Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toxx

0 bejegyzést írt és 99 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1938 augusztusában Debrecen városától nem messze Magyarország egyik legszörnyűbb repülőkatasztrófája történt meg. A zuhanást a fedélzeten tartózkodó 9 újságíróból és a 3 fős személyzetből senki sem élte túl. Ez a cikk a katasztrófa megrázó történetét mutatja be...
toxx 2020.04.08 21:41:58
@Gerardus A. Lodewijk: itt szemlátomást több súlyos hiba történt. Ha a gépről vissza tudtak integetni az utasok, akkor a gép aligha lehetett 150-200m-nél magasabban. Nagyon veszélyes, ha egy gép ennyire alacsonyan repül, hiszen ha bármilyen műszaki probléma adódik, másodperceik vannak a jó döntés meghozatalára, már ha van még egyáltalán jó döntés. 3000m magasságig kényelmesen lehet repülni oxigén nélkül, a pilótáknak emelkedniük kellett volna, nem sétarepülgetni kis magasságban.

A leírás szerint a gép dugóhúzóba esett, ez klasszikus probléma. Leállt az egyik hajtómű, erre "a repülőgép megingott a levegőben", azaz nem billentették azonnal előre a gép orrát, elfogyott a sebesség. Itt valószínűleg elkövették a legsúlyosabb hibát, és maximális tolóerőre kapcsolták a megmaradó hajtóművet. Laikusként azt gondolná az ember, hogy ez a legjobb opció, de ellenkezőleg, ez pecsételte meg a sorsukat. A leállt motor propellerei azon az oldalon erős légellenállást fejthettek ki, ez már eleve fékezte azt az oldalt. Amikor a másik oldali hajtómű felpörgött, ez egy erős forgatónyomatékot adott a gép függőleges tengelye körül, ami miatt a leállt hajtóművű szárny lelassult, a másik oldali felgyorsult. A gyorsabb szárnyon többlet felhatóerő keletkezett, a lassabbik pedig átesett – ebből lesz a dugóhúzó, amiből kis magasságon nincs kiszállás.

Ez klasszikus pilótahibának tűnik. Nem lehet tudni, milyen képzésen estek át a korabeli pilóták, gyakorolták-e valaha is élesben (nagy magasságban) az ilyen problémákat, meg hogy egyáltalán hány óra repült idejük lehetett.
Mandiner blog Metróparti 2008.01.20 19:31:00
 Úgy tűnik, a polgári underground a helyére került: egymást érik a földalatti világról szóló bejegyzéseink. Most se lesz másképp: pár nap alatt a második hekket élte meg a sokat látott budapesti metró: tegnap este illegális metrópartit szerveztek az egyik utolsó járatra,…..
A képen Stig Pedersen látható, a '80-as években alakult, de máig aktív dán D.A.D együttes "bazgitárosa". A különleges hangszer készítőjéről sajnos nincs adat, pedig kíváncsi lennék mi mindent alkotott még...Via: Pop Culture Will Eat Itself!!!, Guitar Made Easy..
CSak birot? Csak most? Csak vertek?Szegeny Knezy Jeno szerette mindig mondani, amikor a Felso-Bergengoc ifjusagi valogatott korbepasszolta vagy hatszor a mieinket, hogy "erik a gol"Ez a gol is regen erik mar, es az ereset ugyanolyan, elobb ketsegbeesett, majd duhos, vegul apatikus…..
Checkpoint Charlie Kill Radio 2008.01.03 15:44:00
Végre egy igazi szabad rádió! Kill Radio a neve, és egy los angelesi internetes adó. Okos, környezettudatos, politikus, a kisebbségekre fogékony szövegek minden megfelelési kényszer nélkül. Emellé kretén zenék össze-vissza mixelve. Például karácsonykor…..
Hogy egy adaptációnak mennyire kell hűnek lennie a forrásműhöz, azon nem érdemes hajba kapni, mégis megfontolásra méltó, hogy egy történet az aktualizáló átértelmezések milyen mérvű abúzusának tehető ki úgy, hogy annak látványos és innovatív hatáselemei persze…..
toxx 2008.01.02 21:46:41
Érdemes elolvasgatni néhányat az imdb olvasói kritikái közül, pl. a második oldalon: www.imdb.com/title/tt0480249/usercomments?start=10

