Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lunchtime

0 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Leszögezem: helytelen, hogy előre ítélek, ezt nem szabad. Addig ne mondj véleményt senkiről, hogy megismernéd. Ez fontos.Apa most nem tesz helyes dolgot, de szíve szerint felpofozná a felettünk lakó házaspárt a kábé három éves idióta kölykével együtt. Talán annyit beszéltem…..
Lunchtime 2011.03.26 21:29:10
Magyarország nem attól lesz szar hely, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez az új parlamentben, hanem attól, amitől eddig is az volt, az elmúlt húsz évben, és előtte is. Ez pedig az állami felelősségvállalás és gondoskodás igénye és preferenciája az egyéni…..
Lunchtime 2010.04.20 09:19:20
A magyar, pontosabban a Magyar Állam által finanszírozott kulturális élet legsötétebb lyukairól, a külföldi magyar intézetekről mondanánk valamit. Illetve nem is nagyon kell nekünk beszélnünk, elég megtekinteni az intézmények honlapjait. Az intézetek a Balassi Bálint Intézet…..
w Achtung, Panzer 2010.02.26 03:45:00
Az elközelgő választás főkérdése, vagyis hogy ki nyeri, rendkívüli unalomba fulladt. A Fidesz győzelme egyértelmű, a szocialisták sem kockáztatják, hogy az újrázásra hajtsanak; érzik, hogy az már tényleg pofátlanság volna. A jobboldal mélyen hallgat, holdudvara pezsgőt…..
Winkler tavalyelőtt, 2008. december 31-én írt a Hosszútávfutó magányossága című angol filmről egy posztot, ahol futó-szempontból vizsgálta a kérdést. Valami hasonló dolog járhatott a fejemben, ahogy rákattintottam a "Marathon Man" című 1976-os, Dustin Hoffman filmre.…..
Futóblog Slow and easy winter 2010.02.15 13:23:49
Last Monday I was cycling to work like any other day, and having reached not even half way my chain popped off. A few cursing words later I had parked my bike by the side of the road and headed towards the tram stop. If I had been a tomboy (or just the slightest handy...) I would have easily been…..
Szerencsésen megérkeztem a Totalcar Nagy Szerkesztőségi Szarpasszírozásáról a tiszafüredi wellnesshotelből. Este persze nem mentem futni - különlegesen undorító idő volt, és ahogy a sötétben ki tudtam venni, lehet ugyan, hogy az a bizonyos bicikliút ott lapult valahol a hó alatt,…..
A tanárokat naponta érő megaláztatás miatt kénytelen levélírónk pályát módosítani. Az alacsony fizetés, kellemetlen kollégák és a társadalmi megbecsülés hiánya vette el viszonylag gyorsan a kedvét, törte meg a lelkesedését. Sajnos, egyre több jó tanár hagyja ott ugyanezek…..
Lunchtime 2010.01.06 10:53:42
ez talán poszt méretű, fel is teszem a blogomban is...
Namármost, az mindenképpen igaz, hogy a tanári pályát túlnyomórészt nők választják. Nincs ennek köze (feltétlenül) a szépséghez és talán a butasághoz sem sok. Bár mindenképpen merész döntés olyan hivatást vállalni, amiről köztudott, hogy rosszul fizetett és meglehetősen mélyen van az elismertsége.
A dolog többnyire a pályaválasztás környékén romlik el, lássuk tehát szépen rendszerezve (tele általánosítással, ami mindig téves, hiszen emberekről van szó), hogy miért is lesznek a nők pedagógusok:
1. Velük született ösztön a gyerekekről gondoskodni, védeni, ápolni, vígasztalni és az összes többi végső soron az anyasághoz kötődő magatartás a nők túlnyomó részének 'könnyen jön' – ergo kézen fekvő választás a pedagógusi pálya.
