Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ordovícium

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fletó jól érzékű hátbaszúrásokkal tesz arról, hogy mesterházy minél nagyobbat bukjon az idei választáson is. A cél egyértelmű: a bukás utáni káoszban a zavarosban halászva ismét a baloldal vezére akar lenni. Mert nem adja föl. Soha nem adja föl. Amíg él, vele számolni…..
ordovícium 2014.02.01 11:28:14
@Trollcsány rising: Nem, Orbán érdekkörében egy szűk klikk van, a 2 millió (vagy most már inkább 2,5 millió) választó nem haszonélvezője a rendszernek. Csak ideig - óráig egy része anyagilag jobban jár (pl. 16 %-os szja-val, rezsicsökkentéssel). De adóemelésekkel, forgalmi adókkal meg rengeteget visszafizet: szja adójóváírás eltörlése, áfa és jövedéki adó emelése, telefonadó, baleseti adó KGFB-ra, biztosítási adó, tranzakciós illeték, egyéb multiadók (bankadó, chipsadó, közművezeték-adó, energia különadó) áthárított része a termékek, szolgáltatások áraiban, csak ez nem olyan plasztikus, mint a kétkulcsos szja. De ha valaki jobban is jár, ez a rendszer akkor sem fenntartható, mert antidemokratikus, és tőkeellenes. A bankok, közműszolgáltatók nem sokáig tűrik a brutál veszteségeket. Elvesztik azt a nyereséget, amit 90 óta osztalékkal kivettek. Tehát nem volt értelme itt lenniük ebben a hibbant országban (pl. 25 év alatt éves pár százalék hozam helyett Mo cégalapítás helyett a tőkére szánt pénz lehetett volna bankbetétben is). Új nagy beruházók már nem jönnek (Mercedest a "rohadt kommunisták" hozták össze), ennél még Románia és Bulgária is kiszámíthatóbb. Taszítjuk a külföldieket, és áprilistól rengeteg multi kivonul (aki megteheti). Persze majd a magyarok átveszik - harsogjátok. De egyrészt ez nem piaci alapon megy, tehát ellenszenves, másrészt majd átveszi a fidesz-közeli bagázs. Ez az államszocializmus felé visz.
ordovícium 2014.02.01 12:06:47
@Trollcsány rising: A növekedés nem volt fényes 02 - 10 között sem, a válsággal járó nagy visszaesést igaz megszorításokkal, de elkezdte ledolgozni a Bajnai-kormány. Ebbe tromfolt bele a Fidesz. Növekedésellenes a kiszámíthatatlanság miatt, hogy bármikor bedönthetnek szektorokat egy jogszabállyal (bankadó, dohányszabályozás, különadó visszamenőlegesen), és erre rengeteg példa volt 4 év alatt. Már senki sem mehet biztosra. A trend biztos: a kiválasztott szakmát szétadóztatják, majd az értéktelenné vált céget felvásárolják. Így a hülye hozza ide a pénzét. Nem lett volna baj, ha 2010-ben jön pár különadó normális mértékkel. De itt 4 éve egymást váltják a különadók, a szektorok (energia, hitelintézet, biztosító, távközlés) nyereségét felemésztve, vagy radikálisan lecsökkentve. Így nem lehet tervezni, már pedig az üzleti életben racionálisan döntenek. És lehet gyűlölni a multikat, de az embereket bejelentik rendes bérrel, beruháznak, fontos a jelenlétük (a nyereséget újraforgatják és részben kitalicskázzák osztalékként). A magyar kkv-k meg főleg a csalásban járnak az élen. Velük nem mászunk ki a bajból. Növekedésellenes a forgalmi adók elképesztő súlya miatt, az USA-ban nincs is központi áfa. Itt meg 27 %, plusz a korábban említett valag különadó, meg jövedéki adó. Növekedésellenes a normális demokratikus működés hiánya miatt: kormány irányítja a köztársasági elnököt, a jegybankot, zsebben az ügyészség, alig vannak jogai az ellenzéknek (az erősen fidesz felé lejtő választási törvényt inkább hagyjuk), alkotmánybíróságnak. Igenis fontos a jogrend, amikor körülöttünk ez működik. Inkább megy a tőke Szlovákiába, Lengyelországba, a balti államokba, de még ROU és BUL is jobb. Lehet hogy Kínában rosszabb a helyzet, mégis invesztálnak a külföldiek, de ott olcsó a munkaerő és 1,3 mrd-os a piac - ott belefér a kommunizmus is. Hát főleg ezekért növekedésellenes. Nem volt fényes a 90 utáni időszak sem, de ezzel a szisztémával +/- 1 % GDP-változás lehet (ez is volt 4 évig, kb. sum pozitív nulla). Ha tovább viszik 2014-től, akkor meg a kivonulási hullám miatt recessziót jósolok (2-3 % mínusz), utolér ROU és BUL is minket. Pedig a 90-es években még SVN és CZE után mi jöttünk. Ezt elszarták, a baloldal is (Medgyesy osztogatása nem fért bele), de a Fidesz sokkal jobban.