Saját benyomásaimmal összhangban nekem elsősorban a negatív vélemények tetszettek, melyeknek bármelyike humorosabb és szórakoztatóbb, mint maga a film. Ilyen címek vannak, mint...
- "I Am Overrated"
- "I Am Disappointed"
- "I Am Legend: The Movie With So Much Potential That Was Ruined"
- "I am waste of time and money"
- "I Am Computer Generated"

Jellemző idézetek:

"[...] A kiábrándító részhez: az egész filmben borzalmas a CGI. 14 évvel a Jurrasic Park után tényleg ez a legjobb, amit csinálni lehet? Az állatok animációja még csak elment, de a "fertőzöttek" CGI-je mindenen túltett. Mind ugyanúgy néz ki, és mindegyikük viselkedése nyilvánvalóan ellenkezik a fizika törvényeivel, és mind pont olyan, mintha egy rajzfilmből, vagy egy számítógépes játékból lépett volna ki. Nehéz volna túlhangsúlyozni, hogy mennyire híján volt a CGI a meggyőző erőnek. Nagyjából félidőben a film minden realitását elveszti, a való világ és egy alantas animáció abszurd keverékébe csap át. Inkább 'Mary Poppins', mint '28 Days Later'."

"[...] Az 'I Am Legend' semmi újat nem nyújt, de délutáni matinés kikapcsolódásnak megteszi. Egy poszt-apokaliptikus városbeli férfi és kutyája ábrázolásával egész jó népszerű szórakoztató műsor. Szörnyfilmnek vicc. Világvége-üzenet-jellegű filmként elviselhetetlen. Azonban Will Smith-szel a főszerepben minden bizonnyal a karácsonyi időszak legnagyobb sikere lesz."
autózz! Havas úton vezetni 2008.01.02 16:57:00
Már karácsony előtt kaptunk egy kis ízelítőt, de igazi havazásnak nevezhető havazás (szóismétlés csak a nyelvhelyesség-kritizátorok kedvéért) csak most jött, legalábbis piciny országunk mocskos és nagy szívében. Nem mindenki szeret annyira ilyen körülmények közt vezetni,…..
Végre itt a szilveszter, eljött a várva-várt pillanat, amikor a pirománok előbújhatnak odúikból, és büntetlenül hódolhatnak szenvedélyüknek. Ilyenkor nagy a kísértés, boldog-boldogtalan igyekszik emlékezetessé tenni a szilvesztert a szomszéd Tesco parkolójában felállított,…..
toxx 2007.12.31 18:50:35
  Amikor nekikezdtem a  blogom írásához, magamban végiggondoltam, mit is akarok elérni. Többek között azt is rögzítettem magamban: nem csak ahhoz kell tehetség, hogy az ember elmondja nyíltan, miről mit gondol, hanem ahhoz is, hogy mondanivalóját úgy fogalmazza meg, hogy…..
toxx 2007.12.27 00:54:47
Akik Tóta írását a kereszténységre nézve felháborítónak tartják, azok szellemi rokonai azoknak a muzulmán hitűeknek, akik őrjöngtek-tajtékoztak a Mohammed prófétát kigúnyoló dán karikatúrák miatt. A kettő nem ugyanaz (fel ne soroljátok hát a különbségeket), de egymással szorosan rokon. Tóta nem keresztény, és az olvasói közül sokan szintén nem azok. A kereszténység pedig nem egy védett világnézet, amit ne lehetne kritizálni, kétségbe vonni, ilyen-olyan oldalról vizsgálgatni, akár gúnyolódni rajta. Ugyanígy az ateizmus sem egy védett világnézet, ezért hát azzal is el lehet végezni a fenti műveleteket, mint ahogy a keresztények ez utóbbin köszörülik is a nyelvüket immáron több mint kétezer esztendeje, több-kevesebb hevülettel és erőszakkal, bizonyos korszakokban és helyeken a nem keresztények (~=pogányok) módszeres fizikai megsemmisítését is beleértve.

