Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dzsungel

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF Fukushima pref. IAEA WHO IAEA Briefings   NHK Nikkei Kyodo Tepco beszámolók Tepco handout-ok  OAH OKF OSSKI NEI…..
dzsungel 2011.03.12 19:09:15
@s0nik: Nem sokat tudunk arról, hogy mi történt. Mert ugye elindultak a dízelgenerátorok és 1 óra múlva krepáltak be. Vajon mitől? Volt számos utórengés, amelyek 6-os körül voltak, talán ezek miatt? Egyébként a többi reaktort is kellett hűteni, és azok a dízelek meg működtek. Tehát nem mind a 13 vált működésképtelenné. És az is jelent valamit, hogy az odavitt generátorokkal sem tudták a hűtést helyreállítani. Még egyszer: nem tudunk semmit az okokról, mit okozott a méretezésinél nagyobb földrengés.
dzsungel 2011.03.13 19:01:10
@mightyknight1234: Van, de nem nagy. Próbáltam utánakeresni annak, hogy mit jelent egy olvadás utáni kibocsátás egy MOX-os zóna esetén. Amit találtam az csekély volt, számszerűen csak CANDU reaktorokra. Ott is és USA hivatalos oldalakon olvasható kijelentések esetén az jött le, hogy nem nagy, mondjuk nagyságrenden belüli a leglényegesebb izotópokra, de nem egy irányban. Van amelyik több van amelyik kevesebb.
dzsungel 2011.03.13 19:52:57
@mightyknight1234: Az elárasztás egyszerűen a hűtés miatt kell. Ha víz alatt van a zóna, akkor nem olvad, és legalább nem kerülnek ki azok az anyagok, amelyek nem illékonyak (az illékonyak már jórészt kimentek: nemes gázok, jód, cézium). Általában (nem mindig) az a stratégia, hogy ha van víz azt be kell küldeni, még akkor is ha pl. ezzel egy FCI miatti robbanást kockáztatunk.
Hát ezt is megértük. Kisebb kormányválságok, miniszterelnök-cserék és államcsőd-fenyegetések közepette nagy egyetértésben az Országgyűlés megszavazta "Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján, a paksi atomerőmű…..
Felsmann Balázs nevével fémjelezve megjelent egy elemzés, ami itt tölthető le. Az Index is összefoglalja tételeit emitt. A tanulmány konklúziója tömören: az olcsó atomenergia csupán mítosz, valójában 18-19 Ft/kWh villamosenergia-előállítási költségei lennének az új paksi…..
dzsungel 2009.03.30 21:45:32
@alavespocok: Kutatják ám a végleges elhelyzés telephelyét és költeni is akarnák rá rendesen...
  Egymilliárd ember kapcsolhatja le a villanyt [2009] március 28-án, harsogja az egyik cikk. Csatlakozz Te is a Föld Órája akcióhoz! - szólít fel a WWF Magyarország oldala. Én nem fogok semmit lekapcsolni, nálam nincs bekapcsolva semmi sem feleslegesen. Az én jelszavam: NE…..
dzsungel 2009.03.27 07:44:58
@Amanitin2: Tungsram meg van már 600 körül, a 30 ft-ossal meg a nonémek versenyeznek, amelyek még olcsóbbak.
A minapi sajtóban szerepel, hogy "A megvizsgált hatból négy reaktortípus tűnik ígéretesnek a paksi atomerőmű majdani bővítése szempontjából". Ez alapvetően a tegnapi, Akadémián tartott konferencián hangzott el. Az egyik előadásban Dr. Végh János, az MTA…..
dzsungel 2009.03.20 19:30:24
@Dübörgő Atomegér: Azért egy-két dolog nem így van...
dzsungel 2009.03.24 21:00:44
1. Kezdjük ott, hogy a teljesítmény növeléshez semmi köze a parlamentnek. Nem is foglalkozott vele.
2. Az ÜH-hoz igazából semmi köze a parlamentnek (vitatkozni lehet vele, de ez a jogszabály), egy határozatban egyetértett vele.
3. Nem PSA (várható meghibásodási gyakoriság) alapján döntik el egy berendezés
műszaki alkalmasságát és olyat még nem hallottam, hogy ez alapján cseréltek volna "ezt-azt".
4. Az hogy a berendezés meddig üzemelhet sok minden befolyásolja, pl. a biztonsági fontossága, de természetesen (a biztonség után) gazdasági szempontok is szerepet játszanak. Meg van olyan berendezés, amely meghibásodásig üzemelhet (fail-safe). Valószínűségi szempontokat (risk-informed maintenance)nálunk nem alkalmaznak. Ez nem is követelmény, ezt gazdasági szempontok alapján szokták bevezetni, nálunk az erre vonatkozó tanulmány azt mutatta, hogy nem járna gazdasági előnyökkel (ezzel is lehet vitatkozni, de az engedélyes álláspontja).
5. A berendezések jelenlegi műszaki állapotáról nincs olyan info egyik blokkon sem, hogy nem döcög el +20 évet, igaz ennek ellenkezőjét sem állította még senki. Itt persze csak a passzív hosszú élettartamú alkatrészekről van szó, mert a többit cserélik vagy próbálják.
6. Extra költség mindegyik blokkon lesz, hiszen egy rakat berendezést mindegyiken cserélni kell.
7. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy a nem elég gondos üzemeltetés a leálláshoz vezethet.
8. Félreértettél. Bolond lenne akárki is 80 vagy 100 évvel foglalkozni. Akinek ez az érdeke, az még nincs döntési pozícióban. Aki most abban van, az 20 év múlva már nyugdíjas. Majd 10 év múlva el lehet kezdeni róla beszélni. Akkor viszont meggyőződésem, hogy már nem akar majd senki hosszabbítani, mert G3+ és G4 reaktorok biztonság/gazdaságosság/üzembiztonság tekintetében rég lekörözik a 70-es évek technológiáját.

Szal Dübörgő, ezek miatt gondoltam, hogy nem teljesen van igazad!
A közelmúltban a "gonosz tengelyében", Iránban jártam, nem utolsósorban azért, hogy összevessem a valóságot azzal a képpel, amit a tömegsajtó alakít ki nálunk, Nyugaton, és azzal a második képpel, amit elfogulatlanabb irodalmakat olvasva, illetve Iránt személyesen is…..
A mag és az energia Ezmiez? 2009.01.28 20:32:00
"Miii, hol dolgozol? Egy reaktorban? És nem félsz???"De, kábé mint átmenni Pesten az utcán. És nem, nem Csernobil miatt jött ki a szomszédasszony tyúkszeme. És igen, épül még új atomerőmű a világon.10 éve jött létre a FINE (Fiatalok a Nukleáris Energetikáért), azzal…..
dzsungel 2009.01.29 08:44:41
Akkor elsőként: végre! Gyerünk gyerünk beszéljünk meg nuki témákat. Morogjunk a marhaságokról. Pl: nol.hu/velemeny/lap-20090113-20090113_1-28.
Asszondja a cikkíró, hogy nagy civil eredmény az atomerőmű-építési hullám megakasztása. Valóban nagy eredmény és valóban járt előnyökkel is, de ez volt a helyes reakció? Az lenne az igazi eredmény, ha belátná a civil, hogy nem mindig a gödör betemetése vezet eredményre, sokszor célszerű csak kikerülni. A civil ne az érzelmei alapján határozzon, hanem vegye a fáradtságot és észérvek alapján döntse el, hogy kinek lehet hinni. Ehhez bizalmat kell szerezni, gyerünk ne kúrjuk el, csináljuk együtt!