Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Asphodelos

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w A zemberek alkonya 2010.02.05 06:50:00
  Végre országértékelés, már alig vártam. El kell mondjam, hogy rettentően utálom az egész műfajt, illetve az orbáni feldolgozását. A mintával, az amerikai elnök éves State of the Union-beszámolójával összevetve ordít a provincializmus, a paranoia és a pátosz, minden,…..
Asphodelos 2010.02.05 14:40:52
Kedves Árpád!

A ténymegállapításaiddal alapvetően egyetéertek. Azonban a következtetéseiddel nem egészen. Úgy vélem súlyosan alábecsülöd a placebó erejét. A jövendő választások egy ideig legalábbis merőben új helyzetet fognak teremteni. Nem a demagógia hiányát , azt sajnos nem. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ha egy törpe és politikailag súlytalan MSZP fog szembesíteni mindenkit a közel kétharmados társadalmi támogatottságú FIDESZ balfogásaival az más közérzettel jár mintha fordítva lenne. Azaz a támogatottság nélküli kormánypártot szapulná naponta, egy óriási támogatottságú ellenzék. Eképpen az átlag választópolgárok nagy része számára egy nyugodtabb időszak következhet, már a napi politikai lövészárok háború tekintetében.

Az egyetlen ismeretlen az egyenletben ily módon a Jobbik. Nem vagyok túl optimista, valóban tartok tőle, hogy a szükségszerűen bekövetkező kemény ( ha lehet még az átmeneti kormány gazdaságpolitikájánál is keményebb) gazdasági intézkedések sok embert ki fognak ábrándítani a jobboldali kurzusból. Kérdés, hogy mennyire radikalizálódik a politikai közélet. A 20. században volt már rá példa. Nem szeretném a Gömbös-Bethlen párhuzamot a Vóna-Orbán kettősre ráhúzni, már csak előbbiek naiv elvhűsége miatt sem, de van mit meríteni a történelmi tapasztalatokból...
Ámbár azt sem szeretném, ha a szabadelvű (direkt nem használnám az átszimbolizálódott liberális kifejezést) értelmiség újból beteljesítené sorsszerű kötelességtudatát, támadva azt aki szóbaál vele, beengedve a spájzba a radikálisok növekvő csoportját, akik viszont egyértelműen üldözendő cselekedetnek tartják az övéktől eltérő gondolkodást.

Ha a FIDESZ visszaszorulását kívánjuk, vigyázzunk mit kívánunk, nehogy rémálmaink teljesüljenek.

Maradok Tisztelettel!
w Szabadíts meg a gonosztól 2010.01.29 07:00:00
S az aranyba vont ég alatt, - mert beköszönt az ünnep - a szabadság sétára megy. Hős népe ágat lenget, s ő kézenfogva vezeti szép gyermekét, a rendet. József Attila: Május Kísértet járja be Magyarországot, a szabadságot gyűlölő kísértet. Undorító eszmék szerelemgyermeke,…..
w Nyugat, majmulás 2009.08.29 06:45:00
- Miért is legyünk toleráns, nyitott ország, amikor az itt nem szokás? – teszi fel a kérdést a kedves olvasó, és nem is egy, hanem sok. Arra a tök szimpla felvetésre válaszul érdeklődik, miszerint esetleg nem volna muszáj innen elüldözni – egyebek mellett,…..
w Nemzeti felmelegedés 2009.08.25 11:30:00
Közeledik a buziparádé napja, és ahogy közeledik, úgy lesz egyre idegesebb a felvonulni szándékozó homoszexuális vagy pártoló tag, a köcsögösködésre készülő szélsőjobb, meg az utóbbi megakadályozására hivatott rendőr. Igazából tudja, akár ki is mondja a…..
Asphodelos 2009.08.28 23:40:46
Tisztelt komment-olvasok!

(bocsanat az ekezetek hianyaert, nem magyar nyelvu a billentyuzetem!)

Kerlek benneteket mindenki a maga oldalan igazan gondolkozzon mar el azon a mondaton, amit azota is megcafolhatatlan igazsagkent tar elenk Douglas Adams zsenialis konyveben ( azok kedveert akiknek nem ugrik be: Galaxis utikalauz stopposoknak) "...csaknem kétezer évvel azután, hogy valakit felszögeztek a fára, mert azt mondta, milyen remek is lenne, ha az emberek a változatosság kedvéért kedvesek volnának egymáshoz..."

Nos probaljuk mar meg ezt ertelmezni...

