Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zala Zoltán ápoláskutató, agressziókutató

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pszichiátriai betegek méltóságvédelme mellett érdemes meghallgatni a másik oldalt is. Vajon milyen jogokkal rendelkezik egy törékeny ápolónő a veszélyes beteggel szemben?Kedves Zugügyvéd,Egy pszichiátriai osztályon dolgozom ápolónőként. Többször megtörténik, hogy…..
Zala Zoltán ápoláskutató, agressziókutató 2009.01.27 10:44:17
Kedves Kolleganő!

Elöljáróban talán csak annyit, hogy problémáddal nem állsz egyedül.

A müncheni Max-Planck-Pszichiátriai-Kutatóintézetben dolgozom és 1998-óta foglalkozom az általad ismertetett témával.

Magyarországon Tunyi Tünde, a MÁE alelnöke és a MESZK pszichiátriai tagozatának vezetője szintén évek óta foglalkozik ezzel a területtel. Kérlek fordulj hozzá bizalommal, ő segíteni fog Neked amiben csak tud!
tunyit@freemail.hu

Mindenki lehet vak agresszió áldozata, aki emberekkel foglalkozik az élet számos területén.

Ezen belül a pszichiátrián statisztikailag több ilyen helyzettel találkozhatunk. Kutatás bizonyítja, hogy A PSZICHIÁTRIAI DOLGOZÓK BETEGÁLLOMÁNYBAN ELTÖLTÖTT IDEJÉNEK KB 40%-át VALAMILYEN ERŐSZAKOS CSELEKMÉNYRE LEHET VISSZAVEZETNI!!!!

Klienseink, amikor bekerülnek hozzánk a legtöbb esetben éppen valamilyen krízisen esnek/estek át. Mind e mellett nem egy olyan, a pszichiátriai osztályokon kezelt betegséget ismerünk, aminek az egyik tünete éppen az agresszív viselkedés lehet.

Márpedig bárkit is betegségéért felelősségre vonni, bántalmazni, vagy megbélyegezni számomra nem csak cinikus és felelőtlen, de mélyen elítélendő dolog!

Tehát betegeink felfokozott ingerlékenysége, a legtöbb esetben érthető és nem elítélendő, DE MIND EZZEL EGYÜTT SEM FOGADHATÓ EL, HOGY MEGTÁMADJÁK, BÁNTALMAZZÁK AZ ŐKET KEZELŐ, SEGÍTENI AKARÓ SZEMÉLYZETET!!!!

Ezzel a problémával rengeteg, köztük nem egy neves és elismert kutató foglalkozik Európában, de egy általánosan érvényes megoldást idáig egyikünknek sem sikerült találnia.

Véleményem szerint sokat segíthetne, ha a felelősök végre belátnák (egészségügyi, szociális és oktatási tárca), hogy mindenkit, aki munkája során hasonló helyzetekkel találkozhat, tanulmányai során fel kell készíteni ezekre a feladatokra!

Egyszerűen hihetetlen és számomra elfogadhatatlan, hogy embereket küldenek olyan helyzetekbe, amikre nincsenek megfelelően felkészítve. Majd amikor nem képesek kielégítően megoldani a problémát, inkompetenciát rónak fel nekik és esetleg még felelősségre is vonják őket!

A mai napig Európában csupán két ország van, ahol ezt a politikusok belátták és központilag szervezve egy oktatási csomagot készítettek agresszív kliensek kezelésére.

A többi országban vagy megpróbálják eltusolni, vagy továbbképzéseken keresztül megoldani ezt a problémát.

Ma már Magyarországon is hozzáférhető ilyen továbbképzés. Akinek erre igénye van, lépjen kérem kapcsolatba Tunyi Tündével!

Érdeklődők több ezzel kapcsolatos magyar nyelvű publikációt, kutatást találhatnak a neten. Elég, ha a keresőbe beírják például Tunyi Tünde nevét.

Aki németül vagy angolul szeretne erről még bővebben tájékozódni, azoknak ajánlom, hogy írják a keresőbe a következőt

angolul: Z. Zala psychiatry

németül: Z. Zala psychiatrie

Tisztelettel, Zala Zoltán