Ha én - mint ateista - minden alkalommal felháborodnék, amikor a keresztények engem ilyen minőségemben - a csoport névvel nem hivatkozott részeként - permanensen és hevesen gyaláznak, ilyen-olyan erkölcsi fertőben fetrengőnek ábrázolnak, akkor folyamatosan csak dühös és ingerült lennék egész életemben. Csakhogy én vastagon leszarom azt a sok sületlenséget, amit a keresztények buta elvakultságukban összehordanak az ateizmusról. Ugyanilyen alapon elvárom tőletek, drága keresztény polgártársaim, hogy ti is vastagon szarjátok le azt a sok elvakult hülyeséget, amit mi, ateisták (Tótát is beleértve) összehordunk rólatok.

És akkor béke lesz - az alkotmány világnézeti- és véleményszabadságáról szóló passzusait pedig mindenki tiszteletben tartja, azaz nem hőzöng ha a saját világnézete/vallása valaki másnak nem rokonszenves.
Megcsinálták, igen. Kedvenc sorozatgyilkosunk második évadbéli kalandjai még izgalmasabbra és meglepőbbre sikeredtek, mint az elsőben látottak. Volt rá esély, hogy az irodalmi alapanyagtól elrugaszkodva csökkeni fog a színvonal, vagy épp a morális felhorkanásokat csillapítandó,…..
Az egész történet ott kezdődött, hogy megverték Csintalant. Erre persze ugrott mindenki, nagyon megsajnálták szegény ex-alelnök műsorvezetőt, de csak miután rúgtak is rajta egyet, a la Demszky. Ezzel kapcsolatban született is egy nagyon jó bejegyzés Papírgyári Sztrájtörőtől.…..
toxx 2007.12.17 02:23:37
Sajnos nem értek egyet a többségetekkel. Nézetem szerint hibás az a gondolkodás, amely az elitre mint valamilyen sajátságosan zárt csoportra tekint, egy olyanra, amely külön elbírálás alá esik. Lehetne ugyan elvben ilyen is, pl. a rendi társadalmak ilyenek, de a magyar jellemzően nem ilyen. Én semmilyen lényegi különbséget nem látok a közember morálja és a politikus (elit, ahogy ti nevezitek) viselkedése között. Továbbá, a politikus nem egy meteor hátán érkezett a földre, hanem innen, miközülünk került oda, ahol most van. Velünk együtt szocializálódott, és pontosan ugyanazokat a simlisségeket ismeri és alkalmazza zsigeri szinten, mint amiben mi itt mindannyian nagy mesterek vagyunk.

