Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sorstárs

0 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Prinz Dani önálló posztban válaszol a kommentekben felmerülő kérdésekre, meglátásokra, nem mintha olyan sok ellenvélemény merült volna fel a tegnapi poszt kapcsán, de Dani szerint maradtak a tisztázandó részletek.Miután elolvastam a hozzászólásokat, amik a cikkemhez érkeztek,…..
sorstárs 2011.03.08 20:37:44
@EGYDIAK: Akkor mit szóljunk ahhoz az egyetemi tanárhoz, aki az első előadáson kijelentette,hogy ő tavaly is csak 8 embert engedett át a vizsgán 120-ból, aztán lead egy olyan előadás, aminek a felében a bolonyai rendszert szidja, a másik felében meg úgy magyaráz, hogy ha nem tanultak volna a témáról a gimiben egy szuper rajz tanártól még azt sem értették volna, hogy egyáltalán miről beszél. Ez Mo. egyik legjobbnak mondott egyeteme.
Egy kedves facebook tagunktól, Anikótól kaptuk azt a linket, ami elindított egy kisebb lavinát, utánajárást, melynek végén a mostani bejegyzés áll. A fészekerkéllyel kapcsolatban kaptunk tőle egy blogcímet, melyben rengeteg szépen felújított külső homlokzattal rendelkező…..
Fels(ül)ő - oktatás HÖK segít? 2007.11.26 14:23:00
Közeleg a vizsgaidő, egyre kevesebb az idő a tanuláson kívüli dolgokra, viszont egyre több a szemet szúró dolog. Negyedévesként - ha minden jól megy - tavasszal már államvizsgázni fogok. "Ha minden jól megy" alatt nem a tanulmányi előmenetelemre gondolok, hanem…..
A tegnapi poszthoz kapcsolódó írást teszünk ma közzé, elodnek köszönjük!Kedves Ellenőrző blog!   Azt olvastam a minap, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szeptembertől visszaállítaná a buktatás lehetőségét az általános iskola második osztályának végétől.…..
sorstárs 2010.06.05 19:59:34
@Seravy: Ja és nem kötelező dolgozni sem, legfeljebb kapsz segélyt vagy szülsz egy csomó gyereket ,akibe azt neveled, hogy az iskola egy felesleges hülyeség. Aztán a gyerek mégis iskolába kerül de ott csak rendetlenkedik, verekszik, nem érdekli a tanulás ,a tanító ősellenség, mert a szülei megmondták, hogy felesleges tanulni, ezért ő inkább csavarog stb. Aztán persze természetesen a tanító egy semmirekellő, mert szegény gyereket még olvasni sem tudta megtanítani.
sorstárs 2010.06.05 20:14:07
@Videofon: Aki felsőtagozatban egy egyszerű hétköznapi dologról nem tud véleményt fogalmazni, az felnőttként kb. arra lesz alkalmas, hogy tolja arrébb a talicskát.
sorstárs 2010.06.05 20:24:48
@Videofon: Szóval a közoktatás a butáké, lusták, az okosak , szorgalmasok meg fizessenek. ( persze a közoktatást többnyire az ő szüleik adójából finanszírozzák.) Hozzászólásaidat olvasva egyre biztosabb vagyok, hogy te vagy a gyereked legalább egyszer megbukott.
Ellenőrző Hulljon a férgese? 2010.06.03 18:02:00
Sziasztok! Érdekelne a közösség véleménye a kormány legújabb döntéséről: http://index.hu/belfold/2010/06/02/ujra_megbuktathatjak_a_kisiskolasokat/ Üdv: Marcsi..
