Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oras

1 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bornai Tibor Felhívás 2012.05.28 22:13:00
Kedves barátaim, testvérbátyáim és nővéreim, akik a hatvanas éveket csináltátok! Akikre úgy felnéztem! Akik miatt vagyok most az, aki vagyok. Ugye, emlékeztek még arra az időszakra? Öt-tíz évvel voltatok idősebbek nálam, és azt mondtátok, apáitok megbuktak a vizsgán. Két…..
oras 2013.06.13 18:57:18
58 éves vagyok. Maga az "ötlet" végül is tetszhetne, de az "ötlet" - reálisan nézve - színtiszta idealizmus, illetve ostobaság.
Színtiszta idealizmus, mert azt várná az én generációmtól, hogy tisztuljon meg, szabaduljon meg attól a mocsoktól, ami évtizedeken át rakódott rá. Sajna, ez levakarhatatlan, kedves Bornai Tibor! A bőrünket hamarabb le tudnád nyúzni, mint a megalkuvásokkal, megalázásokkal, perifériára rugdosásunkkal megélt életünkre rakódott, mocsokkal átitatott páncélunkat! Ezt, tudod, annak idején direkt növesztettük, félelemből, csalódottságból, kiábrándultságból... S összenőtt a lelkünkkel. Már mi magunk vagyunk ez a páncélzat, amely távol tart minden lelkesítő cselekedettől, igazság-hirdetéstől vagy -osztástól. A magunk kis kispolgári igazságaiban hiszünk, a családi tűzhely melegében, az unokák önfeledt mosolyában, az aprópénzes, de - épp ezért - a nyugdíjig biztosnak látszó munkahelyünkben. Szóval, azokban a hatvanas-hetvenes években még elítélt kispolgári dagonyázásban... A '80-as évek végén ott voltunk! Erőnk teljében, '30-as, '40-es éveinket tapostuk. Akkor még hittünk, kiálltunk, hirdettük, leírtuk, beléptünk! S nem értettük, hogyan ment más irányba az egész, mint amiért küzdöttünk. Pedig milyen szépen indult! '88 június, demonstráció az erdélyi - tervezett - falurombolás ellen, majd szeptember, a Bős-nagymarosi tüntetés... Aztán újratemettük Nagy Imrét '89 júniusában, Kádárt pedig rá egy hónapra... Tudod te, milyen boldogok voltunk? Aztán köztársaság, szabad választások, elmennek az oroszok... S nézd meg, mi lett belőle! Látod?! Tízezernyi, százezernyi, sőt milliónyi nyílt tekintetű lelkes, naiv amatőr, akiket pár száz gazember, vagy hatalomba került, üveggyöngyökkel elkábított idióta megvezetett, aztán kisemmizett, s még ki is röhögött.
S mi csak néztünk, mint a moziban. Én már akkor el akartam menni az országból, a '90-es évek közepén, mert annyira szégyelltem magam, illetve annyira tehetetlennek éreztem magam. S tudod, a Kádár-korszakban ez nem merült fel bennem, mert azt hittem, hogy nekem ITT lesz dolgom, feladatom, a hazámban. Ott, akkor, az elején el is végeztem, emiatt nem szégyenkezem, sőt! De ma már tudom, hogy kihasználtak és hülyének néztek. S tudod mi volt a baj? Az, hogy egy ép erkölcsi értékrendű ember egyszerűen nem képes úgy gondolkodni, mint ők. Ezért vagyunk kiszolgáltatottak. Ezért lehet bennünket újra és újra bepalizni. Pártoskodás? Ja! S tudod mire jöttem rá azidőtájt? A szakmai hozzá nem értés, a korrupció, a pofátlan, erőszakos senkik uralma éppúgy pártsemleges, mint a tisztességes naivak kisemmizése és kiröhögése. Nos, ha valaki azt mondja nekem úgy '88 táján, hogy kedves uram, 2008-ban vagy 2013-ban fontosabb lesz a párt-hovatartozás egy szakmai tisztség betöltésénél, egy zsíros "koncesszió" elnyerésénél stb. mint most, akkor minden bizonnyal elhajózok Új-Zélandra. De az a baj, hogy nem hittem volna el. S lám, a valóság!
