Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ararat

1 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hetvenes évek elejére a Citroen pénzügyi helyzete ismét megingott. Valójában már 1970-ben a két új modell megjelenésekor sejteni lehetett, hogy nem lesz semmi jó abból, ha ez a különc francia gyártó továbbra is szembepisál a széllel. Legtöbb autógyár ebben az időben a…..
 „Két évtizede gondolja úgy a szocialista politikusok döntő többsége, hogy az ideológia, az elméletalkotás teher a politikán. El kell viselni, hagyni kell, hogy az értelmiség játsszon vele.” (Földes György)  „A baloldal (és értelemszerűen az MSZP) nem…..
Ararat 2010.06.08 23:29:02
Szerintem a "forradalmi" (kontár) kormányunk ma bejelentet 29 pontja jó!

A nesze semmi, fogd meg jó kategóriájába esik, de nagyon sok magyar ember 20 éves sirámaira nyújt orvosságot. Az más kérdés, hogy az Orbán kormány mesteri fokon művelte az utóbbi pár évben a nép átverését, többet hazudott, mint eddig bármelyik párt, beleértve az MSZP-t is. Az öszödi beszéd számomra azért jelentett (volna) forradalmat, mert ott akkor egy kormánypárti politikus, aki ráadásul a miniszterelnök volt, ezt beismerte, és felszólította baloldali politikustársait a hazugságok mellőzésére, az ország érdekében való tevékenységre. A mostani kormány épp az ellenkezőjét teszi. Szép kerek marketing alapelveken folytatott kommunikációra, és már látjuk, politizálásra kényszeríti politikusait.

A 29 pont, tetszik, jópofa intézkedések, amiknek túl nagy hatása nincs anyagilag, viszont a "tábor" szempontjából telitalálat. Én is egy táborba tartozom, de egy baloldali táborba. Ezek az intézkedések nekem is tetszenek, és kérdés, miért nem tette meg a nyolc év alatt az MSZP.
Egyértelmű, mert nem hallgatta meg az embereket. Ismeretek hiányában, nem fogta fel mekkora probléma a parkolás, a pálinkafőzés, és ez utóbbit a jó értelemben mondom.

Orbán Viktor, és a Fidesz politikájának a forgatókönyve roppant kiszámítható, és (az önkormányzati választásokig biztosan) ugyanilyen szinpatikus marad. Oda üt, ahová a hétköznapi ember is (nem engedi a bútorcserét, kocsik lecserélését) miközben ad mindenkinek egy kicsit, ügyesen úgy, hogy ne kerüljön sokba.
Mindeközben pártom, az MSZP mára már azt sem tudja hol van, és mit kellene hogy képviseljen. A fontosabb, hogy kit kellene képviseljen. Orbán Viktor azoknak szól, akik egy mesevilágban élnek, és azt gondolják a rendszer változás után több évtizeddel is, hogy sorsukért a kormány a felelős, a körülményeik jobbításához saját erő nem szükséges. Az MSZP ezeknek az embereknek a szavazataival lett háromszor kormányon. Ennek a szemléletnek a károsságát először Gyurcsány Ferenc ismerte fel. Bele is bukott. Az MSZP mögül a Fideszhez pártoltak ezek az emberek, láthatjuk nem kis számban.
De ezért elsősorban az MSZP a felelős.
Nem a Fidesz nyerte meg a választásokat, az MSZP veszítette el. Azzal, hogy nem hallgatta meg a hétköznapi embert, és nüansznyi (akár kicsinyes) problémáikat nem elégítette ki. Sőt! Nem hozott törvényt az állami vezetők fizetésének maximálásáról, de 300 forint vizitdíjat fizetetett a betegekkel. Utóbbi példából kellett volna több, sok-sok. Hogy megtanuljuk, amit kapunk az államtól az lényegesen több, mint amit fizetünk érte. Nagyon sok jó intézkedést hoztak, ami elsikkadt. Ha az egészségügynél maradunk, egy olcsó, de nagyon ász intézkedés volt a számla adás. Hogy lássuk, a havi párezer forint TB befizetése mellett, mennyibe kerül egy mandula műtét az államnak. No erre kellett volna a sajtónak (a baloldali sajtónak) ráugrani, és nem mentegetni, a mindenki számára nevetséges 300 forintot.
