Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Heltai Jenő

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Muszáj Herkules írása   „Nyugodjék békében!” c. írásomat eredetileg egy gúnyosabb hangvételű valaminek szántam, s leginkább a két fő jelölt együttes kiválasztásának abszurditásán akartam élcelődni. Az események azonban egyre inkább drámai fordulatot…..
Heltai Jenő 2009.03.11 19:01:03
@Csöncsön: nem baj, hogy van az egyetemen gender studies, csak éppen nem tudomány, hanem egy aránylag új, balos szélhámosság, ami a voltaképpen women's studies-t jelent, s férfi és a női mivoltot az elnyomó és elnyomott viszonylatában értelmezi. Ez ugyanaz a lemez, mint a kortárs ballib (politikailag korrekt) értelmezési keret, amely mindent ebben a mezőben tárgyal. Szerintem minden nős férfi tudja, hogy a nők elnyomása kamu.

Ez kb olyan duma, mint Foucault szövege, hogy a heteroszexualitás burzsoá trükk. Ha esetleg az lenne, akkor vele szemben nem működödtt, hogy diplomatikus legyek ...
Húsz évvel ezelőtt, 1989. március 11-én tartotta első Országos Gyűlését a Magyar Demokrata Fórum, amikor elhatározták a szervezet politikai párttá alakítását. Azon az Országos Gyűlésen mondta első nyilvános beszédét a későbbi pártelnök és miniszterelnök. Akkor és…..
Heltai Jenő 2009.03.09 13:35:02
@Az Eleai Vendég: azért van egy fontos különbség a Muszáj Herkules, meg az Éleai Vendég (úgy is mint Ifjúsági Konzervatív Unió) között: MH (=Muszáj Herkules) nem pártmegrendelésre ír ...

S ez néha fontos dolog.
Heltai Jenő 2009.03.09 16:56:38
@RAMBO: Tölgyessy Szlovéniát és Csehországot hozza fel példaként. Szlovákia és Észország, a másik liberális éltanuló, azért járt más úton, mert a szlovákok későn kezdték, egy alacsonyabb szintről, mint mi, s hát a nyugati területek fejlődésének ára a kelet-szlovákiai területek szinte reménytelen lesüllyedése volt. Észtországban meg a szovjet birodalom megszünése után tényleg teljes gazdasági összeomlás volt. Tölgyessy azt is mondja, hogy azok az országok voltak sikeresek, ahol az új vagy újjászületett államiság adott lelkesedést az embereknek. Lásd pl. Szlovénia, Szlovákai és a Baltikum.
Tatárszentgyörgyön agyonlőttek két cigányt, egy ötéves kisfiú is sörétet kapott, hátulról. Esélye sem volt a menekülésre. Ehhez hasonló eset már többször is előfordult, az elkövetők szándéka akkor is egyértelmű volt, kilétük pedig bizonytalan. Novák Attila írása Annyi…..
Konzervatórium A kis masamód 2009.02.11 07:03:00
"A Magyar Demokrata Fórum negyedik elnöke – Antall, Für és Lezsák után – hosszabb időt töltött hivatalában, mint három elődje együttvéve. De könnyen lehet, hogy ő lesz a párt utolsó elnöke is, akinek emlékét pár év múlva már csak kalapkölteményei…..
Heltai Jenő 2009.02.26 19:07:31
Én valaha MDF tag voltam, az alapítástól 1996-ig, s akkor léptem ki, amikor Lezsák lett az elnök. (Antall őt csak Sumák Sándorként emlegette.)

Orbán akkoriban kezdett Lakitelekre járni. Neki rettenetesen imponált az akkor még jó állapotban levő infrastruktura, meg az MDF szervezettsége is, ami az akkori (1995-96) Fidesz állapotához képest tényleg jelentős volt. Szóval voltak MDF szervezetek mindenfelé az országban, Fidesz meg nem volt. S ez borzasztóan tetszett neki. Utólag visszatekintve, felmérte, hogy a párt és az infrastruktúra Lezsáknál és Borossnál maradt, így Orbán a győztes mellett döntött. Voltaképpen érthető módon. Szabó Iván egy szószátyár pojáca volt, aki rettenetesen idegesítette Borosst, s Orbán meg nem bízott benne, mert Szabó túlságosan jóban volt mindenkivel, leállt jópofáskodni Kunczével, s a Fideszben akkor is volt egy jó adag üldözési mánia. (Persze, ahogy a régi mondás tartja, attól hogy üldözési mániád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek.)

Mindenesetre, ma is azt gondolom, hogy jobb, hogy az MDF terhére akkor a Fidesz erősödött, mert az a méretnövekedés tette lehetővé, hogy 1998-ban a választásokat megnyerje. Ha három, közel hasonló méretű kis párt indul a jobboldalon, ráadásul külön, akkor nem lehetett volna az MSZP-t megverni.

Most szerintem leginkább egy teljesen gerinc nélküli pártvezetés, s főleg pedig egy csak a média-szerepléseknek élő, alapvetően buta nő túlélési akciójáról van szó. Én nagyon nem értek egyet azzal a nimbusszal, ami Bokrosnak van. Ő a tipikus jakobinus értelmiség, aki egy másik kurzus idején ugyanezzel az elánnal nyomna egy államosító, tervgazdasági mechanizmust. Az ilyen értelmiségieknél a tartalom lényegtelen, a metodika a lényeg. Bokros szerintem bankvezérként is leszerepelt, mert a BBank, ahol a privatizáció előtt ő volt a vezérigazgató, egyáltalán nem volt jó állapotban, csak ő sumákolt. Másképp, meg okosabban, mint Princz, de ő is sumákolt. S hát pénzügyminiszterként meg csődött mondott. Ugyanis egy pénzügyminiszternek nem a "szakmához" kell értenie, annak ott van az apparátus, hanem politikusként kell eladnia a programot. (Mint pl. Gordon Brown tette annak idején.) Egy rendes országban Bokros az olyan szövegei után, hogy Ruandában nincs is egyetemen, akkor itt is minek annyi, lemondásra kényszerült volna.

Szóval nekem ez a bajom Bokros jelölésével. S hát jellemző tényleg az önimádatára, hogy egyáltalán lehetett vele tárgyalni.