Regisztráció Blogot indítok
Adatok
V.A.Lucky

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HamPLÓ Szép régi világ: a posta 2009.02.11 19:30:00
Megint szerencsém volt ajánlott küldemény átadása végett sorban állni negyven percet (de lehet, hogy negyvenöt volt). Eredetileg már tegnap este el akartam menni a hivatalosított papírárúért a nagy szürke házba, de láttam, hogy nem lehet beférni (kilóg a sor a sorbanállós…..
V.A.Lucky 2009.02.12 00:06:32
Hááát,aki egy kicsit is ismeri a posta belső világát, azokat a felméréseket,amiket nem postai szervezetek végeznek - persze minden eddigi szavamba is bele lehet kötni,hiszen kötekedem tehát vagyok -szóval az jókat mosolyog a kommenteken.
Én szívemből kívánom,hogy jöjjön már el végre a postai piacnyitás, és vegye már észre magát a tisztelt nagyközönség.Mert az tuti,hogy nincs olyan marha tőkés,hogy postai felvevő "hivatalt" nyisson - az kész ráfizetés,ha csak postával foglalkozik.A konkurencia majd a kézbesítésből mazsolázza ki a nagy falatokat, és a postán ott marad majd a törvényi kötelező szolgáltatás,nyomott árakon, és jöhet az állami támogatás.
Nem, nem állítom, hogy a posta tökéletes.Messze nem az.
A fővárosban valóban óriási a sor - de nem azért, mert akkora hülyék lennének a postán,hogy direkt kiszúrnak a közönséggel ,akikből élnek - mert belőlük élnek, állami támogatást a posta több mint 10 éve nem kap, de nyereséges - ha nem is tőzsdeképesen.Hanem azért, mert egyszerűen még a fővárosi postás bérekért sem találni arra alkalmas munkaerőt.Mert a postás munka egyáltalán nem könnyű. De az élet már csak olyan,hogy a postán kisebb bérért kell többet tudni és bírni, mint magasabbért a bankokban,ahová előszeretettel mennek át a kiképzett postások.
Szóval volt 3200 posta és ebből azokat, amik valóban csak vitték a pénzt - amiből még több postát lehetne Zugló 1-es szintre emelni,minél előbb - azokat felváltották a mobilposták, és bár a politika egyből lecsapott rá, ma ez a terület kapja a legkevesebb panaszt és a legtöbb dícséretet és a nyugati posták is érdeklőnek iránta - mert a pénz ott még jobban számít. És ja: ott nem postai feladat a kistelepülések vonzóvá tétele.....
És beindult a postapartner program, aminek - láss csodát - éppen az a célja,hogy az önmagában veszteséges postákat kivehessék vállalkozók,hogy még több lábon állhassanak - a posta ugyanis megbízható, fizetőképes partnere ezeknek.Azaz éppen a falurombolással egykor vádolt posta ma az a cég, ami a magyar kisvállalkozóknak ad lehetőséget stabilabb működésre, és spórol meg felesleges kiadásokat,amiket a meglevő igen nagy hálózat fejlesztésére fordít.
Hogy ne kelljen sorba állni 15percnél tovább - ahogy az az eu-ban dívik.
Nem, a posta nem komcsi csökevény. A MÁV, a BKV, számos lusta önkormányzat és önkormányzati hivatal, meg földhivatal sokkal inkább az.Azok százmilliárdokat visznek el évente, a posta megtermeli a nyereségét és 38 000 embernek ad munkát.És készül a piacnyitásra,éppen azért,hogy a magyar jó magyar postája legyen, mint egykor rég volt, és kb 10-12 év alatt pótol be 40-50 évnyi lepusztulást - vajh melyik cég tette meg ugyanezt?
Persze addig is lehet sajnálkozni, lehet azon morfondírozni,hogy nem olvasom el a feliratokat mert nem én vagyok a postáért és hasonló lózungok - ezt mindenki tudja.
Hogy miért nem lehet mindent egy helyen? Gondolja csak el mindenki,hogy pl a nyugatinál lévő postán hogy haladna a sor,ha a kisasszonyok 10-20 métereket szaladgálnak egy-egy levelet megkeresni - mert ugyé egyszerre csak egy helyen van fizikailag a levél vagy más. Hát ezért,többek között.
Szegény amerikaiakat sajnálom, ők nem kapnak levelet,ha nincs kint az előírt helyen a postaláda. De a magyarok sem fognak kapni, mert majd az áhított maszek kézbesítő cég csak oda fog kézbesíteni,ahol van postaláda, utcanév, és a ládán a címzett neve. Mi lesz akkor a Dunakanyarban?Ismeri valaki a hazai postatörvényt vagy kormányrendeletet? Mert a maszek erre fog hivatkozni, neki nem lesz pénze a nagy magyar szerencsétlenkedésre és addig tönkremegy, amíg minimálbéres bérmunkás kézbesítői megtanulják mindazt a titkot (ki hol lakik valójában) amit a mostaniak tudnak ( a régiek).
Értelmes kritikára szükség van, de a szokásos pesti nyafogásra és szűklátókörűségre nincs.
Persze megértem a fővárosiakat, Budapest lesz egyre-inkább a legnagyobb kommnunista csökevény....Büdös,koszos és nagyon-nagyon sokba kerül mégis.....
Minden értelmes kritikára és jogos panaszra szükség van,hogy minél előbb lehessen majdnem mindenki elégedett a postával.
Csak nyafizásra nincs szükség,hamis lózungokra és a hazai realitások nem ismeretére. Azzal tele a padlás - s lám hová jutottunk.
Ápropó: most tényleg, miért olyan furcsa,hogy egy levél 300 Ft-ba kerül - nyilván nem a legkönnyebb vagy legegyszerűbb, mert az még mindig 100 alatt van - miközben 290 egy bkv jegy ára. Miért várunk nyugati színvonalat szocialista árakon?? És még meddig????
Segítek: az elsőbbségi levelek 93-94 százaléka a feladást követő munkanapon a kézbesítőnél van és viszi ki.És ezzel messze nem elégedett a posta, de amúgy eu-s szint.
Nemcsak kerületből kerületbe - mert a világ ennél azért nagyobb - hanem pl Kőszegről Záhonyba is. Na?
Az persze baj, ha a postás kisasszony közben beszél valakivel a telón - bár sokszor az ügyféllel beszél, aki hosszasan érdeklődik - persze persze miért nincs valaki aki a telefonokat kezeli: hát mert akkor ki ülne az ablaknál??
Én így látom. Lehet zúdítani rám bármit, nem ez számít....
Az számít,hogy a posta, aminek annak idején jól elcseszték a feldarabolását ( Matáv, Antenna Hungária, Posta ) és ami miatt sokáig tőkegondokkal küszködött, a saját erejéből újul meg - de csodák nincsenek.Nincs egyik pillanatról a másikra ördögből angyal.Még a kommunista mesékben sem...
V.A.Lucky 2009.02.12 00:08:25
@I-brahi: A posta nem használja senki adóját.
Akkor sem,ha nem hiszi el néhány ember.
Egy állami vállalatnak nem kötelező állami támogatást adni.
A posta nem is kap.
De nem kell elhinni....
V.A.Lucky 2009.02.12 00:09:55
@MOKShee: A posta és a MÁV problémája ég és föld.
De adjuk el - de mit is? Jogokat?
Tán szerzőiket? :))
Jó,adjuk el.
Kinek kell......