Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rákóczis first foot

1 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szerepjáték egyik élménye, hogy úgy érezheted, mint ha egy regény hőse lennél. Átélhetsz olyan kalandokat, amiket a szeretet könyveid hősei élnek át. Sokan előbb kezdenek el fantasy könyveket olvasni, mint szerepjátékozni (ezzel én is így voltam), szóval teljesen a blog profiljába vág, ha kicsit…..
Rákóczis first foot 2022.12.07 11:19:33
Halihó!

Most találtam rá a blogodra, 32 éves fejjel (pár kisebb-nagyobb, 6-7 évvel ezelőtti M* kalandot leszámítva) KEZDŐ szerepjátékosként. Ahogy olvasgatom a posztjaidat, tetszenek az észrevételeid, különösen a meséléssel kapcsolatosak. (Gyors megjegyzés: illegálfordítást találtam a DnD 5e PHB-ból, ha még mindig vágynál a dologra.)

Elsősorban azért kommentelek, mert habár eddig elkerült a szerepjátszás, a fantasyirodalomba rég beleástam magam. Ha ezek nem voltak meg, ajánlom elolvasásra, nem feltétlenül a remekművi megalkotásuk, hanem már csak a fontosságuk miatt is:

- Robert Jordan: Az Idő Kereke (a világ leghosszabb fantasyszériája, ha a 0. előzménykötetet is beleszámítjuk).
- Steven Erikson: Malaza-széria (remélhetőleg a Deltánál lesz teljes kiadás, az Alexandra csak a 8. kötetig jutott + ez a leghosszabb, ha Az Idő Kereke 0.-t nem számítjuk abba a sorozatba).
- Ursula K. Le Guin: Szigetvilág-széria (lassú sodrású, elgondolkodtató, szépirodalmi stílusú fantasyk, talán Tolkien legközelebbi rokona - szép szöveg, a magyar fordítás néha elúszik a giccsen).
- Neil Gaiman: Sandman (ez ugyan képregény, de méltó helye van a fantasy történenetében).

Úgy tűnt, hogy inkább a klasszikusabb fantasyket kedveled, a Sandmant leszámítva a fentiek oda sorolandók. De van itt pár, ami kilóg a sorból, egészen új világokat és új tapasztalatokat nyitva meg. Ezek azok, amiket csak simán ajánlok, mert jók:

- China Miéville: Bas Lag-sorozat (végtelenül elborult, gyakorlatilag sosem lehetsz benne biztos, hogy ez most akkor tényleg fantasy-e, leginkább a new weird címkével szokás illetni, ami a horror egyik alzsánerének kijáró kategória - holott maguk a könyvek nem horrorisztikusak).
- N.K. Jemisin: Az ötödik évszak (szuper mű és a folytatásai sem rosszak - külön felvillanyozó zsánerirodalomban E/2-ben megírt sztorit olvasni).
- Moskát Anita: Horgonyhely (egyrészt kell egy magyar is, másrészt rendkívül egyszerű mágikus "szabállyal" csavarint egy-kettőt nem csak a megszokott fantasyn, de a saját világán is - mindezt úgy, hogy nagyon szépen rezonál a mi világunk társadalmi feszültségeire).

Ha kedvet kaptál a fentiek alapján, akkor jó olvasgatást, ha meg nem... hát, annyi baj legyen. :D

