Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mándli Viki

50 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eljött a megérkezés napja, örültem is meg nem is. Örültem a lábam miatt, viszont szomorú voltam, hogy véget ér, hiszen olyan sokáig vártam rá, tervezgettem, elképzeltem, hogy szinte a részemmé vált. Ezután mire fogok ennyire vágyni? Tervek, vágyak nélkül kiürül az ember…..
Ezt a muffint a fogyókúrámhoz találtam ki, mert ugye édesség nélkül lehet élni, de nem érdemes. És mivel kell valami nasi, de olyan ami nem hízlal, így megerőltettem az agytekervényeimet és benéztem a kamrába, megtaláltam a mandulalisztet és az eritrit nevű cukorpótló izét…..
Egész éjjel esett, esőkabátba beöltözve indultunk. A szállás lehetőséget adott, hogy a zsákokat előre viszik annak, aki kéri. Pár Euro kértek érte. Én azonnal éltem a lehetőséggel, Santa Irénébe küldtem a csomagot, ezt a helyet választottam a megérkezés előtti utolsó…..
Reggel gyorsan felcuccoltam és átmentem a szállással szembeni kocsmába reggelizni. A fiúk már sehol sem voltak, de még előző nap megbeszéltük, hogy Melidében pulpozunk egyet, tehát ott mindenképpen össze kell futnunk. Kiültem reggelizni, egy kutyus rögtön mellém ült, ami…..
Nagyon rosszul aludtam, egy 6 év körüli gyerek egész éjjel mászkált, a szülei nem vették észre. Alig vártam, hogy reggel legyen, még sötétben kicuccoltam a kocsma elé, ami sajnos zárva volt. Nagyon kínlódtam, kávéhiányom volt, de semmi remény nem mutatkozott, hogy a kocsma 9…..
Jó sok csirkeszárny, kb. 1 kiló, így bőven jut mindenkinek. Csirke alsó és felső comb is mehet bele. Ekkora adaggal megtelik egy nagy sütőtepsi. 1  csomag Kotányi mézes-mustáros fűszerkeverék méz olíva olaj  mustár  ketcup szójaszósz,  erős pista,…..
1 kiló pacal, 1 nagy vagy 2 kisebb kicsontozott csülök. A faggyús részektől megtisztított pacalt csíkokra, a csülköt kockákra vágjuk. 2 fej hagymát kipirított füstölt szalonnán megdinsztelünk, rádobunk paradicsomot, paprikát és ezzel is összerottyantjuk. Rászórunk…..
 Először a húsos ragut készítem el: 1 fej hagyma olaj fokhagyma kb 3 centi vastag gépsonka darab 5 centis darab füstölt parasztkolbász 1 darab paradicsom  fél darab paprika (bármilyen, akár zöld vagy kaliforniai, kápia) bors, erőspista vagy chili   A  hagymát…..
Kb fél kiló csirkemellet kockára vágunk 1 fej hagymát megdinsztelünk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a csirkemellet, fehéredésig pirítjuk.Erre rádobjuk a karikára vágott sárga és fehérrépát (2-2 közepes darab) kb. 20 deka zöldborsót (fagyasztott is jó)esetleg kockára…..
Ez a receptet a francia kís ihlette, ( nem tudom hogyan kell írni, de franciásan kacifántos)   1 méretes póréhagyma 3-4 darab közepes cukkini 20 deka kockára vágott sonka vagy valamilyen maradék húsféle, lehet füstölt kolbász is, 2-3 gerezd fokhagyma paradicsom, paprika…..
Ezt a kekszet a zabpelyhes csokis keksz inspirálta, mert miért ne lehetne sütőtökből is kekszet készíteni? 400 gr. sütőtök kikapart belseje 170 gr. zabpehely vagy más gabonapehely (műzli is jó, de ha az édesített, akkor csak 100 gr cukrot használunk.) 100 gr. őrölt mandula 100…..
Ennek a keksznek az alap receptjét Stahl Judit Bűntetelen örömök című szakácskönyvéből lestem el, és ahogy lenni szokott ezt is megváltoztattam. 10 dkg zabpehely 5 dkg darált mandula + lenmagpehely és műzli keveréke (bármelyik elhagyható, de összesen 5 deka legyen) 15 dkg…..
  Az internetről nézegettem le recepteket, végül a sok jó változat közül összehoztam a sajátomat.   Fél kiló ricotta 250 gramm mascarpone 250 gramm philadelphia krémsajt cukor ízlés szerint 1 vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja és leve 1 kanál tejföl vagy joghurt 1…..