Az MSZP-nek okulnia kell, de nem tanulni a Fidesztől. Változatlanul az emberek mindennapi problémáinak megoldását kell keresnie, de nem azokat, amit a jobboldal már megtalált, és ha csak látszat szinten is, de lassan orvosol. A Hornra, Gyurcsányra jellemző mélyebb összefüggéseket kell a médiában előre hozni. Olyan gondolkodókat kell előtérbe helyezni, legyen az politikus, politológus, szociológus stb, akik nem leegyszerüsítenek, mint a Fidesz, hanem árnyalnak. Akik nem kioktatnak, hanem tanítanak, fejlesztik a hétköznapi emberek gondolkodásmódját,és egy európaibb, modernebb gondolkodásmódot képviselnek, hiszen az így gondolkodók az igazi szocialista hívők, akik még 2010-ben sem voltak hajlandóak egy hazug, mindenkinek azt mondom amit hallani szeretne típusú politika mögé állni. Ez a tábor kisebb, mint akiknek döntéseit, a populista mondatok képesek csak befolyásolni, de az új MSZP-nek az kell, hogy legyen a feladata, hogy ezen emberek száma nőjön. Azt vettem észre saját környezetemben, hogy a választások előtti kampányidőszakban, és azóta azok az emberek maradtak a Szocialista párt mellett, akik így gondolkodnak. Lemorzsolódott a sör-virslivel megvásárolható (az MSZP-nek három győzelmet hozó) többség. Ha a számokat nézzük ez alig több, mint a fele a szavazótábornak, de mindenképp a döntő rész. Szerintem nem őket visszaszerezni a feladat. Olyan emberek kellenek, akik saját sorsukért maguk a felelősek, azért nem vádolnak senki más külső tényezőt. Őket pedig átnevelni, de inkább kinevelni kell.
Az MSZP hitelessége ezen fog múlni. Ha továbbra is a Fideszre kontrázva Trianonnal, ’56-al foglalkozik; ha felveszi a kesztyűt, és reagál arra, hogy valaki szlovákozik, zsidózik, cigányozik, kommunistázig 2010-ben csak erősíti a beindult rossz folyamatokat. Mert mi lett volna, ha békével kiegyezünk a törökökkel, ha a Monarchia idején nem kurucozunk, meg labancozunk, ha nem állunk a 20. században a németek, vagy oroszok mögé, mert valami eszmeiség kell azokra a bajokra, amik tőlünk eredeztetetekk, amikre egy szembenállás az osztrákokkal, vagy egy szövetség az oroszokkal nem volt megoldás. Akkor is másra vártunk. Most is másra várunk, igaz házon belül. A rendszerváltozás óta az aktuális kormányra várunk. Ebből ered, hogy támadjuk a pedagógust, ha rossz jegyet ad a gyerekünknek, ahelyett, hogy lepofoznánk, és leülnénk vele tanulni. Kollektív cigánybűnözést kiálltunk ki, de véletlenül sem alkalmaznánk egy cigányt a cégünkben, még akkor sem, ha tökéletesen alkalmas a feladatra. És még sorolhatnám a példákat.