Azóta páncélt növesztettünk, elfordultunk az egykor lenézett kispolgári értékek felé. Próbálunk túlélni.
Nos, kedves Bornai Tibor! Mindezek után nekünk kellene itt valakiket valahova vezetni? Na ne! Ugyanúgy járnánk, ugyanúgy alkalmatlanok vagyunk rá, mint bármelyik későbbi generáció színe-java! Mi már bizonyítottan megbuktunk. De hidd el, a később jövő tisztességeseknek sincs esélyük.
Sajnos.
(The article is available in English.) „Úgyse hiszi senki el magának, hogy amit lát, az tényleg van, hanem várja, hogy a valódi látványt jelző kürtszó felharsan.”(Kispál és a Borz: Zsákmányállat)A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy évvel ezelőtt…..
oras 2012.01.16 10:08:51
Sajnos, Bajnainak abban igaza van, hogy nagy várakozások előzték meg Orbán és a Fidesz hatalomra kerülését, s e várakozásoknak szinte semmiben sem feleltek meg az elmúlt másfél évben. Sok mindenben felszínes látszatpolitizálást folytattak/folytatnak, számos területen pedig óriási károkat okoztak/okoznak. A közigazgatásban a kormányhivatali rendszer létrehozása ésszerűbbnek tűnik a korábbi, szinte áttekinthetetlen hivatali struktúránál, az egészségügy, s főleg a közoktatás államosítása azonban nemcsak visszalépés, hanem rendkívül kártékony is. Nehezen tudom elképzelni ennek belátható időn belüli vissza-alakítását, s ez várakozásaim szerint a magyar közoktatás csődjét jelenti viszonylag rövid határidővel. Minden szervezetelmélettel foglalkozó kurzus első óráiban tanítják a szubszidiaritás elvét, amely azt mondja ki, hogy a döntéseket a polgárokhoz, illetve a probléma keletkezéséhez a lehető legközelebb, a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni. Mondja meg valaki, könyörgöm, hogy egy középiskola igazgatóját miért a miniszternek kell kinevezni? Illetve, számomra nyilvánvaló, hogy az egész (újra)államosítási gondolat mögött lévő egységesítési és spórolási szándék kudarcra van ítélve. Előző azért, mert SOHA nem lesznek egyenlő, még hasonló feltételek sem Mocsolád-alsón és egy fővárosi elit iskolában, s ennek számos, a kormányzat által abszolute befolyásolhatatlan okai IS vannak. Az utóbbi pedig azért, mert mind az egészségügyből, mind a közoktatásból már minden forrást kivontak az elmúlt x évben. Lehet persze a béka hátsója alá menni, de attól előrelépés, színvonal nem várható, csak vegetálás.
Igaz, számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy jelen kormányzat uralma alatt nemcsak az intézményrendszer, hanem az egész társadalom vegetálásra van kényszerítve.
Bizonyára nem ért majd mindenki egyet velem, de épp ez a demokrácia egyik lényeges eleme, azaz, hogy megférnek egymás mellett különböző vélemények. A kiinduló állításom, hogy hiányzik Magyarországon egy értékelvű politizálást folytató, hiteles baloldal. Ennek okai messzire…..
w A legszebb öröm 2009.05.12 04:30:00
Gyászba öltözött a magyar baloldal. Legyünk velük megértőek és kedvesek, nehéz napokat élnek át most. Pécs eleste velőtrázó fájdalom. Mert ha Szili ekkorát bukott Pécsett, akkor ki állhat meg? Hol marad egy talpalatnyi menedék nekik? Pedig akár örülhetnének is, ha…..
oras 2009.05.13 12:19:09
"Milyen világnézete van az ilyennek? 90-ben és 94-ben kádárista, 98-ban bokrosista, 2002-ben szociáldemokrata, Gyurcsány feltűnésével modernista-kapitalista? Vagy az élethosszig fideszes: előbb radikális csuhásozó liberális, aztán fiskális konzervatív kapitalista, most meg végül ő a kádárista? Nem, ilyen kanyarokat civileknek nem kell megcsinálniuk. Kihányja a belét, aki megpróbálja. Nem viseli el a terhelést."