sorstárs 2010.06.04 21:10:16
@louise: Ez nagyon szép gondolat, csak azok a fránya különbségek csak nem akarnak kiegyenlítődni. Pedig a lemaradóknak nálunk 2-3 plussz korrepetálás is van egy héten. Mégsem érik utól a kitűnő tanulókat. Bármennyire szomorú dolog ez, de nem egyforma értelmi lehetőséggel születünk. Erre még rátesz a 6 éves korig megtörtént családi minta, nevelés. Plussz van aki egy kicsit jobb is lehetne, de nincs annyi idő, hogy mindent az iskolában tanuljon meg a gyerek. Otthon is kell tanulni pl. évszámokat, verset, a bőr szöveteit stb. Mert nem mindenki képes kb. 30 perc alatt megjegyezni úgy, hogy napok, hetek múlva is emlékezzen rá. Aztán aki otthon sem tanul, meg az órán sem figyel az nem hogy felzárkózna, mégjobban lemarad.Van persze egy-két gyerek akin lehet segíteni, és mindig reménykedek, hogy majd az eddig kettes Pistike is ötöst ír matekból, de sajna már a hármas is különleges alkalom, Gézuka meg mindig ötöst ír, sehogy sem akar kiegyenlítődni Pistikével. Persze tudom ezért csakis a rossz tanárok a hibásak. És nem tudják motiválni Pistikét.
sorstárs 2010.06.04 22:07:27
@louise: A szöveges értékelésnek vannak értéki főleg első -másodikban. Én most tanítottam végig egy osztály már ebben a rendszerben. Az első két évben egyáltalán nem adtam jegyet, bár megtehettem volna ( a törvény megengedte eddig is 2.-ban). A felmérésekre írtam százalékot, mert azt a szülők kérték, nekik is új volt a dolog és gondolom kellett valami biztonságérzet. Ami rossz benne szerintem, hogy csak jó dolgokat lehet írni, meg olyan burkolt megfogalmazásokat , hogy pl. írásképe sokat fejlődött / lásd: még mindig olvashatatlan.) És tényleg nagyon sok időt vesz el, ha komolyan csináljuk, mert ha technika órán hajtogatnak egy hajót, akkor eddig ráirtam, hogy 5, most meg mind 26 gyereknek be kell írni az ellenőrzőbe, hogy pontosan vagy pontatlanul hajtogat stb. A mi igazgatónk ráadásul megkövetelte, hogy mint régen a jegyeknél, minden tantárgyból, minden gyereknek, minden hónapban min. egy értékelés legyen. Úgyhogy 3-4.-ben már osztályzatokat adtam és csak negyedévente kaptak ilyen levélszű összesített értékelést. Év végén kapják az első jegyes bizonyítványt és nem igazán érdekli a többséget, hogy milyen lesz. A hármast már jónak tartják. Azt el is éri mindenki az osztályból és hiába a szöveges értékelés úgy is tudták már elsőben is hogy kik a legjobb tanulók és kik nem. Mert látják, hogy X olyan gyorsan olvassa a mesét, hogy Z nem is tudja követni. Még annyit, hogy a gyereket nem csak a jegy stresszeli, inkább az, hogy ha már mindenki tudja szorzótáblát az ő kis fejébe meg csak nem akar belemenni.
sorstárs 2010.06.04 22:09:17
@sorstárs: levélszű=levélszerű
 Levélírónk a blogon eddig megjelent posztokra reflektál, megpróbál választ adni az eddigiekben felvetett és -szerinte- megválaszolatlanul hagyott kérdésekre. Véleménye szerint tanárnak születni kell, a tanárképzés alatt szinte lehetetlen elsajátítani , bár a pedagógia…..
sorstárs 2010.06.04 21:39:58
@ppppalika: A pedagógia , mint elmélet valóban ott van a főiskolai képzésben. 25 éve is fontosabb volt, lsd. több óraszámban szerepelt, mint a tantárgyi módszertan. Viszont a pedagógiai gyakorlat soha nem volt a főiskolák erőssége. Ha mégis van aki olyan főiskolán tanult, az a szerencsések közé tartozik. Van persze gyakorló iskola, legtöbb helyen sokszoros túljelentkezéssel,ergo válogatott gyerekekkel. Így aztán a frissen végzett, lehet valóban tanítani akaró fiatal, nem tud mit kezdeni olyan helyzetekkel, ami egy átlag iskolában szinte mindennapos. Vagy például nem tud kapcsolatot építeni a szülővel. Van aki egy-két év alatt belejön (az sem mindegy milyen tantestületbe kerül), vagy az első év után elmenekül a pályáról. Legrosszabb esetben marad, de a problémákra rossz válaszokat ad és nem fogad el segítséget. Az én iskolámban az utóbbi öt évben felvett fiatalok többsége az első kategóriába tartozott. A 3. kategóriásnak pedig az illetékesek nem hosszabították meg a szerződését.
