Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alfi

0 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
English versionÖnkénteseket keresünk!A Kristály-völgy Egyesülethez nagyon sok ruhaadomány érkezett a vörösiszap-károsultak részére. Annak érdekében, hogy a kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi lakosok könnyebben meg tudják találni a nekik megfelelő ruhát, szükséges…..
alfi 2010.11.05 07:10:19
@Mike3X: A vöröskereszt részéről annyit mondtak, hogy nem árulhatják el mennyi pénzt kaptak a rászorulók, de annyit mondhat, hogy több millióról van szó..
alfi 2010.11.08 21:52:13
@Mike3X: nem igazán látszik, mit szerettél volna linkelni... sikertelen belépés- azt írja.. :(
alfi 2010.12.31 19:21:29
Engedjétek meg, hogy idézzek egy írást.. nagyon tanulságos.
Kérlek Bennetek, minél több helyen jelentessétek meg - más is tudja, mi történik Devecserben..

"AKINEK NEM INGE,…………………….. /A lélek egészsége

Van egy közmondásunk;”Akinek nem inge, nem veszi magára!” E sorok írója is azokhoz intézi szavait, akik valamilyen módon érintve érzik magukat a témában, s akik nem, azoknak pedig elgondolkodtatásra szánja.
3. hónapja, hogy katasztrófahelyzet van városunkban és környékén az iszapömlés miatt. Nagyon sok pozitív, s nagyon sok negatív élményünk volt ez alatt az idő alatt. Megtapasztaltuk egy ország összefogását, visszatért hitünk az emberiességben, a segítőkészségben, s abban a magyar egységben, mely arra késztette hazánk lakosságát, hogy különféle adományokkal, felajánlott önkéntes munkával segítsenek a bajbajutottakon. Még alig ocsúdtunk fel a kábulatból, a rémséges álomból, amikor már itt voltak a Krisnások, akik két héten keresztül mindennap hozták Budapestről az ebédet, hogy segítsenek a közélelmezésben. Jöttek önkéntes baráti társaságok, akik főztek, akik iszapot lapátoltak a Várkertben, az elöntött házak udvarán, akik saját járművükkel fuvarozták a hirtelen összegyűjtött alapélelmiszereket, tisztítószereket, felekezetre, eltérő nézetre való tekintet nélkül. Az iskola udvarán Magyar Gárdisták főzték kondérban az ételt, megfért békében egymással hívő és hitetlen. A helybeliek zömét is vitte magával ez a lendület, az iskolai konyhán dolgozók a katasztrófa kitörése óta máig is a hét minden napján dolgoznak, takarító nénik mosták rendületlenül az iszaptól csöpögő katonák, önkéntesek után a járólapot, csempéket, a KHT dolgozói fuvaroztak, munkagépek takarították az iszapot, a nyugdíjas klub tagjai ismerőseiket bevonva készítették a reggelihez és uzsonnához valót, pedagógusok leltározták és osztották a raktárakban felgyülemlett árukészletet. A hivatalban folyt a koordináció, a katasztrófavédelem munkája, úgy nézett ki, mindenki magáénak érzi a város gondját.
Fiatalok kis csoportja síratta el Mindenszentek estéjén gyertyagyújtással a várost, mégis másnap minden fiatal ott volt a helyén. Dürgő Péter fiatalember most is hol egyedül, hol barátaival éjjel-nappal járja az iszapsújtotta vidéket, meleg élelemmel, jó szóval, segítőkészséggel. 3. hónapja , hogy nem alszik éjszakánként, meleg teát és kávét oszt a szolgálatban lévő rendőröknek, polgárőröknek,munkásoknak. Mindezt fizetség és ellenszolgáltatás nélkül. A kezdetek után bekapcsolódtak a munkába a karitatív szervezetek is; a Magyar Karitasz, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat , a Baptisták, a Hit Gyülekezete… Tömeges felajánlások jöttek a református, evangelikus, katolikus egyházak, társadalmi szervek, iskolák, települések közösségének részéről, egyszóval a nehézségek ellenére forrt a város. Varga Ferenc vállalkozó étkezési sátrában hosszú hetek óta közélelmezés zajlik, a megélhetését jelentő vendéglátói egységét elvesztő vállalkozó ellenszolgáltatás nélkül dolgozik családtagjaival és néhány önkéntessel együtt azért, hogy a rászorulók meleg ételhez jussanak. Közben beindult az iskola is. Osztályok, károsultak és szerencsésebbek mentek sorra kirándulni az ország minden tájáról érkező ajánlatokra, soha még ennyi jóban és szeretetben nem volt része gyermekeknek. A raktárakból telik boldog-boldogtalannak. S talán ez a bőség hozta meg a szerencsétlenséget.

