Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rozgonyi Tivadar

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igen, kicsit akadozik az adás, mert megszületett második gyerekem, és éppen egy megnyerhetetlen time management játékot játszom a családal. Pedig hat Checkpoint (két vendéges és négy mini) van tárban, csak a vágásra nagyon nehezen jut időm, szóval kis türelmet és megértést kérnék. Hogy érdemes…..
Rozgonyi Tivadar 2020.11.07 04:13:08
@Burwor: Egyetem után a Credit-Lyonnaisnél volt informatikai igazgató, aztán a navigációs rendszerek lett a szerelme, elment az NNG-hez (ő a Moha bá hang az iGóban), aztán Ausztráliába költözött, ott terjesztette az igét, most is ott van (de már nem NNG).
Rozgonyi Tivadar 2020.12.07 12:17:56
@Burwor: Osztálytársak voltak, ráadásul összesen két esztergomi volt az osztályban... megoldották. :-)
 A hazai étteremkultúrának több súlyos baja is van, és ezúttal a járványra nem is gondolok, egyszerűen kevés az elérhető, érthető és otthonos kisvendéglő, ahol a tömegek megszerethetnék és megtanulhatnák az éttermezés lényegét...
Kedves Barátaim az Úrban,  ilyet sem csináltam még, de mindent el kell kezdeni. Szóval itt van már a laborban egy Kobo Forma, csak meg kéne róla írni a tesztet. Meg is fogom, de addig is álljon itt egy kis kedvcsináló. Nem, a tesztben nem lesz Kindle Oasis...
A halál és az adók mellett a japán vonatok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják...
Manapság már egyre kevesebbszer adunk fel levelet - egyszerűbb emailt, SMS-t, üzenetet írni -, de az biztos, hogy ha a világ ezen tájan jársz, nem hagyhatod ki az a helyi kultikumnak számító posták meglátogatását!    Port Lockroy, Antarktika Az Antraktika legfőbb nevezetessége a világ legdélibb…..
A legtöbben a japánokat igazi trendteremtőnek, különcöknek látják. Mindannyian ismerünk szamurájos filmeket, híres ételüket, a sushit, vagy hallottunk már a hatalmas cseresznyevirág-ünnepükről. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a Sakura ünnep tiszteletére mindent, még a sörös dobozokat is…..
Jean Harlow (1911-1937) a '30-as évek egyik legnépszerűbb hollywoodi színésznője és szexszimbóluma volt, akit a Szőke Bombázó vagy a Platina Szőke becenevekkel illettek. Legnagyobb filmsikerei közé tartozott például a Vérvörös homok Clark Gable-el vagy a Közellenség James Cagneyvel. Jean Harlow…..
Rozgonyi Tivadar 2017.12.06 12:06:00
@Raul75: A platinum-ra is...
Évről évre gyermekek milliói küldik el kívánságaikat a Télapónak. Akadnak ezek közül nagyon aranyosak, totálisan olvashatatlanok és rendkívül viccesek is. Ez utóbbiakból válogattunk...
Viszont emiatt semmi okunk fanyalogni, ugyanis a ramen egy fantasztikusan finom, szintén ázsiai és szintén tészta alapú leves, így nagy öröm, hogy színesedik a kínálat. Bemutatom a legjobb helyeket, ahol érdemes megkóstolni.  Ez volt a saját készítésű, lusta ramenem [közben…..
Egyre-másra zárnak be a nagy bevásárlóközpontok az Egyesült Államokban, mert folyamatosan csökken a forgalmuk, az emberek egyre kevesebb időt töltenek bennük, ezáltal egyre kevesebb pénzt is költenek. De miért?..
Igen, persze, nyilván én voltam a fasz, hogy karácsony előtt 8 nappal úgy gondoltam, most is legyen egy online rendelési kör. Hiszen már egy csomó játék is sokkal olcsóbb a webshopban mint a boltban, ráadásul ki lehet kerülni a tömeget is, triviális. Fél szemmel már láttam híreket arról, hogy a…..