Ja hogy a köz pénzét lopja? Egyrészt nem lopja. Na ezzel most marhára nem leszek népszerű. Szerintem hibás az a kép, hogy a politikus mással sem foglalkozik, mint az ország pénzének szétlopásával. Ez egész egyszerűen nincs így. Már évek óta azt hallom, hogy az országot gyakorlatilag ellopták. Körülnézek évek óta naponta, és azt látom, hogy az ország a helyén van, nem lopták szét. (Szerintem többeteknek egy furcsa köd ereszkedett az agyára.) A politikus mutyizik, persze, mint ahogy mindenki mutyizik, aki él és mozog ebben az országban. Számla nélküli költségtérítés, a saját cégünk vagy az érdekeltségünkbe tartozók sunyi helyzetbe hozása, alapítványok, you name it. Csakhogy ez kicsiség. Milliókról, tízmilliókról van szó, amit a politikus így le tud nyúlni, ezek pedig az ország GDP-jéhez képest mikroszkopikus összegek. Nagyságrendekkel nagyobb összegeket nem magánzsebbe irányítanak, hanem az elcseszett pártfinanszírozási törvény által kiszikkasztott pártkasszákba irányítanak, de ebbe se rokkan bele az ország. Egy normális, reális pártfinanszírozási törvény legalább ugyanannyit juttatna a pártoknak legálisan, mint amennyit most ellopnak, és ettől nem kell beszarni. A Gripen-ügy lesz a szemfelnyitó, reméljük kiderülnek a szaftos részletek, de előre borítékolom hogy legalább a két nagy párt benne volt, de szinte biztos hogy bevonták a két kicsit is. Erre ti megint fel fogtok háborodni, egyébként csak korlátozottan joggal. A pártok működése az ország elemi érdeke, és ha már sajnos belelavírozták magukat ebbe a patthelyzetbe, hát korruptkodnak egy kicsit, hogy valahogy össze ne omoljanak. Megintcsak lehet felháborodni, de egyben tekintünk magunkba-magunkra, pártszerűen itt is ugyanazt a morált látjuk, mint az országban, a közemberek között bármelyik nap, bármelyik helyzetben.

Térjünk vissza a közpénzlopásra. Fáj, ugye? Csakhogy mi, simlisek, mindannyian a köz pénzét lopjuk amikor számla nélkül veszünk amit tudunk, minimálbérre vagyunk bejelentve, nem fizetünk jutalékokat, tb-t, miegymást, nem is beszélve a számlavásárlásról, és egyéb, a köz által teljesen el- és befogadott "kreatív" módszerekről. Ez egy nagy-nagy zéró összegű játék, és amit ilyen módon - eufemisztikusan szólva - megtakarítunk, azt a köztől vonjuk, na, mondjuk ki, lopjuk el. Ismétlem, pont ugyanazok az elvek alapján, ugyanolyan erkülcstelenül intézzük az ügyeinket, mint a politikusok a sajátjaikat. Hamis és téves és álságos az a hivatkozás, hogy mi azért lehetünk ilyenek, mert mi "ezt látjuk", meg a politikus legyen példakép. Nem, uraim, nem. A dolog fordítva működik. Nem a politikus a nép példaképe, hanem a nép a politikus példaképe, mint ahogy a politikus maga is a nép egyszerű fia. Kutyából nem lesz szalonna, szarból arany, fából vaskarika.

És ha ez nem tetszik, az "elitbe" bármikor be lehet lépni. Hol az a sok feddhetetlen erkölcsű, mutyimentes, sumáktalan, fehérmellényes lovag? Rajta uraim, alapítsatok holnap pártot, mutassátok meg kik vagytok, legyen nyitott könyv az életetek, a múltatok, a jelenetek és a jövőtök. Mindenki rátok fog szavazni, és 2010-ben ti fogtok kormányt alakítani.

És persze nem. Nem lesz ilyen. Magyarországon nincs feddhetetlen ember, legfeljebb olyan, akinek simlisségei - pl. közérdeklődés hiányában - még nem derültek ki. Tegyük fel egy pillanatra, hogy tévedek (akkor meg hol vannak?!), képzeljük el, hogy előlép a kellő számú feddhetetlen ember, pártot alapítanak, programot alkotnak és indulnak a választásokon. Megbuknának! A választó nem viselné el, hogy olyan pártot juttasson hatalomra, amely egyfelől puszta létével is őt magát a saját korruptságára emlékezteti, másfelől pedig egy ilyen párt szükségképpen a korrupció felszámolását kellene hogy a zászlajára tűzze, ami paradox módon senkinek sem érdeke, aki ebben érintett lehet. Márpedig mindenki érintett, ezért sem érdeke senkinek.

