:43:33
@Rollende Landstrasse: kinek mi a szorakoztato ugye?

"szórakoztató az utazás, mert nem zárkóznak be a hálófülkékbe"
Engem halalra idegelne ha emberek probalnanak ismerkedni meg baratkozni, dumcsizni. Jo buli volt mikor 19 eves voltam de felnotkent inkabb leveznem a parommal az utazast ahelyett, hogy mas emberek beszelgeteset vagy bulizasat kelljen elveznem. Ismetlem kinek mi a szorakoztato, valakinek ez. Uj embereket megismerni, en inkabb kihagynam van boven eleg baratom, rokonom, es szerettem akivel nem toltok eleg idot, anelkul hogy vad idegenek ismerkedesevel toltsem ki.
orient 2020.12.15 14:00:43
@CyberPunK: nem tudom lehet de sosem utayok autoval. Talan eletemben 2x mentem nyaralni kocsival. Repulo es vonat altalaban. Mind a kettot szeretem. Vonaton nem zavar egyutt ulni masokkal amig nem kell egyutt aludnom veluk, az mas tortenet ott mar kene sajat ter nekem.
orient 2020.12.15 14:14:01
@CyberPunK: Salzburg alap. De akkor ne probald ki Innsbruck-ig vagy Munchenig. En tobbszor megjartam sok orszagot mar vonattal, messzire is. Nem egyhuzamban mert egyuttalvas kikeszitene, de mondjuk megalltam 1-2 ejjszakara valahol egy normalis hotelben, aztan tovabb. Jo utazas az is baratokkal vagy paroddal. Nem kell vezetni, lehet inni barmikor barkinek es ad egy elmenyt a vonatozas.
Reggel ránéztem a Facebookra, ahol szembe jött velem a 24.hu cikke. Ezzel a képpel. A cikket elolvasva pár dolgot képes vagyok összefüggéseiben látni, ez azonban nem mondható el a cikk alatt kommentelők többségéről. Nagyon soka a "pártállami diktatúra" bosszújára gyanakodnak, amiért a hős…..
orient 2020.12.12 19:48:19
@Buchhalter: szoval sem mondtam igazam van. Csak elmagyaraztam mit miert irtam csak mert wrzkenyseggel vadoltal. En sem erzekeny s szivesen vitazok de borzalmasan agressziv vagy es ez teljesen ehetetlenne teszi a beszelgetest akkorbis ha esetleg igazad van. Ennyi. Kezeld ahogy szeretned szerintem Te vagy erzekeny mert folyamatosan agressziven jossz vissza egy atlag valaszra. Igy a mondanivalod sem jon at csak tanacs de nyugodtan ignoraldes kromkodj sertegess vissza. Nem zavar egyaltalan csak nem vezet sehova.
orient 2020.12.12 20:12:36
@Buchhalter: na esert sajnalom agressziven veszel mas velemenyt mert sok mindennel amit irsz egyetertek. Kezdve azzal, hogy szolasszabadsag mindenkit megillet akkor is ha nem ertek vele egyett.

En velemenyem szerint pandemia van mert vilagszinten egy virus tomegeket fertoz es ez kimeriti a pandemia fogalmat nalam. Azonban mennyire sulyos a pandemia az egy masik tortenet.
orient 2020.12.15 09:48:43
@Buchhalter: bocs ezt beneztem (nem lattam a valaszt).
Az atjott,hogy Godeny nem virustagado csak nem tartja annyira veszelyesnek. Szerintem mint mindenben ebben is kozeputon van az igazsag. Nyilvan ez nem egy simma influenza, mert egy sima influenza jarvanyban azert nem telik meg intenziv osztaly vilagszinten. Nem kell pszihiatriakat atalakitani meg hasonlok. Ugyanakkor ez nem a fekete halal ami miatt egesz kontinenseket kene lezarni, utazast megtiltani, vagy szigoru feltetelekhez kotni..stb. Mortalitasa is, ha belevesszuk a nem tudott eseteket akkor vavlahol 0.1-0.5% korul lehet. Ez egy nagyon durva influenza. Kb. olyan mint ami par evtizedenkent elojon. Valamikor 1968-ban volt egy ilyen jarvany es a 70-es evekben is egy masik. Ha jol tudom a 1968-as influenza jarvanyban 100,000 ember halt meg csak Nemetorszagban az akkori alacsonyabb nepessegre vetitve. Magyarul az en velemenyem szerinte ez nem annyira durva mint amennyire media korbeirja, de nem is egy sima influenza ami evente jon.
Ahogy a címből nagy nehézségek árán, de azért ki lehet találni, tizenkilenc napja vagyok megáldva ezzel a csodálatos coviddal. Számomra teljesen megdöbbentő az, hogy milyen hatással van rám, hogy milyen tüneteket produkál tudván, hogy rákos vagyok, hogy cukorbeteg vagyok, hogy a kemónak köszönhetően…..
orient 2020.11.10 14:40:44
@gyorsan1974: nem nem jó így mert nem ez volt a célom. Sok tévhit kering coviddal kapcsolatban és erre prúbáltam rávilágítani segítség képpen. De mivel nem vagy rá vevő akkor inkább hagyjuk. Egy idióta barom vagyok felejtsd el amit mondtam mindenben iagazad van. Covid-ot a maszk meggátolja minden esetben és varázserővel is felruház. További gíúgyulást és szép napot.
orient 2020.11.10 15:31:30
@gyorsan1974:
Agresszióval? Elnézést ha rosszul jött át nem ez volt a célom, van mindkettőnknek elég gondja szerintem enélkül is. Ismétlem a szándékom érvelés volt és rávilágítani valamire amit sokan félreértenek, de válasz és érvek helyett ezt kaptam:

"oké, te vagy a sokkal okosabb, neked van igazad. Jó így?"

