Regisztráció Blogot indítok
Adatok
T..

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felháborodtam. Nem kicsit, nagyon. A világ tele van fiatalokkal, akik nem tudnak mit kezdeni magukkal, és az életükkel. A világ tele van fiatalokkal, akik hozzászoktak, hogy következmények nélkül megtehetnek mindent, és bármit.  Igen! Tudom! Liberális nevelés! De ez a szóösszetétel is magában…..
T.. 2018.05.16 11:48:02
A gond, hogy a legtöbb "liberális nevelést alkalmazó szülő" totál félreérti a nevelést ebben az amúgy nem rossz elgondolású nevelésben.
Vannak szabályok, amik rugalmasak, pl. hogy egy-két fagyit ehetünk, meg vannak szabályok, amik nem vita tárgyai.
A gond, hogy manapság sajnos egyre több anyakibővítette arra, hogy mindent, de minden legyen megbeszélés tárgya. Lsd. benyúljunk-e a 220-ba, vagy a ketrecbe.
Kérdem én, hogy ha árammal körbe lett volna kerítve az állat a gyerek benyúlkált volna? Ha nem, akkor tényleg csak a 220- bevezetésével lehet hatni egy gyerekre? Mert az állatokat szokták brutálisan idomítani, állatvédők ki is akadnak rajta, úgy látszik, hogy egyes gyereket 220-szal kell nevelni, hogy ne nyúlkáljanak oda, ahova egy táblán figyelmeztetnek, hogy ne tedd. Meg a bejáratnál is. De ezek szerint, mégis ez lenne a megoldás?
A szülők cseszték el. Egy állatkertnek több száz vagy ezres látogatottsága van, nehogy már minden ember mellé egy külön felügyelő kelljen "emberidomító", vagy minden állat mellé "emberidomító", hogy hagyják békén az állatot, vannak arra simogatók is, ott is alapjáraton ésszel kellene az állattal bánni.. Non-szensz.
Egy szülő azért beszél egy-egy kirándulás előtt, hogy milyen szabályok vannak. Mégis csak speciális eset, amikor nem teremben vannak. Itt meg a gyerek még olvasni is tudott, és állatkertben is járhatott már.
A gyerek sz.rt bele, a szülőktől ezt kapta, hogy sz.rni lehet arra, amit mondanak, és majd utólag elmagyarázom a tettem.
Nem, ez nem olyan szabály, amit meg lehet beszélni a gyerekkel, és vita tárgyát képezheti, és utólag el lehet fogadni magyarázatot. NEM!!! Bármennyire is azt szeretnék "liberális neveltetés" maszlagon lenyomni a torkon. Rohadtul nem. Előtte, igen, előtte lehet beszélgetni, meg szabályokat felállítani, utólag meg már mindegy. Ha a szülő b.szott bele, egy a szülő felelőssége, ha meg beszélt vele, akkor utólag ne fogadjunk már el magyarázatot, egy lefektetett szabályra a gyerektől sem!
Ez olyan szabály, amit a gyereknek le kell nyelnie, ha nem tudja felfogni, hogy az állat és az ő védelmére szolgál ez a szabály, ha már elmondták neki, és táblával is jelezték.
Felnőtt korában más szabályokat kell lenyelnie, amiknek mostani képességei, és neveltetése alapján roh.adtul nem fog neki leesni az értelme, de ez van.
Csodálkozom, hogy még a pedagógusok hanyagságát nem rángatta bele valamelyik "liberális nevelésű" anyuka, mert már az állatkertet, meg az állat hibáját igen. Meg a társadalmat, meg a szomszéd Mari nénit, akinek amúgy kuss a neve, ha rá mer szólni a gyerekre, hogy ne piszkálja a virágjait. Amúgy a pedagógusnak is kuss a neve, mert már belefásult, igaz, hogy amiatt, hogy a tanítás mellé, még a szülő nevelési szerepét is fel kell vennie, ráadásul 30 gyereknél kell nevelni, mert két szülő, de még egy szülő sem képes egy-két, vagy általuk vállalt számú gyerekkel foglalkozni és nevelni.
És ne mondja már azt a pedagógus, hogy ne nyúlkáljon a ketrecbe, hanem 30 percen keresztül vezesse le minden ketrecnél, hogy adott állatkát miért nem egrecíroztatjuk, kezdve a tigristől, a szurikátán ét, a kedves kis tündi bündi majomig... etc. Mert persze, ez is bele kell férnie, ha a kedves szülő nem neveli arra a gyerekét, hogy vannak szabályok, amik nem vita tárgya, vannak amik rugalmasak, és mik és kikhez tartoznak ezek a szabályok, ugye a "liberális nevelés", ahol mindent meg kell beszélni a gyerekkel! Még ha amúgy más felnőttel is van együtt, akkor is "miért?", és az a felnőtt amúgy még másik 29 gyerekre is figyel. Akkor aztán jöhet a "liberális gyerek" aki mindig arra lett szoktatva, hogy minden, de tényleg minden szabály átbeszélünk, és ha meg tud győzni, akkor lazítunk rajta, mégha amiatt éppen kétszer kell ebédet csinálni, mert a gyerek liberális és pont főzeléket nem akar enni. Milyen megértőnek kell lenni, aztán jön az elgyötört és agyonsajnált anyukák hadserege, akik nem tudták időben felállítani a szabályokat, és meghúzni a vonalat. Nem kell mindent megtiltani, de igenis kell néha tiltani. Ez a liberális nevelés, meg az igényszerű. A gyereknek később igénye lesz a szabályokra, és a rendszerre, mert bekerül egy olyan társadalomban, ahol mindenki tudni fog játszani, élni, csak ő lesz élhetetlen, mert nem fogja tudni felfogni, hogy egyáltalán mi is a szabály, mert sosem találkozott vele. Mindig képlékeny volt, és ha éppen hisztivel, vagy netán édes mosolyával valami csacskasággal le tudta kenyerezni a szülőket, akkor engedtek ebből.
A "liberális neveltetés" eredménye az, hogy mindenkire ujjal mutogatunk, hogy ők meg ők a hibásak, és nem saját magunkra meg a nevelési elveinkre, amikor a gyerek hülyeséget csinál.
Sok kertesháznál csak kerítés van, ha bemászom, majd én is védekezhetek azzal, hogy ha jobban meg akarta védeni a vagyonát, akkor miért csak kerítést használt? jah, hogy NEM?! Akkor itt miért is más a hibás, nem a gyerek, meg a szülei?