Sétálgattam a városban csütörtök délután, és valahogy feltűnően nagy volt a politikai aktivitás az utcákon. Mszp-s aktivisták mindenfelé vörös szegfűt osztogattak a lányoknak és asszonyoknak, közben meg zöldkabátos elempés jócsajok aláírásokat gyűjtögettek, mert…..
ordovícium 2012.03.10 13:12:54
Kicsit benézte a kérdéseket a blogíró. A 2. pontra nyugodtan adhat igen választ. Ugyanis értem én, hogy ő a szabadság egészével szeretne rendelkezni. Azonban jelenleg a munkavállaló az Mt. szerint 25 %-kal rendelkezik, a 07.01-jétől hatályos új Munka Törvénykönyve passzusai szerint pedig 7 nappal fog (ami hasonló nagyságrend az életkor szerinti 20-30 nap szabi arányában, egyéb pótszabadságokat most nem számolva). Tehát a kérdés a jogszabályban rögzített mértékhez viszonyítva válaszolható meg helyesen. Ha annál többet akar, úgy igennel válaszol, mert a 2/3-os rendelkezési arány bizony jobbnak tűnik. Szóval mielőtt okoskodunk egyet, ismerni kéne a törvényi hátterét. A többi kérdésnél nem volt tárgyi tévedés, de itt is a háttér feltárása helyett a kérdés átfogalmazásán ügyködött (általában értelmetlenül), meg a törthónapokkal foglalkozott (amúgy egy hónap 28-31 napig terjedhet, tehát "kerek" végösszeget ne nagyon várjunk). De a legfontosabb konklúzió nem a cikkhez köthető: semmi értelme az egésszel foglalkozni, a népszavazás érvényességéhez 50 %-os részvétel kell, és még ott az eredményességi kritérium is. De ha tegyük fel, meg is szavazzák a választók, az elmúlt másfél év ismeretében inkább kitörlik a ma már másképp nevezett Alkotmányból a népszavazás eredményének kötelező jellegét. Ami tuti, a Fidesz akaratán kívül más úgysem érvényesülhet.
w Mondd, mit érlel 2010.03.31 14:40:00
Amikor már illik valami konkrétat ígérni, akkor kerülnek elő a látszólag költségmentes ígéretek, köztük a közjogi javaslatok, a korrupció végleges legyőzése, és az adóegyszerűsítés. Ezeknek látszólag nincsenek kárvallottjai, az ilyesmit nyugodtan el lehet ereszteni…..
ordovícium 2010.03.31 16:40:22
A FIDESZ-től remélt adóegyszerűsítés puszta illúzió. Nem fognak semmit sem egyszerűsíteni, mert nem értenek hozzá a fiúk. Ez az első megjegyzésem.
A másik pedig az,hogy Tóta W a maga miniatűr vállalkozásából indult ki, gondolom pár bevételi számla, oszt' jó napot. Az eva alatt ehhez valóban nem kell sok adminisztráció, de akkor ne keseregjen a szerinte ingyenélő könyvelőn, hanem álljon neki, és végezze önállóan az adózási teendőket. Még ilyen kevés feladatnál is rájön majd, hogy ez nem megy egykönnyen. Ez sajnos külön szakma. Könyvelő vagyok, és több tucatnyi adónemet kell ismernem. Ennek számos szabályozásával, kivételeivel, kedvezményeivel egyetemben. De ezeket nem lehet a végtelenségig megnyesni, hiszen a jogalkotó az adózással preferenciáit is megjeleníti, azaz területeket, tevékenységeket támogat adózási csatornákon keresztül. A jövedelmek és a vagyon sokrétűségét, számtalan megjelenési formáját és áramlását képezi le az adórendszer. Bizonyos adminisztratív egyszerűsítések persze fontosak, de a cikkben áhított egyszerűsítéshez a gazdasági-pénzügyi folyamatokat kellene redukálni. könnyen belátható, ez nem fog menni.