Ezek után fejemhez vágni az agressziót nem egy gáláns tett, de legyen csak mert ez a Te blogod és sok mindenen mész keresztül gondolom nem akarlak zaklatni vagy bántani semmiképpen. Ismétlem, örülök, hogy jól vagy és további jobbulást sok sikert a kezelésekhez. tudom nem könnyü mert sajnos a Te eseteddel is van tapasztalatom, de az egy másik beszélgetés.
orient 2020.11.11 09:09:36
@John Doe3: hát a probléma ennél sajnos összetetebb. Hidd el kiprópáltam már mindent :(((
Mivel alapvetően elég komoly immunproblémám van ez együtt jár egy komolyabb gyógyszer allergiával és rezisztenciával is. Nagyon sok gyógyszert már szedni sem tudok sajnos mert szervezetem nem bírja. Long stoy short 2x próbáltam influenzaoltást. Mind a kétszer olyan beteg lettem majd beledöglöttem ami még rosszabb volt mint maga az influenza simán. Most, hogy maga a legyengített vírus ütött ki vagy valami az oltásban fogalmam sincs. Ezért jó, hogy védőoltások nem kötelezőek, de az egészséges állományból azért lehetőleg sokan beoltattják magukat a legrosszabb dolgokra. Szerencsére a fontosakat én is megkaptam gyerekkoromban, de újakkal már gondom lenne.

Így marad az immunerősítés, D, C, Cink,réz, Magnézium és egyéb immunerősítők. Szerencsére esetem javult annyit az utóbbi években, hogy könnyebb mint korábban. Lehet koronát is lenyomtam már ki tudja, volt 2 hetem mikor erőssen beteg voltam októberben, izzadás, láz, köhögés, mellkasfájdalom és a végén +1 hét elég erős váladékozás tüdőből. Lefedi minden szempontból a covid-ot, de féltem bemenni teszteltetni orvoshoz hátha ott szedek össze valamit, inkább csak kifeküdtem itthon. Lehet egy antigén tesztet futtatok később kiderüljön covid volt-e...
     Jelentem: aludtam.  Persze egyszer felébredtem és megnéztem mindent (538, NYT, fogadóirodák).  Lujzával szólva, azt írja az újság: " Trump and Biden are now separated by about 164,000 votes, with Trump leading. But the more than 460,000 outstanding mail ballots left to be counted are likely…..
orient 2020.11.05 18:04:19
@Gábor Zoltán Kiss: nemtom ebből mennyi lehet igaz, de pont Trump volt az aki a levélszavazatok leállítását kérte mert nem alkotmányos. Pont nem állították le a levélszavazatok számlálását és pont ezért fordúlt meg az állás MI és WI államokban. Kicsit sántít az érvelésed ha utánaolvasol angol hírekben akkor pont az ellenkezőjét olvasod. Trump még be is perelte az államokat, hogy azonnal hagyják abba a levélszavazatok számlálását.
Az ember mindig azt hiszi, már semmin nem lepődik meg, aztán… Könyvet politikai célból széttépni, ledarálni gusztustalan barbárság, Magyarországon mégis megtörtént. Vera megírta, hogyan néz ki mindez Hollandiából...
orient 2020.10.15 13:09:20
@élhetetlen: mondjuk ki nem lepdonek meg, de van erről valami hivatalos is esetleg? Ez még vikitől is erős lenne.

