Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cincinatus

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Anyánk az Index cikket írt  Lomniczi főbírói működéséről, akinek a megbízatása hamarosan lejár. Utódjáról nem sikerült dönteni, de az biztos, az államfő nem akarja, hogy maradjon. Pedig mindent megtett az újabb hatéves ciklusért, a pártok látva nagy igyekezetét a…..
A Népszabadság könyvvismertetője szerint megjelent  P. Gál Judit  Ördögök ügyvédei 2. című könyve. A Zugügyvéd töredelmesen bevallja, hogy az első részről hallani sem hallott. A cikkiró szerint a  könyvbemutató sajtótájékoztatón a gyilkossággal gyanúsított…..
Az Ersténél lazán kezelik a törvényeket, hiszen ők jubban tudják, mi a dörgés, mindenféle jöttment rendelettel nem fogják őket falhoz állítani: Beiratok egy bt-t. 2007 szeptemberetol eleg az alairasi cimpeldanyt az ugyveddel ellenjegyeztetni (azaz egyszer fizetek) eddig ugyanis…..
Dr. Kiss István kolléga szélmalomharca az igazságszolgáltatással tanulságos eset. A rendszert vehemensen támadó exügyvéd ellen vádat emeltek hamis vád miatt, majd tavaly előtt karácsonykor a rendőrség csapdát állított neki, őrizetbe vették, és néhány hónapot börtönben is…..
A hírek szerint csaknem ötezer bírósági ülnököt kell a közeljövőben megválasztani. Szerepük akár meghatározó lehet, mert a súlyosabb bűnesetekben eljáró háromfős bírói tanácsokban ők vannak többségben. Talán ez a hír keltette fel a szemfüles kolléga figyelmét, aki az…..
 Az MTI híre szerint egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a móri ügyben bekövetkezett fordulat után a megkérdezetteknek több mint 70 százaléka bízik az igazságszolgáltatásban, erről a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT)…..
Cincinatus 2007.03.19 23:15:12
dr.justice

Alapvető büntetőjogi elv - bár a gyakorlatban sokszor figyelmen kívül marad -, hogy a kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem értékelhető a terhelt terhére. A kétséget tehát MINDIG a vádlott javára kell értékelni.

Feltételezésre, hipotézisra pedig nem lehet sem bűnősséget, sem tényállást alapítani.

Ugyancsak alapelv, hogy - elvileg - a vád bizonyítása a vádlót terheli. A vádlottnak tehát nem kell(ene) a védekezését bizonyítania, hanem azt az ügyszségnek kell(ene) kétséget kizáróan megcáfolnia.

Na, ezek az elvek sérültek véleményem szerint a móri ügy kapcsán is.

A vádlottakat nem kell dicséretben részesíteni, viszont fel kellene menteni, ha nem sikerül kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösségét. (Még akkor is ha biztos benne a bíró, hogy bűnös a vádlott, de nincs elég bizonyíték elenne).

Nem másért, hanem a demokratikus jogállam eszméje miatt. Mert mi van akkor, ha egy ártatlan embert ítélnek el? Ennek nem szabad előfordulnia, még akkor sem ha ezért bűnös embert kell - adott esetben - felmenteni.

Azonnal hozzáteszem, az esetek nagy többségében a bűnösség (szerintem 70-80%-ban) teljesen egyértelmű és kétségtelenül bizonyítható is. (A jogi minősítés persze másik kérdés...)

A bizonytalan esetekben, viszont merni kellene felmenteni is, ha nincs elég bizonyíték. És lássuk be, bizony a felmentési aránynak azért magasabbnak kellene lennie mint száz ügyből négy...
Cincinatus 2007.03.20 13:15:15
dr.justice

Kétségtelen, hogy nincs olyan jogi megoldás amivel biztosítani lehetne, hogy ártatlan embereket ne ítéljenek el, valóban erre csak törekedni lehet és kell.

A móri ügyben ott látom a hibát (bár az összes bizonyíték ismerete nélkül nehéz erről objektív képet alkotni), hogy kizárólag közvetett bizonyítékok álltak a hatóságok rendelkezésre, ilyenkor pedig hatványozottan a fenti elveket kell alkalmazni.

Közvetett bizonyítékok esetén, ha egy logikai láncszem gyenge, akkor az egész eszmefuttatás bukik.

Márpedig itt elég sok gyenge láncszem volt, gondoljunk csak a felismerésre bemutatásokra és Kiglics tanúvallomására. (Egy többszörösen büntetett előéletű tanú, aki "pénzért" és a kedvezőbb elbírálásért vall minden esetben kétséges, más bizonyítékonak is alá kell támasztani.)

Sőt, a közvetett bizonyítékokkal szemben közvetlen bizonyítékok (tanúvallomások) álltak rendelkezésre, amelyeket kétséget kizáró módon nem cáfoltak meg.

Itt utalnék vissza, hogy míg a vádlott védekezését elég valószínűsíteni (sőt az ártatlanság vélelme miatt eleve vélelmezni kell!), addig a vádat egyértelműen bizonyítani kell.

Ha tehát a vádlott védekezését nem lehet kizárni, akkor bizony fel kell menteni.

A nyomozás megszünetés valóban érdekes kérdés, (külön blogot lehetne róla nyitni). Szerintem nagyobb ellentétek vannak ezen a téren mint a bírósági ítéletek között.

Nincs persze "megfelelő" felmentési arány sem, de a 96%-os váderedményesség azért több mint érdekes adat. Kétséges, hogy az ügyészség tényleg ilyen pontosan dolgozik. (azért, ők is "emberek")

A lelkiismeretes védőnek (mert igenis van ilyen is) szerintem érdeke az eljárás minnél hamarabbi megszüntetetése a védencével szemben.

Egyébként nem hiszem, hogy bárkit is személy szerint felelősségre kellene vonni az ilyen igazságügyi tévedések miatt, hanem a szemléletet kellene megváltoztatni. Biztos vagyok benne, hogy ez az ügy sok rendőrt, ügyészt és bírót elgondolkoztat majd.