Ja, és a könyvelők nagy része nemcsak a cikkben említett adóüggyel foglakozik, hanem munkaüggyel (pl. bérszámfejtés), könyveléssel (számviteli események rögzítése a cég vagyoni és pénzügyi helyzetének értékeléséhez, illetve a piac információigényének megfelelve), társadalombiztosítási feladatokkal. Sokkal több jogszabályt kell ismerni és alkalmazni mint egy specializálódott jogásznak (cégjogász, munkajogásznak). És még anyagi felelősség is hárul a könyvelőre (ha vállalkozásban végzi a feladatát). Tehát elszomorító mihaszna rétegnek lefesteni a könyvelőket, akik csak a bürokrácia túlburjánzásának köszönhetik létjogosultságukat. És mi van a "zsurnalisztákkal"? Hát az van, hogy az újságíró következmények nélkül firkanthat bármit a folyóiratba, blogjába. Tehetség igaz kell az íráshoz, de felkészülésnek megteszi az Index főoldal átolvasása is. Mégsem mondom mihasznának, mert ha van rá piaci igény, akkor megél belőle és éljen is meg. De a könyvelőkre is van piaci kereslet, mert értéket állítanak elő. Harmadik megjegyzés: nekem például herótom van a sok „szabadúszó, kisvállalkozó, taxis és magántanár” rétegtől, mert ezek általában munkaviszonyt álcázó ál- (vagy kényszer) vállalkozók, kis forgalommal, csak nyűg a könyvelőnek. Én például már nem is vállalom őket, mert jellemzően nagyon sóherek ezek a vállalkozók, a bevételüket szeretnék eredménynek, pedig a vállalkozás költségekkel is jár - de ha ilyen felmerül, jajveszékelnek, mintha a fogukat húznák. Tóta is ilyen lehet, azt meg csak remélem, hogy az alkalmazotti jogviszonya melletti vállalkozása tényleg önálló cég, s nem csak foglalkoztatotti státusz álcázása. Mert ha ilyen pozícióból kesereg a felesleges könyvelői szférán, akkor az már inkább a bicskanyitogató kategóriába sorolható.
ordovícium 2010.04.01 09:26:28
A könyvelői réteg hasznosságának taglalásán kívül még van ezért pár vetülete W. írásának. A bürokrácia leépítését várja, a vízfej állam kipukkasztását. Leszögezem, tényleg elképesztő apparátussal dolgozik a magyar közszféra, főleg a háttérintézményeket is beleszámítva. A FIDESZ-től várt racionalizálást azonban abszolút nem értem, hiszen az elmúlt években minden erre irányuló reformot megfúrtak. Egy példa: az egészségügy magánosítása. Ez az optimális működés alapfeltétele, a magántőke mindig ésszerűbben gazdálkodik az államinál. E helyett a populista vizitdíjas népszavazással nemcsak lesöpörték a színről, hanem még megásták Gyurcsányék sírját is vele. Mert a magyar választók partnerek voltak egy ekkora baromságban, egy kvázi államháztartási bevételről tartandó népszavazásban. És a sok birka elment boldogan szavazni, mi szerint nem akarok ADÓT fizetni! Erre egyetlen ésszerű válasz lehetett volna a szocik részéről, kiírni mondjuk népszavazást az szja eltörléséről. Valószínűleg 99,9 %-os lett volna az igenek aránya. Sajnos a választók buták, simán felülnek a populizmusnak. Még az itt kommentelők többsége is, pedig jobb a színvonal, mint pl. anno a homáron. De még Tóta is vár a fidesztől eredményeket. Valószínűleg kicsi volt még 98-02 között, a korona Dunán való leúsztatásán, és a családi adókedvezményen kívül nem sokat tettek le az asztalra. E helyett kaptunk egy arrogáns, gőgös kormányzást (ellenzék lesöprésével, ellehetetlenítésével - lásd parlamenti ülésezés, kormányképviselői interpellációk). Sok hibát vétett a baloldal ebben a 8 évben, de Gyurcsányban sokkal több volt, ebből Bajnai valamit meg is valósított. Jöjjön a fidesz, nézzük meg, mit tudnak, de sok jót ne várjatok tőle.
Nem szabad elsikkadni a hír fölött: a Nézőpont Intézet felmérése szerint jelenleg a leginkább aktív népességből, tehát a 30 és 44 év közötti választópolgárok közül mindössze 4% adná a voksát az MSZP-re. Ez azért durvaság. Persze sejthető volt, hogy a végletekig hitelét…..