Alapvetően nem változtat a véleményemen, hogy egy kiragadott csoport extrém viselkedéséből nem kellene óriási következtetéseket levonni. Idióták sajnos már mindenhol vannak, nézd meg az USA-ban mi megy. Hollandiában is vannak szélsőséges csoportok széles támogatottsággal lsd. rendőrség/tűzóltóság...stb. utána lehet nézni. Ott állami szinten nyomják el az ilyeneket bár nem tudom az mennyire jó. Ha valamit tiltasz akkor pont azért fog sok támogatót találni. Égessen,daráljon a dóri a másik 30 ember előtt azért az átlag értelmes ember csak mosolyog rajta szerintem. Idősebb generáció még vevő az ilyen baromságokra mert más világban szocializálódtak, akkor még normális volt az ilyen utálkozás, feljelentgetés, tiltogatás-azok meg szépen lassan kihalnak és felnő itt egy fiatal értelmes, remélhetőleg sokkal toleránsabb társadalom.
orient 2020.10.15 20:16:47
@élhetetlen: ok mondjuk nem lepődtem meg. Mondjuk mivel sok szavazó alapvetően minimális értelemmel rendelkezik nem tudom mennyire értenek egyett ezzel vagy azonosulnak vele. Érdekes és markáns vélemény és elismerem elkerülte a figyelmememet.
"Ez év januárjában és februárjában erősen megnőtt az influenzaszerű tüneteket mutató betegek száma. Jóval több érintett volt, mint jelenleg, DE AKKOR NEM TESZTELTÜNK!" Amire a szenzációhajhász média és a hisztériakeltésben érdekelt politikusok nem képesek, képes egy vidéki magyar háziorvos:…..
orient 2020.10.15 15:11:21
@exilis: pontosan ahogy most is a COVID. Közvetlen rokonom rákkal feküdt kórházban végső stádiumban. Orvos szerint max 1-2 hete lehetett hátra, konstant morfium már senkit sem ismert meg magánkívül volt és 30kg. Elhunyt COVID teszt pozitív. Covidban halt meg? Statisztika szerint igen valójában sok köze nem volt kovidnak hozzá ismerjük el. Influenza 2millió embert fertőz meg egy szezon alatt legalább, de lehet mégtöbbet mert sokan tünetmentesen kihordják azt is. Tavaly influenzás voltam 1 hétig, feleségemnek kutya baja nem volt. Szerinted Ő elkapta az tőlem egy lakásban?

MINDENT ÖSSZEVÉVE 2015 ELSŐ HÁROM HÓNAPJÁBAN TEHÁT 5690 EMBERREL TÖBB HALT MEG MAGYARORSZÁGON, MINT 2014 AZONOS IDŐSZAKÁBAN. EZ ÁTLAGOSAN 17,2 SZÁZALÉKOS HALÁLOZÁSI TÖBBLETET JELENT.
forrás: index.hu/belfold/2020/03/05/influenza_halalozasi_arany_ksh_halaloki_statisztika_koronavirus_jarvany_kronikus_beteg_idos/

Én linkkelek folyamatosan cikkeket te csak állítasz. Szerintem zárjuk le mert ez nem vezet sehova.
orient 2020.10.15 15:23:21
@exilis: Nem 9millio a lakosság és abból hal meg 4000 influenzában. Ha 2 millió influenzás van évente akkor 0.1-0.2% voilá meg is van az influenza mortalitás nemzetközileg elismert értéke. Szerinted 3000. Nem tudom de statisztikailag nincs különbség 3000-4000 között.
orient 2020.10.15 15:25:18
@Etniez: Sajnálom az edzés, éttermet mozit több értelme van zárni mint kosárlabdatermet valóban.

"Itt lent vannak halál számok, tényleg lassabban pörög fel, mint tavasszal, gondolom az emberek jobban figyelnek, nem hiszem hogy a vírus változott volna"

Elhiszem, de hogy emberek jobban figyelnének azt nem hiszem. tavasszal minenki otthon ült, és parázott ha valaki egyett tüsszentett a boltban. Volt mitől mert ami Londonban, NYC-ban és olaszországban ment az durva volt. Ma mindenki lázadozik, nem akar maszkot hordani, bulizik, összejár mindenki mindenkivel. Szívbeteg barátomnak mondom komolyan kéne venni, szerinted érdekli? Állandóan társaságban van buliznak, moziba jár, tavasszal otthon ült Ő is.

BBC feltételez mint mindenki más (én is teszem hozzá), de nekem adatok azt mutatják ezeknek a számoknak már menniük kéne felfele keményen mint tavasszal. Pár orvos a fronvonalról Párizsban és Milánóban már felvetette, hogy a vírus valamelyest változott tavasz óta, nincs annyi fulladásos beteg. Nyilván tudományos bizonyíték még lesz pár hónap erre de statisztika ezt mutatja. Reménykedek nem ismétlődik meg a tavaszi dráma, de nem jelenti azt hogy a helyzet nem komoly.
Közismert, hogy Magyarország tele van fantasztikus zenészekkel. Az viszont már kevésbé tudott, milyen sok közöttük a testvérpár. Összeállításunkból kiderül, hogy milyen ismert és kevésbé ismert zenekarokban muzsikálnak tehetséges testvérpárok, összesen negyvenen. De az is előfordul, hogy amíg az…..
Annyira sokkoló napokon mentünk keresztül, hogy akár egy kitalált történet is lehetne. Bár az lenne.....
Németország (is) tipikus példája annak, milyen az, amikor egy országról jellemzően sztereotípiákban gondolkodik az ember. Pedig a németeknél csodás a kulturális élet, gyönyörű tájak vannak és még az ételekre sem lehet sok panasza az embernek. Vegyünk csak sorra pár dolgot!..
orient 2020.08.16 23:03:11
@Rayovac: Operat akkor elvezi az ember ha ismeri (mint minden zenet). Vegyel 1-2 CD-t vagy hallgassd meg spotify-on ugyan azt az operat sokszor (Mozart, Puccini, Rossini-t konnyu megszokni). Ha mar ismered a dallamokat akkor elvezni is fogod. Semmilyen zene sem jo amit az ember elosszor vagy masodszor hall, magyarul opera sem lesz jo ha elosszor hallod az eloadast.
orient 2020.08.16 23:03:20
@Makacs Folt: Egyetertek az uncsi emberekkel pont ezt irtam en is. Osztrakok detto. Midndenki otthon ul es TV-zik, vagy Netflixet bamul. Nulla eletkedv van bennuk sajnos ami nekem dog unalmassa teszi mindket orszagot. Meg Svajciak is jobbak ennel, hollandokrol, franciakrol nem is beszelve.
orient 2020.08.17 09:44:09
@Rayovac: csak az en velemenyem szemelyes tapasztalatokbol. Abbol indultam ki, hogy en fiatalon kezdtem operat hallgatni itthon es alig vartam hallhassam eloben is kedvenc operaimat. Mikor meghazasodtam, felesegemnek csak szimpla rikacsolasnak tunt. Mivel hallgattam itthon hozzaszokott aztan lassan mar jobban szereti mint en, es jobban akar menni operaba mint en.
Opera eloadas elvarazsol valoban, de az sokszor a diszlet meg az eloadas maga. Opera nem egy konnyu mufaj, elsore megemeszteni amit sosem hallott valaki nem biztos annyira egyszeru.
Természetesen egyetlen városról sem lehet objektív listát felállítani, ez a mostani sem próbálkozik meg ezzel. Inkább tekinthető egy érdekes játéknak (amibe egészen nyugodtan kapcsolódjatok be), annál is inkább, mert alapjául a görög Vagia írása szolgál – ami érdekes csavar. Neked mi az az öt-öt…..
orient 2020.07.19 18:42:10
@élhetetlen: Sajnálom, ennyi tragédiát még elolvasni is sok volt nem még átélni. Nekem nagyapám aki rendszeresen ivott cigizett élt 90+ évet és elaludt egyik este, de mondjuk ez talán a kívétel és nem a szabály.

