Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kakadu

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Egy másik ünnep óhajtása 2007.03.15 08:30:00
Idén száznegyven éve, 1867 június 8-án játszódott le a kiegyezési folyamat zárójelenete: az elbukott szabadságharc és évtizedes elnyomás után a magyar nemesség elfogadta a Habsburgok autonómia-ajánlatát. Következett fél évszázad békeidő, a századfordulóra földalatti…..
kakadu 2007.03.18 10:43:21
Tudomanyos:

Tisztázzuk, miért van szükség a nemzet meghatározására. Te definíciót találtál Anderson úrnál. A definícióval bizonyos jelenlegi pártvezetők alól kihúznád a talajt. Én a következőkben nagyon gyakorlatiasan kivesézem Anderson úr definícióját, rámutatok arra, hogy esetleg félreérted, továbbá kínálok neked más és jobb meghatározást. Ez a definíció szélesebb körű és nem abból a szándékból született, hogy pártvezetőket bárhol is elhelyezzen. Tudom, hogy a marxista felfogástól ez idegen. Tudom, továbbá, hogy a marxista filozófusok zavartan dünnyögnek a szakállukba, ha spirituális létezők kerülnek az útjukba. De erről később.

I. rész. Anderson kiragadott szövegrészletének kivesézése

Anderson általad kiragadott részlete alapján nem lehetséges a nemzetről azt állítani, hogy nem létezik.
Nézzük végig a négy jelzőt. Menjünk visszafelé.

Közösség. Igen, a nemzet közösség.

Szuverenitás. Anderson szerint a szuverenitás a nemzet elválaszthatatlan (inherent) velejárója. Rosszul tudja. A szuverenitás lehetősége benne van, de nem elválaszthatatlanul kötődik a nemzethez. Sokkal inkább az államhoz. Hát gondoljunk a lengyelekre, akiket felosztottak a németek és oroszok! Megszűnt-e a lengyel nemzet? Nem. Gondoljunk az örményekre, akiknek megszüntették az államát. Megszűnt-e az örmény nemzet? Nem.

Behatároltság. Igen, a nemzeteket határok veszik körül és más nemzetek. Engem is a saját határaim vesznek körül, továbbá a kőfaragókat és a balett-táncosokat is. Sőt, az autómat más autók veszik körül a parkolóban, ezért az is behatárolt. Ezt jól érzékelem, amikor beleülök és elkezdem vezetni. Anderson a "limited"-del semmi újat nem tudott mondani! No jó, gyerünk tovább.

Képzeletbeliség. Elmondható, hogy a Britney Spears-rajongók nem ismerik az összes többi rajongót, nem találkoznak velük, nem hallanak a másik rajongóról. Anderson definíciója szerint "imagined" közösség. Anderson ennyit állít, sem többet, sem kevesebbet.

Kedves Tudományos, ha követjük azt az utat, amit bejártál Anderson után, akkor a Britney Spears-koncerteken nincs senki, a rajongók nem léteznek. Ezt ne közöljük Britney-vel, már így is elég szarul érzi magát, még a végén elhiszi.

A lényeg: a marxista Anderson egy spirituális fogalomhoz nyúlt hozzá, ezt nevezi szégyellősködve "imagined" közösségnek. Marxista megközelítésben a lélek - hát az valami kezelhetetlen. Magyarra Anderson "imagined community" megfogalmazását lelki közösségnek kell fordítani. És akkor rendben is vagyunk. Ugyanis Anderson nem mondja rá a nemzetre: "not existing". Ezt Te mondod ki. Mondhatod, persze. De nem tudsz hivatkozni Anderson-ra, mert ő nem ezt mondja. Ő marxista kódnyelven azt mondja nekünk: emberek, ez egy lélekkel kapcsolatos dolog, ami csak képzelt lehet, mert én marxistaként így gondolom.

Biztos, hogy jól érted Andersont, kedves Tudományos?

II. rész. Lelki asztalt terítek Tudományosnak

Egy nemzethez tartoznak mindazok, akik közös nyelvet beszélnek, közös értékeket vallanak, közös érdekek mentén szervezik életüket és közösen ünnepelnek.
Vegyük például az amerikai nemzetet.
Közös nyelvük az angol. Rengeteg közös értékük van a Függetlenségi Nyilatkozatton kezdve Walt Whitman-on át a Yankee Doodle-ig bezárólag.
A közös érdek egyrészt a földrajzi együttélésből adódik, másrészt gazdasági háttere van. Közös érdekük pl. hogy 2001. szeptember 11-e ne ismétlődjön meg. Legnagyobb közös ünnepük a Hálaadás Napja.

Vegyük a magyar nemzetet. A magyar nemzet tagjai magyar nyelven beszélnek, "egy gyönyörű, titkos nyelven" (idézet Kertész Imrétől, a Sorstalanság írójától). Amíg magyarul beszélnek, lesz magyar nemzet. A magyar nemzet közös értékei a magyar koronázási jelvények, a Himnusz, Vörösmarty és Radnóti versei, a tudósok. A magyar nemzet számos jeles személyét más nemzet is magáénak vallja. Közös érték a puli, a Herz-szalámi vagy a tokaji aszú is. Rengeteg dolog.
A magyar nemzet közös érdeke, hogy ne kerüljön egy nagyhatalom csizmája alá sem még egyszer, ezért tagjai összefognak, belépnek a NATO-ba, EU-ba. Ugyanezt teszik más nemzetek is, annál jobb. A magyar nemzet közös érdeke, hogy sehol se nyomhassák el egy ember hangját, csak azért, mert magyarul kér helyet magának. Sem Romániában, sem máshol. Legnagyobb közös ünnepek a 48-as és 56-os forradalom.

Egyik nemzet sem alábbvaló a másiknál.
Az egyén eldöntheti, melyik nemzethez akar tartozni.
Valamelyik nemzethez tartozni kell és érdemes, mert különben sosem leszel otthon a világban.