Az MSZP, és a baloldali sajtó új feladat előtt áll. Nem új irányokat kell keresni, hanem mélyre kell ásni, és meg kell találni azokat a pontokat, amik összekötik most is a szavazókat a párttal. Tehát nem szélesíteni, bővíteni kell, hanem szűkíteni. Olyan embereket kell találni, akik méltó módon, mint példakép képviselik azt az eszmét, azt a gondolkodást, amit a az elmúlt húsz évben képviselt a Szocialista Párt. Horn-Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kooperáció kell. Azaz meg kell találni az okát annak, hogy az a többszázezer, több millió ember miért szavazott négyszer is a négy kormány mellett. Ha tudjuk a választ, Orbán Viktor szépen lassan újra a múlt lesz. Mi szocialisták is elfelejtjük, hogy a Horn kormány volt az, amelyik a leginkább megterhelte a magyar társadalmat a hírhedt Bokros-csomaggal. Ennek ellenére jól szerepelt a 1998-as választásokon, Orbán csak a Torgyán miatt tudott kormányt alakítani. Orbán nem nagyon bántotta a Horn által helyrehozott költségvetést és gazdaságot, de osztott, ígért mindenkinek. De ennek nem hitt a józan magyar nép, és újra megválasztotta az MSZP-t. Igaz, akkor Medgyessyvel a párt belement az ígérgetés harcba, ami végül ahhoz vezetett, hogy Gyurcsány lett a kormányfő. Gyurcsány ismét belement a Fidesz által felturbózott ígéret tömegbe, amivel saját hitelességét is elveszítette. Ekkor jött az öszödi beszéd, ahol a magyar kormányfő beismerte ezt, és dfelszólította kormányát, pártját, hogy szakítson ezzel a magatartással. Mert tudta, hogy az MSZP szavazók nem ezt várják. Nem is lett volna baj, ha nem vonul ki a vizitdíjas népszavazáskor a józan szavazótábor mögül. Visszavonta azt amiben addig hitt, ami mellett addig érvelt, és ami ráadásul kellett is. No, ezzel lett vége az MSZP szárnyalásának. Persze közrejátszott a szétesett SZDSZ is.
A liberális párt egyszer csak az MSZP-vel szemben próbálta magát bekategórizálni, ahelyett, hogy kiegészítette volna az MSZP szavazótáborát, ahogy korábban is tette, és a jobboldali pártok ellenpontja lett volna. érdekes, de az ismerőseim nagy része liberális, és nem konzervatív. Mégis, a konzervatív Fidesz-KDNP-nek, és a radikális Jobbiknak ma nagyobb a mérhető szavazóbázisa, mint a ma már nem is létező liberális pártnak. Ahogyan az is igaz, hogy az ismerőseim többsége szocialista elveket vall, de mégis kisebb az MSZP szavazótábora, mint a konzervatív Fideszé. Miért? Na erre kell válaszolni. Nem nekem, hanem az MSZP-nek, és az SZDSZ romjainak. Hagyni kellene a médiaharcot, hagyni kellene a populizmust (a Jobbik, Fidesz és még az LMP is jelenleg ellenpélda, de négy év múlva nem biztos, hogy az lesz). Az MSZP felvette a „kesztyűt” a Fidesszel, és belement az idióta párbeszédekbe, konfliktusokba és konfliktus kezelésekbe. Ezzel leértékelte önmagát, és persze veszített egy olyan pályán, amire rá se kellett volna lépni, ami ellen a mélyben folyamatosan küzdött.
Mit kérek a mai MSZP-től?
Az emberek többsége szocialista, liberális, és józan. Azért veszítettük el most a választásokat, mert a Fidesz után mentünk, és elveszítettük a józanságunkat sőt, a még-még kevésbé józanabbak akartunk lenni. Csókolom vágjuk ki az öszödi beszédből a csúnya szavakat (mert hisz mi ilyenek nem használunk, de ha mégis magunkat is elítéljük érte), vagy ha kell vegyük újra szó szerint, és rakjuk ki mint etalont! Keressük meg azt a legkisebb közös többszöröst, ami összekötötte az MSZP szavazókat húsz év alatt, és közben figyeljünk oda mi a nyűgje a magyarnak, miért érzi magát elesettnek, szerencsétlennek. De nem halat adjunk neki, mint a Fidesz most (és persze az MSZP is a múltban, hisz ez volt a bukás fő oka) ne sót, meg fokhagymát, mert úgy nagyon ízletes lesz, hanem horgászbotot. No nem szó szerint, hisz kapitalizmus van, amit sok évtizeden keresztül akartunk. El kell végre Kádár népével fogadtatni, hogy ide teljesítmény kell. Meg kell kérdezni, hogy Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa mennyi állami támogatást kapott, mennyi családi pótlékot a gyerekei felneveléséhez. Meg kell nézni, hogy Németország, és nemzete milyen állapotban volt a második világháború után, és vessük össze Trianonnal. Igen, a németek nem keseregtek, felépítették újra országukat, amit mi NSZK-nak hívtunk -ma meg Németországnak-, és nem sokat sírtak az NDK-ért. Aha Trianon, hát el kellett volna érni, hogy a tőlünk elszakított országrészek maguk akarják a visszacsatolást, a revíziót. Mint az NDK. (Volt olyan időszak, nem is olyan régen, amikor ez nem lett volna lehetetlen. Csak mi azonnal elkezdtük útálni a korábban is többségben lévő a szlovák, szerb, román népet, alapjaikban sértettük meg őket. És a jobboldal ma is ezt teszi. Akkor meg ismerjük be elkúrtuk, és tesszük ma is, mostantól meg még inkább.) A németek szembenéztek saját hibáikkal, bűneikkel. Igen, a bűneikkel is, miközben mi a hibáinkkal sem nézünk, akarunk szembe nézni. Trianon kiváltó oka, az első világháborúba való belépésünk, és annak a módja. De ami a mi hibánk, az nem fáj. Csak a piszkos többiek, akik ezt tették velünk.