Magyarországon ezzel szemben mindenki abban érdekelt, hogy ez egy korrupciómentes és élhető ország legyen, értve ez alatt azt, hogy senki se legyen korrupt, de minden egyes egyén azért a saját maga kiskapujait és simlisségeit és mindennapos korrupcióját szeretné tovább folytatni. És pont ezért nem lesz itt érdemi változás, és ezért mérhetetlenül álnok dolog a politikusokat kárhoztatni.
toxx 2007.12.17 14:23:45
A szívem mindjárt megszakad. Tehát ma Mo.-on azért csal mindenki ahol tud, "hogy meglegyen a családnak a betevő plussz"??? Egyébként mi az a betevő plussz? (Ha tudnám, lehet hogy én is betennék magamnak egyet rögvest.) Ha a betevő falatra gondolsz, tévúton vagy. Empirikus tény, hogy a csalások (pl. adó~), lopások, lenyúlások, svindlik, mutyik, umbuldák, megvesztegetések túlnyomó részét szinte sohasem azért követik el, mert éhezik a család. Ez rutin, már összekacsintani se kell hozzá.

Lehet persze megspórolni a karácsonyi plazmatévé vagy csilivili mobil vagy az épp esedékes családi (kis)autó árát úgy, hogy a köz pénzét az ezer mód egyikével lenyúljuk, aztán kikombináljuk, hogy ha lenyúlás nélkül költekeztünk volna, akkor ételre biza már nem tellett volna, TEHÁT mi igazából az életbenmaradás okán voltunk rákényszerülve a lopásra, de ennek neve kognitív disszonancia, és a pszichológia témaköre, nem az erkölcsé. Az erkölcs idevágó állítása ezzel szemben az, hogy a tolvaj ne kiáltson rendőrért, ha mást lopni lát.

Ha most megint azzal jön valaki, hogy de hát mennyi becsületes (nem csaló, nem mutyizó, stb.) magyar ember van, akkor az vagy nem erről a világról való (és/vagy nem érti hogy mi minden tartozik a korrupció témakörébe), vagy a polgároknak egy nagyon kisszámú, statisztikailag elenyésző kisebbségére gondol, amikre viszont csak pont annyi joggal lehet hivatkozni, mint ahogy bizton állítható, hogy találnánk makulátlanul becsületes politikust is. Csak eléggé keresni kellene, mert ezek számaránya nagyon hasonló lehet a fent említett becsületes nem politikusok számarányához, mindegyik a saját csoportjában. Elenyésző.

Nincs hivatkozási alap, a probléma mondvacsinált. Hisztéria, szemforgatás.
Az Amnesty International sokkoló hirdetésekkel kampányol, hogy felhívja a közönyös közvélemény figyelmét a katonáskodásra kényszerített közel 300.000 gyermek tragikus helyzetére. A felfegyverkezett gyerekeket a csaták szünetében mutató képeken a jobb híján koponyával focizó…..
toxx 2007.12.10 21:38:25
"Anyagi szempontból óriási hasznot hozott szervezőinek a 1212-ben végrehajtott vállalkozás, melynek szenvedő alanyai francia gyermekek voltak. Az egyház támogatásával olyan hadjáratot hirdettek, melyet – mint mondották – Isten csak azzal a feltétellel támogat, ha abban kizárólag tiszta lelkű, romlatlan emberek, vagyis gyermekek vesznek részt. Minden gyermekért arannyal fizettek, azt hirdették, hogy majd sorozatos isteni csodák eredményeként Jeruzsálemben felszabadítják a szaracének birtorolta Szent Sírt, ott majd vékaszámra kapják az aranyat, a 10-12 éves gyermekek alig győzik majd hazavinni a sok kincset.

Ezek a szavak nem voltak hatástalanok. A hitbuzgó szülők Franciaország minden részéről kézen fogva vezették lányaikat és fiaikat a toborzóirodába. Rövid idő alatt 30 ezer kisgyermek ruhájára varrta fel anyja a keresztet. A gyermekek ezt követően a gyűjtőtáborba, Marseilles-be indultak. Már útközben sokan meghaltak, mások átjutottak a Földközi-tengeren. Afrikában emberkereskedők várták őket, aki rabszolgának adták el ezeket a gyermekeket. Óriási gazdagságot hozott ez az üzlet szervezőinek, de az így szerzett arany nem hozott szerencsét tulajdonosainak, mert elfogták és felakasztották őket."
hu.wikipedia.org/wiki/IV._keresztes_hadj%C3%A1rat

