Regisztráció Blogot indítok
Adatok
freebb

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akik rendszeresen követték a legutóbbi bejegyzéseink kommentjeit, tudják, hogy leliberálisoztak bennünket, itt írogató jezsuitákat. (Kicsivel jobb, persze, mintha az anyánkat szidták volna.) Viszont volt, aki továbbment és statisztikailag kimutatta, hogy 100 éven belül nem leszünk.…..
freebb 2009.02.08 20:26:18
Én most nem mennék bele teológiai vitába az Eucharistia vagy az intercommunio témájában. Viszont szeretném megosztani veletek tapasztalatom. Pár hónapja egy szemesztert Londonban töltöttem, és már első hetemen elmentem templomba misére. A külsőségeken kívül (amit én még értettem is) semmit sem értettem. Ez a körülményeknek is köszönhető: rossz kihangosítás, indiai pap felismerhetetlen kiejtéssel, sőt akik felolvasnak azok is úgy tanultak meg felolvasni, hogy azt is nehezen lehetett érteni...Szóval így egy mise kész szenvedés volt...Aztán kifele menet a pap kezet fogott mindenkivel, hiszen ismeri népét, de ebből a kézfogásból is kihagyott. Még párszor elmentem misére, de ennyi elég is volt. Csatlakoztam egy katolikus közihez is, ahol fizetnem kellett a pár hetes tagságért... És közben egy keresztény gyülekezetbe is elkezdtem járni, mert kutatómunkát kellett róluk írnom...Azt hiszem szükségtelen az összehasonlítás...Persze ráfognák arra, hogy csak 10éves gyüli, vagy arra hogy a zene minőségibb, hogy ott csak hívők vannak, stb. A gyüli nem tartott Úrvacsorát - ez külön tetszett- és nem hirdetett kizárólagosságot sem. Sőt a tanítások után mindenki azonnal azon volt, hogy hogyan tudja megvalósítani a tanítást. Azóta sokkal inkább egy ilyen gyülekezetben látok jövőt, mint az intézményesült magát szentnek és bűnösnek valló Egyházban. Gyakorlati megoldásban pedig a 10évente váltás is megoldható lehet annak érdekében, hogy megmaradjon a saját 'vallási frissességünk'. Talán még az is jobb, mint halálra szántan élni a 45 perces miséken...
Nem is olyan régen az egyik nyilvános és visszakérdezős előadáson rendtársam azt a kijelentést tette: “Hiszek abban, hogy Isten minden embernek megadja azt, hogy előbb vagy utóbb már itt a földön megtapasztalja Őt”. Hűha, gondoltam, de jó lenne ha ezt a nem éppen…..