Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tudomanyos

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Re: Hol nemzet süllyed el 2007.08.14 20:57:00
Olvasói levél ritkán fordul itt elő, kiváltották részben a kommentek. Ezt most mégis közlöm. Azért is, mert mikor legutóbb végigkattintgattam a wiwet, meglepődtem kissé. Azon, hány volt osztálytárs, ismerős, évfolyamtárs távozott külföldre. Sokan egyértelműen jelzik: nem…..
w Kergekór 2007.03.19 04:00:00
Jó cucc ez a forradalomünnep, mindenkinek hatalmas poénok jutnak eszébe, nagyokat röhögünk, még fel is írjuk. Másnap aztán értetlenkedve nézegetjük, silabizáljuk, és nem is értjük, mi volt ezen olyan vicces. Megvan a kormánybuktatás menetrendje, jelentem örömmel. Elárulta a…..
w Egy másik ünnep óhajtása 2007.03.15 08:30:00
Idén száznegyven éve, 1867 június 8-án játszódott le a kiegyezési folyamat zárójelenete: az elbukott szabadságharc és évtizedes elnyomás után a magyar nemesség elfogadta a Habsburgok autonómia-ajánlatát. Következett fél évszázad békeidő, a századfordulóra földalatti…..
Tudomanyos 2007.03.18 08:52:34
Minden jot mindenkinek,

Anr:
igen, a nemzet nem szar szo, csak mivel behatarozhatatlan ezert onkenyesen hasznalhato.

de azert elgondolkodhatsz azon a szon (amit Arjun Appadurai nagyon szepen lebontott), hogy mi is az, hogy kulturkor, vagy kultura. Az anthropologia (legujabban) ezt is az "imagined" kategoriaba sorolja, mivel:
ki tartozik egy adott, ha valos egyaltalan, kulturkorbe?
hol vannak egy kulturkor hatarai?
vajon az altalad emlegetett 1000 evvel ezelotti magyar birodalomban (vagy allamban) hany kulturkor volt egyszerre jelen, es ebbol mennyi mondhato egyaltalan magyarnak?
Mivel nincs egyseges kultura, nincsenek egysegesitett cultural markers sem.
A nyelv sem homogen. Sok fele magyar nyelv van, sokfele kiejtessel, szohasznalattal, terben es idoben valtakozva.
Szoval az allamalapito kulturkor elmeleted hamis.
Maximum, arra utalhatsz, amirol targyi bizonyitek fennmaradt. Es az vajon miert es kik altal lettek tovabborokitve?

Van egy nagyon fontos fogalom, amellyel kevesen vannak tisztaban. Ez a "magyarositas", ami a 18-19. szazadi magyar birodalomban folyt. Hivatalos nyelv lett a magyar, annak ellenere, hogy az allam 48% mas nemzetisegu volt es mas nyelvet beszelt anyanyelvkent. (George Barany, 1985)

A magyar etnikum sajat esernyoje ala vonta a tobbi kisebbseget, es kozos kulturara hivatkozva probalta homogenizalni a teruletet. Magyarul a hatalom csunyan beleavatkozott az emberek eletebe.

Csakugy mint ezer eve, es azutan is, az adott uralkodo osztaly erdekeit ervenyesitve.

Gondolkodjunk tovabb...
Tudomanyos 2007.03.18 14:35:29
Kakadu, es tamogatoja Kukacka:

Nohat, adtal a sajat elkepzelt valosagodnak egy nagy kalapot, amit megtolthetsz... persze kepletesen...

vagyok mondjuk en. sem a koronazasi jelvenyeket nem szeretem, tisztelem, vagy barmi, mert szerintem semmi tisztelnivalo nincs bennuk. Gazdag csaladok hatalmanak a jelkepei. slussz.
(id. TWA: "ja, hogy persze te lovagnak szuletnel, meg Harry Potternek".