2. Második ok a LUSTASÁG. Nem kell ám annyira keményen tanulni egy tanári diplomáért (tudom, nekem is van) - tudom, hogy most kommentezők hada támad majd rám, de (nem fogom elolvasni) akkor is így van - nehezebb orvosi vagy mérnöki diplomát szerezni, aki nem hiszi, járjon utána. Ugyanakkor az is köztudott, hogy van 'nyári szünet', háromkor már otthon vagy, stb. A lustaságnak további két válfaja fellelhető:
2.a. Azok, akik írtóznak a fizikai munkától, mert nehogy már a körmük kárt szenvedjen… Ők maguk, többnyire közepesen teljesítettek az általános és közép iskolákban (lányoknál ez 4-eseket jelent), kiemelkedő eredmények és tehetős szülők hiányában a sikerszakmák számukra nehezen elérhetőek, de azért ‘mégsem fogok egy butikban gürizni’…
2.b. Azok, akik számára a sikerszakmák elérhetőek lehetnének (tehetős szülők), de egyrészt ‘anyu sem dolgozik’, másrészt ‘nincs kedvem római jogot biflázni’…
Kívülről nézve a tanári pálya nem tűnik nehéznek (tudom, hogy az – csináltam; bár attól is függ, hogy ki és hol csinálja), kávézgatás, pletykák, felkészületlenség – a pályaválasztás előtt áló ifjú hölgy, ezt látja a majdani kollégák nagyrészétől és arra gondol, ez neki is menni fog. (És tényleg.)
3. Tanácstalanság. A középiskolai tanulmányok befejeztével, sokan nem tudják mihez kezdjenek, és ha nem apu, anyu szakmáját választják (vagy a szülők nem választanak nekik valamit), akkor marad 3-as számú minta, amivel kapcsolatban addigi életük sorána a legtöbb tapasztalatot szerezték, a tanári pálya. (Ugyanezen oknál fogva nyitnak a kiégett brókerek szinte mindig koktél bárt vagy éttermet. Mindenki abban a környezetben gondolkozik, amiben mozog)
4. Elhivatottság. Ez az az ok, amire a legtöbben hivatkoznak, és az a tulajdonság amivel a legkevesebben rendelkeznek. Mindenestre, aki elhagyja a pályát, annak nincs (nekem sincs), hiszen ha objektjven nézzük, kívülről is látszik, hogy tele lesz tanári szoba motiválatlan, felkészületlen, elkeseredett, stb. kollégákkal, akik mindenkit... mindenkit aki egy kicsit is rátermettebb, motiváltabb felkészültebb, lelkesebb, stb. kiközösítenek vagy megpróbálják a saját szintjükre lehúzni. Aki ezt nem tudja, az hazudik magának.
Természetesen a férfiaknak is bizar választás az alulfizetett, lenézett tanári pálya, talán még bizarabb mint a nők esetében, hiszen még egy ‘jó partiban’ sem érdemes reménykedni, meghát egyébként is hogy áll egy férfinak ha ‘kitartják’. Kevesen is választják ezt a pályát, így most nem is taglalom, hogy akik mégis, azok miért is… (többnyire ugyanazért)
Miért baj, hogy a tanári szoba tele van nőkkel? Alapvetően nem (lenne) baj. A probléma az, hogy olyan hölgyekkel van tele(szerintem túlynomó többségben), akik nem azért akartak tanárok lenni, hogy tanítsanak, hanem a fentebbi okokból… Így a munka amit végeznek olyan is.
Miért nincs így a többi szakmában? De bizony sok más szakmában így van. Jellemzően a közalkalmazotti szférában, azokban a munkakörökben, ahol lehet kávézgatni, pletykálgatni, az ügyfél, munka stb. nem sürgős. Sokan lesznek könyvelők is, főleg akik szeretik a matekot, de mivel ott nem lehet mindig lógni, kávézgatni (többnyire magánszféra) a rendszer kirostálja, lentre helyezi (adatrögzítés) vagy átdobja a közszférába a ‘nem oda valókat’.
Mondhatnánk hát, hogy a közalkalmazotti státusz minden rossznak gyökere. Ez persze nem igaz, de részben mégiscsak az. 
Megoldások az iskolákban:
1. Numerus clausus. Tanári férfi kvóta bevezetése. Fölösleges, hatástalan, megvalósíthatatlan, stb.
Mégis legyen ez az első javaslat.
