Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kuczur

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi levelet elolvasva olyan érzésünk volt, mintha az OTP mindent elkövetne, csak hogy ne kelljen áruhitelt adnia. Mojzsa főnöke egyben rokona is, ezért minden előzetes figyelmeztetés nélkül elutasították hitelkérelmét. Szeretném veled megosztani az összetűzésemet az OTP…..
Kuczur 2009.02.09 16:30:18
Érzésem szerint Mojzsa felháborodása sajnos a tájékozatlanságából fakad. Mondjuk ez nem felróható neki, hiszen nem kötelessége szakembernek lennie ahhoz, hogy hitelhez juthasson, ugyanakkor a nagyon kedves, segítőkész, stb. ügyintéző munkájával kapcsolatban már felvet néhány kérdést.

A bankok eltérően kezelik (és eltérő dokumentumokkal kérik igazolni) az alkalmazotti munkaviszonyból, illetve a vállalkozói tevékenységből származó munkabért. Nyilván hiába van valakinek bejelentett munkaviszonya, ha a saját cégében alkalmazott, mivel ebben az esetben is vállalkozói jövedelemként kezelik a bérét. Valószínűleg ugyanez igaz Mojzsa esetére is, ha közeli hozzátartozó (általában legalább 30-40%-os) tulajdonában lévő cégben alkalmazott valaki, akkor vállalkozói jövedelemként kezelik a bérét.

A vállalkozói jövedelem igazolása a bank felé annyival "bonyolultabb", hogy nem elég a sima munkáltatói igazolás, mert rendszerint kérik az APEH jövedelemigazolást az elmúlt évről, illetve az APEH "nullás" igazolást a magánszemélyről, illetve a cégről is (tehát, hogy nincs a hiteligénylőnek és cégnek köztartozása). Erős a gyanúm, hogy Mojzsa esetében is kérhették ezeket a dokumentumokat, mivel ő is említi az "apeh nullás jövedelmigazolást".

Egyébként jó eséllyel az sem lett volna elég, ha Mojzsa bemutatja a fenti dokumentumokat, mivel elég sok bank rendelkezik egy "belső KHR" listával is. Ezek értelemszerűen nem nyilvánosak, de a bank vezeti rajta a korábbi rossz adósokat, akiket aztán "indoklás nélkül" elutasíthat.

Ja és ezeket nem az OTP védelmében írtam le, mert tapasztalataim szerint ügyfélkezelésben, kondíciókban, szinte mindenben az "ótépé" a legszutyokabb pénzintézetek közé tartozik. :)