Hofi Géza mondta, hogy a rendszerváltozáskor sokan azt hitték, hogy tehetségesebbek lettek. De nem. Nagy dolog antikommunistának lenni, rasszistának (ők a bátrak) Szerintem a nagy dolog, ha előre nézünk, és nem Trianonnal foglalkozunk, a Windows 7 korában, amikor már mindegyik autógyárnak van hibrid modellje, amikor más nemzeteknek a Mars meghódítása a cél.
No, én ilyennek gondolom, és ilyennek ismerem az MSZP mai híveit. A „legnagyobb” magyar ellenzéki pártnak (akinek az ereje saját hibájából lenullázódott) szembe kell néznie önmagával, de nem vádolni kell külső, vagy épp belső körülményeket, hanem egy új irányt kell adni, ami nem a kesergésbe, csodavárásba vezet, hanem mint régen, belemegy a Marsba. A 2014-es új kormányt (ha a jelenlegit rávesszük, hogy „horn gyulás” legyen esély is lesz anyagilag) egy szabálytisztelő, munkatisztelő, emberi kapcsolatokat tisztelő ugyanakkor mindenféle másságot elfogadó, sőt szerető, abból tanuló előre néző, a társadalmi rétegeket nem egyesíteni kívánó, hanem egymást kiegészítőjeként definiáló magyar ember pártjának kell megalapítani, amihez legközelebb az MSZP van, legyen a neve bármi, legyen a logója akár a csalán, legyen a miniszterelnöke akár Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai vagy valaki teljesen más. Hiszen a következő is kicsit Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai lesz. A gáz Orbán Viktor, és nem a mi eddigi négy miniszterelnökünk.
Le akartam zárni a gondolatokat, mert már csak körberagozom ugyanazt. De. Az MSZP-nek nem Orbán Viktorhoz kell mérni a vezéralakját. Sajnos ebbe belement Horn után mindenki, jelenleg Mesterházy Attila. Nem jobb válaszokat kell adni az ellenfélnél, nem kell felvenni a kesztyűt (ha Orbánnal felvesszük, felvesszük Vonával is) Olyan utakat kell kijelölni, amikre ők reagálnak. Át kell venni a kezdeményezést, de könyörgöm, ne a Fidesztől tanuljuk el, alakítsuk ki saját utunkat. Most lesz rá idő, bár nem sok. 2014 hamar eljön. Addig vissza kell térni az MSZP valódi (nem Fidesz ellenében meghatározott) értékeihez, össze kell egyeztetni a magyar néppel (mindenkivel), és olyan józan intézkedéseket kell javasolni, a mi nem a balkán felé tereli az országot. István-Koppány párhuzam.
Vagy beelőzzük az európai társainkat, és példát, irányt adunk nekik (mint Bajnai), vagy kihívjuk őket egy bokszmeccsre, mint Orbán az EU-t IMF-t, és a magyar kisebbségek által lakott szomszédainkat.

Hajrá MSZP!
 „A magyar gazdaság kettészakadt egy alapjaiban külső piacra orientált, integrált nagyvállalati szektorra, és egy alapvetően a belső piactól függő, közép- és kisvállalati szektorra.. Természetesen a társadalomban hasonló osztódási folyamatok zajlottak le”.…..