Nagy valószínűség szerint három, vagy maximum négy párti lesz a parlament 2010 és 2014 között. Így a szavazás lezártával, még nem tudván az eredményeket, nem is a várható összetételről szólnánk. Hanem, hogy ezektől a parlamenti erőktől mit várhatunk.A Fidesz…..
Ellenőrző Megoldás-e a tandíj? 2010.04.08 08:00:00
Utolsó részét olvashatjuk a tegnap-tegnapelőtti posztnak. Fő témája a tandíj bevezetésének szükségessége, véleménye szerint önmagában a tandíj nem lenne megoldás, hiszen a mai fizetős szakokon sem magasabb a színvonal az államilag finanszírozottnál. A fizetős…..
sorstárs 2010.04.08 19:15:09
@Kotkodus:" miért fizesse béla bá és kati néni az adójából azt a felsőoktatást amihez sok közük nincs és se gyermekeik, sem unokáik nem részesülnek?"
Amiért a Máté mega Lilla fizeti a TB-jéből a Kati néni epe műtétjét.Én 30 éve dolgozom folyamatosan bejelentett munkahelyen,kórházban csak szülni voltam. A régi háziorvosom meghalt 5 éve,az újat még nem ismerem. Szóval, amíg az emberek ingyér gyógyulnak, addig a fiatalok ne fizessenek tandíjat. Van ismerősöm, akinek a második gyereke azért nem ment nappalira, mert a szülők a jelenlegi "ingyenes" oktatást sem tudták volna kifizetni. Sajnos a szociális ösztöndíjak sok helyen nem rászorultsági alapon osztódnak.
Egy friss diplomás levélírónk meglepő adatot oszt meg velünk, a felvett hallgatók csupán töredéke szerez diplomát, az ő konkrét példájából kiindulva az évfolyama 16%-a  jutott el a diplomáig. Ennek több oka is van, az egyik nyilván a sokat szidott finanszírozás, sokkal…..
sorstárs 2010.03.28 19:26:42
@Marr: Megköszönném, ha leírnád,a BMF melyik szakáról írsz. Vagy mindegy? A fiam ugyanis odajelentkezett, a gépészmérnökire.Még van lehetőség mást megjelölni első helyen, de a gépészmérnökihez ragaszkodna. Tud valaki jobbat?
Ellenőrző Zoli, nincs pénz! 2010.03.17 08:00:00
Olvasónk az Indexen megjelent, Pokorni Zoltánnal készült interjúra reagál röviden. Az oktatáshoz pénz kell, azzal nagyon sok problémát meg lehetne oldani, de hogy honnan is kellene annak a pénznek jönnie, illetve, hogy szándékában áll-e a Fidesznek több pénzt tenni az oktatásba,…..
sorstárs 2010.03.17 18:04:01
@szumurri: Az igaz, hogy akkor is kevés volt a fizetés , mégis nyugodtabban dolgoztam, mert nem volt ilyen ámokfutás, mint az elmúlt években. Viszon sok pedagógus nem a saját fizetését kevesli, hanem azt tartják pofátlanságnak, hogy a saját fizetésükből kell megvenni az osztálydekorációtól kezdve a táblagyurmán keresztül, a piros tollig mindent. Mert erre az iskola költségvetésében nincs pénz. És ez évtizedek óta így van. Csak halkan kérdezem , van olyan banki ügyintéző, aki az írószereit maga vásárolja ? Persze biztos vannak gazdagabb iskolák is. Én sajnos olyanban még nem tanítottam.