Üdv:
PMA
2012 tájékán a young adult, azaz a hivatalosan fiatal felnőtteknek, valójában gyakorlatilag tiniknek szóló filmek (regényadaptációk) virágkorukat élték. Nem sokkal korábban fejeződött be hatalmas csinnadrattával, rekordokat döntögetve a Harry Potter-széria, ekkor ért véget szintén óriási felhajtás…..
Eleinte még csak elkeserítő, de később már szörnyű is a kép, amit 2027 Angliájáról fest Alfonso Cuarón filmje. Az összeomló, kaotikus világ minden tájáról a nehézségek árán, de még kitartó Nagy Britanniába menekülnek az emberek, ahol viszont gettókba zárják őket. Ezen…..
Rákóczis first foot 2015.07.17 21:29:14
@Terézágyú: Hát ez a mesterséges sperma egy elég elborult ötlet, javaslom írj belőle legalább egy sci-fi novellát, ha nem is regényt. Tekintve, hogy az egy sejt, vagyis önmagában is élet, aminek ráadásul az a speckó feladat jutott, hogy közvetítse a férfi génállományát, hát, az ilyet nem lehet könnyű mesterségesen pótolni. De írd meg és én olvasnám.
Tavaly az X-Men: Az eljövendő múlt napjai kapcsán már összeszedtük a legrandiképesebb mutáns csajokat. Mondjuk ki: ledobtuk a spiné-bombát és a Zinternet zabálta. Hiába no, milliónyi geek szeretne ezekkel a lányokkal legalább egy kávét meginni! Most listáztunk egyet újra! Egy…..
Rákóczis first foot 2015.05.06 15:05:37
Wachowskiék – akik valaha még fivérek voltak, mára viszont max "testvéreknek" definiálhatjuk őket – másfél évtizedes jelenlétükkel a hollywoodi (látvány)filmgyártás számottevő alakjaivá váltak. Az 1996-ban a Fülledtséggel debütáló, majd 3 évvel később a Mátrixszal…..
Rákóczis first foot 2015.02.04 16:33:06
@doggfather: Hadd bulvározzon kicsit a szerző!

@st ranger: A lista sorrendjével teljes mértékben egyetértek, AZONBAN. A Felhőatlasz szerintem egy übergáz wannabe-dráma, ami tele van filozófiának nevezett Coelho-ömlengéssel (ha meg igazi filozófia van benne, az semennyire nem hat művészinek, mivel konkrétan szó szerinti idézetek vannak beemelve, átgyúrás nélkül, ami NEM ÍRÁS). Képileg szép, a 6 sztoriból mondjuk 2 ki is van találva és a zenében igazat adok, az nagyon jó lett.
Rákóczis first foot 2015.02.04 16:34:33
@Rákóczis first foot: Ha meg ezt kifejtem valakinek, akinek tetszett a film, lecsesz, hogy nem értettem, pedig ez maga az élet. Szomorú sors. :(
Alan Turing brit matematikus a huszadik század egyik kiemelkedő személyisége volt, ő a modern számítógép-tudomány egyik atyja, korát messze megelőzve írt tudományt a mesterséges intelligenciáról, számos fontos matematikai alaptézist fektetett le és nem mellesleg évekkel…..
Rákóczis first foot 2015.01.29 16:54:21
@maxval bircaman szerkesztő: Köszönjük, értékes hozzászólás.
Itt az év végi hajrá, ami egyszersmind az ultimate listázások ideje is. Roboraptoros szupercsapatunk összeült és heves brainstorming közepette kialakította 2014 legelcseszettebb filmjeinek 25-ös rangsorát. A sorrend természetesen reprezentatív, de miután mi mondjuk, azért mégiscsak…..
Rákóczis first foot 2014.12.31 14:59:28
@scal:

Én, Frankenstein

Hát, ezzel nem tudok egyetérteni, okádék egy film, ami csak arra volt jó, hogy jól nézzen ki. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen szuper karaktert, mint Frankenstein szörnye sikerült (ismét) a porba alázni. Gratula az alkotóknak hozzá.

Expendables

Egy akciófilm-széria, ami csak azért létezik, hogy egykor volt akciósztárok önreflektív módon röhöghessenek dicső karrierjük dicstelen végén akkor sem lesz jó, ha még 6-ot csinálnak belőlük és TÉNYLEG írnak forgatókönyvet is.

Herkules

Ebben egyetértünk, a Herkules legendája körülbelül úgy gyalázta meg Herkules mítoszát, ahogy az Én,Frankenstein a szörnyét.

Lucy és Transzcendens

Komolyan? Azért nem tetszett, mert nem a néző lett benne Isten? Hagyjuk már! Ott van a Dűne-regényfolyam, ami egy az egyben erről szól, mégis imádom. Ez a két film viszont csak szimplán borzasztó trágya lett.