Ahogy a fenti eset is példázza, a gyerekek felhasználása harci célokra nem egy különösebben újkeletű gondolat, de akit ez nem győz meg, gondoljon a Hitlerjugendre, az '56-os "pesti fiúkra" (ők ugyebár hősök, és azokkal sincs baj, akik fegyvert adtak a kezükbe), vagy gondoljanak az Irakban, Afganisztánban vagy Izraelben öngyilkos merényletre felhasznált gyerekekre, vagy a Hizbollahra, amelynek tagjai Libanonban óvodák-iskolák mellé-alá telepítettek bunkereket, a médiahatás növelése érdekében remélve, hogy a gyerekeket találják el. Vagy gondoljon a kétkedő a kínai "kulturális forradalomra", melynek során - Mao uszítására - a frissen megalakult "Vörös Gárda" tagjai - kizárólag fiatalok, gyerekek - öltek, pusztítottak három éven át, melynek eredménye nagyjából 500,000 halott lett. Végül gondoljon Kambodzsára, ahol a vörös khmerek használták fel a gyermekeket a saját brutális céljaikra:

"[...] the Khmer Rouge often took advantage of children and molded them into fanatical communists. Young children were seen as being pure and untainted by capitalism and family influence. From an early age children were propagandized and brainwashed to believe in nothing but Angka - even their parents might become their worst enemies. Khmer Rouge brainwashing techniques were often so successful that children would spy on their parents or report on their families' activities during the Lon Nol regime. If parents were disguising themselves as uneducated peasants, their children would be rewarded for identifying them as enemies of the state. Children received expanded privileges under Angka as their parents were taken away to die. In some farming collectives there were so many adolescent Khmer Rouge cadres it seemed their were no adults running the camps."
www.edwebproject.org/sideshow/khmeryears/camps.html

Afrikában csak hasonlóan embertelen logika mentén cselekszenek a felelősök. És nem, nem vagyok cinikus, csak nagyon pontosan látom, hogy nem jön elő semmilyen okos ember a probléma megoldásával, mert ennek a problémának nincs megoldása. Ha ismernétek a témát, tudnátok hogy miért. Az AI ismeri (szinte bizonyosan). Tehát vagy eszelősen naívak, vagy számító módon kihasználják a médiát a saját népszerűségük polírozására. Szerintem az utóbbi igaz. Mocskok.
Csak erős idegzetűek nézzék meg. A "munkahelyi balesetek megelőzése"-tematikájú weboldalon egy rakás többé meg kevésbé vicces, de egyformán brutális animáció élvezhető végig, éljen Kanada! És köszönjük Stöckinek...
Azt hiszem, Melinda csak örülhet, hogy az e-mailt író fiúnak volt egy delete billentyű az agyában, és remélhetőleg tényleg az életben soha nem keresték egymást (itt: kommunikációs csatornák meg nem nyitása) Mi az, hogy "betartani szíveskedj" meg ez az egész…..
toxx 2007.11.14 16:12:06
@dex "igen, jól mondod: minden kapcsolat piacgazdasági logika szerint működik. az érzelmek elsatnyultak, az értékek elolvadtak."
@dex "ami minden nőt kurvává tesz, az az a közös tulajdonság, h mindkettőnek fizetsz egy szolgáltatásért, legfeljebb a nő esetében ez a szolgáltatás lehet szélesebb körű és hosszabb időtartamú." [...]

