Regisztráció Blogot indítok
Adatok
h.orsi

27 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
avagy a diák mint a tanár legfélelmetesebb ellenfele? Még egyetemista voltam, és egy háromhetes helyettesítést vállaltam el egy nagyvárosi középiskolában. „Zsuzsa, nagyon vigyázzon, mert maga nagyon fiatal. Ezek majd mindennel megpróbálkoznak, de ne hagyja magát. Legyen nagyon szigorú,…..
avagy: Hát ez tényleg borzasztó. Itt állandóan mindenki mindenre panaszkodik. Elviselhetetlen.  :) „Ez rettenetes. Kibírhatatlan. Már megint. Állandóan. Felháborító. Neked is? Nálad is? Nem tudom, meddig mehet ez még így. Bezzeg régen. De hiába, manapság ez már így van. Ja, majd pont én. Még…..
avagy lássuk végre, mi az, amit meg tudok változtatni Az előző posztban ugye ott hagytuk abba, hogy nem pazarlom az energiámat olyan helyzetek és emberek mindenáron való megváltoztatására, amikre és akikre nincs hatásom. Az összes megmaradó energiámat így végre arra tudom fókuszálni, amire…..
avagy: hogyan váltsunk energiatakarékos üzemmódra Akik ismernek, tudják, hogy békés, higgadt ember és tanár vagyok. Na jó, néha, nagy ritkán  azért engem is sikerül valamivel kiakasztani. Ha valaki elég kitartóan keresgél a volt diákjaim között, biztosan talál olyat, aki majd tanúsítja, hogy…..
Boldog tanár Konferenciaturizmus 2019.02.17 20:13:14
avagy: a jó pap holtig tanul, a magamfajta boldog tanár meg a megboldogulásig :) Imádok képzésekre járni. El sem tudom mondani, milyen nagy élményt jelent, amikor egy-egy konferencián, workshopon, vagy  tréningen  a tudást, a kreativitást, a szellemet máshol el nem érhető koncentrációban…..
avagy Lehet, hogy nem is a te tárgyad most a legfontosabb dolog az életükben? Sőt, horribile dictu, lehet, hogy nem is az iskola most a legfontosabb dolog az életükben? Nem, nem, nem! Az ki van zárva! Vagy mégis lehetséges? Egy korábbi bejegyzésemben adósod maradtam a tanári…..
És végül egy kérdéspiramis. Ezek a kérdések segítenek nekem abban, hogy a tanulási folyamat összes lépcsőjét végigjárjuk szépen, fokozatosan, míg a legalsó szinttől, a tudástól eljutunk a legfelsőig, az értékelésig...
avagy: a gasztrokudarc két tanulsága Egy: A hortobágyi húsos palacsinta, amely ugyan autentikus japán ételnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, remekül meg tudja menteni a legreménytelenebbnek látszó helyzetet is. Kettő:..
avagy: az axióma próbája a főzés Történt egyszer, hogy kedves ismerőst vártam vendégségbe. Mivel tudtam, hogy rajong a japán konyháért, gondoltam, meglepem egy komplett japán vacsorával...
avagy: akkor most hogyan is tanítsak úgy, hogy megértsék? Ahogy az előző posztból kiderült, már nagyon tudatosan törekszem arra, hogy a tananyag nehézségét a diákok szemszögéből ítéljem meg, és hogy a tanítási folyamatot is az ő tempójukhoz igazítsam...
avagy: lehet, hogy a tárgyadat nem is olyan könnyű megérteniük?  Nem, nem, nem! Az ki van zárva! Vagy mégis lehetséges? Nemrégiben hasított belém a felismerés, hogy én tulajdonképpen jelentős hátrányokkal kellett, hogy megküzdjek a pályám során...
  Kedves Olvasóm! Én egy boldog tanár vagyok. Ezt fontosnak tartom leszögezni. Na nem mintha úgy gondolnám, hogy ez a tény önmagában túl nagy hírértékkel bírna, de kezdetnek talán elég provokatív. Vagy inspiratív. Kinek-kinek vérmérséklete szerint. Igen, bevállalom. Tanár vagyok és boldog. Sőt.…..
Ahogy ígértem, itt, ebben a kvízben  azt próbálhatod ki, hogy mennyit tudsz a három nyelvvizsgaközpont írásbelijének feladatairól.  Ha nekem kellene választanom, akkor az alapján döntenék, hogy akarok-e szótárt használni (szükségem van-e rá, megkönnyíti-e a dolgomat, vagy inkább csak elpiszmogom…..
