Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Miq

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Komolyan mondom, szeretnék végre találkozni egy igazán finom régi vágású tokajival, amelyet megdicsérhetnék jó szívvel. Ezért egyszer-másszor kísérleteket teszek, amelyek viszont szinte soha nem vezetnek semmi jóra, sajnos.Az 1974-ben alapított Puklus Pincészet Bodrogkeresztúron…..
Miq 2007.03.19 13:43:07
Kedves Tokaji kedvelők! Szeretnék válaszolni a az irányomban feltett kérdésekre. Azt tudom, hogy a bor törvény ma azt írja elő, hogy minimum 2 év hordós érlelés és 1 év palackos érlelés után kerülhetnek a tokaji aszúk forgalomba. Ez korábban puttonyszám plussz 2 év volt. a különbség azért egy 6 puttonyos aszú esetében jelenleg 3 év után kerül forgalomba régen pedig ez 8 év volt, ami végig fahordós érlelés volt. A "klasszikus hordós érlelés" alatt a puttonyszám + 2 éveses érlelést értem. Tokaj-Hegyalján jelenleg fahordós erjesztés komolyabban borászattal foglalkozók esetében már nincs, mert a magas erjedési hőmérséklet miatt jeletősen veszít a bor az illat és zamat anyagaiból.
A Tokaji bor és a magyar borkultúra véleményem szerint sem a második világháború és a rendszerváltás között élte fénykorát, amikor az orosz piac igényeinek és tervgazdaság számainak kellett megfelelni, és én is tudom, hogy nagy mennyiségi uniformizált borokat állítottak elő ebben az időszakban.
Azt tudom csak rosszul fogalmaztam meg, hogy a tokaji aszúk nem reduktívak, de néhány borászat arra törekszik, hogy a fahordós érlelést végleg elhagyják. A Tokaji borok hagyományainak megörzése miatt lenne szükség azoknak a hagyományoknak a megörzésére, ami alapján évszázadokon keresztül készültek a Tokaji aszúk. Félreértés ne essék én nem vagyok elllenzője az új gyümölcsös ízvilágú aszúknak, mert ezek is szükségesek Tokaj-Hegyaljára. Véleményem szerint viszont a megjelölésnél kellene különbséget tenni a két érlelési mód között, mint a pezsgők esetében is feltüntetík, hogy klasszikus vagy más módon készült az adott termék. Nem a hordós érlelés elmaradásától tartok, hanem attól, hogy ez a fajta hosszan érlelt Tokaji aszú végleg eltünik a Tokaj-Hegyaljai kínálatból. ÜdvözletteL.