volt szerencsem olyan orszagban elni (Anglia, Japan) ahol a himnusznal nem kotelezo felallni, sem enekelni, ha nem akarod... (tavaly Japanban 4 iskolaigazgato tuntetoleg ongyilkos lett, amikor ujra be akartak vezetni a kotelezo zaszlofelhuzast es himnuszeneklest, a terv egyebkent elbukott, az emberek tobbsege nem tamogatta). Jomagam sem eneklem semelyik nemzet himnuszat, mert minek hulyitsem magam. No, azert John Lennont beledunnyogom a szakallamba... az Imagined-et... Neha, ha setalok. szoval himnusz minusz. Tokajit talan egyszer ittam, akkor sem izlett, nem szeretem az alkoholt. A turo rudi es a pulikutya sem hoz lazba. volt meg csomo par cultural marker amit emlitettel, de felesleges lenne barmilyekhez nem-tartozasomat, vagy az M&M cukorkaval egyelo merteku hozzatartozasomat boncolgatni.

Viszont! Magyarul IS beszelek, meg meg 4 masik nyelven...

az utlevelem magyar...

No, akkor szerinted en megis a nemzet resze vagyok. Viszont ezt en kikerem magamnak. En semmilyen erdekkozossegben nem allok senkivel. senkivel. csak es kizarolag magammal.

bar a "nemzeti" kategoriak szerint magyarnak vallhatnam magam szarmazasilag, de ez nekem se, es a kornyezetemnek se mond semmit. mert egy ures lufi.

no, ezt csak egy extrem kikristalyosodott ellenpelda kedveert mondtam.

A magyart mindig akkor es ugy huzzak elo, mint ervet, amikor az adott foszernak ez erdeke. Mondjuk a szovegeidben neked, mert ezzel szereted magad besorolni valahova. Erzed magad valakinek, vagy valamihez tartozonak. Hangsulyozom ERZED. Ez nem jelenti azt, hogy ez igy is van valosagban...

A nemzet valoban elkepzelt. Meg te sem tudtad megcafolni. Persze ha el akarja valaki kepzelni. Oszt vannak akik nem akarjak elkepzelni. Es akkor ott mar nincs is. peldaul az en esetemben... de a himnuszra fel nem allo "japannal" is. mert o mar van annyira tanult, hogy lassa a realitast. meg azt hova vezet a nemzeti elkepzeles. (ezt tobbjuktol hallottam)

A marxista meg dunnyogjon, mert hat pontosan tudja, hogy aki erzelmekre alapozva vitatja valamihez a jogat (vallas, nemzet stb.), es amogott VALOS teny vagy VALOS fizikai dolog nincs, hat azzal az emberrel folosleges vitatkozni. es zavarba jon, hogy na ettol az embertol hogy kerulhet minel tavolabb, bekesebb helyekre...
(es itt ne tevesszuk ossze a marxistat a sztalinistaval)

legvegul, ez a "ne kelljen szegyellnie magat, ha le akar ulni a villamoson" szoveg, no hat ez a legtipikusabb VICTIMIZATION (mondjuk aldozati baranynak, vagy onsajnalatnak, vagy most nem jut eszembe jobb szo...), a nemzeti erzesuek legkedvesebb, es leghulyebb fegyvere. a nacionalista vietnamitol, a nacionalista lengyelen at, a magyarig... Ez akkora bukta a szemelyisegben, hogy csak na... Gyengeseg. Es mindig oda vezet, hogy kell egy MASIK, egy ellenseg... Tipikus.

Sziasztok. Tovabbi jo egyetnemertest. Es talan ertest... Gondolkodni JO!!!


w Tűzszínű pizsama 2007.03.14 06:30:00
Fölkúrtam a fejlécbe az árpádsávot, hujhuj. Nesztek. Gondolom, majd jön valami übermagyar, és elmeséli, miért nem való nekem. Addig is megpróbálom kitalálni. Nem fogok a nyilaskereszttel szarozni, jóhiszemű leszek. Nem azért lengetik, megmondták, és ezek becsületes…..