  Kisebb tepsibe való adag:   Piskótához: 5 tojás 5 kanál cukor 5 kanál liszt fél csomag sütőpor 5 kanál hideg víz 5 dkg gramm olvasztott vaj A fentiekből egy vizes-vajas piskótát sütünk   Narancs krém:  5 egész tojást 3 narancs és 1 citrom levével és reszelt…..
Ez a süti nagyon lágy és finom, tejszínes. Az alapja egy kb. 1,5 cm vastag piskóta, rajta lekvár, majd azon egy tejszínes tejberizs. Szinte nem lehet abbahagyni, annyira finom. 2 bögre rizsből híg tejberizst főzünk. (természetesen cukor és reszelt citromhéj is kerül bele) Amíg a…..
Az alapreceptet Ági barátnőmtől kaptam és mivel csoki a fő alapanyag, azonnal a  kedvencemmé vált. 30 dkg vaj/margarin  25 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 25 dkg ét csoki 8 tojás 15 dkg liszt 1 db 10 dkg-os csomag szeletelt mandula 1 csomag sütőpor valamilyen…..
Sajnos ezt a sütit egy szomorú alkalomra dobtam össze először és nagyon jól sikerült. Apósom temetésére készült, azaz a temetés utáni halotti tornak nevezett családi-baráti összejövetelre. Aszalt gyümölcsös pite (nagy tepsibe) 1-1 zacskó aszalt szilvát, aszalt…..
Itt teszem közzé mindazt az evéssel, sütéssel, főzéssel, azaz a mérhetetlen kajaimádatommal kapcsolatos receptjeimet és ötleteimet, amit már nem tudok magamban tartani. Igyekszem képekkel is illusztrálni az elkészült műveket, mert én azt vallom, hogy az étel készítés…..
Ködös reggelre ébredtünk, szitált az eső. Összekaptuk magunkat, majd lementünk a bárba. Megbeszéltük, hogy Ferreriosban találkozunk. A fiúk elmentek én pedig érdeklődtem, hogy van-e itt buszjárat. Buszjárat volt - reggel 6-kor elment, a következő majd csak délután jön. Hoppá.…..
Cudar hideg volt, sietősen távoztam és megkerestem a fiúkat, éppen az egyik bárban reggeliztek. A csapos hölgy kicsit durcás volt, össze is szólalkoztunk. Kifogásolta, hogy miért nem mondom mindennek a darabszámát. Szerintem én mondtam, de ha mégsem úgy lett volna, akkor sem volt…..
Reggel mindenki korán kelt, mert ezen a napon kell megmászni az út talán legmagasabb pontját. Nagyon hideg volt, Először az út során fel kellett cipzáraznom a nadrágom szárát.  Az Ave Felix szállás arról is nevezetes, hogy innen kívánság szerint autóval felviszik a…..
Aránylag sokáig aludtunk, mire lementünk a bárba, már mindenki elment. Megreggeliztünk, aztán indulás, illetve a fiúk gyorsan leléceltek én pedig komótosan sántikáltam Szinte már a részemmé vált a fájdalom és már nem is reménykedtem benne, hogy idővel jobb lesz. Viszont amióta a bal bokám fájt a…..
Jól aludtam, reggel a csacsi iázására ébredtem, ugyanis ő is itt szállt meg. Nagy volt a csődület a mosdóban, az én ízlésemnek túlságosan koedukált volt. Megvártam amíg lelép a tömeg, az előtérben is csődület, mindenki reggelizett, a kávéautomata csúcsjáratáson volt.…..
A zaklatott éjszaka után lementünk a bárba reggelizni, de én éreztem, hogy képtelen vagyok egy lépést is tenni. Kifaggattam a tulajt, hogy van-e errefelé busz, azt mondta, hogy délután lesz csak busz, de tud hívni taxit. Ekkor már nem érdekelt, hogy mennyibe fog kerülni, úgy hogy…..
Reggel 2 Euro-ért megreggeliztünk az albergue-ben, utána még egy kis fényképeszkedés a hospitalerokkal. Négyen voltak és mind máshonnan jött. Józsi odaszólt, hogy Astorgában megvár. Úgy legyen! Innen sajnos nem volt más választásom, csak a gyaloglás. nagyon lassan haladtam. Szép…..