Amiket te írtál az teljesen rendben van. Amit én túlzott húsfogyasztásnak nevezek, az amikor valaki minden nap eszi a szalonnát, kolbászt, este, ebédre min. valami disznó-marha húst és időnként csirkét...etc. Zöldséget egy paradicsom az már valami óriási mennyiség egy paprikával. Kb. ilyeneket lát az ember maga körül MO-n és ez az átlag. AMit Te írtál az valóban sokkal jobb ennél mertha saját kertből ettek, azt gondozták is és nem voltak dohányosok, tólzott alkoholfogyasztók (én még a napi pohár bort is normálisnak tartom, mondjuk az állandó napi pálinkát már nem annyira...) akkor ott nem tudom mi lehetett a gond. Lehet tényleg genetika akkor jobban közrejátszott, és van ilyen is én sem vagyok tévedhetetlen.

Ami biztos,ha Te így élsz, mértékletesen amennyit lehet megteszel az étkezésben, mozgásban azért ne temesd magad a genetika miatt. Lehet te fogsz 90évig élni jól. Szüleink, nagyszüleink generációja azért világháborúban és utána nevelődött ami talán szintén nem volt a legegészségesebb. Ha mindent megteszel ésszerűen te lehetsz a kivétel...
orient 2020.07.19 20:15:30
@A Dundee: Nagyon jó komment és reálisan mutatja a képet. Nyilván kint jobb az élet ezt nem is lehet vitatni, sok minden ég és föld mint amit említettél (pl.egészségügy, tisztaság...) de minden igazából pénzkérdés (meg politika is persze, korrupció...)

"Szét kell nézni a közterületeken – ugyanazok az épületek állnak itt is mint Pesten, de szépen felújítva. Nincs évtizedes kosz a falakon, az utcán nincs szemét. A parkolás ki van találva, meg van oldva rendesen." - ez pnzkérdés. Ott is van idióta aki lehugyozza meg lehánnya a falat, leveri, kidobja a szemetet az ablakon, de ott van pénze az önkormányzatnak másnap feltakarítani, épületnek kifizetni a festést...etc. Itt nyilván vannak akik sokat hisztiznek, ha 1000Ft-ot kell fizetni valamiért extra a házban.

A luxusdolgokra nem vennék mérget már. Nyilván sokkal több pénz van Bécsben és átlag Lidl vs. Billa pénztáros nem fog egy színvonalon élni itt és ott, de monjuk egy tanultabb, jól képzett ember már pesten sincs lemaradva sokkal. Én vettem luxuscikket ausztriában mikor ott éltem és mikor el akartam adni nem ment könnyen, Pesten meg elment egy hét alatt és volt rá 10 jelentkező (nem maffia arc, hanem mérnök, programozó...stb.)...itt is kezd lenni egy réteg akinek van pénze csak nyilván sokkal kisebb még mint ott.

Lakásárak meg. Hát itt kijjebb egy nem lerobban kerületben simán kapsz lakást 100,000 eurért belvárosban meg 200k-ért.
Ahhoz képest a kint a fizetésemhez képest kb. sosem álmodtam-tudtam volna venni kint egy lakást, ha nem akarom fizetni a hiteleket 20 évig(amit nem akartam, pedig nem pizzafutárkodtam ott sem). Itt egy képzett állással legalább annyi vagy több esélyed van lakást venni mint bécsben. Az átlag Spar pénztárosnak mondjuk semmi esélye pesten ez is igaz és ez az egyenlőtlenség ami a leg szembetűnőbb a társadalomban és nem mondjuk egy multinál dolgozni.