2. Legyen sikerszakma a tanári hivatás. Emeljük meg a béreket háromszáz százalékkal, hogy az egyetemekre, főiskolákra a legrátermettebb és legjobb teljesítményre képes fiatalok jelentkezzenek a tanári szakokra. Legyen erős túljelentkezés a máris kevés tanári pozícióra és csak a legjobbak tölthessék meg azokat. Ez a megoldás nem szexista, szerintem így is túlnyomó részt nők pályáznak majd, a fent említett 1. okból kifolyólag. A tanári szakma minősége, megbecsülése, népszerűsége megnő, az iskolák jobbak, a tanulók eredményesebbek és később sikeresebbek, a szülők boldogabbak lesznek. Ez persze ma Magyarországon megvalósíthatatlan. Nem csak anyagi okokból.
3. A minőségi privát oktatás térnyerése. A ‘neves’ és sikeres magániskolák a 2. megoldás összes pozitív hozadékát megteremthetnék, ma azonban Magyarországon csak szerény igény mutatkozik a minőségi oktatásra, így a magán intézmények arra a nagyobb piaci szegmensre specializálódtak, akiknek van pénzük a gyereküket iskoláztatni, cserébe jó bizonyítványt várnak, oktatást azonban nem – lehetőleg ne is nagyon halljanak a gyerekről, mert erre amúgy sincs idejük (pénzcsinálás végett).
4 Minőségbiztosítás bevezetése az iskolákban. Tanusítványrendszer kidolgozása és rendszeres minőség auditok a diákok és a szülők közreműködésével. Ternészetesen nem a minisztérium hatáskörében vagy valami újabb sóhivatal által, ahol az exkollégák és hasonszőrűek diktálják a tempót, hanem független audit, ha kell KPMG vagy PWC, ha drága, hát drága, de legalább van valami köze a valósághoz. Látogassanak órákat a szülők rendszeresen (nem fognak), legyen átjárás az osztályok között, lássuk csak a kollégák a B-ben hogy csinálják. Bár ez az ötlet lehetne a leghatékonyabb, sajnos nem fog menni, mert Magyarországon kéz kezet mos és nehogy már a drága kolléga, akinek egyébként is két gyermeke van elveszítse az állását, mert a Kovács Pistike meg a Lakatos Róza panaszkodik (meg a hülye szüleik is). Egyébként az egész bagázs maga alá csinálna félelmében ha bevezetnék... én jót röhögnék.
5. Küldjük a diákjainkat külföldre. Külföldön sincs kolbászból a kerítés, az oktatás Európa-szerte válságban van, mindenütt rohad, romlik; a média mindenhol kongatja a vészharangot (nálunk talán nem). Fogadjuk el, a magyar oktatás, amit mi első rangúnak és a külföldinél különbnek hittünk, valójában (mint az élet legtöbb területén) legjobb esetben sem jobb annál, amit Európában máshol tapasztalhatunk. Mégis, a külföldön tanuló magyar diákok legalább megismernek egy másik nyelvet, kultúrát, és értékrendszert, ami semmi esetre sem rosszabb, mint ha otthon tespednének valamelyik hátsó padban. Persze ezt csak az elit engedheti meg magának (meg is engedi sokszor).
5. Fogadjuk el a helyzetet. Ne síránkozzunk, aki jobbat akar a gyerekének keressen egy jobb iskolát. Aki pedig tanár akar lenni, az fogadja el,hogy lenézik, nincs pénz, a többiek kiútálják a tanáriból, stb. De mégis, összeszorított foggal, rohangáljon a magnóval, ha kell inkább a büfében üljön és javítsa a dolgozatokat, vagy ami mégjobb, legyen a szünetben is a gyerekekkel (én ezt tettem anno) és vigye haza a dolgozatokat, ha nem is a pénzért, a megbecsülésért, tiszteletért, hát önmagunkért, az önbecsülésünkért és a saját lelkiismeretünkért, hátha az is ér valamit.
Nekem nem ment. Feladtam a szakmát, ha nem is teljesen, mert mai napig tanítok, csak éppen nem a közoktatás berkein belül és nem is Magyarországon. A tanári pálya itt sem sikerszakma, de a tanítványaim tisztelnek és szeretnek én is őket és az anyagiak is jobbak egy fokkal a megalázónál.
Persze lehetnék még közgazdász, de anno lusta voltam és tanácstalan és otthon is ezt láttam. (Édesapám is tanár)... Ja és ha nem esett le, férfi vagyok.