Tisztelettel, a fenti, kissé világvége hangulatú állításhalmazzal (meg a többi idevágúval, amit nem idéztem be), vitatkoznék. Egyfelől egyetértek a hipotézissel, hogy a párkapcsolatok piacgazdasági logikai szerint működnek. Sőt, ez tetszés szerint bővíthető a legtöbb emberek közötti (önkéntes) kapcsolatra is. Másfelől ez nem tragédia, és a legkisebb mértékig sem kell hogy ebből következően az érzelmek "elsatnyuljanak", az értékek meg "elolvadjanak". Épp ellenkezőleg. Ugyanezen hibás logika vezet a téves felismeréshez, hogy minden nő kurva. Dex ugyanakkor többször felvetette azt is, hogy a férfiak sem cselekszenek alapvetően más elvek mentén.

Ha mindenki törpe, akkor senki se törpe. Ha mindenki zseni, akkor senki se az. És ha mindenki kurva, akkor senki se kurva. A párkapcsolatokban értékeket adnak és vesznek. Ilyenek a figyelem, a törődés, a pénz, a közös fennmaradásra fordított munka, a szex, az intellektus, az érzelmek, a szépség, tudás, vonzerő, beszédkészség, megbecsülés, és egy millió más objektíve létező és csak szubjektíve odaképzelt dolog. Ilyen értékeket cserélgetnek a partnerek. A kapcsolatok akkor és addig működnek, amíg a partnerek kölcsönösen úgy érzik, hogy megfelelő ellenértékét kapják annak, amit maguk adnak. Amikor ez az érzés az egyik vagy mindkét félben meginog, a kapcsolat megroggyan. A "szerelemnek" nevezett változatban annyiban más a képlet, hogy mindenféle bonyolult és csak részben irracionális testi folyamatok által befolyásoltatva mindkét fél egy ideig egyetért abban, hogy az értékeket számolatlanul hányják egymásra, és ugyanilyen számolatlanul és méricskéletlenül kapják és várják el a másiktól. Aztán ennek az érzésnek valamikor vége, és megindul némi racionális méricskélés, útban az egyensúlykeresés felé.

A fenti képletbe semmiképpen nem fér bele hogy a nő mint olyan kurva volna. Lehet szó az értékek olyan aránytalanságáról, hogy az egyik fél bővében van bizonyos értékeknek, amelyre a másik fél nagyon vevő - lehet ez pl. a szex -, de a tény tény marad, hogy cseréről van szó, amelyben egyensúly elérhető. Értelmetlen ezért becsmérlően nyilatkozni bármelyik nemről.
w A béka visszanyal 2007.11.12 10:00:00
Fülön csípték Kóka Jánost, hogy a fair play közepette feketemunkásokkal építi hatszintes otthonát. Már-már népmesei fordulat. Aki magának vermet ás. Ám a népmesékben nincsenek ügyvédek, se jog, és pláne nincs adómorál. Még szerencse, hogy már készülnek az új mesék.…..
Aki hétvégén nem csípte el, az most pótolhatja a BSA állítólagosan internetre szivárgott céglistáját, talán innen még lekapható. A fájl több mint 1700, főleg nyugat-magyarországi cég adatait tartalmazza, mellettük a tervezett látogatásoknak is van üres rubrikájuk. A Homár…..
toxx 2007.11.12 18:17:15
Csak nézzetek rá erre a listára. Ugye úgy néz ki, mint egy kinyomtatandó, majd kézzel kitöltendő lista? El tudjátok képzelni azt, hogy a BSA bármikor is aktuális ellenőrzési listája egy ilyen vacak legyen? Józsikám kézbe kapja az 1-2 oldalt, Bélám a 3-4 oldalt, Zoltán az 5-6 oldalt stb, aztán irány Horány, járjátok az országot, és ha megjegyzés van, akkor írjátok ám be rendesen abba az 5x1cm-es kis rubrikába, mielőtt visszaadnátok a lapot!