Magyarul nem fekete fehér a dolog. Én megértem, ha valakinek ott jobban teszik mert valóban sokkal jobb minden mint MO-on, de amit nem szeretek ez itt minden király, ott minden szar, mert ilyen nincs. Mindennek megvan az előnye és hátránya, ahogy Te is leírtad. Össze kell adni és aszerint dönteni. Most Pesten elvagyunk, de lehet pár év múlva a nyugis életre vágyok és megint kiköltözök mert akkor az ottani előnyöket akarom az itteni hátrányokkal szemben.
A svédek a nyugati világban meglehetősen szokatlan módját választották az új koronavírus-járvány elleni védekezésnek. Anélkül, hogy most ebbe részletesebben belemennék (elvégre a blognak ez nem profilja), a lényeg az, hogy a svédek jóval kevésbé voltak szigorúbbak a korlátozásokkal, mint akár a…..
orient 2020.05.18 21:29:54
@nemhüje: az elhunytak 2/3-a 65 alatti errol azert neznek valami hivatalosat vagy legalabb valami cikket. Mondjuk ha ezeknek a nagy resze 60- feletti akkor kb. ugyan ott vagyunk mert 60 ev felett azert mar eleg sok kronikus betegseg van altalaban.

WHO altalaban mindig tulovi a halalozast. H1n1-1% felettit becsultek aztan atlag 0.1% volt. Sars-sokaig 30% korulit aztan 10% lett a vege. Mar vannak errol angolul cikkek ahol inkabb 0.5% hez kozelitik a valos halalozasi aranyt. Keress utana gondolom beszelsz angolul. En is utananezek valahol a halalozasi atlag kornak neten.

Megoldas biztos nem az hogy otthon ulunk bezarva. En itthonrol dolgozom 10 eve magyarul nem erint nagyon, de nem tesz boldogga, ha mindenki munkanelkuli lesz korulottem Es gazasag beomlik mert otthon uldogelunk es vegul igyis mindenki megkapja.

Egyebkent az influenza vaccine csak 40% ban hatasos CV19 meg ki sincs fejlesztve magyarul fogalmunk sincs a hatekonysagarol. mire kijon par ev mulva valszeg nem lesz annyira letszukseglet a tobbsegnek, mert mar a 3-4 hullamon leszunk tul es virus is alkalmazkodni fog jobban az emberhez magyarul kevesbe lesz virulens. Akkor mar tenyleg csak idoseknek es kronikus betegeknek jelenthet majd segitseget.
orient 2020.05.19 10:09:24
@Pink Petsch: Hat igen ez tortenik mikor valaki beleszol egy beszelgetesbe anelkul, hogy vegigkovetne. Valaki felvetette, hogy a halalozasok tobbsege fiatal, valaki valaszolt ra, hogy ez nem teljesen igaz mert pl. Svedorszagban a tobbseg 70 feletti. Neked konkluzio > azt akarta mondani az idosek dogoljenek meg. Kb.M1-en vannak ilyen konkluziok, ajanlom azert ennel jobban merulj el valaszokban mielott valakit lehuzol. Csak tanacs.@négyzet: en ertettem amit irtal. Nyilvan idosek se halljanak meg benne, de alapvetoen az latszik, hogy ez nem az a virus aki mindenkire ugyanolyan hatassal van. Idoseket kell vedeni a amaradek meg amennyire lehet terjen vissza az elethezz, tavolsagtartassal es maszk...etc.
orient 2020.05.19 10:24:43
@desw: Egyetertek az elso alkalommal szukseg volt a lelassitasara, hogy kezelni lehessen a helyzetet. En arrol beszelek, hogy a jovoben nem kell minden egyes alkalommal leallitani mindent. Azert nezz utana regebbi influenzajarvanyoknak...pl. 1968 - Nem allt meg az elet a jarvany miatt. Elso kor lefutva, remelhetoleg innentol kezdve konyebb lesz, de ez az allando lezarogatunk mindent sokaig nem folytathato mert a gazdasag a 19. sz sulyed ami sokkal tobb embert fog megolni mint maga a virus. A gyogymod rosszabb lesz mint maga betegseg.
  Kezdjük a tény elfogadásával, miszerint egy bizonyos szint felett nincs olyan döntés, melyet nem Orbán Viktor hozna meg. Legyen az gazdasági, szociálpolitikai, vallási, tudományos, teljesen mindegy milyen, az egyetlen közös tényező a "közpénz" jelenléte. Sőt, azt is nyilván tudjuk, hogy a…..
orient 2020.02.12 12:49:59
A MÁV néhány évvel ezelőtt megszüntette a büfékocsikat, majd pár hónapja újra üzembe helyezte őket. Nem csoda, hogy anno nem volt rá kereslet, a válsággal sújtott (meg azért a korábbi éveken sem feltétlenül a nyugati jólétről ismert) Magyarországon a legtöbben érthetően még a helyjegy árát is…..
orient 2020.01.08 16:34:56
@Borzasztó Károly: altalaban olaszok nem eszik csak ahogy a bloggazda irta egy regioban nepszeru. Egy napolyi, vagy toszkan olaszt kerdezel akkor max. halott rola, de lehet meg eleteben nem evett olyat, bar autentikus olasz kaja termeszetesen...
orient 2020.01.08 19:04:48
@Zed is not dead yet: hat mas orszagokban lehet normalis eteleket venni vonaton is. Nem kell michelin csillagos sztar sef legyen a konyhan, de azert egy atlag sarki etterem szintjet erje el. Ha nem akarnak fozni akkor aruljanak normails minosegi szendvicseket. Jelenleg itthon meg azt sem lehet sehol kapni csak a sonkas trapistas szarokat....
orient 2020.01.08 19:07:59
@Ínyenc Fenevad: "az USA-ban nemegyszer ettem kínai gyorsbüfében, és valahogy mind tökolyan volt, mint az itthoniak"