A többit vagy nem láttam vagy egyetértek veled.
Rögtön az elején tisztázzunk valamit. Nem az nem érdekel, hogy ebben az országban az emberek nyomorognak, amíg én itt ülök és blogposztban osztom meg a véleményemet a világ dolgairól, mert ez - amellett, hogy piszok szomorú - igenis fontos. Nem is az, hogy a politikusok úgy…..
Rákóczis first foot 2014.12.22 01:05:01
@tesz-vesz: :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Meg kell mondjam, nagyon nehéz dolgom van, hogy ne küldjelek el mindenfelé, ahol a miénknél melegebb az éghajlat. Nyomod itt az ultrakonzi gyökérségeket, közben meg azt sem tudod, hogy úgyamúgy a "lófasz és esti fény" egy magyar közmondás, nem az én találmányom. Amúgy meg ha nem tetszik ez a remek nyelvi fordulat, akkor... Á, hagyjuk, a te reszortod engem lehazaárulózni, folytasd csak nyugodtan. Vicces, ha az embert egy Aranyszatyor-díjas proli osztja ki jó modorból.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
1991-ben, két évvel a zseniális kalandot követően Bill és Ted visszatértek, hogy egy hasonló, de mégiscsak kicsit másabb kirándulás keretében idétlenkedjenek nekünk. Ekkorra már egész tekintélyes rajongótáborral is rendelkeztek és az első film korrekt bevételeit követően…..
Jómagam már A Gyűrűk ura filmeken sem pörögtem annyira (annak ellenére, hogy nagyon szeretem a könyvek világát, vártam és szerettem a filmeket) de anno mikor bejelentették, hogy az alig 200 oldalas könyvből, A hobbitból egyenesen TRILÓGIÁT fognak készíteni, félni kezdtem.…..
Rákóczis first foot 2014.12.19 09:54:20
@Zsolt Berta: Az Éjjeli féregre például nagyon megéri mozijegypénzt kiadni, még ha nem is annyira geek.
Idén a 11. adásunkkal zárjuk ezt az évadot, melyben Dr. Hardlove mesél az orosz geek élményeiről! Hol volt ő? Mit is csinált pontosan? Miért? Vannak-e geekek Oroszországban? Garantált (o)rossz szóviccek, elmélkedés a magyar és orosz identitásról! Vajon fáznak-e az oroszok fával?…..
Alternatíva Megjöttünk:) 2014.12.16 08:04:22
Pontosabban visszajöttünk, mármint ide a Blog.hu-ra, de lehetetlen volt kihagyni az utalást Gyurcsány Ferencre, a magyarországi közélet alfájára és rómeójára. Lassan hét éve, hogy a győri Révai Miklós Gimnáziumban megszületett az Alternatíva. Kicsiben kezdtük: az ottani…..
Az a keserű igazság, hogy Ridley Scott ezt a filmet nagyon eltolta. Nem kicsit, nagyon. Olyannyira, hogy még a mester hozzám hasonló tisztelői is csak álmélkodni és sűrűn sopánkodni fognak majd az alkotást nézve, miután az nem egyszerűen több sebből vérzik, de úgy rossz, ahogy…..
Bár úgy tűnhet, hogy a médiát, az információ-áramlást és a globalizációt már minden oldalról megkritizálták, Az éhezők viadala harmadik részének első felvonása még az eddigieknél is érzékletesebben veszi elő a kérdést. Ugyan ezúttal is a személyesség és a…..
A héten érkezik Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész, így lelkileg már készülhetünk arra, hogy sok baráti beszélgetésben előkerül majd témaként. Összegyűjtöttünk néhány infót, amiket bedobálva minden Katniss-hívőt levehetünk a lábáról. 1. A The Hunger…..
A Roboraptor Podcast második évadának első felvonása NAGYON LASSAN a végéhez közeledik. Dr. Hardlove visszatért szibériai száműzetéséből és hamarosan az éterben is újra hallatja hangját. A következő egy hónapban még erősen jelen leszünk a hétköznapjaitokban…..