Nem "vállalat", hanem "cég" a hivatalos és már a köz által is használt kifejezés, szemben a lista első oszlopának fejlécével. Ahol "cím" áll, annak az oszlopnak a neve "Utca, házszám" kéne hogy legyen (a cím ésszerű számítástechnikai közelítésben irányítószám, város, utca(+házszám), egyéb, esetleg ország) Az adatok következetesen hiányosak, hiányzik az irányítószám, a kapcsolati telefonszám, a kapcsolati személy vagy ügyvezető neve, és ha már van olyan oszlop hogy nyilvántartási szám, akkor azt vajon kézzel kellene kitölteni? Ugye aligha, az jönne az adatbázisból. Inkonzisztens továbbá, hogy ha a lista neve "Tervezett Látogatások" (helyesen kis l-lel), akkor mivégre van egy "ellenőrizte" oszlop? Ha "ellenőrizte", akkor nem tervezett, hanem végrehajtott, ill. nem tervezett látogatások listája, hanem Látogatási napló vagy hasonló, amihez viszont még kisezer mező kellene. Ennek se füle, se farka.

Az egészről üvölt hogy hamisítvány, esetleg imposztorkodás.
A kéretlen reklámlevél akkor igazi, ha tényleg levélnek néz ki. Vuk ilyet talált, nem is értjük, miért siránkozik. A labda mindenestre fel van dobva: ki mutat ennél jobban álcázott spamot? Vuk levele hajtás után.Szia Homár! Alapvetően jól bírom a spam-áradatot, ami mostanában…..
toxx 2007.11.06 12:16:33
Van egy ún. adatvédelmi törvény, teljes nevén "1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról" - keressetek rá a neten, számos példányban olvasható, pl itt: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200063.TV

Ebből egyértelműen kiderül, hogy ki és milyen feltételek mellett jogosult kezelni személyes adatokat, amelynek prominens példája a név+cím kombináció. Reklám-/marketing-célra pl. csak az érintett beleegyezésével tárolhatók ilyen adatok, és csak az, akinek az érintett ehhez beleegyezését adta.

A tipikus eset az, hogy amikor nyitsz egy folyószámlát az OTP-nél, abban a szerződési feltételek közepe táján finoman elbújtatva ott van valahol, hogy hozzájárulsz a személyes adataid marketing-célra való kezeléséhez ÉS továbbadásához. (Ezt valószínűleg mindenki aláírja, bár személyes példám alapján tudom, hogy nem muszáj. Én kétszer vastagon, keresztben áthúztam, ráírtam külön hogy nem járulok hozzá, és így adtam vissza a lapokat az ügykezelőnek, aki nagyot nézett, hogy hát ez meg mi. Hívni kellett a fiók főnökét, és egy perc alatt kiderült hogy ilyet igenis hogy lehet.) A ravasz dolog az, hogy egy ilyen aljas szerződésben az érintett ugyan figyelmetlenségéből vagy tájékozatlanságából eredően alárja, hogy adatait továbbadhatják (tehát ELadhatják, ha úgy tetszik), azonban ez a valóságban semmilyen jogi lehetőséget nem ad arra nézve, hogy az adat "vásárlója" azt jogszerűen kezelje. Annak ugyanis az adatkezelésre az érintett sohasem adott felhatalmazást. Ilyen értelemben közömbös - ha a valóságnak esetleg meg is felel - hogy a BM adatszolgáltató hivatala vagy ki más adja tovább az adataitokat, jogszerűen akár vagy jogellenesen, ha az, AKINEK továbbadja, azokat már nem kezelheti (tárolhatja, használhatja spammelésre, értékelheti ki, stb.)

A jogszabály részletesen leírja a jogaitokat. Pl. "12. § (1) Az érintett kérelmére az adatkezelő tájékoztatást ad az általa kezelt, illetőleg az általa megbízott feldolgozó által feldolgozott adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat." ill. "(2) Az adatkezelő köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 30 napon belül írásban, közérthető formában megadni a tájékoztatást.", végül "(3) A (2) bekezdésben foglalt tájékoztatás ingyenes [...]". Van aztán még a törvényben leírt tiltakozási jog és bírósági jogérvényesítés, és lehet panaszt tenni az adatvédelmi biztosnál is: adatved@obh.hu - lásd még: abiweb.obh.hu/abi/

Éljetek a jogaitokkal!