Ararat 2010.06.08 23:28:42
Szerintem a "forradalmi" (kontár) kormányunk ma bejelentet 29 pontja jó!

A nesze semmi, fogd meg jó kategóriájába esik, de nagyon sok magyar ember 20 éves sirámaira nyújt orvosságot. Az más kérdés, hogy az Orbán kormány mesteri fokon művelte az utóbbi pár évben a nép átverését, többet hazudott, mint eddig bármelyik párt, beleértve az MSZP-t is. Az öszödi beszéd számomra azért jelentett (volna) forradalmat, mert ott akkor egy kormánypárti politikus, aki ráadásul a miniszterelnök volt, ezt beismerte, és felszólította baloldali politikustársait a hazugságok mellőzésére, az ország érdekében való tevékenységre. A mostani kormány épp az ellenkezőjét teszi. Szép kerek marketing alapelveken folytatott kommunikációra, és már látjuk, politizálásra kényszeríti politikusait.

A 29 pont, tetszik, jópofa intézkedések, amiknek túl nagy hatása nincs anyagilag, viszont a "tábor" szempontjából telitalálat. Én is egy táborba tartozom, de egy baloldali táborba. Ezek az intézkedések nekem is tetszenek, és kérdés, miért nem tette meg a nyolc év alatt az MSZP.
Egyértelmű, mert nem hallgatta meg az embereket. Ismeretek hiányában, nem fogta fel mekkora probléma a parkolás, a pálinkafőzés, és ez utóbbit a jó értelemben mondom.

Orbán Viktor, és a Fidesz politikájának a forgatókönyve roppant kiszámítható, és (az önkormányzati választásokig biztosan) ugyanilyen szinpatikus marad. Oda üt, ahová a hétköznapi ember is (nem engedi a bútorcserét, kocsik lecserélését) miközben ad mindenkinek egy kicsit, ügyesen úgy, hogy ne kerüljön sokba.
Mindeközben pártom, az MSZP mára már azt sem tudja hol van, és mit kellene hogy képviseljen. A fontosabb, hogy kit kellene képviseljen. Orbán Viktor azoknak szól, akik egy mesevilágban élnek, és azt gondolják a rendszer változás után több évtizeddel is, hogy sorsukért a kormány a felelős, a körülményeik jobbításához saját erő nem szükséges. Az MSZP ezeknek az embereknek a szavazataival lett háromszor kormányon. Ennek a szemléletnek a károsságát először Gyurcsány Ferenc ismerte fel. Bele is bukott. Az MSZP mögül a Fideszhez pártoltak ezek az emberek, láthatjuk nem kis számban.
De ezért elsősorban az MSZP a felelős.
Nem a Fidesz nyerte meg a választásokat, az MSZP veszítette el. Azzal, hogy nem hallgatta meg a hétköznapi embert, és nüansznyi (akár kicsinyes) problémáikat nem elégítette ki. Sőt! Nem hozott törvényt az állami vezetők fizetésének maximálásáról, de 300 forint vizitdíjat fizetetett a betegekkel. Utóbbi példából kellett volna több, sok-sok. Hogy megtanuljuk, amit kapunk az államtól az lényegesen több, mint amit fizetünk érte. Nagyon sok jó intézkedést hoztak, ami elsikkadt. Ha az egészségügynél maradunk, egy olcsó, de nagyon ász intézkedés volt a számla adás. Hogy lássuk, a havi párezer forint TB befizetése mellett, mennyibe kerül egy mandula műtét az államnak. No erre kellett volna a sajtónak (a baloldali sajtónak) ráugrani, és nem mentegetni, a mindenki számára nevetséges 300 forintot.