detto ugyen ezt tapasztaltam. Ha nem akarsz 100$ fizetni egy minosegi kinai kajaert akkor daralt patkanyt kapsz NY-ban is a kinainal. Kb tok ugyan az valoban.
Ha egy drága holmit vásárolunk, különösen szeretjük tudni, hogy valóban azt kapjuk e a pénzünkért, amiért fizettünk. Vásárlónkat nem hagyja nyugodni, miért hiányzik a megszokott felszerelés a felsőről, a boltban viszont hiába kérdezte és utólag sem kap választ. A napokban anyukám vásárolt egy…..
orient 2019.08.27 09:11:57
@Zabalint: elso kommenttel teljesen egyetértek a másodikkal mar kevésbé. Egy telefon soha semmilyen korulmenyek között nem szabadna felvágásnak értelmezni. Ha engem megkérdezel, hogy a környezetemben kinek milyen telefonja van a kollégák vagy a barátok körében fogalmam sincs. Észre sem veszem annyira nem érdekel. Az iPhone-om zárható tokban van magyarul emberek 99% nem is látja milyen telefon, ha konkrétan nem akarja kibámulni a kezemből, de mégis én vagyok az iPhone sznob sokak szemében :))) abszolút nem érdekel csak szerintem az ilyen embereknek a saját életükkel kene foglalkozzanak mert így sosem lesznek boldogok ha azt nézik kinek milye van állandóan.
orient 2019.08.27 11:01:34
@Zabalint: ha egy ilyen luxus telefont látnék fel sem ismernem. Mennyibe kerül fogalmam sincs es nem is érdekelne magyarul ha valaki ezzel jönne irodába kb. annyira vennem észre mint más 20e Ft teltház. Ha elkezdi mondogatni mennyibe került es felvag vele akkor az egy idióta de ez mindenre vonatkozik. Lehet dicsekedni olcsóbb dolgokkal is az is hülyén hangzik az egy más történet. iPhone használóknak van egy ilyen hírneve ami eléggé régi es hiteltelen. Az aranyfuxos BMW-S csávó lehet felvag az iPhone javal de en nem ismerek olyan Apple felhasználót a környezetemben aki próbálna másokat meggyőzni hogy az iPhone a legjobb. Olyannal inkább találkozók aki mikor megtudja iPhoneom van rögtön beskatulyáz es anélkül hogy egy szót szólnék telefonokrol egy Apple sznob majom leszek aki azt gondolja minden más telefon szar (pedig nincs így). Van egy eleg durva előítélet az emberekben Apple használók felé ami sokszor iszonyatosan el van túlozva.
orient 2019.08.27 16:05:00
@a lekvár neve puffin: taho az taho trljesen mindegy hogy BMW vezet vagy suzukit. Nyilvan aki azert vesz BMW t mert kompenzalni es villantani azoknal nagyobb szazalekban fordul elo mert tobbnek gondolja magat masoknal. Nyilvan iphoneos emberek kozott is van ilyen de ez nem a telefon hibaja han a hasznaloe. Lehet valkinek egy draga Samsung ja es lehet oltari bunko mert az sem olcso telo. Mibem mas? Sok mindenben az op rendszere teljesen mas de sok applikacio kb. ugyan az. En applet hasznalok regota es hozzaszoktam, applikaciokat is erre vettem meg nincs kedvem elorol kezdeni egy uj platformon, de ettol nem hinnem jobb csak en ezt hasznalom...
    Amióta bejelentették a csok bővítésének lehetőségeit, hozzáértő és kevésbé kompetens szakértők és okoskodók elemzései, prognózisai, ötletelései árasztották el a különböző internetes felületeket. Szinte mindenki azt jósolta, hogy komoly áremelkedés várható, miért is lenne ez másképpen? Az a…..
orient 2019.07.17 12:03:23
@Billy Hill: A legrosszabb, hogy nem csak magával cseszik ki marika néni hanem mindenkivel. Családja várja az örökséget. Házban nincs 2000Ft-ja havonta a felújítási alapra mondjuk. Értem én, hogy 2000 Ft óriási összeg marika néninek, de akkor mi a szarért nem adja el a lakását 40 millióért és költözik 2 kerülettel odébb fele annyiért? Ragaszkodom a belvárosi lakásomhoz, de omoljon rám az egész, mert arra már nincs pénzem, hogy fizessem a felújítását.
orient 2019.07.17 12:05:28
@Zabalint: Ezt nem tudom ott nem követem az árakat annyira, gondolom igazad van.
orient 2019.07.17 13:09:47
@Zabalint: Azzal tisztában vagyok, hogy az árak mindehol emelkedtek. Hogy fizetésekhez képest ott ez, hogy jelentkezik már annyira nem vagyok képben.