Rabyn osztja meg velünk kétségeit azzal kapcsolatban, hogy lehet-e tanulás és munka mellett olyan átlagot produkálni, hogy a hallgató ösztöndíjat kapjon. Sokan tekintenek a tanítóképzőre úgy, mintha egyszerűen feleségképző lenne, pedig nagyon sok teljesítenivaló tárgy van,…..
sorstárs 2010.02.19 20:49:21
@Jaffar: "Ha az a tanító szar, mert nem ért hozzá és nem is érdekli, akkor ha holnaptól 500k-t utalok neki fizetésként, akkor majd megjavul?" Nem, ő nem fog megjavulni. Viszont, ha előreláthatólag több lesz a fizetés, akkor az okosabb diákoknak is perspektíva lenne a tanító-tanár képzés. Amikor sok éve én felvételiztem a tanítóképzőbe, a 120 pontos rendszerben 96 pont, azaz 80 % kellett a felvételihez. Ma ez azt jelentené, hogy 320 pont kellene. Az azért már nem kevés. Így lehetne emelni a színvonalat. Pár év múlva a fizika- kémia szakkal lesznek problémák. Többszáz tanár megy nyugdíjba és jönnek a 160 ponttal felvett kémia tanárok. Vagy már azok sem. Inkább elmennek a műanyagiparba vagy a galvanizáló üzemekbe.
saját volt osztályomba kellett bemennem helyettesíteni. amennyit dícsérték őket anno, annyi szidalom éri őket mostanában. nem csoda: megfogyatkoztak, akikkel meg gyarapodtak, nem jószántukból választották ezt a helyzetet. reggel elkérem a könyvet, munkafüzetet az egyik…..
Ellenőrző Ki a bűnös? 2009.12.17 08:00:00
Karácsony alkalmából a nem vallásos családban nevelkedő gyerek is találkozik Jézus születésének történetével és az ehhez kapcsolódó hitvilággal. Néha -szerencsétlen módon- agresszív és félelmetkeltő formában történik mindez, mint El Topo kisfiának esetében is, amikoris…..
sorstárs 2009.12.18 20:49:42
A bosszú (mondván negyven évig mi tűrtünk, most tűrjetek ti), @kolbászoszsömle: Nem hinném hogy bosszúból kell karácsonykor nem dolgoznod. Amúgy mint már írtam a szocializmusban volt rá negyven év hogy megszüntessék, mint munkaszüneti napot, mégsem tették/ biztos féltek a keresztények bosszújától :) / És mostanában sem keresztények irányították az országot. A vasárnapi munkát pedig az unió szeretné megszüntetni és biztos vagyok benne, hogy sok bevásárlóközpontban dolgozó édesanya örülne neki. Sajnos ma Magyarországon a politika szintjén a kereszténység sem az ami és a liberalizmus sem és még a szocializmus is igen messze áll Marxék elképzelésétől. A vita viszont a legtöbb fórumon azt jelenti, hogy mindenki mondja a magáét és mindenkit leugat, aki nem ért vele egyet.Részemről azzal tudnék egyetérteni, ha mindenki kapna évente 10 napot amit fizetett ünnepként akkor venne ki amikor akar. Akkor mindenki szabadon ünnepelhetné amit akar. Csak sajnos ez azt hiszem utópia.
sorstárs 2009.12.18 21:42:33
@Levéltetű: Ez egy fórum ,ahol az emberek leírják a véleményüket, nem tudományos értekezést és nem is doktori disszertációt. Ja igen a Jehova Tanúi is egyház , rendben és a Szcientológiai Egyház is az, de engedtessék meg nekem hogy egyiket se tartsam sem kereszténynek sem keresztyénnek .Ha ennyire jártas vagy biztos tudod mi a különbség.
sorstárs 2009.12.18 21:49:35
@metal: Írhattam volna varrodát, vagy visszapillantótükör összeszerelő üzemet is. A környéken ugyanis ezek a lehetőségek és mindegyikben dolgoztatnak vasárnap is. Nem mindenki lakik a fővárosban. Sokan örülnek , ha bármilyen munkát kapnak és nem ugrálnak, mert van helyettük jelentkező bőven. És két - három kisgyerekkel nem olyan könnyű ingázni, főleg ha az apa is ingázik, vagy nincs is a családdal.