Az MSZP-nek okulnia kell, de nem tanulni a Fidesztől. Változatlanul az emberek mindennapi problémáinak megoldását kell keresnie, de nem azokat, amit a jobboldal már megtalált, és ha csak látszat szinten is, de lassan orvosol. A Hornra, Gyurcsányra jellemző mélyebb összefüggéseket kell a médiában előre hozni. Olyan gondolkodókat kell előtérbe helyezni, legyen az politikus, politológus, szociológus stb, akik nem leegyszerüsítenek, mint a Fidesz, hanem árnyalnak. Akik nem kioktatnak, hanem tanítanak, fejlesztik a hétköznapi emberek gondolkodásmódját,és egy európaibb, modernebb gondolkodásmódot képviselnek, hiszen az így gondolkodók az igazi szocialista hívők, akik még 2010-ben sem voltak hajlandóak egy hazug, mindenkinek azt mondom amit hallani szeretne típusú politika mögé állni. Ez a tábor kisebb, mint akiknek döntéseit, a populista mondatok képesek csak befolyásolni, de az új MSZP-nek az kell, hogy legyen a feladata, hogy ezen emberek száma nőjön. Azt vettem észre saját környezetemben, hogy a választások előtti kampányidőszakban, és azóta azok az emberek maradtak a Szocialista párt mellett, akik így gondolkodnak. Lemorzsolódott a sör-virslivel megvásárolható (az MSZP-nek három győzelmet hozó) többség. Ha a számokat nézzük ez alig több, mint a fele a szavazótábornak, de mindenképp a döntő rész. Szerintem nem őket visszaszerezni a feladat. Olyan emberek kellenek, akik saját sorsukért maguk a felelősek, azért nem vádolnak senki más külső tényezőt. Őket pedig átnevelni, de inkább kinevelni kell.
Az MSZP hitelessége ezen fog múlni. Ha továbbra is a Fideszre kontrázva Trianonnal, ’56-al foglalkozik; ha felveszi a kesztyűt, és reagál arra, hogy valaki szlovákozik, zsidózik, cigányozik, kommunistázig 2010-ben csak erősíti a beindult rossz folyamatokat. Mert mi lett volna, ha békével kiegyezünk a törökökkel, ha a Monarchia idején nem kurucozunk, meg labancozunk, ha nem állunk a 20. században a németek, vagy oroszok mögé, mert valami eszmeiség kell azokra a bajokra, amik tőlünk eredeztetetekk, amikre egy szembenállás az osztrákokkal, vagy egy szövetség az oroszokkal nem volt megoldás. Akkor is másra vártunk. Most is másra várunk, igaz házon belül. A rendszerváltozás óta az aktuális kormányra várunk. Ebből ered, hogy támadjuk a pedagógust, ha rossz jegyet ad a gyerekünknek, ahelyett, hogy lepofoznánk, és leülnénk vele tanulni. Kollektív cigánybűnözést kiálltunk ki, de véletlenül sem alkalmaznánk egy cigányt a cégünkben, még akkor sem, ha tökéletesen alkalmas a feladatra. És még sorolhatnám a példákat.
Az MSZP, és a baloldali sajtó új feladat előtt áll. Nem új irányokat kell keresni, hanem mélyre kell ásni, és meg kell találni azokat a pontokat, amik összekötik most is a szavazókat a párttal. Tehát nem szélesíteni, bővíteni kell, hanem szűkíteni. Olyan embereket kell találni, akik méltó módon, mint példakép képviselik azt az eszmét, azt a gondolkodást, amit a az elmúlt húsz évben képviselt a Szocialista Párt. Horn-Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kooperáció kell. Azaz meg kell találni az okát annak, hogy az a többszázezer, több millió ember miért szavazott négyszer is a négy kormány mellett. Ha tudjuk a választ, Orbán Viktor szépen lassan újra a múlt lesz. Mi szocialisták is elfelejtjük, hogy a Horn kormány volt az, amelyik a leginkább megterhelte a magyar társadalmat a hírhedt Bokros-csomaggal. Ennek ellenére jól szerepelt a 1998-as választásokon, Orbán csak a Torgyán miatt tudott kormányt alakítani. Orbán nem nagyon bántotta a Horn által helyrehozott költségvetést és gazdaságot, de osztott, ígért mindenkinek. De ennek nem hitt a józan magyar nép, és újra megválasztotta az MSZP-t. Igaz, akkor Medgyessyvel a párt belement az ígérgetés harcba, ami végül ahhoz vezetett, hogy Gyurcsány lett a kormányfő. Gyurcsány ismét belement a Fidesz által felturbózott ígéret tömegbe, amivel saját hitelességét is elveszítette. Ekkor jött az öszödi beszéd, ahol a magyar kormányfő beismerte ezt, és dfelszólította kormányát, pártját, hogy szakítson ezzel a magatartással. Mert tudta, hogy az MSZP szavazók nem ezt várják. Nem is lett volna baj, ha nem vonul ki a vizitdíjas népszavazáskor a józan szavazótábor mögül. Visszavonta azt amiben addig hitt, ami mellett addig érvelt, és ami ráadásul kellett is. No, ezzel lett vége az MSZP szárnyalásának. Persze közrejátszott a szétesett SZDSZ is.
