Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csak röviden (törölt)

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közeledik a bajnokság vége, körvonalazódnak az idei kiírás tapasztalatai, látszanak az előnyök és a problémák. Mi is készülünk egy átfogó értékeléssel, javaslataink is lesznek, de kedves olvasónk, Liladínó megelőzött minket. Átgondolt, érvekkel alátámasztott, konkrét…..
csak röviden (törölt) 2009.02.11 12:05:30
Először is: nem csodálom (és ezt most abszolúte nem pejoratívan értem), hogy egy újpesti tűzte kardvégre az idei bajnoki kiírást. Neki és társainak csak annyit üzennék, hogy nincs még vége a bajnokságnak és a középszakasznak sem, másrészt pedig talán most jött ki az, hogy az UTE, bár erős csapat, túlságosan függ egy-egy játékosától...

Azt se felejtsük el, hogy az idei kiírást is a csapatok képviselőibből álló ligatanács alakította ki és hagyta jóvá!

A leírtakról (konkrét javaslatok a poszt végén):

1. Alapszaksz-középszakasz: Bár itt többször előszeretettel hangsúlyozzák, hogy mi aztán és azonnal elhatárolódunk a magyar futballtól, a valóságban mégsincs ez így. E merész állítást azért mertem tenni, mert tisztában kéne lenni a jégkorong bajnokságokkal. Bár nyilvánvalóan a mi kis bajnokságunk ezesetben is szélsőséges, de azért volt már példa arra, hogy egy alapszakasz nyolcadik végül bajnok lett valahol, azaz a rájátszás rendszere lehetővé tesz sokmindent. Az idei kiírás véleményem szerint két dolgot vett figyelembe. Elsőként azt, hogy amíg tart a MOL Liga, addig nincs OB I, azaz, a MOL Liga utáni fordulók számítanak igazán OB I-es meccsnek. Ebből következően pedig ki kellett találni valamit, hogy ezeknek a meccsekre maradjon még izgalom, hiszen akár az a veszély is fenyegethetett volna, hogy ennek a körnek igazából tétje sincs már a kialakult pontkülönbségek miatt. A bónuszpontos rendszer a bajnokság szempontjából bejött, szoros a tabella, érdekesek a meccsek (persze maximálisan megértem, hogy Újpesten ennek nem örülnek, ugyanakkor azt is látni kell, szinte minden más csapatnak bejött).

2. Igazolások. Tudtommal nemzetközi határidő a január 31. Szintén nem idegen a jégkorongtól, hogy némileg koncentrálják erőiket a csapatok a szezon végének közeledtével, a reménytelen helyzetbe került gárdák ilyen-olyan okok miatt elengedik legjobbjaikat a jobb csapatokhoz. Az OB I-ben az utolsó napokban összesen (A Sille esetet nem számítva) hét játékos igazolt hat csapathoz. Figyelembe véve, hogy egy fordulóban, három meccsen 132 játékos nevezhető, beszélhetünk sok mindenről, csak nincs értelme... Egyébként pedig leginkább a bajnokság szegénységi bizonyítványa az, ha egy csapat egy-két új játékost igazolva felborítja az addig papírformát.

3. OB I - MOL Liga. Le lett írva (szerintem nagyon helyesen), hogy az OB I elsőbbséget élvez. Ebben az esetben viszont úgy kell kalkulálni, hogy ne fordulhassson elő olyan, mint most, azaz van olyan magyarországi csapat, aki még MOL Ligát játszik, és van olyan aki már csak OB I-et.

S mivel a kibicnek semmi sem drága, jöjjenek az én javaslataim.

1. MOL Liga. Nagyjából az idei lebonyolítás, a végén viszont csak egy négyes döntő az alapszakaszgyőztesnél (az OB I megfelelő befejezéséhez idő kell! ld. még, a régi Interligák lényegében mind befejeződtek január végéig). Ez talán előny is lehetne, pl. a tévéközvetítéseknél (előre megállapodnak a meccsidőpontokról). Ebben csak akkor tudok változást elképzelni, ha lényegesen megnő a Liga anyagi bázisa, azaz ha a díjak valóban hatalmas emelkedést mutatnak.

2. OB I. Nincs középszakasz, a harmadik kör az alapszakasz része (ezt csak az igazságosság mondatja velem, de én azt fontosabbnak tartom, mint az esetlegesen mesterségesen létrehozott izgalmakat). Jó ötlet az egy kieső, a kiemelési rangsort most nem feszegetném. Negyeddöntő (ASZ2-5), elődöntő (AV I + ASZGY bekapcsolódása), döntő. Nincs viszont semmilyen alsóházi bohóckodás, ugyanis ez sem igazán jellemző a sportágra! Az idén a negyeddöntőben kieső csapat minimum 48 meccset játszik, tehát itt már nincs az a probléma, mint néhány éve, hogy kevés a meccs.

3. Az igazolások tekintetébben maradna minden a régiben. Mert pl. ha valaki elveszít egy légióst, akkor azt hadd pótolhassa a nemzetközi határidők szerint (mert jó légiósokra mindenkinek szüksége van, s mert ne csináljunk esetleges kiskapukat bizonyos esetere)