Ellenőrző Egyenruha 2009.12.18 08:00:00
Sokan könnyebbültünk meg, amikor a 80-as évek végétől már nem volt kötelező a köpeny viselése, nyugodtan mutogathattuk a nyugatról hozott menő cuccainkat. Természetesen ez az eufória is gyorsan alábbhagyott, manapság már többen szeretnék, ha a köpeny, vagy valamilyen iskolai…..
sorstárs 2009.12.18 18:29:15
@kolbászoszsömle: Sajnos nem jó iskolát választottál. Fiamnak Ún. emos frizurája van. Egyházi középiskolába jár 4 éve senki nem szólt miatta soha és jó jegyeket kap. Keresztfiam egy másik középiskolában majdnem derékig érő raszta hajjal szintén probléma nélkül.
sorstárs 2009.12.18 18:36:52
@elod72: Félreértettél. Én sem gondolom, hogy jó ötlet az egyenruha bevezetése. Az viszont szerintem nem lehetne egyik gyerek osztályban elfoglalt helyének fokmérője, hogy a SZÜLEINEK mennyi pénze van. Elég sokat lehet olvasni arról, hogy a gazdag szülők csemetéi mennyire lenézik, kiközösítik a nem szegény, nem rongyos csak épp nem az általuk favorizált divat szerint öltözködő osztálytársaikat. Sajnos Budapesten ez egyre gyakoribb. Ugyanis nem a ruha teszi az embert.
sorstárs 2009.12.18 21:02:21
@kolbászoszsömle: És ez volt a tanáraid legnagyobb gondja veled?
Ellenőrző Az iskola felelőssége 2009.12.04 08:00:00
Az iskola szerepét a társadalmi elidengenedésben vizsgálja Rektor levelében. Felelősnek tartja az iskolát abban, hogy nem él a kezében lévő eszközökkel és nem próbálja az iskolai közösségeket jobbá formálni. Véleménye szerint jobbá és élhetőbbé tehető a társadalom, ha…..
sorstárs 2009.12.08 19:00:48
@boogieee: Igazad van. Amikor megtörtént ez a szörnyű eset, hírül adták, hogy az anyja idegösszeomlást kapott. Nem csodálkozom, de a legnagyobb felelőssége neki van. Mivel a gyerek már középiskolás korában is pszichológushoz járt, neki kellett volna megakadályozni, hogy egyáltalán ilyen eszébe jusson, hogy fegyvert vigyen haza. Egy depressziós gyerek!
"A nevelési-oktatási intézmény költségvetésének terhére kell megszervezni az előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést, az intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozást, kirándulást, erdei iskolát." Szabó…..
sorstárs 2009.11.30 20:37:15
@OkoskaTo:rp: Már elnézést, de neked a főnököd ad zsebkendőt és fogkrémet? Legközelebb már azt kifogásolják a kedves szülők, hogy a gyereknek nem az iskola vesz váltócipőt, netán tornafelszerelést.A legtöbb iskolában ma még egy digitális tábla sincs és jó ha csak 2 gyerek jut egy gépre.
sorstárs 2009.11.30 20:54:01
@OkoskaTo:rp: A digitális táblákat többnyire pályázaton nyerték, tehát legfeljebb pár százaléka terheli az iskola költségvetését. 500 gyerek tanévi papírzsebkendője kb. 1 millió forint . Gondoltad volna? Ez napi 10 forint értékű papírzsepi gyerekenként. Kis összeg egy szülőnek, de nagy egy egész iskolának. Azt már meg se említsem, hogy egyéb sok felesleges drága holmira bezzeg futja. A fogkrémet én speciel nem kérem, aki inkább fogorvosra költi a pénzét, szíve joga.
sorstárs 2009.12.04 21:17:22
@matteo14: Holnap szólok, hogy most már nem kötelező a váltócipő. Sőt . Egyáltalán nem kell cipő.A tanteremben mezítláb leszünk, mert a tananyag elsajátításához nincs szükség cipőre.