Mióta világ a világ, minden bajnak megvoltak a maga haszonélvezői. Most is így történik. Honfitársaink egy része jelentős tömegben járják az elosztóhelyeket, gyűjtik az általuk hasznosnak vélt holmikat, s ugyan még egyetlen ház nem épült fel / sőt az iszapsújtottakat le sem bontották/, máris mosógépek, tv-k, bútorok, ruhaneműk garmada vándorol a környező városok piacára, hisz egyelőre nincs hova tenni, miért ne csináljunk belőle pénzt? Az étkezőhelyekre kannákkal érkeznek az emberek, aztán hazafelé az árokban az ember viszontlátja a nehézségek, s önkéntes munka árán megfőzött, ingyen kiosztott ételt. A gyermekek az iskolában félrehajítják az ingyen kapott tízórait, van, aki le sem megy érte a konyhára- még ez a tisztességesebb megoldás. Nem volt elég a gyerekek által hazavitt 3-4 ingyen kiosztott Mikulás –ajándék, tömegverekedés tör ki a vendég Mikulások érkezésekor, kabátok alá rejtve a csomagokat, egymást taposva, a kisgyerek kezéből kiszakítva az ajándékot, a lényeg: minél többet habzsolni, hazavinni.
Kedves Embertársaim! Mit gondolnak , mi lesz ebből? Nem fog örökké tartani a Kánaán, azok a segítőkész emberek, akik hozzák saját kis pénzükön összegyűjtött adományaikat, hazatérve mit mondanak azoknak, akiknek szeretetét tolmácsolták az ajándékok által? Még ha az éhség, ruhátlanság tenné kapzsivá az embereket, mindenki megértené. De mindenki hozzájuthat az alapvető ruhafélékhez, élelmiszerekhez, pénzt kapnak a károsultak, a többi ember is részesül a javakból, még azok is, akik nem csak , hogy lapátot nem fogtak kezükbe segítségnyújtásképpen, de kocsmákban, utcán tárgyalják az éppen aktuális helyzetet bírálattal egybekötve. A házát vesztett ember még több pénzt akar, aki meg szerencsére megúszta az iszapömlést, az pedig irigységből?-reklamál, gyűjtöget. Már városunkról beszélnek a környező településeken, kocsmákban, utcákon nyílnak alkalmi piacok. De miért? Ahelyett, hogy hálásak lennénk a sorsnak, a Jóistennek, hogy halálesetet nem követelt településünktől a tragédia, ahelyett, hogy felajánlanánk bajba jutott társainknak segítségünket, hálánkat tolmácsolnánk az önkéntes munkára jelentkezőknek, adományozóknak, rossz irányba haladunk. Amikor már a Mikulást csak az ajándékosztás miatt szeretjük, amikor a katasztrófa kitörése idején az az első dolgunk, hogy csomagoljuk a családot s elköltözünk- pedig nem ért bennünket kár-, amikor az a legfontosabb, hogy kihasználjuk a helyzetet, -ez már nem emberi magatartás.
Kérlek benneteket, kedves devecseriek, az élet így is, úgy is rövid. Ne mondhassa senki soha rólunk, hogy gyávák, lusták, kapzsiak voltunk, s amikor kellett volna a munkáskéz, mi karban tett kézzel álltunk, s bíráltuk azt, amit csak lehetett. Tegyünk azért közösen, hogy újra nyugodtan élhessünk! Ehhez azonban összefogás kell, nem önzés, mindenkinek- etnikai hovatartozás nélkül –el kell végeznie munkáját.

Bajók Józsefné pedagógus
nem tősgyökeres devecseri, de magát annak valló önkéntes

Devecser, 2010. dec.06"
Arra kérünk benneteket, hogy a dél-dunántúli adománygyűjtést, és annak célba juttatását itt szevezzétek meg. Az általános információk továbbra is a "Mindenki segíthet!" bejegyzés alatt találhatók. Köszönjük!..
alfi 2010.10.12 20:55:33
@hencsi: már írtam Neked, hogy van elérhetőségem.. a másik topikon többször is fent van.. segítek, ha megkeresel
alfi 2010.10.12 20:56:05
@alfi: Mindenki tud segíteni a topikon