Neked is nehezedre esik a döntés? Nem vagy egyedül. Ha hiszed, ha nem, ez az az egyik kérdés, amit a diákjaim a leggyakrabban tesznek fel nekem. A másik, ami rögtön ezt szokta követni: "Melyik a legkönnyebb nyelvvizsga?" (Érdekes módon, valamiért nem a legnehezebb iránt szoktak érdeklődni:) Ha…..
  Ebben a blogban egy a szakmáját és munkáját imádó (nyelvvizsgáztató) nyelvtanár osztja meg gondolatait és a tudását a vizsgákról és a nyelvtanulásról általánosságban.  Ez a nyelvtanár én lennék.  Horsa Zsuzsának hívnak. Ahogy mondani szokták, zsenge gyermekkorom óta tanár szerettem volna lenni.…..
Horsa Zsuzsanna: Már a szintfelmérő órán feltűnt, hogy önálló gondolataid vannak, amelyeket igyekszel igényesen megfogalmazni. Csak később tudtam meg, hogy akkor mindössze két hónapja tanultál angolul. Az elismerésem azóta csak fokozódott, hiszen nemrég megszerezted a Budapesti…..
Bocsi, Balázs! Az írásodat az angliai utazással kapcsolatos kommentek közül áttettem ide blogbejegyzésnek. Remélem, nem baj. Egyébként nagyon köszönöm a beszámolót. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat. Szívesen olvasnám más, régebben végzett széchenyis írásait is.…..
Szixi News Online Irány Anglia! 2009.09.10 11:26:00
 Kedves Szülők és Diákok! Iskolánkban már hagyomány, hogy az érdeklődő tanulók részére angliai tanulmányi kirándulást szervezünk.Az idei tanévben erre március 12. és 21. között kerül sor.A program célja – természetesen a feledhetetlen élmények szerzésén…..
Szixi News Online Gólyatábor 2009.09.07 14:25:00
 Gratulálok a pénteki gólyatábor sikeres lebonyolításához.Köszönöm a tizedikes ofők, Izsáki Tünde és Szombath Alexandra lelkes, alapos, minden részletre kiterjedő szervezőmunkáját, a tizedikesek aktív részvételét, köszönöm a kilencedikes ofőknek, Hókné Szelőczei…..
Szixi News Online TANÉVKEZDÉS 2009.09.01 10:19:00

Ha őszinte akarok lenni, az a helyzet, hogy tudtam volna mit kezdeni még 1-2 hónapnyi szünettel. Feltételezem, ezzel nem vagyok egyedül. Néhány újabb könyv elolvasása, egy-két jó kirándulás, strandolás, beszélgetés a barátokkal, rokonokkal, bulizás, mozizás – szóval…..
Ezúton teszem közhírré, hogy a tavalyi évben a 12/a és 11/b osztályok összevont kategóriájában az Évfolyam Legjobb Közgazdásza címet Vizi Bence tanuló nyerte el.Horváth Anna Zsófia akkor 11/a osztályos tanuló kiemelkedő közösségi munkájáért és versenyeken elért…..
Múlt szerda este megfáradt, de meghatározó élményekkel gazdagodott tanárok szálltak le a buszról a SZIXI előtt. Ezt a napot ugyanis Budapesten töltöttük a Jövő házában, ahol a Jövő Iskolája program keretein belül módszertani továbbképzésen vettünk részt. Reggel…..
Szixi News Online ALMA MATER 2009.03.12 14:58:00
Nem először tért vissza az iskolánkba régi tanítvány, hogy beszámoljon a tanulóknak arról, hogyan alakult élete a középiskolát elhagyva. Most Berger Dénes, 1998-ban érettségizett volt diákunk látogatott vissza hozzánk, hogy megossza velünk tapasztalatait. Az előadása…..
A Zrínyi Ilona/Gordiusz matematika verseny megyei döntőjében mindkét csapatunk, a kilencedikes és a tizenkettedikes is 1. helyezett lett. Egyéniben a 9.osztályosok között Radics Balázs 1., Herold Tamás 3. helyezést, a 12. osztályosok között Balázs Gergely 1., Jobb Máté pedig 2.…..