A "portásország" fogalmán elgondolkozva írta meg nekünk Louise a levelét. Részletesen leírja, órákra lebontva, hogy hogyan is nézne ki egy napja, ha nem tanárként viselkedne, hanem egy hétköznapi emberként, aki kimondhatja, amit gondol és nem próbálná csillapítani a…..
sorstárs 2009.11.23 18:52:19
@V.: Csak azon csodálkozom, hogy míg én a tanár este 6 előtt sosem érek oda , hogy egyáltalán bekapcsoljam a gépet te ráérsz délután kettőkor kommentelni. Akkor ki is dolgozik nyolctól kettőig? Az óraközi szünetekben is dolgozik a tanár vagy az udvaron ügyel, vagy előkészíti pl. a szemléltető eszközöket, beállítja vetítőt, stb.
A szabadságot meg nem a tanárok követelték ki maguknak, ez a törvény. 21 nap alap+ 25 nap pótszabadság. Akkor is , ha egy éve dolgozol, akkor is ha 30. Még egy dolog és nem idegesítem itt magam tovább, októberben "csak" három szombat délelőtt dolgoztam ingyen. Versmondóversenyre vittem gyerekeket más városba, játszóházat tartottunk, diák-szülő sportdélelőtt. Ja és nem panaszkodom , mert szeretem a munkám, csak elegem van abból, hogy mindenki annyira tudja mi a dolga egy tanárnak, mert járt iskolába. Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy a háziorvosom csak 8-tól 11-ig dolgozik, ekkor van rendelés mégis sokkal gazdagabb, mint én.
sorstárs 2009.11.24 20:54:55
@V.: Annyira nagyra vagy magaddal, hogy az már fáj. Nélküled összeomlana a világgazdaság. Képzeld minden tanár fizet adót, de valószínű, hogy te mint hitelügyintéző sokszorosát keresed egy tanári fizetésnek. Az ilyenek ,mint te egy napot sem bírnátok ki 30 gyerekkel, legyenek azok 6 vagy 16 évesek. Többen megírták már, hogy azok akik annyira szeretnének 46 nap szabit miért nem mennek tanárnak? Én ugyanis nem a szabadság és nem is a fizetés miatt lettem tanár. Amikor felvételiztem nem tudtam egyiknek a mértékét sem, de nem is érdekelt. Tanítani akartam és kész. Egyébként még elvitatkozgathatunk mi a fontosabb a világnak , az embereknek, a bankárok vagy a tanárok.
Ellenőrző Kell-e a házi feladat? 2009.11.20 08:00:00
Hányszor hallhattuk akár mi magunk is iskolás éveink alatt, hogy "ha nem tudtok csendben maradni, a ....... feladat házi lesz!" Ilyenkor  az eredetileg tervezett és átlagosnak mondható 2 feladat helyett kapott az egész osztály büntetésként 5 feladatot. Általános…..
sorstárs 2009.11.20 21:25:35
@Adani: A kőszívű ember-t hetedikben kell olvasni, párhuzamosan a történelem tananyaggal. Az már más kérdés, hogy én is inkább csak gimnáziumban olvastatnék Jókait. Ugyanúgy nyolcadikban a Légy jó mindhalálig is korai. De például ötödikben nálunk A Pál utcai fiúk-at szeretik a gyerekek. Ajánlott még a Robinson és A rab ember fiai. Egy egységes kötelező mindenképpen szükséges, mert az alapján tanulják az írói stílusokat és a műfaji sajátosságokat. Szóval nem öncélú. Vagyis, ha a realizmus a tananyag ,akkor nem nagyon lehetséges, hogy Micike a "Halott asszony visszanéz", Béluska a "Rosszcsont Peti kalandjai", Rezsőke meg az "Iliász" című könyvet olvassa el és abból számoljon be. Ráadásul valóban nincs idő arra, hogy egy 30 fős osztályt 30 különböző könyvből feleltessen a tanár. És az sem reális elvárás, hogy egy magyar tanár ismerje az összes magyar nyelven megjelent regényt.