Szerintem tévedsz e megközelítéssel, kedves Árpád. Magyarországon - és máshol, Európában - már rég nincs baloldal és jobboldal, nincsenek liberálisok sem. A pártok személyiségek köré szerveződnek, illetve szerveződnek át, s a 19. századvégi, 20. század első harmadi értékrendek átalakultak, kiürültek, deformálódtak, illetve oda-vissza lenyúlták egymástól ezeket. Talán az olasz fasisztákkal, a korporációkkal kezdődött ez a trend, de a nemzetiszocialisták bizonyosan kiteljesítették (nemzeti = nacionalista, szocialista = internacionalista volt eredeti értelemben).
Én még emlékszem, hogy az MDF népi-nemzeti-szociáldemokrata-keresztényszocialista értékrendek körül szerveződött, aztán Antall egy nemzeti jobbközép pártot csinált belőle. De '90-ben nem ezért szavaztak az emberek elsősorban az MDF-re, hanem azért, mert Antallt hitelesebb, hozzáértőbb államférfinak gondolták, mint Tölgyessyt vagy Kiss Jánost.
Te jól tudod, hogy a mai MSZP-nek a nevén kívül semmi köze sincs már a baloldali értékrendhez, s ez nem is lenne baj, ha egy csomó emberben nem élne még valami nosztalgia irántuk, mert pl. ha újgazdag vállalkozók és megélhetési politikusok pártjának neveznék (át) magukat, akkor legalább annak hívnák magukat, amik.
A Fidesz népszerűségének oka pedig nem az ideológiájuk - ami persze változott jócskán az idők folyamán, de azt mondta egyszer valaki, hogy "csak az ökör következetes" -, hanem az MSZP/SZDSZ elmúlt három éves ténykedése, beleértve az őszödi beszédet, az '56 ötvenedik évfordulóján történt gyalázatos eseményeket, a gazdasági/pénzügyi irányítás képtelenségeit, illetve azt, hogy a többi párt nem tud felmutatni egy Orbán kaliberű szónokot, politikust. A Jobbik térnyerésének pedig az az oka, hogy a parlamenti pártok egész egyszerűen nem vesznek tudomást számos, az embereket foglalkoztató, irritáló kérdésről, pl. amit a képviselői költségtérítés ügyében csinálnak, az egész egyszerűen vérlázító. De Észak-Magyarországon, Baranyában vagy Pest megyében már olyan méreteket öltött a mélyszegénység, köztük a cigányok egyes rétegeinek bűnözése, hogy az ott lakó tisztességes cigány és nem cigány lakosság joggal háborog azon, hogy miért nem történik semmi, miért nem látja el az adójukból fenntartott állam, rendőrség a feladatait.
Még nem tudjuk, mit fog ígérni a Fidesz a majdani választási kampányban, de egy előnyük mindenképp lesz a 2006-os Gyurcsány győzelemhez viszonyítva. Mondhatják majd azt, hogy nem ismerték a kormány szerződéseit, az államkassza tényleges állapotát stb., s ráadásul ez részben igaz is lesz.
Én azt "jósolom", hogy a következő választást a Fidesz legalább 2/3-dal megnyeri, s az MSZP és a Jobbik kerül még be ellenzékként. Ez viszont olyan felelősséget ró majd a Fideszre - alkotmány, választójogi törvény, önkormányzati törvény stb. módosítási lehetőségei -, hogy nagyon fel kell kötni az alsót, hogy meg tudjon felelni a "nép", az "emberek" elvárásainak, legalábbis ezek nagyobb részének.
Én drukkolok nekik, mert ha legkésőbb 2010-ben nem tudjuk elindítani a morális és gazdasági romhalmaz eltakarítását, egy normális ország építését, akkor végletesen leszakadunk, a gyerekeink pedig egyre gyorsuló ütemben el fognak menni ebből az országból.