Ezt azért viszont kétségbevonnám:
"ahol nem javult, hanem tovább romlott a helyi gazdasági helyzet, és tovább gyorsult az elvándorlás."

Elvándorlás lehet, de hogy gazdasági helyzet nem rosszab az biztos. Nem hiszem ma Szegeden, vagy Debrecenben kevesebbet keresne valaki mint 3-5 éve.
2018. noveberében egy multi online áruházában rendeltem egy karton tejet, és bankkártyával fizettem. Ahogy kell, átirányított egy szép nagy bank online fizetési felületére, ahogy beírtam a bankkártyaadatokat, visszaküldött az online áruházba, ott megdícsértek, milyen ügyesen fizettem, és vártam a…..
orient 2019.02.07 16:15:36
@Alf56: marha vicces vagy. Webes vasarlasrol szolt a poszt nem sarkikozertrol tudtommal, de mindegy. Ott kartya adatokat hasznalsz nem a plasztikot, vagy a sarki boltban beolvasod a samokat egyesevel?
Igazi vesszőfutás ez a történet a számára: az utolsó szövetségeseit is elveszítette ezzel az üggyel, és cserébe nem nyert semmit. ..
orient 2018.12.03 16:41:07
@lac1: Talan pont itt a lenyeg:

"De mondom megnt, mert szerintem elsiklottál felette: az, hogy engem személy szerint nem érint valami, azért én elutasíthatom a jelenséget, ugye?"

Termeszetesen elutasithatod. Igazabol en is elutasitaom. Az ott oktatott dolgok nagy reszevel nem ertek egyett en sem. De nem szeretnem csak ezert ha el lennenek uldozve, vagy ellehetetlenitve. Mert ha ezt uldozod, akkor kesobb mast is fogsz es a vegen valoban csak X,y emberek lesznek megturve, aki belefer az maradhat , aki nem az mehet a gulagra. Ez a gondom, nem igazan a CEU-t akarom vedeni.
orient 2018.12.03 16:47:57
@lac1: "Egyszerűen listáznám, aki ott tanult, az életben semmit nem kapnának az államtól, igaz, nem is kellene tőlük semmi."

Listazas. Megint sajnos egy kadari elemhez nyulunk. Termeszetesen ha valaki kamaszkoraban, fiatalon csinal valami hulyeseget azt nem banhatja meg kesobb, nem valtozhat, nem gondolhatja meg magat kesobb, de Te listaznad. Ezzel van itt a gond, embereket skatulyaba teszel es ez alapjan itelsz meg, es figyelmen kivul hagyod, hogy sokszor valamiben lehet teljesen ugy gondolkozik mint te, vagy akar evek, evtizedek alatt valtozhat is a szemleletmodja. Ez a szemlelet a tortenelemben barmikor 100%-ban vegul verontasba torkollt, mert X emberek nem fogadtak el Y embereket es a vegen a megoldast csak a fizikai eroszakban lattak. Nem tudom Te megallnal -e a listazasnal. Marx Englesnek is csak elveik voltak elosszor amit a hiveik kesobb kicsit tovabbvittek es nem annyira baratsagosan akartak meggyozni a honfitarsaikat.
orient 2018.12.03 18:47:33
@lac1:

"Ez csak akkor igaz, ha nem kártékonyak a társadalomra. Ha azok, márpedig azok, akkor igenis fel kell lépni ellenük. Pl. éppen ezért nem bántják a laposföld-hívőket, mert a táradalomra gyakorolt hatásuk nulla."

Es el is jutottunk a megfelelo ponthoz. Ki donti el, hogy kartekonyak? Te? Az allam? MI alapjan? Megint hol a hatar abban mi a kartekony es mi nem? Te csak mondjuk listaznal, de a haverodnak mar ez sem eleg es mondjuk O mar a dunabalone mindet? A szocializmusban apam is ilyen kartekony elem volt es raszalltak a hatosagok, mert Led zeppelint hallgatott meg Beatlest. Az akkori felfogas szerint kartekony volt, mert ugye akkor valoszinuleg lazado is es rendserellenes. Az idiota genderszakosok miben veszelyesek? A meleglobbistak szinten? Evtizedek ota itt vannak es en nem lattam meg senkit sem meghallni ez miatt vagy barmilyen hatrany erte volna az eletben mert par idiota egyetemen baromsagokat tanul. Mire veszelyes? Elarulom a Te vilagszemleletedre es esetleg ertekrednedre. Es el is jutottunk a szocializmus erveihez amiert a led zeppelin be volt tiltva. "veszelyes" a fennallo rend eszmeire es ertekrendjere. Sokkal tobb veszelyt latok a kirekesztesben es megbelyegzesben mert ez eroszakhoz fog vezetni elobb utobb, mint abban ha paran a genderrol tanulnak es valamifele meseszeru alomvilagban elnek (bocs enyhen homofob vagyok).