A szülők pályalkalmassági vizsgálatot szeretnének bevezettetni a gyermekekre veszélyes pedagógusok kiszűrésére, amit Pixie levelében legalábbis véleményesnek gondol. Kit érintene ez a vizsgálat és milyen következménye lenne? Amíg ezek a kérdések tisztázatlanok, addig csak a…..
sorstárs 2009.11.19 20:35:56
@slaci89: "akit a gyerekek nevelése, a problémák megoldása hozzáállás szinten nem érdekli, csak órát akar tartani pénzért."
Aki 16-18 évesen nem tudja, hogy ha valaki beszél hozzá arra illik odafigyelni, annak a nevelését már 3 éves korában elszúrták a szülei. A mai középiskolákban nem csak zsenik járnak, van akinek nagyon kell koncentrálnia ,már ha érteni szeretné az anyagot. A többség oda sem figyel, de azért persze hangoztatja, hogy a h.. tanár nem magyarázta el. A gyerek problémájának megoldása pedig a szülő feladata, nem a tanáré. Így is naponta hallani, hogy bizonyos gyerekeknek a tanítók adnak enni, hogy el ne szédüljenek . Ez sem kötelességük.
Levélírónk segítségével bepillantást nyerhetünk az alapítványi iskolák fizetési szokásaiba, szomorúan konstatálva, hogy még a közalkalmazottak által is szerénynek gondolt juttatások és illetmények nélkül végeznek gyakran sokkal több munkát, mint  a törvényben…..
sorstárs 2009.11.03 20:41:17
@boszor: 1.Az osztálypénzt /ami nem kötelező/ az osztálykirándulásra és osztályrendezvényekre fordítjuk. Egyiken sem kötelező részt venni, így fizetni sem.
2. Viszont, ha valaki bulizni akar annak ugye ne én fizessem az üdítőjét. A szegényebb gyerekeknek nem egyszer én fizetem a mikuláscsomagot. A Mikulást is a szülők kérik, nem az én mániám.
3. Az autóbusz nem visz ingyen és némely múzeumba, színházba, vidámparkba bizony a gyerekeknek is kell belépődíjat fizetni.
4. Ha valaki mást gondolna, a tanárnak mindez nem szórakozás, felel a gyerek viselkedéséért, testi épségéért. Nagy kő esik le a szívemről , amikor az egy hetes 200 km-re lévő erdei iskolából mindenkit épen, egészségesen hozok haza. Én pl. legalább 15-ször voltam már az egri várban, mégis odaviszem a gyerekeket, ha ők azt szeretnék látni.
5. Év elején mindig megkérdezem a szülőket szeretnének-e osztálykirándulást. /nem a gyerekeket, mert ők természetesen több naposat is/
6. Általában a 4. év végén szoktam ajándékot kapni, de nem mindig és nem várom el sőt nekem kellemetlen, de mégsem jelenthetem ki, hogy nekem ne vegyenek ajándékot, mert az sértő lenne. Kaptam már cserepes virágot /Pl. a legelső osztályomtól egy kis szobafenyőt. kb. 15 évig ápolgattam és nagyon sajnáltam amikor kipusztult./, étkészletet, olyan "fesményt", amit azóta sem raktam a falra. De a szülőknek biztos tetszett és biztos vagyok benne , hogy szerettel adták. Virágot csak évzárón kapok szinte minden diáktól és nem érdekel, hogy kertből szedett párszál virág csomagolás nélkül, vagy malomkerék nagyságú csokor, mert úgyis tudom, melyik diákom adja szeretettel és melyik csak megszokásból.
7. Az előző évi pénzügyekről, számlákról az év eleji szülői értekezleten mindig beszámolok. Sajnos , aki nem vesz részt ezen azt nem tájékoztatom külön.