Azoknak, akiknek az az erve, hogy jo jo, de hagyjanak ezzel beken csinaljak otthon ne az utcan, vagy azt gondoljak, hogy a menet egy provokacio, csak annyit mondanek: tisztesseges munkabol elo, Magyarorszagon adot fizeto MELEG emberek azert nem tombolnak meztelenul azokon a bizonyos kamionokon (nem mintha a menet eredeti celja ez lenne), mivel az ,aki ma bevalottan meleg Magyarorszagon, szinte egzisztencialisan lehetetlenul el, leszamitva a specialis eseteket. Ennel fogva altalaban olyan meg a "meleg tarsadalomban" is marginalizalodott emberek vesznek reszt nagy tomegben, (tisztelet a kivetelnek, es kerem ertsetek meg, hogy a trendrol beszelek es nem akarok altalanositani) akiknek lenyegeben mindegy, hogy valaki felismeri-e oket. Ugyanis nyiltan felvallalni/elismerni (kiki valasszon) a melegseget kollegak, baratok es a csalad elott kicsit sem egyszeru kerdes.

Azaz elfogadom, hogy a felvonulas egyes elemei messze tullonek a celon sokak szemeben. Azonban ennek is megvan a maga "haszna" akaratlanul es majdhogynem titokban noveli a toleranciaszintet...ma mar nem azon dobbenek meg az emberek ha valaki meleg, hanem azon, ha hirdeti. Ez tisztan latszik abbol, hogy kozismerten meleg "sztarokat" addig elfogadja a kozonseguk mig csak suttognak rola, elkepzelem ahogy nehany elismert ember nyiltan bejelentene a szexualis massagat, nyilvan elfogyna korulottuk a levego, meg kis hazank melegbaratnak mondott mediajaban is.

Azokra pedig akik kepesek ezert tojast dobalni es onmagukbol kikelve orditozni sok szot nem erdemes vesztegetni, epp olyanok mint az ultra fradi vagy ujpest szurkolok, (valamiben hinni kell, ha mas nem mezben vagy szexualis preferenciaban) A kodobalokra pedig a btk-ban van jopar paragrafus.

Hiaba no ebbol latszik hogy az ember, ember marad mindig, egy reszunk elfogadja, hogy csak azert utalni valakit mert mas a bore, hite, szexualis preferenciaja olyan evoluciosan belenk ivodott szinte allati oszton, ami az emberre valas hajnalan kifejezetten elonyos volt, mara viszont sok problemat szul. (ez messzire visz es nem akarom itt fejtegetni a csoportkepzesrol es a csoporton kivuliekkel szembeni agressziorol van szo) A tarsadalom egy resze ezt sosem fogja felfogni, na oket kell iranyitani, szelid meggyozessel vagy a torveny szigoraval az mar technikai kerdes, mikor mi celravezetobb.
 A hetedik kerület az áron alul eladott épületekkel, ledózerolt régi házakkal, és a helyükbe felhúzott igénytelen panelekkel betonozta be magát az építészeti közbeszédbe, úgyhogy amikor a Dob utcában megpillantottam a sárga és fehér falanszter, akkor egyből páradús…..
Asphodelos 2009.05.12 12:43:20
@hanadi:

azt hiszem felreertettel! Igen a tulajdonra kolteni kell, egy elagott alulrol szigeteletlen, ezert a talajviztol folyton felazo, es korszerutlen epuletgepeszeti megoldasokkal rendelkezo haz szakszeru felujitasa szazmillios nagysagrend, es akkor is kaptal egy zomeben rossz elosztasu, sotet, bar nagy belmagassagu es valoban szep homlokzatu epuletet.
Oszinten tegyuk mar a szivunkre a kezunket, hany olyan korfolyosos, eredetileg lakason kivuli wc-vel rendelkezo 7-8-9. keruleti hazat ismertek amire raillik a nagypolgari lakas jelzo, ez a kevesebb.

En errol beszelek!
Asphodelos 2009.05.12 14:38:57
@martin86:

Kedves Martin a mondandod megfogalmazasa feleslegesen aggressziv es primitiv:)

Igen sajnos laktam szutykos, korfolyosos hugyszagu, pesti berkaszarnyaban (no nem a lakok hugyoztak ossze direkt, csak az utolag a lakasokban kialakitott wc-ket nem birta a cso es omlott a hugy)

Nem erdekel, hogy ki milyen kokler epitesu lakasokat vasarol, az sem hogy mennyi buncselekmenyt kovetnek el az ingatlanfejlesztok Budapesten. Nem ez a tema. A tema az, hogy kell-e a lerobbant lelakott, oreg hazak helyere ujakat epiteni budapest sziveben?!