Rozgonyi Tivadar 2016.12.27 06:07:20
@Hakapeszi Miki: Igazából a sokkal kisebb cégeknél is ilyen rendszer van. De hadd meséljem el a másik oldalt is, egy icipici webáruház/forgalmazó szemszögéből:

1. A Posta minősíthetetlen. Egy darabig próbáltuk használni, de pl. amikor a második Franciaországba küldött csomag tűnt el nyomtalanul (csak az önköltsége 20 ezer forint körül volt a terméknek), akkor azért elég feszültek lettünk. Igazából én nem tudom eldönteni, hogy feszt lopnak a Postánál, vagy csak tökéletesen alkalmatlanok, de kizárólag akkor küldünk valamit postán, ha a megrendelő ragaszkodik hozzá, az ő felelősségére.
2. Az én korlátozott tapasztalatom szerint a szállítmányozók az emberiség legalja. Komolyan, én ismertem "ehunottniahune" szókincsű favágót, de az legalább azt a fát vágja ki, amelyikre rámutatsz. A DHL elhagyott a picsába egy csomagunkat, kiszúrta a szemünket egy ajándék kuponnal, hogy legközelebb ingyen küldhetünk valamit, fogadkoztunk, hogy nem, de egy ismerősnek segíteni akartunk, na, használjuk el, mert időre kell... természetesen 3 napot késett, mert két város közt pingpongoztak a csomaggal. (DHL-lel sem fogok semmit küldeni, csak ha fegyverrel kényszerítenek.)
3. A futárcégek születnek és halnak, mindig jön valaki, aki valami zseniális új húzással próbál operálni (áfát csal, jövedelemadót is csal, szlovák a cég, szekrényből szekrénybe szállít csak, satöbbi), aztán a magyar realitások mellett tönkremegy.
4. A sokak által dicsért DPD futár egy hétig nem vette fel a csomagunkat, de felhívni SEM lehetett őket, hogy mivammá. Bedühödtünk, felhívtuk a sok év alatt egyetlen megbízhatónak (de nem a legolcsóbbnak) bizonyult partnert (értsd: az ügyfélre nem terheltük rá, buktunk úgy 600 forintot), délután elvitte a csomagot, majd pár órával (vagyis egy héttel) később megjelent a DPD-s futár és meg volt sértődve. Nahát.
5. Csak érdekesség, a "NEM fizetünk előre"-hez adaléknak: ügyfél kizárólag utánvéttel hajlandó vásárolni, Zalalövőre kéne szállítani (vagy Tuzsér, mindegy, a nagyságrend a lényeg), de a mi futárunk drága, szállítsunk a XYZ céggel... két napnyi veszekedés után megemlítjük, hogy "és tetszik tudni, hogy készpénzfizetés esetén 5% kedvezmény jár?" Nahát, épp holnapután jár amúgy is Pesten... :-)))

Próbáltam NEM érzelemmentesre írni a fentieket, de talán látszik, hogy tisztességes eladóként sem egyszerű, még úgy sem, hogy mi aztán tényleg nem ebből élünk. Gondolom, ahhoz, hogy egy emag.hu nyereséges legyen, olyan mértékben kell leszállítania a színvonalat minden téren, de olyan...
Az okostelefonok világában ma már nagyon sok dologban képes a telefonunk segíteni. Megmondja, merre menjünk, ha eltévedtünk, megnézhetjük, hol a legközelebbi bolt, mikor jön a busz vagy a vonat stb. Nemcsak ilyenekre lehet azonban használni, hanem például a tanulásban is nagy segítséget nyújthat,…..
Rozgonyi Tivadar 2016.12.16 16:03:36
@polgári kór: Sokfélék vagyunk. 4 nyelven én is beszélek elég jól, de sose bírtam _szavakat_ magolni (és nem is értem, mire jó). Kifejezéseket, mondatokat még csak-csak, de szavakat...
