Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toney

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Róna Péter befektetési bankár úgy véli, hogy a válság miatt összeomlott a harminc éve uralkodó neoliberális paradigma, a piac önszabályozó mechanizmusai nem válthatják ki az állami szabályozást. A válság következtében visszafordulhat a globalizáció és újjáépülhetnek a…..
toney 2009.03.17 12:37:56
Szerintem Róna Úrnak sok mindenben igaza van, kiváltképp abban, hogy nem a multikat kell ilyen intenzíven támogatni, illetve nem csak őket.

Jó lenne, ha mindenkinek lehetősége lenne egy kicsit kitekinteni külföldre és belelátni az ottani dolgokba, vagy ha nem így alakult, legalább halgassa meg azt, akinek volt benne része. Én külföldön élek és dolgozom, és nap mint nap látom, hogy az EU élharcosai, bizonyos nyugat-európai országok micsoda protekcionista politikát folytatnak az Unión belül és kívül egyaránt. Az EU-t arra használják, hogy piaci lehetőségeket teremtsenek a cégeiknek (kkv és multi egyaránt), ugyanakkor tűzzel-vassal védik a saját piacaikat.

Jó lenne már, ha Magyarországon is tudatosulna, hogy az EU szabályokba és irányelvekbe, amiket ezek a gazdag országok találtak ki, belefér bizonyos szintű protekcionizmus, hiszen ők találták ki őket a saját szolgálatukra. Ha egy új tagország nem elég dörzsölt, illetve ha olyan emberek irányítják, mint jelenleg Magyarországot (ez a fő probléma), és mindent, amit az EU mond, szó szerint betart vagy stréber módjára túlteljesít, akkor annak igenis az az eredménye, hogy mindent bekebeleznek a külföldiek, mi meg vehetjük a német tejet a boltban. A lényeg tehát, hogy ezeket az uniós szabályokat a saját érdekeink szerint kéne értelmezni, és úgy bevezetni, és ha valakinek nem tetszik, pereljen be.

A multik ugyanakkor hasznosak, de nem szabad rájuk építeni, arra kell használni őket, hogy amíg nem épül ki a hazai versenyképes ipar, nézzük hogy csinálják, és amit itt leadóznak (ha egyáltalán adóznak), azt többek között a hazai ipar és egyéb területek (oktatás, stb) fejlesztésébe kellene fektetni. Na, utána aztán ki lehet őket paterolni, de csak akkor, ha már nem kellenek, és azokat, akik csak az olcsó bérmunkára és a zéró adóra hajtanak.