"Hát ez azért egyszerű vita, hogy amit nem akarok elfogadni, akkor ráaggatok valami jelzőt amiről azt hiszem, hogy a társadalom elítéli és akkor már meg is igazultam a vitában. Én pl. abszolút nem félek ilyentől, egyszerűen nem csinálok olyant, ami vagy tiltott, vagy amiről tudom, hogy a környezetemben levők nem fogadnak el."
Megint, mi mitol tiltott es a kornyezetedben nem elfogadott. Gyilkossag, nemi eroszak semmilyen kozegben nem elfogadott, borton jar erte. De ha valaki mondjuk hulyesegeket akar tanulni, es mas vilagszemleletet mint a tied akkor az mitol veszelyes? Nem hiszem ettol a par szaz idiotatol kene aggodj, hogy forradalmat csinalnak majd. En sem szeretem a melegfelvonulasokat, de nem hiszem, hogy a megoldas az, hogy betiltsuk. Pedig erossen ellentetes az ertekrendemtol es altalaban a vilagrendemtol.

Nem akarod belatni, hogy nem azzal vana gond, ha valami nem tetszik, vagy ellenzed. A gond azzal van, hogy tiltanad, uldozned, es mas eszkozokhoz folyamodnal ellene, csak mert valakivel nem ertesz egyett. Ez nagyon durva am. Szau arabiaban lefejeznek olyan dolgokert amiket ondjuk itt naponta csinalsz. Akkor most nekik igazuk van? Az o ertekrendjuk szerint ugye ez megbontja a tarsadalmat es az elveik, ertekrendszeruk ellen van. Olyan varsz el masoktol ami elegge onzo es nem vezethet soha bekes egyutteleshez. Ha nem tudsz elfogadni masokat, mas eszmekkel es ertekrendekkel, es a megoldast a tiltasban latod meg az eluldozesben akkor mivel vagy kulonb mint egy kadarista, vagy egy fanatikus szaudi erkolcsrendor mondjuk? Csak az eszmeid valtoztak, amit te helyesnek latsz, de az elv ugyan az.
Mátéék történetében szerintem sokan magukra ismerhetnek. Kis pénzgyűjtés céljából költöztek ki Angliába, aztán hazatértek, ahol hamar világossá vált, hogy az élet meglehetősen bonyolult tud lenni… így aztán megint elmentek. Hogy miért, az kiderül az alábbiakból. Három legnagyobb sikerem…..
orient 2018.11.28 14:31:47
@Arthamyr: mondjuk amiket te irsz azok okok. Amelyik kommeentre meg valaszoltam, az meg kb. annyit mondott, hogy mindenki egy csoro panelproli aki varosban lakik. En csak megmutattam a masik oldalt is. Innentol kezdve mindenki eldontheti mi tetszik neki.

Semmi koze a temahoz, de en varosban nottem fel es tuleltem. Minosegi idotoltes nem a haz vagy lakohaz fuggvenye. Ha apuci 3 orat ingazik naponta egy melohelyre az elegge drasztikusan lecsokkenti a "minosegi" idotoltest a gyerekekkel. Ha meg varosban laksz es szabadba vagysz akkor kimehetsz a hetvegen a vilag vegere kirandulni is a csaladdal ha akarsz. Nagyon lem latom az osszefuggest a ketto kozoett, de biztos en vagyok egyugyu.
orient 2018.11.28 14:37:30
@megvagyhadnagy: bocsika előző válaszom neked ment: @orient:

@Arthamyr: Bocsika. Előző válasz teljesen félrement, nem neked szántam.
orient 2018.11.28 16:54:04
@megvagyhadnagy: Ismetlem, olvasd el az eredeti kommentet amire reagaltam. A beszelgetes azzal kezdodott, varoson kivuli zoldovezet vs. vagy varosban lakni. Varosrol volt szo nem Budapestrol. Varos lehet Gyor, Szeged, Pecs, Debrecen is. Keresd vissza az eredeti kommentet amire irtam mert ha csak beleirsz egy beszelgetes kozepebe akkor az elegge zavaro anelkul, hogy ertened mire reagaltam. Az eredeti kommentben azt irta valaki, hogy tarsashaz az proli (Budapesten, Gyorben, akarhol), de a kinti kertes haz a tuti. En erre reagaltam, hogy ez izlesek es pofonok. Ha neked jobban tetszik akkor legy boldog, de leprolizni mindenkit mert varosban szeret lakni, kicsit tulzas. varosnak szamtalan elonye van: egyik, hogy nem kell autot venni, masik az ingazas, harmadik minden viszonylag konnyen elerheto. Igen gyorben is van szinhaz, de ennek megint semmi koze nem volt az eredeti beszelgeteshez. Es kerlek ne gyozz meg ott mennyivel jobb es en mennyire hulye vagyok a varosi elettel. En sem akarlak meggyozni az ellenkezojerol. He neked zoldovezet kell a boldogsaghoz tedd azt, csak ne hulyezz le mast akinek ez nem kell es mast akar.