Hogy konkrét példával is megvilágítsam, mire gondolok: akárhány emberrel találkoztam, aki magolni próbálta angolból a "phrasal verb"-eket. Aki erre képes, le a kalapot előtte, de nem is nagyon találkoztam olyannal, akinek ment volna. Szerintem képtelenség is könnyen, tartósan megjegyezni a "call at", "put out" és hasonló dolgokat. Helyette viszont mondjuk a "put out the fire"-t érdemes megjegyezni (mnemotechnikai trükkökkel, például egy slágerből, vagy akár a ritmusát, ordítva, énekelve, bármi), és akkor tanultál egy használható kifejezést, plusz bármikor emlékezni fogsz, hogy mit jelent a "put out".
És ha már alkalmazások, a Duolingo százszor jobb, mint bármi szómagoló. Legalábbis a dán kurzus, amit én próbáltam, azt okos emberek csinálták.
Rozgonyi Tivadar 2016.12.16 16:34:18
@polgári kór: Persze, a világért nem azt akartam mondani, hogy a Duolingo elég bármire is. De játszani meg nekiindulni nagyon jó, pláne ezen az áron... :-)
Talán az Android legnagyobb ereje az applikációs hálózat sokoldalúságában rejlik. Bőven több mint egymillió applikációt tudunk letölteni a Goolge Play áruházból, amelyek már billiószor le lettek töltve több millió ember által a világon. Hasznunkra válhat a produktivitás, szórakozás, információ…..
Rozgonyi Tivadar 2016.11.30 03:06:11
@Nbl: A Swype maga borzalmas, de a diktálós része kéjhömpöly. Nem is ugyanaz fejlesztette... :-)
Rozgonyi Tivadar 2016.11.30 14:34:07
@sundi titi: Naná. A Dragon alkalmazásai régóta híresek, de az asztali, PC-s diktálószoftvereik csak a nagy nyelveken tudnak. Ez viszont felküldi a hangodat a Dragon szervereire, azok megcsámcsálják és visszaküldik, hogy szerintük mit mondtál - meglepő hatékonysággal, feltéve persze, hogy nincs istentelen zaj és tényleg magyarul beszélsz (nem "vok" meg "szomy"). És ki kell mondani a központozást ("hogy vagytok kérdőjel").
És tud még vagy 30 másik nyelven is, én angolul meg japánul is használom, igen jó.
  Kicsit hosszúra nyúlt szünet után folytatom a bejegyzéseket a Denver modell használatáról. Az eltelt idő is csak abban erősített meg, hogy a PECS és napirend mellett a másik legjobb dolog a Denver bevezetése és használata volt otthon. Mivel lassan haladt a fordítás, vagyis egyáltalán nem tudtam…..
Rozgonyi Tivadar 2016.10.27 03:02:09
@Saasanita: Márminthogy valaki aktívan dolgozik ezen, veszi meg a jogokat hivatalosan, fordít(tat)ja, időt/pénzt öl bele? Csak mert akkor nem ajánlanánk fel ilyen irányú segítséget feleslegesen... :-)
Miközben a nyugati kultúrkörben egyre nagyobb hangsúlyt kap a munka és magánélet megfelelő viszonya, addig Japánban egyre komolyabb problémát jelent a „karoshi”, ami nem más, mint amikor az emberek konkrétan belehalnak a túl sok munkába...
Rozgonyi Tivadar 2016.08.03 16:44:45
Én értem, hogy ez egy remek téma, csak sajnos a nyolcvanas években kellett volna megírni. Akkor valóban 2200 óra/év körül mozgott a japán átlag. Ha esetleg a cikkíró vette volna a fáradságot, és megnézi mondjuk az OECD statisztikáját, vagy akár csak a Wikipédiát:
en.wikipedia.org/wiki/Working_time#Average_annual_hours_actually_worked_per_worker ,
akkor szembesült volna a ténnyel, hogy ez a szám igen durván lecsökkent és nemcsak papíron (tényleg nem engedik túlórázni pl. a közalkalmazottakat stb.), konkrétan 2014-re JÓVAL MAGYARORSZÁG MÖGÖTT VOLT. És természetesen van egy csomó gond, van sok hülye cég, továbbra is van, aki halálra hajtja magát, hosszan sorolhatnám, de Japánban jelenleg pont nem a kurva sok dolgozás a legnagyobb probléma. Se a második.