A neves francia stylist, Catherine Baba épp egy bemutatóról távozott, amikor lencsevégre kapták. Szerintem a fotós akkor még nem sejtette, milyen meglepetésben lesz része, mert ebben a gyönyörű kimono-leggings-extra magassarkú kombinációban, valljuk be az ember nem gondolná, hogy…..
Lunchtime 2010.01.03 12:36:37
@Styxx: 500 eur az olcso, egy kommersz hollandert ha kapsz annyiert
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
    Útjavító munkás az, aki utak mentén vagy a járdán feketére cserzett, csupasz felsőtesttel, lapáttal a kezében áll vagy ül, esetleg fekszik. Legleleményesebb fajtája reggel 8-kor feltűnés nélkül bemászik az árokba, délután 6-kor pedig feltűnés nélkül…..
    A búcsúzás helyénvaló és szükséges, ha a karancslapujtői nagymamát kísérjük ki a távolsági buszhoz: Jó utat, mama, köszönjük a vájlingnyi férges almát, amit hozott, vigyázzon magára, csókoltatjuk az öreget is! Agyő, majd indulás haza.…..
  A biciklis nem fog kerülni, nem fogja tolni: a biciklis az arra megy, amerre a legrövidebb. Vélemények az azonos című írásunkról...
Lunchtime 2009.08.19 08:32:08
Se fixi, se tandem, se hibrid kerékpár; a magyar közlekedési szabályok lényegében még a rendszerváltás előtti konfekció kerékpárokat ismerik. A 15-20 éve elterjedt villogó fényű biciklilámpák még nincsenek engedélyezve, de a háromszög alakú fényvisszaverő használata, hogy…..
Úgy tűnik, legszentebb ereklyéink sincsenek biztonságban. Kezdődött azzal, hogy a budapesti utcai zavargások idején egy életre beleszerettem a Romantikus Erőszak "100 százalék magyar" című számába, ami az amúgy tök unalmas nemzeti rock mesterműve, a Romantikus Erőszak…..
Hóbelevanc Akkor mi van? 2009.02.06 16:00:00
Sorban jelennek meg a hírek, melyek arról tájékoztatnak bennünket, hogy nem csak tudni akarjuk vagy tudni véljük azt, hogy a felettünk tevékenykedő politikai réteg mint tevékenykedik, hanem konkrét ismeretekkel rendelkezünk arról, hogy magyarosan szólva rendesen el van itt kúrva…..
Megszületett az ítélet annak a férfinak az ügyében, aki tavaly halálra gázolt egy babakocsit toló nagymamát a zebrán, melynek következtében ő és a kisgyermek életét vesztette. Az ítélet 4 év fogház. Tehát ma egy emberélet Magyarországon 2 év börtönt kóstál, amely tétel…..
Elkészült a Net Applications legújabb statisztikája, amiből nemcsak az derült ki, hogy minden tizedik online számítógép Mac, de az is, hogy az operációs rendszer egyes verziói mennyire elterjedtek. Az adatokból viszont további érdekes következtetéseket lehet levonni.Először is…..
Futóblog Vega vagy-e? 2009.01.29 15:41:00
Még a novemberi - New York Marathoni - csülkös ebéd idején felmerült bennem ez a kérdéskör. Marha sok (4 nagyobb darab) csülköt sütöttem, a futóbarátaim egy része meg krumplit evett magában. Néztem is bambán, basszus ezért dolgoztam 5 órát a konyhában? Azt…..
Hóbelevanc Neptun isten 2009.01.28 14:00:00
Egyszer volt, hol nem volt, valaki kitalálta, hogy milyen jó is volna a felsőoktatásban lévő hallgatók adatait egy egységes rendszerben kezelni. Az ötlet megfogant, és 1995-ben elindult a HIR, vagyis a Hallgatói Információs Rendszer. Ezt akkora szakértelemmel és felkészültséggel…..
Ma reggel az egyik hírportálon nézelődtem, mikor az oldalsó sávban az alábbi felhívást pillantottam meg:FELJELENTŐPackázik veled a tanulmányi osztály? A prof helyett rendre évfolyamelsők tartják meg az előadást? Semmiért cserébe húzzák le rólad a tandíjat? Sírva jár…..