8. Minden elsős osztály szüleitől kérem, hogy szedje az osztálypénzt valamelyik szülő, de sajnos legtöbbször egyszerűbb, ha a mindig megtalálható tanító néninek adják. Régebben bankszámlára gyűjtöttük, mert még lehetett olyan számlanév, hogy 2. osztály, de a kilencvenes években ezt megtiltották. Nehogy pénzt mossunk:(
Csak remélni tudom, hogy az iskolák többségében ugyan ez a helyzet.
Ellenőrző Emberi sorsok 1. 2009.10.23 08:00:00
Orsi leveléből megtudhatjuk, hogy mi sodor valakit a tanári pálya közelébe és milyen véletlenek sodorják el onnan. Igazán érdekes történet, amely végigkíséri életét az általános iskolai megpróbáltatásoktól, felnőttkoráig. Íme az első rész: Sziasztok!  Nagyon…..
sorstárs 2009.10.24 15:34:38
@hitomi: Neked meg baromira nem volt szerencséd, de lehet ,hogy talán benned is volt hiba. Én 1968-tól '84-ig diákként, azóta tanárként, 12 éve szülőként is látom a közoktatást és bizony sokat változott 40 év alatt. Viszont diákként egy szemétkedő tanárra emlékszem, de az is csak a lusta, rossztanuló, szófogadatlan osztálytársaimmal szemétkedett.Középiskolában kifejezetten emberséges , kedves tanáraim voltak, akikre még ma is nagy szeretettel gondolok. Tanárként sajnos az utóbbi években találkoztam kettővel,aki kimondottan utálta a gyerekeket. Szerencsére az egyik el is hagyta a pályát. Talán azt is érdemes lenne megnézni, hogy melyik szinten vannak ezek az alkalmatlan tanárok. Az alsótagozatban, a felsőben, a gimiben, a szakmunkásképzőben, az egyetemen. Nos a felsőoktatásban van szerintem a legtöbb alkalmatlan. Nem azért mert szemétkedik, hanem mert egyszerűen nem tud tanítani.
Sok írást olvashattunk arról, hogy miért is nem működik eredeti céljának megfelelően az iskola. Az egyik hozzászólásból kölcsönözöm a kifejezést, "ennek a bogárnak legalább ezer lába van", ezek közül most csak egy párra szeretne Mandrill cipőt adni, hátha más…..
sorstárs 2009.10.24 15:15:01
@flugi_: 1. Sajnos bármennyire motivált is némelyik tanuló, ha sajnos az IQ-ja 75 .
2. De ha egy gyerek utazik a buszon és rendetlenkedik, akkor mégsem azt kérdi a kedves utas, hogy ki az anyja , hanem hogy nem tanítottak meg az iskolában rendesen viselkedni. A kedvencem egyébként, amikor a köszönés megtanítását kérik számon az iskolán.
Ellenőrző Emberi sorsok 2 2009.10.24 08:08:00
Orsi leveléből megtudhatjuk, hogy mi sodor valakit a tanári pálya közelébe és milyen véletlenek sodorják el onnan. Igazán érdekes történet, amely végigkíséri életét az általános iskolai megpróbáltatásoktól, felnőttkoráig. Íme a második rész: Átjelentkeztem három…..
sorstárs 2009.10.24 15:05:34
@nsocsi:" nem akadt egy pedagógus sem, aki elmondta volna nekik, hogy nem, nem kell diploma. "
És hol voltak, vannak a kedves szülei? Elvégre nekik kellene legjobban ismerni a saját gyermeküket, hogy mi érdekli, mik az erősségei. Egyébként a bolonyai rendszer szétverte a főiskolai közösségeket. Nincsenek csoport társak, a kredit rendszer pedig tényleg egy káosz. Viszont, aki azt tanulja , ami érdekli annak ez nem okoz gondot. Ja és már az általános iskola 8. osztályában is a gyerek és a szülő dönt, hogy hova tovább és sorra jönnek aztán , hogy mégis a tanárnőnek volt igaza, mert a Pistike megbukott a gimiben elég lett volna neki egy gyengéb szakközép is.
sorstárs 2009.10.24 15:06:51