A magyar science-fiction talán legtalányosabb darabja a 2009-es 1 című film. A Stanislaw Lem írásának adaptációját nem övezte kiemelkedő siker, nem azért mert rossz lett, hanem mert nem lett egy kifejezetten közönségbarát film. A filozófiai krimi gondolkodásra készteti a nézőt,…..
Legújabb különkiadásunkban, a kortárs magyar rendezők egyik legnagyobbikának, Pálfi Györgynek aktuális filmjét a Szabadesést elemezzük Lézer Liza szerzőnőnkkel. Pálfi azért is az egyik legizgalmasabb magyar direktor, mert jóformán a Taxidermia című filmjén kívül az összes…..
Újonnan induló videó-sorozatunkban a magyar képregényes élet fiatal arcai mutatkoznak be. Őszintén nyilatkoznak a kezdeti időkről, terveikről, vágyaikról és arról, hogy „mennyire is éri meg képregényezni Magyarországon”. Jellemzően semennyire, de sokuknak nem is ez az, ami…..
E heti vendégünkkel 'Ron és Neridával' beszélgetünk a már végtelenségig ismert Marvel-filmek sikeréről és azt pedzegetjük, hogy mi jöhet majd a Guardians of the Galaxy után. Korábban már foglalkoztunk ezzel a jelenséggel itt, a Guardians kritikáját pedig itt olvashatjátok. 10…..
Rákóczis first foot 2014.10.06 19:14:26
@doggfather: Egyetértek azzal, hogy megosztó, mert hiába a jó kritikák, a filmnek számos hibája van, a legnagyobb, hogy kiszámítható. Amúgy tényleg kiugróan jó, főleg az 1-hez és a Thor 2-höz képest (de nekem még az Avengersnél is jobban működött). Viszont ha valaki csak felében-harmadában követi a Marvel-filmeket, az nem fogja csak a jó kritikák miatt megnézni, mert úgy fogja kezelni, hogy "Amerika kapitány=fos".
Nem kéjesen, inkább szomorúan figyeljük a tulajdonképpen nem okos, csetlő-botló, de legalább baloldalinak mondható jelöltjét feltehetően ok nélkül egy jobboldalinak mondott bajuszmesterre cserélő balos pártok utolsó rúgásait. A Bokros mögé csak részben (darabokban)…..
Ezennel megkísérlem a lehetetlent: összeállítani egy listát a horror többszörösen koronázott, mindenkori királyának műveiből készült legjobb filmadaptációkból. A lista, mint minden hasonló összeállítás, természetesen szubjektív, az író népszerűségét tekintve mondhatni…..
J. K. Rowling Harry Pottere óta minden filmstúdió meg akarja találni a maga aranytojást tojó szériáját, olyan alkotások formájában, amelyek könyvverziója már meghódította a tinédzserlelkeket (értsd: bejáratott brand), és bízvást sokakat vonzana be a mozipénztárakhoz is. Ezek…..
Rákóczis first foot 2014.09.13 16:33:07
A Divergentnek már be van jelentve mindkét folytatása, természetesen 3 filmre széjjeldobva.
@Mr. Rabbit: Szerintem is problematikus a dolog, mivel az alkotás szempontjából tökéletesen felesleges, hogy a szerző homofób-e vagy netántán látens meleg. Totál mindegy. Ez még csak kiszólás volt Dr. Hardlove részérők, ami önmagában nem osztott-szorzott volna, mégis minősíthetetlen stílusú kommentet váltott ki valakiből. Ilyenekből van az, hogy az egyik oldal veszettül komcsizza Moldovát, a másik oldal ugyanígy fasisztázza Nyirőt, és ott tartunk, hogy lehetetlen értelmes diskurzust folytatni a két szerző munkásságáról, miközben én mindkettőjüket bírom és szívesen olvasnék mások véleményéről a prekoncepciós marhaságok helyett. Ezért kérlek benneteket én is, hogy legközelebb mellőzzük az alkotó magánéleti/politikai/emberi értékelését és maradjunk a kizárólag a mű vizsgálatánál! Előre is köszönöm, az oldalt pedig ettől még nem imádom kevésbé!