Igen kell!

Aki romantikazni akar a hugyszagban vegyen maganak hazat es ujitsa fel!
Asphodelos 2009.05.12 20:47:24
@jeannouvel:

Figyukaaa:"... a nickem az egyik legnagyobb újító mai francia építész neve,akit imádok és boldogan laknék a házaiban,akár egy olyan lebontott ház helyén, amit nem a tőke, meg a hozzád hasonló "pragmatikusok"(hú de finom vagyok) érzéketlensége dózerolt le, hanem a természetes elhasználódás vagy egyéb elfogadható indok."

kibujt a szög a zsákkból?! A franciaorszagi elhasznalodas nyilvan kulonbozik a nyugatbalkanitol... ott nyilvan nemes celok erdekeben bontanak, itt abszurdisztanban csak ugy rombolunk...

tenyleg nem erzed az ellentmondast???

@mcs:

ha nem haragszol amellett hogy minden tiszteletem, ugye nem akarod azt mondani, hogy egy atlagos lepukkant pesti berhaz minden lakojanak van 10M forintja, csak a kozos helyisegek felujitasara?!

a trend az, hogy a rossz levego, a parkok hianya es a szlomosodes miatt azok, akiktol elo egy varos kikoltoznek az agglomeracioba, ilyenek vagyunk no...

es ha a gazdasagi realitast a hazak allagat, es a szomszedokat figyelembe veszem azt kell mondjam szerencse, hogy a belso pesti keruletek nagyresze megy a lecsoba...

A nyifegesre pedig annyit mondanek meg, a reneszansz hazakat nem sajnaljatok, hogy az azokhoz kepest olyan csunya zomeben 1800as aztan 1900as evek eleji haz epult?

Nem gondolnatok bele, miert egyidos a belo keruleti hazak nagyresze, nem lehet hogy azert, mert valakik 200 eve ott mindent elbontottak es helyukre az akkori kornak megfelelo hazakat epitettek??

Esztetikai minosegrol lehet vitazni, de felesleges. Az ido megy es minden valtozik, meg ha Budapesten latszolag nem is.

En nem muemlek parkban akarok lakni, hanem egy tiszta varosban, ehhez ki kell cserelni az ottlakokat, akiknek vagy penze vagy lehetosege vagy igenye nem volt valtoztatni...ez van es ez tortenik minden normalis varosban. Azonban nem 100 evente mint Bp-en hanem folyamatosan.
Mandiner blog 199.999 2009.02.19 08:01:00
 Szabad vagyok és demokrata, az SZDSZ-es politikát azonban 1993 óta kozmopolita, kényeskedő nyálverésnek tartom. Mert más felfogásban élem meg magyarságom és az egyházak demonstratív alázása sem kenyerem. Néha ugyan eljátszom a gondolattal, hogy Gusztos Péterrel közösen…..
Asphodelos 2009.02.19 11:12:20
Felebarataim!

Nem hiszem, hogy sok elismerest fogok kapni a kovetkezokert, de nehany mondat erejeig hadd legyek advocatus diaboli. Eloszor is tojas koromban jobboldali egeszen pontosan FIDESZ szavazo voltam. Meg abban a megboldogult polgari korszakban, amikor nem a korona usztatasa, hanem a diakhitel, lakashitel, es a kozeposztaly tamogatasa volt eme politikai egyesules erdemi celja, talan emlekszunk meg ra...

Aztan ahogy a regi vicc poenja szol jott a "merules", elkurtuk elobb mi aztan ok is mindannyian elkurtuk. Kisekelyesedo demokraciankban, ahol mar az ovoda kiscsoportos beszelgeteseket is athatja a politikai dichotomia, egyszer csak itt allunk letolt gatyaval a csalanosban, sot inkabb gatya nelkul. A kormanyunk megnyutato szavai inkabb reszvetnyilvanitaskent hatnak, az ellenzekunk pedig azon a kis testeddzesen kivul, amit Ferink beszedet megelozo kivonulasai jelentenek, csak annyit tud, hogy neki most aztan mar nyerni kell, mert igy jo lesz. Mi sem tudunk tobbet!

Azert egy elveszett rendszervaltas margojara par bennem megfogalmazodott gondolatot szeretnek odabiggyeszteni...