A liberális párt egyszer csak az MSZP-vel szemben próbálta magát bekategórizálni, ahelyett, hogy kiegészítette volna az MSZP szavazótáborát, ahogy korábban is tette, és a jobboldali pártok ellenpontja lett volna. érdekes, de az ismerőseim nagy része liberális, és nem konzervatív. Mégis, a konzervatív Fidesz-KDNP-nek, és a radikális Jobbiknak ma nagyobb a mérhető szavazóbázisa, mint a ma már nem is létező liberális pártnak. Ahogyan az is igaz, hogy az ismerőseim többsége szocialista elveket vall, de mégis kisebb az MSZP szavazótábora, mint a konzervatív Fideszé. Miért? Na erre kell válaszolni. Nem nekem, hanem az MSZP-nek, és az SZDSZ romjainak. Hagyni kellene a médiaharcot, hagyni kellene a populizmust (a Jobbik, Fidesz és még az LMP is jelenleg ellenpélda, de négy év múlva nem biztos, hogy az lesz). Az MSZP felvette a „kesztyűt” a Fidesszel, és belement az idióta párbeszédekbe, konfliktusokba és konfliktus kezelésekbe. Ezzel leértékelte önmagát, és persze veszített egy olyan pályán, amire rá se kellett volna lépni, ami ellen a mélyben folyamatosan küzdött.
Mit kérek a mai MSZP-től?
Az emberek többsége szocialista, liberális, és józan. Azért veszítettük el most a választásokat, mert a Fidesz után mentünk, és elveszítettük a józanságunkat sőt, a még-még kevésbé józanabbak akartunk lenni. Csókolom vágjuk ki az öszödi beszédből a csúnya szavakat (mert hisz mi ilyenek nem használunk, de ha mégis magunkat is elítéljük érte), vagy ha kell vegyük újra szó szerint, és rakjuk ki mint etalont! Keressük meg azt a legkisebb közös többszöröst, ami összekötötte az MSZP szavazókat húsz év alatt, és közben figyeljünk oda mi a nyűgje a magyarnak, miért érzi magát elesettnek, szerencsétlennek. De nem halat adjunk neki, mint a Fidesz most (és persze az MSZP is a múltban, hisz ez volt a bukás fő oka) ne sót, meg fokhagymát, mert úgy nagyon ízletes lesz, hanem horgászbotot. No nem szó szerint, hisz kapitalizmus van, amit sok évtizeden keresztül akartunk. El kell végre Kádár népével fogadtatni, hogy ide teljesítmény kell. Meg kell kérdezni, hogy Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa mennyi állami támogatást kapott, mennyi családi pótlékot a gyerekei felneveléséhez. Meg kell nézni, hogy Németország, és nemzete milyen állapotban volt a második világháború után, és vessük össze Trianonnal. Igen, a németek nem keseregtek, felépítették újra országukat, amit mi NSZK-nak hívtunk -ma meg Németországnak-, és nem sokat sírtak az NDK-ért. Aha Trianon, hát el kellett volna érni, hogy a tőlünk elszakított országrészek maguk akarják a visszacsatolást, a revíziót. Mint az NDK. (Volt olyan időszak, nem is olyan régen, amikor ez nem lett volna lehetetlen. Csak mi azonnal elkezdtük útálni a korábban is többségben lévő a szlovák, szerb, román népet, alapjaikban sértettük meg őket. És a jobboldal ma is ezt teszi. Akkor meg ismerjük be elkúrtuk, és tesszük ma is, mostantól meg még inkább.) A németek szembenéztek saját hibáikkal, bűneikkel. Igen, a bűneikkel is, miközben mi a hibáinkkal sem nézünk, akarunk szembe nézni. Trianon kiváltó oka, az első világháborúba való belépésünk, és annak a módja. De ami a mi hibánk, az nem fáj. Csak a piszkos többiek, akik ezt tették velünk.