Kezdhetném így is: Európának, benne Magyarországnak soha ekkora szüksége nem volt még hazaszeretetre, mint a mostani időkben. Az Európai Unió az eddig tapasztalt legnagyobb válságát éli, a gazdaságot csak az olcsó munkaerő és hatalmas adókedvezmények miatt ide települő cégek tartják életben.…..
A magyar munkaerőhiány tovább fokozódott. Rekord magas értéket ért el a betöltetlen álláshelyek száma. Ma már nemcsak arról lehet beszélni, hogy bizonyos magas kvalitást igénylő iparágakban (mint például az IT-szektor), nem találnak a cégek megfelelő munkaerőt, hanem az…..
Rozgonyi Tivadar 2016.07.14 08:55:01
@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: A magyar _munkaerő_ jelentős része nem versenyképes. Egy cég, amelyiknek sikerül felvenni jó minőségű munkaerőt Magyarországon, még mindig meg kell, hogy küzdjön egy csomó nehezítéssel (bürokrácia, korrupció, adózás stb.), de még akár azt is lehet mondani, hogy igen, ezeknek van esélye.

De a cégek igen jelentős része, külföldi és magyar egyaránt azzal küzd, hogy lehet, hogy nagyon olcsó a magyar munkaerő, de sajnos nagyon rossz minőségű is (jelentős része gyakorlatilag használhatatlan), mind a képzettségét, mind a mentalitását tekintve. És az, hogy egy cég folyamatosan kínlódik azzal, hogy fel legyen töltve az alkalmazotti állomány, igenis versenyhátrány.
Ez most személyesebb lesz a szokottnál. Az a nagy helyzet, hogy van egy fiam, aki alig három és fél évvel idősebb a blognál. Mint olvasás (és a könyvek) iránt elkötelezett szülő, nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan és miképpen lesz belőle is olvasó ember. Erről szól ez a bejegyzés.  (Nem, másfél…..
Amiképpen azt a remek Metiheteor podkasztban megmondták, 2015 többek között azért is volt jó év, mert közép, alsóközép kategóriában is felbukkantak a használható eszközök, amelyek - nevükből adódóan - nem csúcskategóriások, ellenben sokkal barátságosabbak a családi költségvetésre nézve. Az Amazon 50…..
E-könyv olvasók Keres-kínál 2010.08.17 08:07:00
Úgy látom, a bel- és külkereskedelmi helyzet már odáig fokozódott, hogy érdemes lett önálló topikot nyitni azoknak az olvtársaknak, akik szeretnének kinőtt, meghaladott vagy más okból eladósorba került olvasóeszközeiknek piacot keresni. Ugyancsak ide várjuk szeretettel azokat,…..
E-könyv olvasók A kézműves DRM 2015.10.24 08:03:18
Kedves barátaim az Úrban,  volt idő, amikor kifejezetten sokat pörögtünk a DRM kérdésén. Azóta azonban sok-sok gigabájtot töltöttel már le ekönyv formájában, és hála istennek a magyar piacon már csak a puha DRM-mel szerelt könyvek számíthatnak eladhatónak, kemény DRM-mel…..
Rozgonyi Tivadar 2015.10.25 17:56:08
@manager2008:
1. Ki a franc akar PDF-et olvasni könyvolvasón?
2. Az összes igazán komolyan tolt nyilvános kulcsú infrastruktúra halála a lejárt tanúsítványok visszavonási listája, ami idővel borzalmas méretűre nő, és vagy kezeled rendesen, vagy úgy jársz, hogy lejárt/visszavont tanúsítványokat is elfogadsz... (en.wikipedia.org/wiki/Revocation_list)
Kedves barátaim az Úrban,  volt már erre olyan, hogy megpróbáltuk kicsit megszondázni a közösséget, vajon min és hogyan olvas, illetve mennyit lenne hajlandó ekönyvekre áldozni, igaz azóta elég sok víz lefolyt a Dunán, illetve egész rendesen elindult a piac az ő…..