Picit gondolkodjuk el azon, hogy lett egy nagy rendszervalto partbol (innentol nem off topic ez az SZDSZ-re vonatkozik) szavazotaborat vesztett, igazi neokon libertarianus ( Koka Jani) vezette kuszob-part. A pajtasok keson kapcsoltak, konspiracioban es agit-prop vonalon mindig is az "elvtarsok" voltak a jobbak. Lassuk be elgaloppoztak magukat...

Ami azonban meg erdekesebb, hogy tortenhetett meg, hogy egy ilyen partot most Fodor Gabor vezet.
A futtykorus most veheti kezdetet:
O ugyanis maradt ott ahol volt! Amikor a FIDESZ kibujt az SZDSZ ifjusagi tagozatanak szerepebol Fodor maradt az aki volt! Amikor volt kartarsai-pajtasai-elvtarsai, mar reg Buda valamelyik napos fensikjan epitkeztek, o meg mindig lakik ott ahol...
Nem ertek vele egyet sokmindenben, nem tudom magamenak a gondolatait elveit, DE (es nagyon nagy DE) olyan ember akivel erdemes vitatkozni, akinek elhiszem, hogy kepvisel valamit, akit tisztelek azert, hogy maradt az aki!

A partrol pedig: tud valaki nekem meg olyan magyarorszagi parlamenti partot mondani akikrol akarcsak feltetelezne ilyen fordulatot?

Maradok Tisztelettel!
 „A Magyar Hírlap „sztárpublicistája” azt írta, hogy a rendőröknek le kell lőni a cigányokat. Ez az alaptétel. Ehhez viszonyul mostanában erkölcs, hit és honszeretet. Az egyház és a köztársasági elnök hallgat. Az SZDSZ szintén.” - írja blogjában a…..
Asphodelos 2009.02.13 15:33:58
Sajnalom!

Sajnalom magunkat, sajnalom a jovonket, es azt a helyzetet amibe ujra es ujra belekerul a magyar ertelmiseg...

A vegletekben letezunk, az ertelmiseg nagyresze 200 eves almokat kerget, felreertes ne essek mindket szekertaborban.

Az egyik nagy alom az egy vallasu egy nyelvu nemzetallam ideaja, nyilvanvaloan a 19. szazad elejeig nyulik vissza, a masik eppugy felrevezeto, de talan megregebbi eszme a "Liberté, égalité, fraternité" 18. szazadi eszmeje, mindketto regen idejetmult. Ezekben az elvekben keresni a 21.szazadi tarsadalmi problemak megoldasanak ideologiai alapjait lehet, de nem hoz semmilyen valodi megoldast. Mivel sem nemzetallamok, sem egyenloseg nem letezik.

Azonban az europai kulturkorben vannak bizonyos normak, igen vannak, amiket pontosan ezeknek az elveknek a ket evszazados probatetele hivott eletre. Nem kell nagyon messzire mennunk, csak az elmult 60 ev pedajat alapul veve lathatjuk, hogy milyen kart okoztak az "egyenlosegpartiak" eppugy mint a "nemzetvedok". Europa levonta a tanulsagokat, finoman vagy kevesbe finoman utasitja el mindket szelsoseget.
Azonban mi! Nos mi meg nem!

Elegem van a kozos dobozba sajtolt gondoltaokbol, elegem van abbol, hogy, aki szocialdemokrata az csak "liberalis" lehet, aki pedig inkabb a nemezeti buszkeseget elteti az szuksegszeruen "fajvedo" kell legyen. Ugyan azok a hangok amiket a Nyugat ( nem felreertendo az irodalmi folyoiratra gondolok) kritikaibol olyan jol ismerunk.

Valahogy 100 eve nem sikerul kivergodnunk ebbol, valahogy mi mindig provincialis gondolkodasuak maradunk, valahogy nalunk meg mindig megjelenhet egy olyan ujsagcikk egy orszagos napilapban amilyenhez foghatoak a Völkischer Beobachterben annak idejen.

Igen kerem, weimarizalodunk, akar tetszik akar nem! Vannak torvenyeink amiket a politikai elit egesze ignoral. Vannak iratlan szabalyaink, amiket bar a tobbseg ismer senki sem foglalkozik vele komolyan.

Idaig jutottunk tunteteseken magyar allampolgarokat ok es felelossegrevonas nelkul szetver a rendorseg, es egy vezeto publicista a devians elemek lelovesere szolit fel....

Tessek mondani a zsido-katolikus-szekely-roman-liberalis-szocialdemokrata-nemzetiek most melyik sorba alljnak?!

Maradok Tisztelettel!