Hofi Géza mondta, hogy a rendszerváltozáskor sokan azt hitték, hogy tehetségesebbek lettek. De nem. Nagy dolog antikommunistának lenni, rasszistának (ők a bátrak) Szerintem a nagy dolog, ha előre nézünk, és nem Trianonnal foglalkozunk, a Windows 7 korában, amikor már mindegyik autógyárnak van hibrid modellje, amikor más nemzeteknek a Mars meghódítása a cél.
No, én ilyennek gondolom, és ilyennek ismerem az MSZP mai híveit. A „legnagyobb” magyar ellenzéki pártnak (akinek az ereje saját hibájából lenullázódott) szembe kell néznie önmagával, de nem vádolni kell külső, vagy épp belső körülményeket, hanem egy új irányt kell adni, ami nem a kesergésbe, csodavárásba vezet, hanem mint régen, belemegy a Marsba. A 2014-es új kormányt (ha a jelenlegit rávesszük, hogy „horn gyulás” legyen esély is lesz anyagilag) egy szabálytisztelő, munkatisztelő, emberi kapcsolatokat tisztelő ugyanakkor mindenféle másságot elfogadó, sőt szerető, abból tanuló előre néző, a társadalmi rétegeket nem egyesíteni kívánó, hanem egymást kiegészítőjeként definiáló magyar ember pártjának kell megalapítani, amihez legközelebb az MSZP van, legyen a neve bármi, legyen a logója akár a csalán, legyen a miniszterelnöke akár Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai vagy valaki teljesen más. Hiszen a következő is kicsit Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai lesz. A gáz Orbán Viktor, és nem a mi eddigi négy miniszterelnökünk.
Le akartam zárni a gondolatokat, mert már csak körberagozom ugyanazt. De. Az MSZP-nek nem Orbán Viktorhoz kell mérni a vezéralakját. Sajnos ebbe belement Horn után mindenki, jelenleg Mesterházy Attila. Nem jobb válaszokat kell adni az ellenfélnél, nem kell felvenni a kesztyűt (ha Orbánnal felvesszük, felvesszük Vonával is) Olyan utakat kell kijelölni, amikre ők reagálnak. Át kell venni a kezdeményezést, de könyörgöm, ne a Fidesztől tanuljuk el, alakítsuk ki saját utunkat. Most lesz rá idő, bár nem sok. 2014 hamar eljön. Addig vissza kell térni az MSZP valódi (nem Fidesz ellenében meghatározott) értékeihez, össze kell egyeztetni a magyar néppel (mindenkivel), és olyan józan intézkedéseket kell javasolni, a mi nem a balkán felé tereli az országot. István-Koppány párhuzam.
Vagy beelőzzük az európai társainkat, és példát, irányt adunk nekik (mint Bajnai), vagy kihívjuk őket egy bokszmeccsre, mint Orbán az EU-t IMF-t, és a magyar kisebbségek által lakott szomszédainkat.
1962. A világ egy gombnyomásnyira van az atomháborútól, Graham Hill Forma-1-es világbajnok lesz a BRM-mel, idehaza megszületik Kalapács Józsi, a négyéves Michael Jackson pedig tátott szájjal nézi, ahogy a harlemi Apollo-színházban egy éjszaka alatt a Soul Keresztapja lesz James…..
Tegye fel a kezét, akinek ellopták az autóját, és a rendőrség megtalálta! Tessék, tessék, csak folyvást? Hát igen, a felderítési mutatók állítólag jók, de én még nem láttam olyat, akinek bármije meglett volna, rendőrségi alapon. Autólopás, betörés – az úr adta, a…..
Ararat 2009.02.19 19:03:55
Sebességmámor Sebességmámor 2009.02.15 19:15:00
 Minden, ebben a témakörben itt:www.minardi.eoldal.hu/..